donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  OKTOBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2004


dinsdag 12 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Yvonne Noorduyn en Ferry Haan: Felle kritiek op regeling verlofsparen (Volkskrant, 12 oktober 2004). De levensloopregeling, een van de speerpunten van het kabinetsbeleid, zal vooral worden gebruikt door welgestelde oudere mannen, is financieel oninteressant en zal tot een administratieve chaos leiden bij werkgevers en uitvoerders. Dat voorspellen pensioenfondsen, banken, verzekeraars, sociale partners en externe deskundigen tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer.
 • Nauwelijks steun voor levensloop (ND, 12 oktober 2004). Voor de levensloopregeling die het kabinet in 2006 wil invoeren als alternatief voor VUT en prepensioen, is nauwelijks steun. Volgens de vakbeweging en een reeks deskundigen wordt die regeling alleen aantrekkelijk voor ,,bemiddelde middelbare mannen'' en hebben de lagere inkomens er weinig aan.
 • Cruyff enige levende in toptien van grootste Nederlander (Volkskrant, 12 oktober 2004). De KRO heeft de namen bekendgemaakt van de tien kandidaten die in aanmerking komen om tot de Grootste Nederlander Aller Tijden te worden gekozen. Enige vrouw op de lijst is Anne Frank.
 • Annelies Smit: Homo is op schoolplein 'echt vies' (AD, 12 oktober 2004). Angelo Jacobus (15) van het Zuiderparkcollege: ,Homo's zijn echt vies. Als mijn beste vriend zou zeggen dat hij homo was, zou ik nooit meer met hem op straat lopen of sporten. Stel je voor dat hij bij het douchen een stijve krijgt van mij! Of dat mensen denken dat ik dan ook homo ben.''
 • Esmée ter Stege: Homoblad voor hetero's, met vette knipoog (Volkskrant, 12 oktober 2004). Dat 40 procent van de homojongeren op school wordt gepest, was aanleiding voor het ministerie van Onderwijs om de speciale editie van Expreszo te subsidiëren. De christelijke scholen, die de zending vooral retour stuurden, vinden de poging misplaatst.
 • Van der Hoeven stelt onderzoek in naar homoblad (Volkskrant, 11 oktober 2004). Minister Van der Hoeven van Onderwijs en staatssecretaris Ross van Welzijn willen uitzoeken waarom tientallen christelijke en zwarte scholen het homojongerenmagazine Expreszo hebben geweigerd.
 • Hetty van Rooy: Geen goedkeuring voor Buttiglione (ND, 12 oktober 2004).  De benoeming van de nieuwe Europese Commissie is nog geen voldongen feit. Rocco Buttiglione, de Italiaanse kandidaat-commissaris voor Justitie, die vindt dat homoseksualiteit een zonde is, kreeg gisteren geen steun in de parlementscommissie die hem aan de tand heeft gevoeld.
 • Rocco Bottiglione te conservatief (Trouw, 12 oktober 2004). Rocco Buttiglione, vriend van Silvio Berlusconi en voormalig tekstschrijver van het Vaticaan, leek zeker van zijn kandidatuur als eurocommissaris Justitie. Maar de commissie burgerlijke vrijheden in het Europees Parlement stemde gisteren tegen zijn kandidatuur. Zijn standpunt over 'zondige' homo's is het struikelblok.
 • SGP-jongeren op de bres voor scholen (ND, 12 oktober 2004). De SGP-jongeren vinden dat minister Van der Hoeven (Onderwijs) scholen niet ter verantwoording mag roepen over het niet verspreiden van het homoblad Expreszo. ,,De scholen gaan over de inhoud van het onderwijs, inclusief de manier waarop ze thema's aan de orde stellen''.
 • Ergernis scholen om homoblad (ND, 12 oktober 2004). De christelijke en 'zwarte' scholen die het homojongerenblad Expreszo niet onder hun leerlingen willen uitdelen, ergeren zich aan de 'opdringerige' manier waarop het blad wordt verspreid en aan het 'opgeheven vingertje' van minister Van der Hoeven (Onderwijs).
 • Guus Valk: Homoblad meteen in de container (NRC-Handelsblad, 11 oktober 2004). Tientallen scholen weigerden een blad dat homoseksualiteit bespreekbaar moest maken. Is het onderwerp een taboe of ging de inhoud te ver? ,,Onze leerlingen begrijpen de ironie niet.''
 • Raoul du Pré: De toekomst van de PvdA ging aan Jeltje voorbij (Volkskrant, 12 oktober 2004). 'Ze is geen mevrouw. Ze is Jeltje.' Tweehonderdduizend voorkeursstemmen kreeg Jeltje, een van de weinigen in Den Haag die kan volstaan met haar voornaam. Na een lange carrière in de Tweede Kamer, werd ze even fractievoorzitter en bijna minister. Nu verkiest ze een baan in de luwte.
 • Van Nieuwenhoven na 23 jaar de Kamer uit (Volkskrant, 12 oktober 2004). Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) neemt eind deze maand afscheid als lid van de Tweede Kamer. Zij wordt als gedeputeerde lid van het provinciebestuur van Zuid-Holland. Wouter Bos: 'Ze laat een geweldig gat achter. Niet alleen in de PvdA, maar eigenlijk in de hele Kamer.'
 • Joel Roerig: Een vrouw met kloten (AD, 12 oktober 2004). Jeltje van Nieuwenhoven is toch vooral die Friese bibliothecaresse, die het schopte tot voorzitter van de Tweede Kamer. Dat pittige mens, met dat rode haar, met die nasale stem die collega's vriendelijk maar dringend tot de orde roept. Ze is - kortom - een PvdA-vrouw met kloten.
 • Oud-voorzitter verlaat Kamer (NRC-Handelsblad, 11 oktober 2004). Voormalig Kamervoorzitter en ex-PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven (61) verlaat de Tweede Kamer. Zij wordt gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Van Nieuwenhoven ziet haar overstap van ,,gewoon Kamerlid'' naar gedeputeerde als ,,een stap vooruit'' en ,,een eer'', zo zei ze vanmorgen.

Focus > Onze vrouw in ... New York:

 • Onze vrouw in New York, Ine van Hoorn, maakt als ''vrouwenvertegenwoordiger'' (niet-ambtelijk delegatielid) deel uit van de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Op onze site houdt zij een dagboek bij. Vandaag haar derde serie aantekeningen: d.d. 11 oktober.

Aktueel > Tijdschriftenrek:

 • Op Gelijke Voet, oktober 2004, met o.a.:
  • Korte berichten (Op Gelijke Voet, oktober 2004).
   • Studiedag ''Gelijkekansenbeleid onderweg'' (Leuven, 23 november 2004)
   • Proefprocessenfonds Clara Wichmann
   • Emancipatie van de huisartsengeneeskunde
   • Publicatie ''65 jaar als uiterste houdbaarheidsdatum''
   • Mixed Open: bedrijven aan de slag met diversiteit m/v
   • Handboek helpt organisaties aan meer diversiteit m/v
  • Mariëtte de Bruijn:Waar is de meester ? (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Louis Tavecchio (hoogleraar kinderopvang), Martine Delfos (jeugdpsychotherapeut) en Lauk Woltring (deskundige inzake het werken met jongens) pleiten in een kranteninterview voor méér mannelijke rolmodellen in de opvoeding. Een publiekscampagne zou kunnen helpen. Wellicht kan die mannen interesseren voor een baan in het opvoedingscircuit. Als peuterleider, kleutermeester, basisschoolleerkracht. Dat is belangrijk, zeggen Tavecchio, Delfos en Woltring. Want opgroeiende jongens hebben meer contact met mannen nodig.
  • Elsbeth Vernout: Leefbaarheid als slagroom op de taart (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Vrouwen zijn nauwelijks vertegenwoordigd in de besluitvorming rond de herinrichting van plattelandsgebieden. Met als gevolg dat een thema als leefbaarheid slechts zijdelings in de nieuwe plannen voorkomt. Bettina Bock, onderzoekster aan de Landbouw Universiteit Wageningen, pleit voor meer inspraak van vrouwen.
  • Heleen Hupkens: PaVEM leeft in gemeenteland (Op Gelijke Voet, oktober 2004). 'Van talent naar succes' is de titel van het convenant dat 23 september jl. in Rotterdam ondertekend werd door de gemeente, bedrijven, CWI en Hogescholen. Samen gaan ze allochtone vrouwen in hun stad aan een baan helpen. De twee PaVEM-leden Lillian Callender en Hans de Boer hebben hier hard aan getrokken. Rosenmöller is de enthousiaste voorzitter van een commissie die partijen bij elkaar weet te krijgen. Gemeenten willen graag afspraken maken, merkt hij. Maar druk van buitenaf is en blijft nodig.
  • Jet Brummelhuis-Middelhoff: Tóch naar de Gender Conferentie (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Groot was de verontwaardiging bij de vrouwenorganisaties in Europa toen ze hoorden dat zij niet aanwezig mochten zijn bij de Gender Conferentie, 6 en 7 juli 2004. De Europese voorzitter van de conferentie, minister De Geus, gaf de voorkeur aan een overleg in kleine kring. Na een intensieve lobby wist Jet Brummelhuis-Middelhoff, voorzitter van de Nederlandse Coördinatie en bestuurslid van de Europese Vrouwen Lobby, toch toegang te krijgen tot de voorbereidende discussie op 5 juli én tot de conferentie, als delegatielid vanuit het Sociaal Platform.
  • Ingrid Blans: Conferentie werkende vaders, zorgende mannen (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Op 24 en 25 september 2004 vond in Rotterdam de conferentie 'Working Fathers, Caring Men' plaats. De op Europese leest geschoeide conferentie betekende het slot van de projecten 'Mannen in de hoofdrol'. 150 wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van NGO's woonden de conferentie bij. Zo'n 60 daarvan waren afkomstig uit verschillende Europese landen. Minister De Geus introduceerde een rekentool voor tweeverdieners, te raadplegen via de internetsite www.wiedoetwat.nl.
  • Nies Medema: Radicale omslag vereist voor levensloopbeleid (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Het is onzinnig om het potentieel van ouderen niet te gebruiken, stelt Louise Groenman (64). Ze is voorzitter van het bestuur van het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij. Het is inmiddels helemaal niet meer zo logisch dat iederéén vanaf een bepaalde leeftijd met pensioen gaat en AOW ontvangt. Steeds meer mensen zijn tot hun 75ste gezond. Na een vervroegd pensioen ben je misschien nog wel twintig jaar actief. Die tijd en energie kun je aan golfen en bridgen besteden. Maar je kunt jezelf ook maatschappelijk nuttig maken.
  • Karin Anema: Nieuw kiesstelsel slecht voor vrouwen en allochtonen (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Als het aan D66 ligt, brengt de kiezer vanaf 2007 twee stemmen uit: een op een landelijke kandidaat en een op een districtskandidaat. Eind augustus 2004 ging het kabinet akkoord met het nieuwe kiesstelsel. De Kamer moet zich hier nog wel over uitspreken. De gevolgen ervan voor de vertegenwoordiging van vrouwen en allochtonen kwamen in discussies nauwelijks aan bod. Terwijl die wel degelijk zijn te verwachten.
  • Start Visitatiecommissie Emancipatie (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Worden de man/vrouw-perspectieven goed geïntegreerd in beleid en wetgeving? Met deze vraag gaat de Visitatiecommissie Emancipatie de komende twee jaar de ministeries doorlichten. Op 16 september jl. is de commissie geïnstalleerd. Het werkplan is klaar. Binnenkort staat commissievoorzitter Lodders bij bewindspersonen en topambtenaren op de stoep voor een kennismakingsgesprek.
  • Margriet Rutgers: VN-artikel over genderdiscriminatie verplicht (Op Gelijke Voet, oktober 2004).Wat is de betekenis van het VN-artikel over genderdiscriminatie? En wat kunnen regeringen er concreet mee doen? Rikki Holtmaat deed hier onderzoek naar, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
maandag 11 oktober 2004

Nieuwsarchief (berichten vóór 11 oktober 2004):
zondag 10 oktober 2004

Nieuwsbrieven:
zaterdag 9 oktober 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Donner ziet niets in voorstel Hirsi (Nederlands Dagblad, 7 oktober 2004). Minister Donner van Justitie is geen voorstander van een verbod op jongensbesnijdenis en ziet geen reden om het strafbaar te stellen.  
 • SGP-wethouder wil debat vrouwenstandpunt (ND, 9 oktober 2004). SGP-wethouder C.J. van Velzen van Rijnwoude bepleit een open debat over de betrokkenheid van de vrouw in zijn partij. ,,We moeten niet verstarren op een eenmaal ingenomen standpunt.'' Het debat hierover moet terug, vindt de SGP-bestuurder. ,,Daarom doe ik een oproep aan het hoofdbestuur dat debat mogelijk te maken.''
 • Sterke vrouw temidden van stijfkoppige mannen (NRC-Handelsblad, 8 oktober 2004). De Keniaanse milieuactiviste Wangari Muta Maathai heeft vandaag als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Ze  heeft een internationale reputatie opgebouwd als milieuactivist maar ze is net zo goed politicus, feminist, mensenrechtenbeschermer, wetenschapper en filosoof.vrijdag 8 oktober 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Gijs Herderscheê: Pensioenfondsen mogen toch levensloopregeling uitvoeren. (Volkskrant, 8 oktober 2004)Hieruit: De regeringspartijen willen dat de levensloopregeling die het kabinet voorstelt, niet alleen gaat gelden voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen. Dat blijkt uit het schriftelijke commentaar van Tweede-Kamerleden van CDA, VVD en D66 op het wetsvoorstel. Kamerlid Bakker (DD66): 'Ook een zelfstandige moet bij zwangerschap verlof op kunnen nemen. De levensloopregeling zou dan kunnen worden ingezet om tijdelijk voor vervanging te zorgen'.
 • Brinkhorst pleit voor twee uur langer werken in EU (Vollkskrant, 7 oktober 2004). Minister Brinkhorst van Economische Zaken pleit ervoor dat alle Europeanen per week twee uur langer gaan werken. Dat zou volgens hem leiden tot een economische groei van 6% . Brinkhorst vindt dat groei noodzakelijk is om de sociale zekerheid op peil te houden.
 • Anorexia heeft ook te maken met genen (Trouw, 8 oktober 2004). De helft van de tienermeisjes lijnt ongezond, meldde Trouw deze week. Een deel lijdt aan anorexia of boulimia nervosa. Maar een gen dat verantwoordelijk is voor eetstoornissen bestaat niet, zo blijkt ook uit onderzoek onder obesitaspatiënten.
 • Jongensbaby's krijgen eerder medicijn dan meisjesbaby's (RD, 7 oktober 2004). Huisartsen lijken eerder geneigd een recept uit te schrijven voor jongensbaby’s met luchtwegklachten dan voor meisjes. Dit gebeurt ongeacht de aard van de aandoening. Dit stelt L. Jabaaij van onderzoeksinstituut Nivel.  Ze tekent echter wel aan dat ze niet weet hoe erg de aandoeningen zijn. „Het is goed mogelijk dat jongetjes ernstiger klachten hebben.
 • SGP zit in isolement (ND, 7 oktober 2004). De partij ontkomt er daarom niet aan na te denken over de vernieuwing van haar organisatie en gedachtegoed. ... Tenslotte blijkt er binnen de achterban van de SGP, met name onder jongeren, veel bezwaren tegen het vrouwenstandpunt te bestaan, zo hebben diverse onderzoeken onlangs uitgewezen. Veel jonge SGP'ers hebben geen bezwaar tegen een vrouwelijk Kamerlid van de partij.
 • Elfriede Jelinek wint Nobelprijs literatuur (Divazine, 7 oktober 2004). De Nobelprijs Literatuur gaat dit jaar naar de Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek. Het Nobelprijscomité roemt 'de muzikale vloed van stemmen en tegenstemmen in haar romans en toneelstukken', en haar scherpe observaties van de 'maatschappelijke absurditeit'. In haar dikwijls meedogenloze werken beschrijft Jelinek de mechanismen van macht en onderdrukking, van roofdier en prooi, schrijft De Standaard vandaag. In haar bekende werk Lust voert de auteur seksueel geweld tegen vrouwen op als de basis van onze maatschappij die elke menselijke relatie determinieert, een zeer marxistisch-feministische visie.
 • Claudia Gaspard: Europees akkoord gelijke behandeling: Lege doos (Divazine, 6 oktober 2004). Een nieuwe Europese richtlijn die een einde maakte aan de geslachtsgebonden verzekeringspremies en - uitkeringen? Test-Aankoop juichte het initiatief toe, ook Divazine bracht het onder de aandacht. Op 4 oktober bereikte de Raad voor Werkgelegenheid en Sociaal Beleid in Luxemburg een akkoord, maar er is weinig reden voor gejubel.

Servicepagina > Vacatures:
donderdag 7 oktober 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • ''Geen discriminatie meer'' (NRC-Handelsblad, 5 oktober 2004). Ondernemers mogen bij het aanbieden van producten en diensten voortaan niet meer discrimineren tussen man en vrouw. Zo kunnen eigenaren van appartementencomplexen de verhuur aan mannen of juist vrouwen niet weigeren. Over dit principe hebben de Europese ministers van Sociale Zaken gisteren in Luxemburg overeenstemming bereikt.
 • ''Beoogd eurocomissaris provoceert'' (De Volkskrant, 6 oktober 2004). Met zijn uitspraken over homo's en vrouwen heeft beoogd eurocommissaris Rocco Buttiglione dinsdag het linkse en liberale deel van het Europees parlement op de kast gejaagd. ''Ik kan moreel vinden dat de homoseksualiteit verkeerd is, maar dit heeft geen effect op de politiek, tenzij ik zeg dat het een misdaad is'', zei de katholieke conservatief. Het huwelijk typeerde hij als een instituut ''om vrouwen de kans te geven kinderen te hebben, onder bescherming van een man''.
 • Cees van der Laan: ''Achtergelaten Turkse moet hier scheiden''. Verdonk bezorgd om in moederland gedumpte vrouw (Trouw, 6 oktober 2004). Allochtone vrouwen die tijdens verblijf in het moederland zonder papieren door hun mannen worden gedumpt, moeten proberen te scheiden onder Nederlands recht. Ze zouden wel zelf hun reis naar Nederland moeten bekostigen en de gang naar de rechter maken.

Actueel > Agenda:

 • donderdag 4 november 2004: Discussie Diversiteit in het Curriculum: Noodzaak of Luxe ? (Universiteit Utrecht, 15.15 - 18.00 uur).Aanleiding vormt het rapport van het onderzoek naar diversiteit (m.n. gender en etniciteit) in het curriculum van de Faculteit der Letteren door drs. Elsje Dicke en prof. dr. Gloria Wekker.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
woensdag 6 oktober 2004

Focus > Onze vrouw in ... New York:

 • Onze vrouw in New York, Ine van Hoorn, maakt als ''vrouwenvertegenwoordiger'' (niet-ambtelijk delegatielid) deel uit van de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Op onze site houdt zij een dagboek bij. Vandaag haar tweede serie aantekeningen: over 5 oktober.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]