donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  OKTOBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2004


dinsdag 19 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Nederlandse vrouwen hebben evenveel ambitie als mannen (Marketingonline, oktober 2004). In 2004 wordt door Nederlanders veel minder belang gehecht aan het bezig zijn met een carrière dan een aantal jaren geleden: 26% tegen 43% in 1992. Opvallend is dat in 2004 voor het eerst jonge vrouwen evenveel ambitie vertonen als jonge mannen. Dit blijkt uit het Life & Living onderzoek van Trendbox.
 • Mannen gebruiken vaker sex voor carrière (Zibb.nl, 18 oktober 2004). Dat vooral vrouwen graag carrière maken tussen de lakens is een fabeltje. Mannen zijn namelijk veel meer dan vrouwen bereid om met hun baas naar bed te gaan voor een promotie of een salarisverhoging, zo blijkt uit onderzoek onder 12.078 personen door Vacature, een Belgisch weekblad voor human resources.
 • Mariëtte de Bruijn: Toppers voor vrouwelijke bestuurders (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Burgemeester Opstelten en zijn dertien collega-ambassadeurs kregen van minister De Geus een heldere opdracht: Zet het thema “toename van vrouwen in besturen van maatschappelijke organisaties en politieke besturen” op de agenda. En zorg ervoor dat er binnen die besturen dan ook daadwerkelijk voor vrouwen plaats wordt gemaakt. De ambassadeurs hebben een jaar de tijd om die doelstelling waar te maken. In eigen bestuurlijke kring, maar liefst ook daarbuiten. In hun netwerk zijn vrijwel alle maatschappelijke terreinen vertegenwoordigd: zorg en welzijn, sport, cultuur, media, sociaal-maatschappelijke organisaties, natuur en milieu, politiek, en zelfs de kerk.
 • Mariëtte de Bruijn: Burgemeester Opstelten: ''Radicale aanpak nodig'' (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Het is een week voor de officiële installatie, maar de burgemeester is een toonbeeld van kordaatheid en daadkracht. Een kwestie van willen, zegt hij. “Zo doen we dat hier in Rotterdam. Je doet iets en dan doe je het goed, of je begint er niet eens aan.” Bovendien, het thema verdient ook absolute toewijding. “Evenredigheid qua sekse is een vanzelfsprekendheid. Maar die is niet in daden omgezet. Nederland is een klein land. Iedereen kent elkaar. Bij het verdelen van bestuursfuncties spelen mannen elkaar de bal toe. Dat moet je met de nodige radicalisering durven doorbreken.”
 • Isolement vooral door slechte gezondheid (AD, 19 oktober 2004). Een op de tien Nederlanders heeft het gevoel niet mee te tellen in de samenleving, zo blijkt uit onderzoek van het SCP. Vooral de alleenstaande ouder heeft het niet makkelijk. ,,Ze voelen zich sociaal uitgesloten. Omdat ze alles alleen moeten doen, zitten ze dubbel klem''.
 • Bart Jungmann: Eén op de tien in sociaal isolement (Volkskrant, 18 oktober 2004) .Vooral alleenstaande ouders hebben het moeilijk.  ....Ook in een ander opzicht weerspreekt het SCP-rapport een ingesleten idee: het aantal mannen dat zich buitengesloten voelt of weet, is even groot als het aantal vrouwen. Alleen in de specifieke groep van het eenoudergezinnen scoren vrouwen hoog op de index van sociale uitsluiting.
 • Sociale uitsluiting hangt samen met een slechte gezondheid (persbericht SCP, 18 oktober 2004). Ouderen en vrouwen behoren als zodanig niet tot de risicogroepen. Van vrouwen wordt vaak verondersteld dat zij zich in een achterstandspositie bevinden. Wat betreft sociale uitsluiting blijkt dit niet geval. Vrouwen scoren nauwelijks anders dan mannen. Wel is er een specifieke groep vrouwen, de alleenstaande ouders, die hoog scoort op de index voor sociale uitsluiting.

Nieuwsarchief (berichten vóór 18 oktober 2004):

 • Maarten Vermeulen: Normaal doen over homofilie (ND, 16 oktober 2004). Christelijk onderwijs en homofilie is een lastig onderwerp. Liever praten scholen er niet over: te moeilijk en te confronterend. Dat tot ergernis van christelijke homo's, die vinden dat er ruimte moet komen voor gedegen voorlichting. Christelijke scholen hebben de schijn een beetje tegen als het gaat om homoseksualiteit. Als er wordt nagedacht gebeurt dat in stilte.
 • Arts weer aan de slag (KNMG, 15 oktober 2004). In maximaal twaalf maanden een terugstroom bewerkstelligen van 30 artsen naar functies in de gezondheidszorg. Dat is één van de doelstellingen van het opleidingsprogramma voor herintredende artsen, ‘Arts weer aan de slag’, dat in januari 2005 van start gaat.
 • Groei van de overheid neemt af (persbericht BZK, 5 oktober 2004). Uit Kerngegevens Overheidspersoneel 2003 blijkt dat voornamelijk vrouwen zijn ingestroomd bij de overheid. Het aandeel mannen in overheidsdienst nam hierdoor af. Het aandeel vrouwen in overheidsdienst stijgt nog steeds: van 46,0% in 2002 naar 46,8 procent in 2003. Een duidelijke verschuiving is zichtbaar van voltijd naar deeltijd. Bij de overheid zijn het vooral vrouwen die in deeltijd werken: 76,7% van de deeltijders is vrouw.

Aktueel > Agenda:

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • Femconsult - Consultants on gender and development. Femconsult is a multidisciplinary group of professionals applying a gender perspective in development programmes and projects.

maandag 18 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Wilma Kieskamp: Seksueel misbruik | De nieuwe nuchterheid (Trouw, 18 oktober 2004). Steeds minder zedenzaken eindigen in een strafproces. Politie en justitie zijn vooral terughoudender geworden in zaken met jonge kinderen.
 • Seksueel kindermisbruik daalt (Trouw, 18 oktober 2004). De bestrijding van seksueel kindermisbruik heeft succes: het aantal aangiftes en verdachten is gestaag aan het dalen, zo blijkt uit onderzoek van het WODC. Tussen 1996 en 2002 registreerde de politie 20% minder verdachten.
 • Sander van der Werff: Geweld dagelijkse kost voor prostituees Keileweg (AD, 18 oktober 2004). De Rotterdamse prostituee Astrid werd vorig jaar bijna gewurgd, maar ontsnapte door een mazzeltje aan haar belager. Haar collega's Conny en Jacqueline werden vorige week donderdag doodgeschoten. ,,Levensgevaarlijk werk, maar zonder geld geen cocaïne.''

Nieuwsarchief (berichten vóór 18 oktober 2004):

 • Michiel Couzy: ''Emancipatie stelt weinig voor'' (Parool, 16 oktober 2004). Nederland is een van de minst geëmancipeerde landen ter wereld. We lijken zo tolerant, maar andere landen zijn veel verder. Vooral bij bedrijven, zo stelt Annelies van der Horst (Universiteit van Maastricht) tijdens een debat op het Amsterdamse hoofdkantoor van IBM.
 • Vrouwelijke ondernemer minder snel failliet (Financiele Telegraaf, 7 oktober 2004). Vrouwelijke ondernemers gaan minder snel failliet, zo blijkt uit een onderzoek van kredietbureau Graydon naar 1400 faillissementen. Volgens onderzoeker Robert Blom kunnen mannen een hoop van de vrouwen leren. Vrouwen zijn veel zuiniger, minder gericht op groter worden en veel stabieler. Ondanks dat vrouwen minder snel failliet gaan, blijken ze nog regelmatig te worden gediscrimineerd.
 • Meer geld homo-emancipatie (Spits, 11 oktober 2004, mogelijk instabiele link). Een meerderheid van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de emancipatie van homoseksuelen in Nederland. De fracties van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 vragen staatssecretaris Ross (Welzijn) morgen om de homo-emancipatie met concrete plannen te bevorderen. Zo willen zij dat het kabinet meer geld uittrekt voor dit onderwerp.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • Atalantas. Vereniging Atalantas, vereniging van slachtoffers van mensenhandel in relatie tot prostitutie.zondag 17 oktober 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag): 

 • Leo Prick: Joke Smit School (NRC-Handelsblad, column, 16 oktober 2004, tekst alleen toegankelijk voor abonnees of met betaling). Over managerslogica: hoe een wijziging in het inburgeringsbeleid leidt tot bezuinigingen op het tweede-kansonderwijs voor volwassenen.
 • Scheiden ontmoedigen? (webcongres, NRC-Handelsblad, 16 oktober 2004). 58% in het webcongres is het niet eens met de stelling van Wim Orbons dat scheiden moeilijker moet worden gemaakt.
 • Veel vrouwen gestopt met de pil (AD, 16 oktober 2004). Ruim 29.000 vrouwen zijn dit jaar gestopt met de anticonceptiepil omdat ze die te duur vinden. Volgens de Rutger Nisso Groep zijn de vrouwen die het pilgebruik hebben gestaakt overgestapt op een minder betrouwbaar anti-conceptiemiddel.
 • Bouwvrouwen voelen zich buitengesloten (CoBouw, 15 oktober 2004). “Ik voel me daar nog steeds buitengesloten; in al die jaren nog nooit eens uitgenodigd voor het haringhappen, nog steeds worden aangesproken als ‘de vrouw van’. Bah.” Het is de hartenkreet van de vrouwelijke directeur van een bouwbedrijf, opgetekend door Bureau Meesters en Oudejans in de ‘Evaluatie Vrouwen in de bouw’, in opdracht van het O&O fonds en het ministerie van VROM.
 • WPF beëindigt campagne met bijzondere herdenking (Telegraaf, 14 oktober 2004). Met het zogeheten 'Candle lit Event' heeft de World Population Foundation (WPF) donderdagavond in Amsterdam een campagne afgesloten voor betere gezondheidszorg voor zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. Rond de vijver op het Museumplein stonden duizenden lampjes ter nagedachtenis aan de meer dan een half miljoen vrouwen die jaarlijks sterven aan complicaties tijdens de zwangerschap.

Actueel > agenda:

 • donderdag 4 november 2004: Conferentie Mixed Open. Een interactieve bijeenkomst over diversiteit m/v met inspirerende sprekers en praktische parallelsessies. Het programma omvat een inleiding van minister De Geus (SZW) en een groepsgesprek o.l.v. Astrid Joosten. Tijd: 10.00 - 17.15 uur. Plaats: Amsterdam Convention Factory.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • vrouwenzaken.net. Het project Vrouw[en]zaken is opgezet om de economische zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen door de mogelijkheden van ondernemerschap op het platteland te vergroten. Het platteland heeft vrouwelijke ondernemers veel te bieden. Steeds meer vrouwen in dorpen en buitengebieden zien dan ook kansen om te starten met een eigen bedrijf.zaterdag 16 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag): 

 • Nieuwe oplage omstreden homoblad (RD, 16 oktober 2004). Ondanks veelvuldige kritiek komen er 100.000 aangepaste exemplaren van de omstreden scholieren-uitgave van het homojongerenmagazine Expreszo. Volgens hoofdredacteur Henfling hebben honderden middelbare scholen, buurthuizen, pabo’s en GGD’s de afgelopen dagen gevraagd of ze het blad kunnen ontvangen om te verspreiden
 • Tienduizenden vrouwen met pil gestopt (ND, 16 oktober 2004). Bijna 30.000 vrouwen tussen 21 en 50 jaar zijn sinds begin dit jaar om financiële redenen gestopt met het gebruik van de anti-conceptiepil. Nog eens 52000 vrouwen overwegen er op financiële gronden binnenkort mee te stoppen, zo blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep.
 • Verslechtering in anti-conceptiegebruik na schrappen pil uit het ziekenfonds (persbericht Rutgers Nisso Groep, 15 oktober 2004). Gezien de maatregelen om anticonceptiemiddelen - waarvan de pil de belangrijkste is - te schrappen uit het standaard ziekenfondspakket, wordt een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen verwacht.
 • Christelijk lespakket over homofilie (ND, 16 oktober 2004). Vanaf volgend jaar is er een lespakket beschikbaar waarmee christelijke scholen klassikaal aan de slag kunnen met het thema homofilie. Het materiaal wordt ontwikkeld door Different - de vroegere EHAH - dat hulp biedt aan christelijke homo's. Volgens Krijn de Jong zijn christelijke scholen welwillend, maar komt er in de praktijk vaak weinig terecht van voorlichting over homoseksualiteit. vrijdag 15 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Verdonk: strenge eisen aan 'importbruiden' (Volkskrant, 15 oktober 2004). De huwelijksmigratie naar Nederland zal met bijna de helft afnemen als op 1 november nieuwe eisen ingaan voor 'importbruiden' uit niet-westerse landen. Door de strengere eisen zullen dat er 9.000 minder verblijfsvergunningen worden verleend worden dan de 20.000 in 2003. 
 • Scholen lopen op eieren bij aanpak loverboys (Rotterdams Dagblad, 14 oktober 2004). Scholen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen loverboys. De leerlingbegeleider is daarbij de spin in het web. Hij probeert de jonge meisjes uit handen te houden van mannen die hen tot prostitutie dwingen. ,,Pas toen hij erop aandrong dat ze abortus pleegde, gingen haar ogen open.''
 • Maandloon van 1319 euro nodig voor importpartner (Telegraaf, 14 oktober 2004). Per 1 november 2004 moeten mensen die een partner uit het buitenland willen halen, per maand ten minste 1319 euro netto verdienen, 230 euro meer dan nu nog nodig is. Zij moeten dat loon zeker twaalf maanden lang verdienen, nadat de partner is overgekomen. Bovendien moeten beiden minimaal 21 jaar zijn. Nu is dat nog 18 jaar.
 • Annelieke Dijkstra: Kinderopvang goedkoper (AD, 14 oktober 2004). De crèche en naschoolse opvang voor kinderen worden volgend jaar voor zeker 80% van de ouders betaalbaar. Na invoering van de nieuwe kinderopvangwet op 1 januari betaalt het gros van de ouders rond de 2,50 euro per uur. De opvang pakt vooral zo voordelig uit omdat de overheid meer bijdraagt.
 • Nieuwe vereniging jonge en allochtone homo's (Volkskrant, 14 oktober 2004). Voor jonge en allochtone homo's komt een nieuwe vereniging. Deze Homo en Lesbische Federatie Nederland wordt op 9 november in Den Haag gepresenteerd. De nieuwe federatie moet zich volgens oprichter Blankensteijn vooral actief gaan inzetten voor acceptatie van de nieuwe generatie homoseksuelen.
 • Expreszo stelt taalgebruik bij (Volkskrant, 14 oktober 2004). Het homojongerenblad Expreszo is bereid het taalgebruik in een volgende schooleditie van het blad aan te passen. Ook wil de redactie graag van middelbare scholen horen wat zij willen lezen in het tijdschrift. Hoofdredacteur Henflin: 'We hadden geen idee dat het blad zoveel commotie zou veroorzaken.'
 • Onderzoek naar acceptatie homo's (nieuwsbericht VWS dd. 13 oktober 2004). Staatssecretaris Ross gaat het Sociaal en Cultureel Planbureau vragen onderzoek te doen naar de acceptatie van homo’s in Nederland, zo beloofde zij in de Tweede Kamer in een overleg over homo-emancipatie. “We spelen een voortrekkersrol in Nederland, maar we moeten wel onderhoud plegen”, aldus de bewindsvrouw.
 • Nederland seksueel minder gezond (AD, 14 oktober 2004). Nederland is de afgelopen 10 jaar zijn internationale koppositie kwijtgeraakt op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. De Rutgers Nisso Groep: Er worden meer abortussen gepleegd, meer tienermeisjes raken zwanger en meer mensen lopen een soa-infectie op. Ook de seksuele hulpverlening en voorzieningen zijn verslechterd. Wel loopt Nederland voorop met regelgeving, zoals gelijke rechten voor mannen en vrouwen en homoseksuelen.
 • Zorg voor seksuele gezondheid onder druk (Rutgers Nisso Groep, 13 oktober 2004). Hoewel Nederland het vergeleken met andere landen erg goed doet wat betreft de lage aantallen soa, aids en ongewenste zwangerschappen, is er een aantal ontwikkelingen waardoor Nederland zijn voorbeeldfunctie van tien jaar geleden is kwijtgeraakt. Nederlandheeft zich onvoldoende ingezet om de seksuele en reproductieve gezondheid in Nederland  te verbeteren of op zijn minst op peil te houden. Een toenemend aantal mensen heeft slechts beperkt toegang tot medische hulp en anticonceptiemiddelen.
 • Speakers Third Committee stress need to counter continuing exploitation of women and girls (persbericht UN, 13 oktober 2004). Several of the delegates addressing the Third Committee (Social, Humanitarian and Cultural) this morning warned that women and girls remained one of society’s groups most vulnerable to predation.
 • Third Committee begins discussion on women's advancement (persbericht UN, 12 oktober 2004). Noting that this year marked the twenty-fifth anniversary of the General Assembly’s adoption of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, Carolyn Hanlan said adherence to the Convention had contributed significantly to enhancement of the rule of law and had fostered a climate in which violations of the rights of women would not be tolerated, nationally and internationally.

Nieuwsarchief:

 • Sociaal netwerk heeft invloed op sekseverschillen aan de top (RUG, 6 oktober 2004). Dat vrouwen minder vaak topfuncties vervullen dan mannen en minder invloed en macht uitoefenen is geen geheim. Maar hoeveel van dit verschil is toe te schrijven aan het sociale netwerk van een persoon? Promovenda Renée van der Hulst onderzocht hoe het kan dat vrouwen op het werk minder autoriteit genieten dan mannen en waarom mannen eenvoudiger status verwerven dan vrouwen. Van der Hulst promoveert op 14 oktober 2004.

Focus > Onze vrouw in ... New York:


 
donderdag 14 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Djoe Loe Tan: Tijd voor verantwoording (Amsterdam.nl, 12 oktober 2004). Ruim 500.000 vrouwen in ontwikkelingslanden sterven jaarlijks, onnodig door complicaties rondom de zwangerschap. Het WPF vraagt hier donderdagavond, 14 oktober aandacht voor door het Museumplein te verlichten. Het ‘Candle Lit Event’ vindt in meerdere landen van Europa plaats.
 • Arabische Liga wil identiteitsbewijs voor vrouwen (Leeuwarder Courant, 13 oktober 2004). Secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga wil een campagne in de Arabische wereld beginnen om vrouwen te helpen aan identiteitspapieren, zo zei hij tijdens conferentie over vrouwen en staatsburgerschap in de Arabische wereld. De Arabische Liga wil vrouwen helpen bij het verkrijgen van meer rechten. In  Egypte heeft 60% van de vrouwen geen persoonsbewijs.
 • Werkloosheid verder gedaald (CBS, 14 oktober 2004). Na correctie voor seizoensinvloeden komt de werkloosheid in het derde kwartaal 2004 uit op 460.000, ofwel 6%, tegen 5,3% in het derde kwartaal van 2003.  Voor mannen was het 5,4% (tegen 4,7% in 2003), voor vrouwen opp 6,8% (tegen 6,2% in 2003). Wel is de werkloosheid iets gedaald ten opzichte van het 2e kwartaal 2004.
 • Vergaande afspraken over kwaliteit kinderopvang (persbericht ministerie SZW, 13 oktober 2004). De twee brancheorganisaties voor de kinderopvang (MO-groep en BKN) hebben samen met de belangenvereniging van ouders BOink in een convenant concrete kwaliteitseisen gemaakt voor dagopvang en buitenschoolse opvang. De afspraken hebben o.a. betrekking op het opstellen van een pedagogisch beleidsplan, het aantal kinderen per leidster en de omvang van de groep, de huisvesting, de medezeggenschap, de veiligheid en de gezondheid en de kwaliteit van het personeel. Ook over gastouderopvang en kleinschalige kindercentra zijn afspraken gemaakt.
 • CDA wuift kritiek levensloop weg (ND, 13 oktober 2004). CPB, werkgevers, vakbeweging, pensioenfondsen en banken zien weinig tot niets in de regeling die onder meer het huidige prepensioen zou moeten vervangen. Jongeren die kinderen willen, hebben helemaal niet de mogelijkheid eerst te sparen. Myra Komen, CDA: De meeste mensen in Nederland werken eerst acht jaar voordat de kinderen komen. In die periode kun je wel sparen.
 • Verschillende meningen over homoseksualiteit (ND, 13 oktober 2004). Christelijke fracties in de Tweede Kamer verzetten zich ertegen dat iedereen op eenzelfde manier tegen homoseksualiteit moet aankijken. D66-collega Van der Laan noemde het 'betuttelend' als een schoolleiding tussen Expreszo en de jongeren gaat instaan.
 • Frans Boogaard: Buttiglione naar 'homofiele vissen' (AD, 13 oktober 2004). De socialisten in het Europees parlement dreigen alle kandidaten voor de Commissie weg te sturen als de Italiaan Buttiglione op Justitie wordt benoemd. Op een andere post is hij wel aanvaardbaar, zoals Visserij. Buttiglione klaagt nu over 'dubbele discriminatie' (naar religie en herkomst).
 • Nieuw: handboek over Gender Budget Initiatieven. Over begroten met een menselijke bril (Vrouwen Alliantie, persbericht 13 oktober 2004). Op donderdag 14 oktober 2004 verschijnt de publicatie Begroten met een menselijke bril; handboek voor Gender Budget Initiatieven. Dit boek is uniek in zijn soort, omdat het de eerste Nederlandstalige praktische handleiding is voor bestuurders of lokale groepen die een gender budget initiatief willen starten. Het handboek is een handig hulpmiddel bij het opstellen of beoordelen van begrotingen. Begroten met een menselijke bril is een uitgave van de Vrouwen Alliantie in Utrecht.

Gesignaleerd:

 • Spannende quizzen (VARA). Oproep voor deelname aan de quiz Per Seconde Wijzer. Vooral vrouwen worden aangemoedigd zich op te geven.

Acuteel > agenda:

 • 11, 12 en 13 maart 2005: Festival vrouwenfilms Assen. 2005 is een jubileumjaar voor het Festival Vrouwenfilms. In 2005 is het thema : Architectuur. woensdag 13 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ambassadeursnetwerk Besturen moet toename van vrouwen in besturen bevorderen (Ministerie van SZW, persbericht 12 oktober 2004). Een netwerk van ambassadeurs gaat bevorderen dat meer vrouwen gaan deelnemen in besturen van maatschappelijke organisaties en in politieke besturen. Veertien topmensen uit deze sectoren gaan op initiatief van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hiermee in het komende jaar aan de slag. Voorzitter van het netwerk is de burgemeester van Rotterdam, de heer mr. I.W. Opstelten.
 • Jongerenblad / Expres niet zo (Trouw, commentaar 13 oktober 2004). Van scholen mag een open en welwillende houding worden verwacht ten aanzien homoseksualiteit. Daar moeten ze aan werken, maar of ze daarbij Expreszo kunnen gebruiken is aan hen. Directies, zeker van zwarte scholen, moeten vaak laveren tussen hun eigen liberale opvattingen en de orthodoxe ideeën van ouders. Het geeft geen pas scholen die daartussen een evenwicht zoeken maar van Expreszo een averechts effect verwachten, aan de schandpaal te nagelen.
 • Levensloopregeling oogst forse kritiek (NRC-Handelsblad, 12 oktober 2004). Het kabinetsplan om werknemers individueel te laten sparen voor verlof stuit op forse kritiek: de regeling zou moeilijk uitvoerbaar zijn. Bovendien zal ze nauwelijks worden gebruikt voor het beoogde doel: arbeid en zorg beter combineren.
 • Europarlementariërs wijzen Buttiglione af wegens visie op homoseksualiteit (NRC-Handelsblad, 12 oktober 2004). De kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione als Europees commissaris voor justitie stuit in het Europees Parlement op grote bezwaren wegens zijn opvatting over homoseksualiteit. A.s. voorzitter Barroso laat weten vooralsnog vertrouwen in zijn gehele team te blijven houden. Hij wil eerst het oordeel afwachten dat de fractievoorzitters in het Europees Parlement morgen vellen over de totale commissie. Zie ook:
  • Bas Westers: Buttiglione: eerlijk en extreem (NRC-Handelsblad, 12 oktober 2004). Buttiglione is een man van vele nee's: Nee tegen scheiding; Nee tegen abortus, euthanasie en homoseksuelen, die ,,drager zijn van een morele gestoordheid''. Nee tegen condooms, modernisme, moreel relativisme. En nee tegen openbare scholen zonder kruisbeelden.
 • Stopzetting subsidie aan Nederlands Genootschap Vrouwenstudies en andere organisaties. Vragen dd. 11 oktober 2004 van TK-leden Hamer (PvdA) e.a. aan minister van der Hoeven (OCW). Hieruit: Aanvaardt u de consequentie van het beleid 1) dat het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies (NGV) en ook andere organisaties op het gebied van gender, emancipatie en vrouwen per 1 januari 2005 geen subsidie meer van u ontvangen, terwijl Nederland nog altijd onderaan de Europese ranglijst staat voor wat betreft de positie van vrouwen in de wetenschap?
 • De manager is steeds vaker een vrouw (CBS Webmagazine, 11 oktober 2004). Er komen steeds meer vrouwelijke managers, van 14 % in 1995 naar 25% in 2002. In de gezondheidszorg zijn vrouwelijke managers zelfs in de meerderheid. Maar in het bedrijfsleven is het aandeel vrouwelijke managers slechts 13%. Vooral in de industrie en bouw is leidinggeven een mannenzaak.

Actueel > agenda:

 • 12-21 november 2004 Black Magic Women Festival. Thema: Heldinnnen. Diverse lokaties in Amsterdam. Op 14 november wordt voor de 12e keer de ZAMI-Award uitgereikt in het Congres en Theatercentrum De Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam, 16.30 - 18.30 uur.  

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]