zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  OKTOBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2004

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''hspace=0
[vergroting]

Sinterklaas nog nooit zů inventief. SuperSurprises van Technika 10 Nederland
(Technika10.nl, persbericht 28 oktober 2004).
 

Heb jij ook zo genoeg van uitgeholde telefoonboeken, mega-grote dozen met bergen papiersnippers, drilpuddingen en ontbijtkoeken in bepaalde vormen...? Laat dan Techniklaas dit jaar bij je langskomen. Verras vrienden, vriendinnen en familieleden met Sints speciale superklappers, coole pepernootschieters, pneumatische Pietjes of bijvoorbeeld de elektrosurprise. Bestel de SuperSurprise-glossy van Technika 10 Nederland en ga aan de slag. Gegarandeerd veel (technisch) plezier bij het maken ťn uitpakken! Geschikt voor school, buurthuis en keukentafel, vanaf 8 jaar. Dit glossy magazine met duidelijke werkstukbeschrijvingen, spelletjes en een Sinterklaas-webspeurtocht is te bestellen via de webwinkel van Technika 10 Nederland voor Ä6,50 per stuk. Tot 15 november a.s. krijg je 1 euro korting. Surf naar www.technika10.nl/shop. Officieel aanbevolen door Sint en Piet.
 zondag 31 oktober 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Yvonne Lont: Aanpak huiselijk geweld nodig (ND, 28 oktober 2004). Huiselijk geweld tegen vrouwen komt in Nederland veel voor. Honderdduizenden keren per jaar, niet alleen onder allochtonen, maar ook onder autochtonen. De overheid moet het beleid aangaande huiselijk geweld drastisch aanpassen aan de vrouwen (en kinderen) die om religieuze redenen worden mishandeld en verwaarloosd. Geloof op zichzelf is goed, mits het goed wordt toegepast, want anders is het schadelijk voor de mens.
 • Burgemeester ontslagen na seksschandaal (AD, 31 oktober 2004). Burgemeester Steve Christian van Pitcairn, die eerder deze week was veroordeeld tot 3 jaar cel wegens seksueel misbruik, is ontslagen, zo maakte de Britse ambassade in Nieuw-Zeeland vandaag bekend.
 • Buttiglione trekt zich terug (AD, 31 oktober 2004). Buttiglione die als vice-voorzitter van de Europese Commissie belast zou worden met justitie en asiel, maar kwam onder vuur te liggen vanwege zijn ideeŽn over homoseksuelen en vrouwen, trekt zich terug. Mogelijke opvolger als kandidaat-eurocommissaris is de niet-partijgebonden Italiaanse minister van Onderwijs Letizia Moratti, schoonzus van de eigenaar van Inter Milaan.
 • Emine Bozkurt rapporteur van de vrouwenrechten in Turkije (E-Quality.nl, 28 oktober 2004). EuroparlementariŽr Emine Bozkurt (PvdA) is op 27 oktober door de EU-commissie voor de rechten van de vrouw benoemd tot rapporteur van de vrouwenrechten in Turkije. Ze gaat met een delegatie van de vrouwencommissie op bezoek in Turkije. Het initiatiefrapport dat de vrouwencommissie zal uitbrengen, buigt zich over de positie van vrouwen in Turkije op sociaal-economisch en juridisch terrein.

Actueel > Tijdschriftenrek:

 • E-Quality Matters (nieuwsbrief), oktober 2004. Hierin o.a.:
  • Mariette Hermans: Uitstel leidt niet altijd tot afstel. Huwelijksmigratie is in verschillende opzichten punt van discussie in de politiek. Het kabinet wil huwelijken van Nederlanders met een partner uit het buitenland beperken. Momenteel worden er daarvoor drie beleidsvoornemens besproken: verhoging van de inkomenseis voor huwelijksmigratie tot 120%van het wettelijk minimumloon, verhoging van de leeftijdsgrens tot 21 jaar voor beide partners en inburgering in het buitenland. Matters bespreekt enkele gevolgen van deze maatregelen met Erna Hooghiemstra en Sabine Kraus.
  • Leonie van den Schoor: EuroparlementariŽr Emine Bozkurt: ''Turkse vrouwenorganisaties hebben een hoog ambitieniveau. De laatste jaren zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd in de Turkse wetgeving die de vrouwenrechten ten goede komen. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat het land aan de eis van gendergelijkheid kan voldoen. We moeten nu hameren op implementatie van de nieuwe regels, zegt europarlementariŽr Emine Bozkurt (PvdA).
  • Alexandra van Selm: VBTB m/v. De mogelijkheden voor gender budget analyse in Nederland. Gender budget analyse (GBA) vormt een waardevolle aanvulling op het huidige Nederlandse traject van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording (VBTB). VBTB geeft inzicht in beoogde en geboekte kosten en resultaten, GBA voegt hier het man/vrouwperspectief aan toe: bij wie komt het geld terecht en voor wie worden resultaten geboekt? Hiermee draagt GBA bij aan transparantie van begrotingsprocessen, gelijke kansen in de samenleving en een efficiŽnte en effectieve beleidsvoering.
  • Troetje Loewenthal: Tijd voor diversiteit, ook in het hoger onderwijs. Leidt de universiteit burgers van de toekomst op die hun beroep adequaat kunnen uitoefenen in een verander(en)de samenleving? In hoeverre zijn de opleiders zich ervan bewust dat hun studenten moeten functioneren, als burger en als professional, in een wereld die niet alleen uit minstens twee genders bestaat, maar ook onontkoombaar multicultureel, multi-etnisch, multireligieus en multinationaal is geworden? Weerspiegelen de opleidingen de diversiteit van de samenleving?zaterdag 30 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sheila Kamerman: Burger raakt bedolven onder de keuzevrijheid. Veel ouders in paniek door nieuwe crŤchefinanciering (NRC-Handelsblad, 30 oktober 2004). Ouders moeten vanaf 1 januari de crŤche zelf betalen. Ze krijgen geld terug, maar hoeveel? En van wie? De formulieren stromen binnen, en de stress slaat toe.
 • Levensloop-sparen niet populair (Nederlands Dagblad, 30 oktober 2004). Jaren overwerken of elke maand salaris inleveren om daar later betaald verlof voor terug te krijgen, is niet iets waar veel Nederlanders behoefte aan hebben. Consumenten willen pas salaris inleveren als ze zeker weten dat ze het verlof nodig zullen hebben.
 • Seksueel misbruik: eilanders in cel (AD, 30 oktober 2004). Vier bewoners van Pitcairn, die maandag schuldig werden bevonden aan seksueel misbruik, moeten twee tot zes jaar de cel in. Steve Christian, de burgemeester van de afgelegen Britse kolonie in de Stille Oceaan, moet drie jaar zitten.
 • Menno Tamminga: Pensioen van partner loopt gevaar (NRC-Handelsblad, 29 oktober 2004). Honderdduizenden ambtenaren en leraren die sparen voor een ABP-pensioen, lopen vanaf volgende week het risico dat hun partner na hun dood achterblijft met een gehalveerd pensioen of minder. Zie ook:vrijdag 29 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Fysica Helmi eerste vrouw met Huygensprijs (Telegraaf, 28 oktober 2004). Als eerste vrouw heeft Amina Helmi de Christiaan Huygensprijs in ontvangst genomen voor haar proefschrift over het geschiedenis van onze melkweg. Minister van der Hoeven (OCW) constateerde dat goede vrouwelijke wetenschappers nog in de minderheid zijn. Ik moet bekennen dat ik me wel eens heb afgevraagd of jury's van dit soort prijzen wel goed genoeg zochten. Maar ze zei er nu gerust op te zijn dat ook vrouwelijk talent uiteindelijk toch komt bovendrijven.
 • OPZIJ-emancipatieprijs voor Hirsi Ali (Volkskrant, 28 oktober 2004). Het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali krijgt dit jaar de HarriŽt Freezerring. OPZIJ-Lezeressen van het blad kenden de 34-jarige politica de prijs toe wegens haar inzet voor de emancipatie van vrouwen met een islamitische achtergrond.
 • Harriet Freezerring 2004 (OPZIJ, 28 oktober 2004). De HarriŽt Freezerring, de jaarlijkse emancipatieprijs van het maandblad Opzij, is voor 2004 toegekend aan emancipatievoorvechtster, politicologe en Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (34) vanwege haar inzet voor de emancipatie van vrouwen met een moslim achtergrond. Ze krijgt de prijs, een ring van de ontwerpster Katja Prins en een bedrag van 1250 euro, op vrijdag 26 november uit handen van Cisca Dresselhuys.
 • Scholen vrij in homo-voorlichting(ND, 28 oktober 2004). Scholen mogen zelf bepalen hoe zij invulling geven aan het homo-emancipatiebeleid. Het staat hun dan ook vrij om gesubsidieerd voorlichtingsmateriaal niet te gebruiken, zo schrijven van der Hoeven (OCW) en Ross (VWS) aan de Tweede Kamer. Totaal  zo'n 30 van de 500 scholen hebben het blad Expreszo ,,om uiteenlopende redenen'' teruggestuurd.
 • Mogelijke homovijandigheid op school. Vragen van TK-lid Van der Laan (D66) dd. 27 oktober 2004 aan staatssecretaris Ross (VWS) en aan minister Van der Hoeven (OCW) over een internetfilter dat sommige scholen willen gebruiken om bepaalde (homo)sites te weren.
 • Forse stijging opname ziekenhuis tijdens bevalling (RD, 28 oktover 2004) Steeds meer vrouwen worden tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis gebracht, concludeert gynaecologe J. Bais in haar promotieĖonderzoek. Vrouwen hebben vaak een onrealistisch beeld van een bevalling, ze vrouwen hebben zich volgens de gynaecologe tevoren bijvoorbeeld niet gerealiseerd hoe lang het duurt voordat hun kind ter wereld komt.donderdag 28 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Commentaar FNV op emancipatiebeleid kabinet-Balkenende. De FNV heeft de Tweede Kamer een brief geschreven in verband met het Algemeen Overleg over emancipatiebeleid op 3 november 2004. 
 • Barroso sluit behoud Buttiglione niet uit (Volkskrant, 27 oktober 2004). Aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie wil over de nieuwe commissie die hij moet samenstellen nog niet meer kwijt dan dat hij 'enkele wijzigingen' aanbrengt. Niet uitgesloten is dat de omstreden Italiaan Buttiglione ondanks zijn uitspraken over homo's en vrouwen commissaris blijft, maar op een andere post.
 • Pakistan wil doodstraf op eerwraak (ND, 27 oktober 2004). De Pakistaanse regering wil de doodstraf invoeren voor het vermoorden van vrouwen uit eerwraak. Een daartoe strekkend wetsvoorstel is door het kabinet bij het parlement ingediend en door de Tweede Kamer al aanvaard. Het ligt nu bij de Senaat.  In Pakistan werden volgens de regering vorig jaar 1200 vrouwen vermoord omdat zij de eer van de familie zouden hebben geschonden. Daders gaan tot nog toe vaak vrijuit.
 • Veel scholieren slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag (Telegraaf, 27 oktober 2004). Ongeveer de helft van de 15- en 16-jarigen in Nederland is dader bij dan wel slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van De Bruijn en Burri onder 1700 jongeren van veertien vmbo-, havo- en vwo-scholen verspreid over Nederland.
 • Sanne ten Hoove: Kamer neemt afscheid van Jeltje (Volkskrant, 27 oktober 2004). Ruim 60 jaar parlementaire ervaring verliet dinsdag de Tweede Kamer. Als eerste oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, die 22 jaar in de Kamerbankjes zat. ... Ze werd razend populair als Kamervoorzitter met het karakteristieke accent. Met ruim 233.000 voorkeursstemmen was ze een echte stemmentrekker. In de roerige periode na Fortuyn leidde ze kort de PvdA-fractie.
 • Barroso maakt anti-dscriminatie topprioriteit (Nu.nl, 26 oktober 2004). De Europese Commissie gaat een agentschap opzetten voor grondrechten. Ook komt er een Europees actieplan en een richtlijn tegen discriminatie, antisemitisme en racisme. De strijd tegen discriminatie wordt topprioriteit van de nieuwe commissie. Barroso: Er zijn meer vrouwelijke eurocommissarissen dan ooit.
 • Kees Broere: Congolese vrouwen systematisch verkracht (Volkskrant, 26 oktober 2004). In de Democratische Republiek Congo bestaat nauwelijks medische hulp voor tienduizenden vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn geworden van verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, aldus Amnesty International.
 • Bezuinigingen treffen veel welzijnsinstellingen (Telegraaf, 26 oktober 2004). Bijna een op de drie wijkcentra, peuterspeelzalen of vrouwenhuizen is dit jaar geconfronteerd met bezuinigingen van de gemeente. In 2005 stijgt dat aantal tot bijna 42 procent van alle welzijnsinstellingen. Dat stelde werkgeversorganisatie MO-Groep.
 • Verzekeraars mogen afwijken van verbod van sekse-onderscheid (Verzekerd!, oktober 2004). Verzekeraars mogen bij de premieberekening van levensverzekeringen afwijken van het verbod op onderscheid tussen mannen en vrouwen, als ze kunnen aantonen dat het geslacht een bepalende factor is voor de inschatting van risicoís. Dat is de belangrijkste uitkomst van het akkoord  over de Richtlijn gelijke behandeling bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten. Voor Nederlandse verzekeraars zal de richtlijn overigens weinig veranderen. Voor verzekeringen is onderscheid naar geslacht in ons land in principe al niet meer mogelijk.

Onze vrouw in ... New York:

 • Onze vrouw in New York, Ine van Hoorn, maakte als ''vrouwenvertegenwoordiger'' (niet-ambtelijk delegatielid) deel uit van de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Op onze site hield zij een dagboek bij: de slotaflevering verscheen op 27 oktober 2004woensdag 27 oktober 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Problemen bij uitvoering inburgeringsplan (NRC-Handelsblad, 26 oktober 2004). Minister Verdonk (VI) komt  ruim een half miljard euro te kort om alleen al alle allochtone werklozen en allochtone vrouwen tot een inburgeringscursus te verplichten. Ze zou daarom nu noodgedwongen inzetten op werkloze allochtonen die een reÔntegratietraject volgen (terugkeer op de arbeidsmarkt).
 • Voor het eerst vrouwen in Kabinet Libanon (RD, 26 oktober 2004). Voor het eerst in de geschiedenis van Libanon maken vrouwen deel uit van het kabinet. De beoogde premier Omar Karami heeft zijn ploeg rond :dertig personen, onder wie twee vrouwen.
 • Marokkaans wetboek in Nederlands (Volkskrant, 26 oktober 2004). De vertaling van het nieuwe Marokkanse wetboek voor familie- en erfrecht was hard nodig.  De Mudawwana is ook van belang voor Marokkanen die in Nederland wonen. Al zijn ze genaturaliseerd tot Nederlander, ze blijven Marokkaans staatsburger en hebben zich in het land te voegen naar het familierecht. Noot redactie: Zie ook ons eerder bericht MUDAWWANNA - DE MAROKKAANSE FAMILIEWET van 23 oktober jl.
 • Janny Groen: Alleen de man is nog te veranderen (Volkskrant, 26 oktober 2004). Opvallend verschil in de toekomstvoorspellingen van 1994 en 2004 is het vermeende geloof van vrouwen in de maakbare man. In 1994 stelde het SCP nog dat weinig vrouwen willen dat hun mannen in deeltijd gaan werken en de zorg voor de kinderen overnemen. Dat willen de vrouwen nu wel degelijk. Sterker nog, ze verwachten ook dat de trend naar een meer gelijke taakverdeling doorzet. Een grote meerderheid van de bevolking, dus ook mannen, willen daartoe meer mogelijkheden tot betaald verlof, thuiswerken, kinderopvang en flexibeler arbeidstijden.
 • Miranda Megens: Kloof tussen wensen en verwachtingen (AD, 26 oktober 2004). Het jaar 2020 lijkt ver weg, toch hebben Nederlanders er duidelijke ideeŽn over. De pensioenleeftijd gaat omhoog, vrouwen blijven meer in het huishouden doen en er zullen gettowijken ontstaan. ,,Nederlanders verwachten een samenleving die harder is, maar ze wensen een samenleving die meer solidariteit kent'', lichtte directeur Paul Schnabel van het SCP toe bij de publicatie van zijn bevindingen.
 • Hindoe-meisjes vaak ongelukkig (AD, 26 oktober 2004). Hindoestaanse meisjes zijn meer dan gemiddeld ongelukkig over hun leven. Ze proberen drie tot vier keer zo vaak zelfmoord te plegen als hun Nederlandse leeftijdgenoten en twee keer zo vaak als Turkse en Marokkaanse meisjes, zo blijkt uit nderzoek van de GGD Den Haag. Vooral gebrek aan vrijheid, familiedwang en een slechte communicatie met de ouders spelen een rol.
 • 'Ik voel me schuldig en vies' (AD, 26 oktober 2004). Twee hindoestaanse meisjes uit het GGD-onderzoek vertellen over hun problemen. Manisha (18) moet direct uit school naar huis, mag niet naar schoolfeesten, moet het weekeinde binnen blijven, is gedwongen om het uit te maken met haar vriend, wordt geslagen en is een keer van huis weggelopen. ,,Ik huil wel een paar keer per week, mijn ouders weten dat niet.'

Gesignaleerd:

 • Huisvrouwen en computer (AD, 25 oktober 2004). Dat de computer in 9 van de 10 Hollandse huishoudens een centrale plaats inneemt, is bekend. Dat vader en de kinderen in de regel achter de pc zitten, idem dito. Maar hoe is het met moeder? AD roept vrouwen op hun ervaringen te sturen naar moederopdecomputer. De leukste reacties worden geplaatst.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]