donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  SEPTEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2004

zondag 19 september 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws:

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • Visitatiecommissie Emancipatie - Deze op 16 september 2004 door Minister De Geus van SZW geďnstalleerde commissie toetst in twee ronden in hoeverre departementen het man/vrouw-perspectief verankeren in hun beleid en geeft ook aan wat er nog verbeterd kan worden. Eind 2006 rondt de commissie haar werkzaamheden af met een integrale eindrapportage.zaterdag 18  september 2004

Nieuws  (in volgorde van plaatsing):

 • Vrouwelijke ondernemers met bedrijvenmissie naar Verenigd Koninkrijk (Ministerie van EZ, persbericht 16 september 2004). Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip gaat van 10 tot en met 12 november met een handelsmissie bestaande uit vrouwelijke ondernemers naar het Verenigd Koninkrijk. Doel van de missie is te bevorderen dat meer vrouwelijke ondernemers internationaal actief worden.

Emancipatie-effectrapportage (EER) op de levensloopregeling

Nieuwsarchief (berichten voor 11 juli 2004):

 • De vertrutting van lesboland (Zij aan zij, 2004, nummer 1). Lesbiennes van nu zijn keuriger dan alle hetero's bij elkaar. Ze zien er onopvallend uit, ze vinden feesten belangrijker dan emancipatie en zoiets burgerlijks als trouwen en kinderen krijgen lijkt het hoogste ideaal te zijn. Marjan Sax kan de vertrutting niet langer aanzien. Tijdens haar geestige en strijdbare Mosse Lezing (‘Van Lesbian Nation naar Next Gender-ation) in september 2003 analyseerde Sax dertig jaar lesbisch feministische geschiedenis, keek ze naar hoe het er nu voor staat en zette ze lijnen uit voor een internationaal seksueel burgerschap.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Janine van Doorn: Marianne Weber en haar supersnelle coming out: ''Ik hou van een mens'' (Zij aan zij, 2004, nummer 2). Koningin van het levenslied Marianne Weber (48) maakt haar motto ‘Steek je nek maar uit en wees wie je bent' meer dan waar: “Sta ik te zingen in een hol met een beetje louche types, stapt er een grote vent op me af, kaal hoofd, ketting om: ‘'Jou mot ik wat zeggen.'' Ik denk: nou komt ie, ik ben er klaar voor, zeg het maar. Hij: ‘'Ik heb hier niets mee'' – doet klets-klets met zijn handen – '‘maar ach, je bent eigenlijk een tof wijf.'' Toen dacht ik: als dat het stukje is dat ik kan bijdragen, ben ik heel gelukkig.vrijdag 17 september 2004

Nieuws  (in volgorde van plaatsing):

 • Nico Goebert en Gijs Herderschęe: Werkweek van 40 uur kost duizenden banen (De Volkskrant, 17 september 2004). Het opnieuw invoeren van de veertigurige werkweek kost vele duizenden banen, mogelijk tweehonderdduizend. Dat kan afgeleid worden uit berekeningen van het Centraal Planbureau in de Macro Economische Verkenning die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.

hspace=0

Visitatiecommissie Emancipatie

 • De Visitatiecommissie Emancipatie (VCE) is op donderdag 16 september 2004 geďnstalleerd door Minister De Geus tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort (Den Haag). Zie:
  • Minister De Geus: Emancipatiepraktijk weerbarstig (Ministerie van SZW, persbericht 16 september 2004). Als het gaat om de regels, de juridische onderbouwing van emancipatie, zijn we ver gevorderd. Maar met emancipatie in de praktijk hebben we nog een lange weg te gaan. Dat zei minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 16 september in Den Haag bij de installatie van de Visitatiecommissie Emancipatie.   
   ''Bovendien is de praktijk vaak minder emancipatievriendelijk dan de theorie'', zei De Geus. Hij wees er in dat verband op dat vrouwen gemiddeld even goed opgeleid zijn als mannen, maar dat ze desondanks minder werken dan mannen en ook vaker dan mannen in deeltijd werken.  
   De Visitatiecommissie Emancipatie zal de komende jaren de stand van zaken op het gebied van emancipatie bij de rijksoverheid opnemen en daarover rapporteren.
  • Visitatiecommissie Emancipatie: Werkplan 2004-2007 (visitatiecommissie-emancipatie.nl).

 • Lydia Bremmer: Hoger Onderwijs | Verhoging studiekosten dertigplussers (Trouw, 17 september 2004). Dertigplussers moeten hun studie zelf gaan betalen, maar wie heeft dat collegegeld op zak? Mary Bregman (45) is vorig jaar ingestroomd in het laatste jaar van de masterop leiding 'geestelijke zorg in organisaties' aan de Vrije Universteit in Amsterdam. Ze heeft ook haar hbo-studie na haar dertigste gevolgd en zelf betaald. ,,Maar als studeren zoveel duurder wordt, weegt de investering dan nog op tegen het voordeel? Collegegeld is niet de enige kostenpost: je investeert in boeken, in een betaalde oppas, in tijd. De overheid wil het herintreden bij vrouwen stimuleren, maar de drempel wordt wel erg hoog.''
 • Respect voor vrouwen op lesrooster (AD, 16 september 2004). Respect voor vrouwen komt straks tijdens lessen op school aan de orde. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) neemt het onderwerp op in de kerndoelen van het onderwijs. Scholen moeten allochtone jongens leren dat ze vrouwen niet mogen beledigen, vindt het kabinet. De scholen houden de boot af en verwijzen naar de ouders. ,,Het is machocultuur, meer niet'.
 • Marc Kruyswijk: 'We hebben echt wel respect voor bitches (AD, 16 september 2004). Met hun respect voor vrouwen is niets mis, zeggen ze. Want vrouwen zijn hun toekomstige echtgenotes. En voor je echtgenote heb je respect. Zeggen de jongens op het Osdorpplein, een veelkleurig winkelcentrum in de tuinsteden van Amsterdam-West. ,,Tuurlijk, met elkaar praten we dan over 'dat lekkere blonde hoertje uit de klas'. Maar dat is allemaal maar jongens-onder-elkaar. Een geintje.''
 • Reinoud den Haan: Sissen tegen juf Eefje (AD, 16 september 2004). De ramen van haar leslokaal werden ingegooid. Ze werd uitgescholden voor 'vuile hoer'. Allochtone jongens maakten sissende geluiden, telkens als ze in de buurt was. Lerares Eefje Pleij weet maar al te goed met hoeveel minachting zulke jongens zich kunnen opstellen tegenover vrouwen.
donderdag 16 september 2004

Nieuws  (in volgorde van plaatsing):

 • VN: rechten vrouwen beter beschermd (Volkskrant, 16 september 2004). De VN-bevolkingsconferentie in Caďro, deze week tien jaar geleden, heeft wereldwijd de aanpak van het bevolkingsvraagstuk 'radicaal veranderd'. Veel ontwikkelingslanden hebben zich sterk ingespannen om het programma van Caďro uit te voeren. Vooral vrouwen hebben hiervan geprofiteerd, aldus het VN-bevolkingsfonds (Unfpa) in zijn jaarrapport. In bijna alle landen zijn wetten aangenomen om de rechten van meisjes en vrouwen te beschermen. Het onderwijs aan meisjes is vrijwel overal toegenomen, net als het gebruik van voorbehoedmiddelen. Wereldwijd wordt actie ondernomen tegen misstanden als geweld tegen vrouwen, vrouwenhandel en genitale verminking, een onderwerp dat pas in Caďro op de internationale agenda kwam.
 • Lichte daling werkloosheid (CBS, 16 september 2004). De werkloosheid is in de periode juni-austus gedaald met 6.000 tot (seizoensgecorrigeerd) 470.000.  De werkloosheid onder 25-44-jarige mannen is stabiel. Noot redactie: De werkloosheid onder vrouwen stijgt, in alle leeftijdscategorieën. Vergeleken met de periode juni-augustus 2003 is de vrouwenwerkloosheid gestegen van 6% naar 7,1% (mannen: 4,8 naar 5,6%). Vooral de jeugdwerkloosheid (meisjes en jongens tot 25 jaar) is hoog: 13,9%
 • Moskee-beleid | Donner overtuigt de Kamer (Trouw, 16 september 2004). Voor het sluiten van radicale moskeeën, het opheffen van religieuze stichtingen en het uitwijzen van imams is meer nodig dan een enkele veroordeling door de strafrechter. Ingrijpende maatregelen, waarbij grondrechten in het geding zijn, moeten volgens minister Donner (justitie) met 'grote voorzichtigheid' worden toegepast. Aanleiding was een eerder aangenomen motie inzake de verkoop van boeken in de Amsterdamse Al-Tawheed-moskee met discriminerende, beledigende of kwetsende standpunten over vrouwen en homoseksuelen.
 • Job van de Sande: 'Allochtone jongens heropvoeden' (AD, 15 september 2004). Veel allochtone jongens hebben geen enkel respect voor vrouwen en meisjes. De scholen moeten daarom dringend meer aandacht besteden aan de heropvoeding van deze jongens. Aldus CDA-staatssecretaris Ross (Welzijn) gisteren bij de presentatie van een handboek voor mishandelde vrouwen in Utrecht. Volgens haar is het gebrek aan eerbied een belangrijke bron voor huiselijk geweld.
 • Strijd vrouwenrechten blijft achter (RD, 15 september 2004). De internationale strijd voor het recht van vrouwen om zelf te beslissen over seksualiteit en voortplanting blijft achter bij de afspraken die tien jaar geleden zijn gemaakt. Dat komt vooral doordat internationale donoren onvoldoende de financiële fondsen leveren die ze in 1994 beloofden. Dat concludeert het VN–bevolkingsfonds UNFPA in het jaarlijkse Wereldbevolkingsrapport, dat woensdag verschijnt. Zie ook:
 • Ten Years On. UNFPA Reports Uneven Progress in Implementing Landmark Population and Development Consensus (persbericht 15 september 2004). Hieruit: More than 500,000 women die every year from pregnancy-related complications; most deaths could be prevented by expanding access to attended delivery and emergency obstetric care.
 • Miranda Megens: Vrouwen niet veilig in rookhok (AD, 15 september 2004). Het rookhok wordt een vrijplaats waar geen regels meer gelden. Overal in een bedrijf houden mensen toezicht op elkaar, maar niet op de plek waar werknemers verplicht hun peuk moeten opsteken. Vrouwonvriendelijk gedrag steekt daardoor in het rookhok weer gemakkelijk de kop op. Bedrijfskundige Alie Kuiper: ,,De maandagochtend-gesprekken over 'hoe was je seks in het weekeinde' worden op de werkvloer niet meer getolereerd. In het rookhok zie je dat dat soort grappen weer uitgewisseld worden.
 • Gescheiden vaders willen aandacht (AD, 15 september 2004). Achter de ludieke protestactie van Batman tegen de gevel van het koninklijk paleis in Londen, gaat een wereld van leed schuil. Gescheiden vaders schreeuwen om het recht hun kinderen te zien.

 
woensdag 15 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • CDA fluit Kamerlid terug over ''levensloop'' (De Volkskrant, 15 september 2004). De CDA-fractie vindt niet dat de nieuwe levensloopregeling moet kunnen worden uitgevoerd door pensioenfondsen. Kamerlid Omtzigt verkondigde dat weliswaar woensdag tijdens een overleg met minister De Geus van Sociale Zaken, maar hij heeft daarbij volgens vice-fractievoorzitter Verburg niet het fractiestandpunt verkondigd.
 • Turken grootste groep buitenlandse ondernemers (Nieuws Kamer van Koophandel, 14 september 2004). Van de bijna 100.000 ondernemers die buiten Nederland zijn geboren zijn er circa 28.000 afkomstig uit de grote migrantengroepen, vooral Turken. Het aandeel vrouwen onder de ondernemers blijft bij Turken (15%) en Marokkanen (11%) achter op het landelijke gemiddelde (28%). Zie ook:
 • Aantal vrouwelijke ondernemers per sector (KVK, 14 september 2004). Staaje uit de Kerncijfers Ondernemers 2004.
 • Religieuze leiders ondertekenen verklaring. Nieuwbericht 14 september 2004 van Amnesty International. Vertegenwoordigers van de grote religieuze organisaties in Nederland hebben op dinsdag 14 september bij Amnesty International in Amsterdam een verklaring ondertekend waarin zij alle gewelddaden tegen vrouwen veroordelen. Zij beloven hiermee hun achterban duidelijk te maken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is en dat zij de mensenrechten van vrouwen in de eigen gemeenschap zullen bevorderen.
 • Turkse regering laat wetsvoorstel overspel vallen (RD, 14 september 2004). De Turkse regeringspartij AKP laat een wetsvoorstel over het opnieuw strafbaar stellen van overspel vallen, zo zei oppositieleider Baykal. De AKP zou na overleg met leiders van de oppositie heeft besloten de kwestie niet in het parlement aan de orde te stellen. De minister van Justitie wilde niet reageren.
 • Turkse vrouwen protesteren tegen overspel-wet (RD, 14 september 2004). Honderden vrouwen zijn dinsdag in de Turkse hoofdstad Ankara de straat opgegaan om te protesteren tegen plannen van de regering om overspel strafbaar te maken. Ze marcheerden met spandoeken met teksten als ’Blijf van mijn lichaam af’ en ’Nee! Tegen het door mannen gedomineerde strafrecht’. In de optocht liepen maar een paar mannen mee.
 • Dorine Bakker en Sandra Doelman: Talentontwikkeling stimuleert een evenwichtige bedrijfs-top m/v (Tijdschrift voor Management Development, september 2004, samenvatting op Opportunity). Volgens de ‘pijplijn theorie’ zou het een kwestie zijn van tijd: vrouwen maken een inhaalslag op de arbeidsmarkt en binnenkort zou er sprake van een beter evenwicht. Maar er is dus meer aan de hand.
 • Publicatie Education at a Glance 2004. Brief dd. 14 september 2004 van minister van der Hoeven (OCW) aan de Tweede Kamer met haar reactie op het OESO-rapport ''Education at a glance''. Hieruit: ''Opvallend blijft de zwakke positie van Nederlandse hoger opgeleide vrouwen in technische en exacte richtingen. Het in gang gezette beleid zal ook hier een antwoord op moeten geven''.
  • Education levels still rising in OECD countries, but low attainment still hampers some (OECD, 14 september 2004). Samenvatting van het OECD-rapport ''Education at a glance 2004''. Hieruit: Voortgang is geboekt in het verminderen van de gender gap. Opvallend is dat 15-jarige meisjes hogere verwachtingen hebben over hun carričres dan 15-jarige jongens. De loonkloof tussen vrouwen en mannen, ongeacht de opleiding, bleef echter onveranderd. Vrouwen verdienen gemiddeld 60% tot 65% van wat mannen verdienen.
 • EU noemt Turkse wet ''stap terug'' (NRC-Handelsblad, 14 september 2004). Europa heeft Turkije gisteren van verschillende kanten gewaarschuwd geen wet te aan te nemen die overspel strafbaar stelt. Die zou overleg over toetreding van Turkije tot de Europese Unie kunnen bemoeilijken, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw gisteren tijdens een pauze van een overleg met zijn EU-collega's in Brussel. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, bestempelde het voorstel als ,,een stap terug''.
 • Kamer: laat gedumpte vrouwen met kinderen blijven (RD, 14 september 2004). Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie van VVD, PvdA en GL over vrouwen die zijn achtergelaten in hun land van herkomst. Zij moeten sneller kunnen terugkeren naar Nederland. Vrouwen die daarbij de zorg hebben voor kinderen met de Nederlandse nationaliteit, moeten eenmaal terug in Nederland een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen voor onbepaalde tijd. CDA en LPF stemden tegen.
 • Hindoestaanse meisjes ongelukkig door strenge regels (Telegraaf, 14 september 2004). De strenge gedragsregels die hun ouders opleggen, maken veel Hindoestaanse meisjes in Den Haag ongelukkig, zo blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag.. Bekend was al dat in de hofstad Hindoestaanse meisjes tussen 15 en 19 jaar drie tot vier keer zo vaak zelfmoord proberen te plegen als autochtone leeftijdgenoten.

In ons Tijdschriftenrek :
dinsdag 14  september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Linda neemt koeien streng de maat (Nederlands Dagblad, 14 september 2004). Linda Verhoef keurt koeien voor het stamboek. Verhoef (28) uit Wieringerwerf is in Nederland de enige vrouwelijke keurmeester voor stamboekvee.
 • Sybilla Claus: Een dikke-damesdetective (Trouw, 14 september 2004). Een dikkedamesdetective uit Botswana verovert de wereld. Auteur Alexander McCall Smith over zijn liefde voor Afrika.
  De onweerstaanbare Botswaanse die veel harten verovert heet Mma Ramotswe. Ze is meer filosoof dan detective, doet niet aan hardlopen maar is 'traditioneel gebouwd', en is er niet op uit om een dader aan de schandpaal te nagelen. Liever lost ze het probleem zó op dat de hulpvragers weer voort kunnen. Ze speurt naar verdwenen kinderen en ontrouwe mannen, en maakt zich druk om het verval van waarden en normen in Botswana.
 • Na het glazen plafond nu de glazen klif (Opportunity:, samenvatting van artikel Financieel Dagblad, 9 september 2004). De grootste bedreiging voor topvrouwen is nu het ‘glazen klif’, d.w.z. gepromoveerd worden naar moeilijke en riskante posities waar de kans is op falen relatief groot is.
 • Inspectie onderzoekt voorlichting Women on Waves (RD, 13 september 2004). De Inspectie voor de gezondheidszorg gaat onderzoeken of de informatie op de website van Women on Waves wel door de beugel kan, zo zegt staatssecretaris Ross aan de Tweede Kamer. Ross noemt met name een middel tegen maagzweren die de organisatie in Portugal onder de aandacht brengt als een abortuspil.
 • Voorlichting Women on Waves. Brief dd. 13 september 2004 van staatssecretaris Ross (VWS) aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van van der Vlies (SGP). Women on Waves raadt vrouwen in Portugal aan het middel misoprostol te gebruiken. Dit roept vragen op. Ross heeft de Inspectie verzocht hierover advies uit te brengen.
 • Aanbiedingsbrief Minister De Geus bij kabinetsstandpunt Dagindeling (Ministerie van SZW, Officiële publicaties, 13 september 2004).maandag 13 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Onveiligheid van crčches. Antwoord dd. 13 september 2004 van minister De Geus (SZW) op vragen van TK-lid Smilde (CDA). De Stichting Consument en Veiligheid voert een nieuwe monitor uit inzake ongevallen in de kinderopvang. In de nieuwe Wet kinderopvang is de mogelijkheid om kwaliteitseisen te stellen bij amendement komen te vervallen. Het is dus niet mogelijk kinderopvang-ondernemers wettelijk te verplichten binnen de risico-inventarisatie het aantal ongevallen te vermelden.
 • Willem Bouwman: Slecht nieuws voor gescheiden vaders (ND, 10 september 2004). Sociologe Tamar Fischer deed vijf jaar lang onderzoek naar de gevolgen van echtscheiding voor kinderen. Enkele conclusies: kinderen die tussen hun 11e en 14e levensjaar een scheiding meemaken, doen het minder goed op school. Geregeld contact tussen de uitwonende ouder, meestal de vader, en het kind heeft geen positieve gevolgen voor het gedrag en de schoolprestaties van het kind. Geëmancipeerde ouders maken na de scheiding meer ruzie dan niet-geëmancipeerde ouders.
 • Ton Verheijen: Seksdrift verstoort selectie (PW-net, 11 september 2004). We zien onszelf graag als beschaafde mensen, maar volgens onderzoeker Marc Luxen spelen oerdriften bij het selecteren van nieuw personeel een grotere rol dan gedacht. Over seksuele voorkeur, dominantie en ambitie bij mannen en vrouwen.
 • Monique van den Heuvel en Jos Hezewijk: 30 Machtigste vrouwen in Nederland (Management Team, 10 september 2004). Steeds meer ‘Nederlandse’ topvrouwen zijn niet Nederlands. Bij grote concerns als ING, Aegon, Ahold en Shell, die hun omzet merendeels uit het buitenland halen, eisen buitenlandse vrouwen hun plek in het topmanagement op. De Nederlandse vrouwen laten het ondertussen afweten. Van Neelie Kroes (nr 1) tot Willemien Montfrans (nr 30).
 • Anja Meulenbelt: Vrouwen bevrijden zonder vrouwen (SP, 9 september 2004, ingekort eerder verschenen in De Volkskrant, 11 september 2004). 'Nederlandse feministe zag moslimvrouw niet staan’ staat er als kop boven een artikel van Caspar Janssen (Volkskrant 04-09-04). In dat artikel komen enige namen van feministes voor, maar niet de mijne. Terecht niet, want ik ben de levende tegenspraak voor de stelling die Janssen verkondigt.'
 • H. T. Hof: De vrouwelijke carričre. Onderzoek naar het carričreverloop van vrouwen en de rol van vrouwennetwerken (Rinkes.nl, september 2004). Doctoraalscriptie ter afronding van de studie Cultuur, Organisatie en Management (Vrije Universiteit, Amsterdam).
 • Algerije | Verzet tegen rechten vrouw (NRC-Handelsblad, 9 september 2004). Islamitische partijen in Algerije hebben verzet aangetekend tegen een regeringsplan om de rechten van de vrouwen op het gebied van huwelijk en echtscheiding te verbeteren. President Abdelaziz Bouteflika staat onder druk om het wetsvoorstel in te trekken of een referendum uit te schrijven. In dat laatste geval ,,zullen we de hele maatschappij mobiliseren om deze hervorming te stoppen'', zei gisteren Abdelmajid Manasra, vice-voorzitter van de meeregerende MSP.

Toch online:

Gesignaleerd:

Servicepagina > Oproepen:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]