donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  NOVEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2004

woensdag 10 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ierse lesbiennes eisen erkenning huwelijk (NRC-Handelsblad, 10 november 2004). Een lesbisch stel mag proberen hun in Canada gesloten huwelijk rechtsgeldig te laten verklaren in Ierland. Het Ierse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten dat er voldoende aanleiding is voor een volledige rechtszaak. De rechter voegde eraan toe dat dit niet betekent dat hun huwelijk ook daadwerkelijk rechtsgeldig zal worden verklaard.
 • Mannelijke genitale verminking. Antwoord dd. 8 november 2004 van staatssecretaris Ross (VWS) op vragen van TK-lid Hirsi Ali. Hieruit: Alle vormen van vrouwelike genitale verminking worden als mishandeling aangemerkt. Het besnijden van jongen wordt niet als mutilerend beschouwd: er zijn - als de ingreep correct wordt uitgevoerd - geen negatieve gevolgen voor lichamelijk en psychisch functioneren.
 • Annelieke Dijkstra: Kostwinner kan minder werken (AD, 9 november 2004). Als de kostwinner van een gezin 1 dag minder gaat werken en zijn minder verdienende partner 1 dag meer, betekent dat niet automatisch financiŽle achteruitgang. In eenderde van de gevallen blijft het gezinsinkomen gelijk of gaat het er zelfs op vooruit, zo blijkt uit inkomensberekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vooral als er kinderen komen, werken de meeste mannen fulltime en vrouwen geen tot drie dagen per week. ,Omdat de man meestal meer verdient, wordt vaak gedacht dat deze verdeling gunstiger is'', zegt B. Versteeg van het ministerie. ,,Dat misverstand willen we wegnemen.
 • Factsheet Algemene Ouderdomswet [link hersteld]. Demografische ontwikkelingen en etniciteit. Publikatie van E-Quality, 9 november 2004. De factsheet geeft informatie over de ontwikkelingen in het aantal in Nederland woonachtige 65-plussers met een volledige danwel gekorte AOW-uitkering. Daarna volgen enkele suggesties voor beleid.
 • Convenant moet glazen plafond geovrouwen doorbreken (NWO, 8 november 2004). Vrouwelijke aardwetenschappers zijn na 5 jaar werkervaring ondervertegenwoordigd bij werkgevers als Shell, TNO, technische adviesbureau's en universiteiten. De aardwetenschappen zijn allang geen mannenstudie meer: 40% van de studenten is inmiddels vrouw. Maar vooral mannen bezetten de leidinggevende functies. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van werkgevers en het netwerk voor vrouwen uit de aardwetenschappen (GAIA) dat op 11 november wordt gepresenteerd tijdens het symposium 'Genderdynamiek in de geowetenschappen'.

Nieuwsarchief (berichten vůůr 8 november 2004):

 • Belangen van vrouwen veilig gesteld (NVR, persbericht 5 november 2004). De Nederlandse Vrouwen Raad betreurt de opheffing van de VrouwenAlliantie. Veel Nederlandse vrouwenorganisaties hebben gedurende tien jaar hun krachten gebundeld, onderling en met andere relevante partners, op het thema arbeid en zorg en ten behoeve van de economische zelfstandigheid van vrouwen. [...] In overleg met het Algemeen Bestuur van de VrouwenAlliantie en met de aangesloten organisaties zal op korte termijn een plan van aanpak worden opgesteld om dit belangrijke werk voort te zetten.

Gesignaleerd:
dinsdag 9 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Joke Smit-prijs 2004 voor Rotterdamse stichting Cleo-Patria (Ministerie van SZW, persbericht 9 november 2004). De Joke Smit-prijs 2004 gaat naar de Rotterdamse stichting Cleo-Patria. Cleo-Patria krijgt de prijs voor haar activiteiten gericht op de inburgering van allochtone vrouwen. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikt de prijs uit op 22 november 2004.
 • Vrouwelijke leider voor sekseiland (AD, 8 november 2004). De bestuursraad van Pitcairn heeft Brenda Christian benoemd tot de eerste vrouwelijke burgemeester in de 214-jarige geschiedenis van het eilandje in de Stille Oceaan met 47 inwoners. Zij vervangt haar broer Steve Christian die eind oktober is veroordeeld voor seksueel misbruik.
 • Bush blijft verbod homohuwelijk najagen (NRC-Handelsblad, 8 november 2004). President Bush zal in zijn tweede ambtstermijn 'absoluut' een verbod op het homohuwelijk in de Amerikaanse grondwet nastreven. Rove, de belangrijkste politiek adviseur van Bush, ontkende dat Bush eventuele nieuwe rechters in het hoogste gerechtshof zou selecteren op basis van hun (afwijzende) abortusstandpunt. De president zou uitkijken naar 'onpartijdige scheidsrechters die de grondwet strikt uitleggen'.

Den Haag > Emancipatiebeleid:

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

Actueel > agenda:
maandag 8 november 2004

Nieuws (berichten in vlgorde van plaatsing vandaag):

 • Kwart nieuwe bijstandsgerechtigden volgt reÔntegratietraject (CBS Webmagazine, 8 november 2004). Mannen stromen vaker dan vrouwen op eigen kracht binnen een jaar uit vanuit de Bijstand en starten ook vaker een  reÔntegratietraject (cijfers 2002).  49% van degenen die in 2002 in de Bijstand kwamen volgde geen traject en stroomde ook niet binnen een jaar uit. Bijna de helft van deze groep is vrijgesteld van arbeidsplicht, bijvoorbeeld vanwege het verzorgen van een kind of om medische redenen.
 • Janny Groen: Manifest tegen homo's op moslimsite (Volkskrant, 8 november 2004). De Marokkaanse jongerensite www.elqalem.nl had vandaag met hun antihomomanifest naar buiten willen komen. Maar vanwege het gespannen klimaat na de moord op Theo van Gogh, hebben ze publicatie even uitgesteld. Ze zijn echter vastberaden zich niet monddood te laten maken. Binnenkort gaat het manifest onherroepelijk de deur uit. Heteroseksualiteit dient de norm te zijn in de publieke ruimte in Nederland, vinden ze.
 • Bush wil verbod op homohuwelijk (RD, 8 november 2004). De Amerikaanse president Bush is vastbesloten om in zijn tweede ambtstermijn opnieuw te proberen een verbod op het homohuwelijk opgenomen te krijgen in de federale grondwet, aldus zijn adviseur Karl Rove.
 • CDA en VVD oneens over abortuswet (RD, 8 november 2004). CDA en VVD verschillen van mening over de toekomst van de Abortuswet. De christen-democraten willen de eisen voor zwangerschapsafbreking aanscherpen, de VVD wil versoepeling. CDA-kamerlid Ormel pleitte voor een tweede consult met een arts, net als nu bij euthanasie het geval is. VVD-kamerlid Griffith wil af van de bedenktermijn van vijf dagen.
 • Principieel tegen 12-wekengrens abortus (ND, 8 november 2004). Vrijwilligers, Kamerleden en andere geÔnteresseerden discussieerden zaterdag op de jaarlijkse themadag van de VBOK over de Wet afbreking zwangerschap, die in 2005 wordt geŽvalueerd. In het panel zaten de TK-leden Laetitia Griffith (VVD), Godelieve van Heteren (PvdA), Henk Jan Ormel (CDA), Andrť Rouvoet (ChristenUnie) en Bas van der Vlies (SGP) en Ria de Boer, inspecteur Volksgezondheid.

Nieuwsarchief (berichten vůůr 8 november 2004):

 • Harriet Salm: Allochtone moeders: boos op Mohammed B. ťn op Hirsi Ali (Trouw, 6 november 2004). Radicalen 'zijn de skinheads onder de moslims', vinden allochtone moeders. Maar ze zijn ook razend op Ayaan Hirsi Ali. In het wekelijkse opvoedingsgesprek in buurtcentrum Xiejezo (Zwijndrecht) van Turkse, Marokkaanse en Nederlandse moeders:  Op school wordt te weinig gedaan om de kinderen verschil tussen goed en kwaad bij te brengen, vinden ze. Er zou daar meer gepraat moeten worden over bijvoorbeeld de moord op Van Gogh 'en hoe erg dat is'.
 • Langste rij trucksters ooit (RD, 6 november 2004). 416 vrouwen zaterdag geprobeerd het wereldrecord langste vrachtwagenkonvooi met vrouwelijke chauffeurs te verbreken. Een onafhankelijke commissie van toezicht heeft de recordpoging in Biddinghuizen al goedgekeurd. Het huidige record staat op 391 vrachtwagens (Pennsylvania, VS).
 • Tests tijdens zwangerschap maken onnodig bang (ND, 6 november 2004). De tests voor zwangere vrouwen die de Gezondheidsraad bepleit, maken veel vrouwen onnodig ongerust. Uit onderzoek van het tijdschrift Medisch Contact blijkt dat de tests vrouwen belemmeren om 'zich zwanger te voelen'.De drie auteurs vinden het algemeen aanbieden van dergelijke risicoschattende tests geen goed idee. ,,Er bestaat grote kans dat alle zwangerschappen worden gemedicaliseerd en dat veel zwangeren onnodig ongerust worden gemaakt.'' 
 • Oostenrijk erkent homohuwelijk niet (ND, 6 november 2004). Oostenrijk erkent een in Nederland gesloten homohuwelijk niet. Dat blijkt uit een uitspraak van het Constitutionele Hof. De zaak was aangespannen door een Amerikaan die geen verblijfsvergunning kreeg omdat hij zich met zijn Duitse partner in Oostenrijk wilde vestigen. De Oostenrijkse homobeweging heeft woedend gereageerd op de uitspraak.
 • Vervroegd pensioen is toch gered (NRC-Handelsblad, 6 november 2004). In het nieuwe sociaal akkkoord wordt het in de nieuwe levensloopregeling door te sparen mogelijk zorgverlof op te nemen of te stoppen met werken vanaf 60 jaar. De regeling is verruimd. In plaats van anderhalf jaar kan een werknemer 2,1 jaar eerder stoppen met werken.
 • Belangrijkste maatregelen uit sociaal akkoord (Volkskrant, 6 november 2004). noot redactie: verwijzing naar zorgverlof ontbreekt.zondag 7 november 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
zaterdag 6 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Claudia Gaspard: ''Prostituťes beter af dan huisslaven'' (Divazine, 3 november 2004). Jean-Pierre Bemba, vice-president van de Demokratische Republiek Congo, is een van de griezelige figuranten in het zopas verschenen boek over huisslavernij in BelgiŽ van De Standaard-redactrice Inge Ghijs. Hij werd na klachten van zijn huispersoneel veroordeeld wegens mensenhandel, maar zijn benoeming tot vice-president maakt hem nu onschendbaar. Deze zaak illustreert hoe moeilijk de strijd verloopt van hedendaagse ''slaven''.
  • Inge Ghijs, Vernederd, verkracht, verborgen. Huisslaven in BelgiŽ. Manteau, 2004. ISBN: 90 223 1997 8. Prijs: 17,97 euro.
 • Milja de Zwart: Rotterdam: groot probleem met hoeren (AD, 5 november 2004). De sluiting van de tippelzone in Rotterdam gaat de stad grote problemen opleveren. Dat voorspelt politie-inspecteur Rob Coster, leider van de landelijke projectgroep prostitutie en mensenhandel. Hij waarschuwt dat de prostitutie onzichtbaar wordt en zich gaat vermengen met andere economische sectoren.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

Actueel > Tijdschriftenrek:
vrijdag 5 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Doodsbrief voor Hirsi Ali (AD, 5 november 2004). De moord op Theo van Gogh was een directe waarschuwing aan alle ongelovigen en VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in het bijzonder.In de vijf kantjes tellende brief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Van Gogh wordt Hirsi Ali 'in naam van Allah de barmhartige' in angstaanjagende bewoordingen met de dood bedreigd.
  • Open brief aan Hirsi Ali. Volledige tekst brief van verdachte moord op Van Gogh. 'Sinds uw aantreden in de politieke arena van Nederland bent u constant bezig om de Moslims en de Islam te terroriseren met uw uitlatingen. U bent hiermee niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die zich hebben aangesloten bij de kruistocht tegen de Islam.'
 • Moordbrief was voor Hirsi Ali (Trouw, 5 november 2004). De vijf pagina's tellende brief die de moordenaar van Theo van Gogh in diens borst stak, blijkt een open brief aan VVD-kamerlid Hirsi Ali. Hirsi Ali zelf, die sinds de moord meer dan ooit wordt beveiligd, was gisteravond totaal ontdaan door het nieuws: ,,Ik denk dat het beter is als ik nu niets zeg.''
 • Dreigbrief Hirsi Ali op lichaam Van Gogh (NRC-Handelsblad, 4 november 2004). De moordenaar van Theo van Gogh heeft op diens lichaam een open brief achtergelaten met doodsbedreigingen tegen het Kamerlid Hirsi Ali. In de brief wordt Hirsi Ali onder meer omschreven als ,,soldaat van het kwaad''.
 • Herintredende vrouwen. Brief dd. 4 november 2004 van staatssecretaris Van Hoof (SZW) aan de Tweede Kamer. De ambitieuze doelstelling om per ultimo 2005 50.000 vrouwen in te laten stromen in de betaalde arbeid blijkt onhaalbaar. Oorzaak is de economische tegenwind. De staatssecretaris kondigt een aantal maatregelen aan.
 • Werkplan Visitatiecommissie emancipatie. Brief dd. 3 november 2004 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van:
 • De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, het Ambtenarencentrum en CMHF hebben met minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het Sectoroverleg Rijk (SOR) op 3 november 2004 geen overeenstemming bereikt over een nieuwe rijksbrede regeling kinderopvang. Zie hierover:
  • Geen akkoord over nieuwe rijksbrede Kinderopvangregeling (CNV Publieke Zaak, 3 november 2004). [...] De vakbonden zijn uitermate teleurgesteld dat een bestaande goede regeling kinderopvang op grond van een beleidsmatige keuze wordt verslechterd. De vakbonden zien deze verslechtering als eerste stap op de weg naar meer te verwachten structurele negatieve wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector Rijk (120.000 werknemers bij ministeries, rijksdiensten en hoge colleges van staat).
  • Minister Remkes neemt eigen verantwoordelijkheid inzake kinderopvang (Ministerie van BZK, 3 november 2004). Ondanks het feit dat de minister een ruimhartige overgangsmaatregel heeft aangeboden, werd hij het niet eens met de vakbonden over een nieuwe kinderopvangregeling voor de medewerkers van het Rijk.

Aktueel > Agenda:
donderdag 4 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Maarten Molenaar: Meisjes zijn veel beter in schrijven dan jongens (Haagsche Courant, 4 november 2004). Meisjes zijn in groep 8 van de basisschool veel beter in schrijven dan jongens zo blijkt uit onderzoek van de Citogroep. De schrijfvaardigheid van de kinderen is op zes onderdelen beoordeeld en op alle aspecten komen de meisjes als beter uit de bus. Er is onder meer gekeken naar inhoud, stijl, opbouw en aantrekkelijkheid voor de lezer.
 • Kabinet wil levensloopregeling  fors verruimen (AD, 4 november 2004). Het Kabinet wil het mogelijk maken dat werknemers via deze regeling 2,1 volledig jaarsalaris belastingvrij kunnen sparen.Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vreest dat werknemers de verruimde levensloopregeling vaak zullen gebruiken om tussentijds verlof van werk op te nemen. ,,Wij zijn daarom alleen bereid premie bij te dragen als de levensloopregeling alleen gebruikt kan worden om eerder uit te treden''.
 • Gijs Herderschee: Wie goed spaart kan met zijn 60e met pensioen (Volkskrant, 4 november 2004). Het kabinet handhaaft de afschaffing van de belastingvoordelen voor VUT- en prepensioensparen. Daarvoor in de plaats komt de mogelijkheid voor extra pensioensparen in combinatie met een flexibele vertrekleeftijd. Ook wordt de nieuwe levensloopregeling verruimd, waardoor voor ruim twee jaar verlof tegen volledig loon kan worden gespaard. Wie van beide spaarmogelijkheden optimaal gebruik maakt, kan al voor zijn 60ste met pensioen. noot redactie: waar is de combinatie van arbeid en zorg gebleven?
 • Ayaan Hirsi Ali: Ik ben de dorpsgek, jij de afvallige vrouw (Volkskrant, 4 november 2004). Verklaring van Hirsi Ali naar aanleiding van de dood van Theo van Gogh. 'Ik voel me schuldig dat ik misbruik heb gemaakt van zijn gebrek aan angst, want ik wist dat wie aan de heilige schriften komt, meer gevaar loopt dan wie alleen columns schrijft. Ook wanneer die columns inhoudelijk pittig zijn.'
 • Elf staten in VS verbieden homohuwelijk (Volkskrant, 4 november 2004). Elf Amerikaanse staten hebben dinsdag besloten de grondwet van hun staat zo te veranderen dat het homohuwelijk verboden wordt. Een aantal staten verbood ook per grondwet het burgerlijke samenlevingscontract voor mensen van hetzelfde geslacht. De uitslag is een overwinning voor conservatieve christenen.
 • Eric Brassem: Homohuwelijk versloeg Irak (Trouw, 4 november 2004). Het was een slimme zet, ontsproten aan het brein van Bush' verkiezingsstrateeg Karl Rove, om in elf staten het Republikeinse potentieel naar de stembus te zuigen met gelijktijdige referenda over het homohuwelijk.
 • Hirsi Ali: Wraak lag voor de hand (AD, 3 november 2004). Van Gogh wilde zelf geen bewaking, maar dat is volgens Hirsi Ali een zwakke smoes. Direct na de uitzending van de film Submission part 1 was er een belangrijke aanwijzing dat iemand wraak zou nemen op Van Gogh. Hirsi Ali die met Van Gogh in Submission de onderdrukking van vrouwen in de koran aan de kaak stelde, voelt zich schuldig dat zij naar Van Gogh is gegaan met het script van Submission, 'en dat hij daarom gedood is'.
 • EthiopiŽ | Jeannette van Bodegraven: Al red je voorlopig maar vast ťťn meisje (ND, 3 november 2004). Officieel is het besnijden van vrouwen strafbaar in EthiopiŽ. Toch wacht veel Ethiopische meisjes nog steeds het mes. Vrouwenbesnijdenis behoort tot het culturele erfgoed van het land. Een jaar geleden werd in het Ethiopische parlement een zeer expliciete video vertoond van een vrouwenbesnijdenis. Een schokkende ervaring voor de volksvertegenwoordigers, voor het merendeel mannen.
 • Tobias den Hartog: Rozen en warm bad maken de topvrouw (AD, 3 november 2004). Een warm bad, middagje zon en een bos rozen. Verwen jezelf eens op weg naar de ultieme baan! Het is een greep uit tips die vrouwen aan de top elkaar geven over het verkrijgen en behouden van hun goede banen. Alexandra Cook-Schaapveld schreef deze aanrader in haar voorwoord van het boek Ongeremd stijlvol van Nicole Williams.
 • Vrouwen Alliantie heft zichzelf op (persbericht, 3 november 2004). De Vrouwen Alliantie, een koepelorganisatie van 45 aangesloten organisaties, heeft zichzelf moeten opheffen.
  • ''Met het verdwijnen van de Vrouwen Alliantie, ontstaat een leegte in het emancipatieveld. De Vrouwen Alliantie kwam op voor economische zelfstandigheid voor iedereen en herverdeling van betaalde en onbetaalde arbeid. In haar 10-jarig bestaan heeft de Vrouwen Alliantie kabinetten en politici scherp gehouden op veel terreinen van emancipatie. Bijvoorbeeld op het terrein van: kinderopvang, gelijke kansen op de arbeidsmarkt, gelijke beloning voor gelijkwaardig werk, bevordering van een betere combinatie van arbeid en zorg, verbetering van pensioen van vrouwen, gelijke kansen bij reÔntegratie, verbetering van de positie van vrouwen met een handicap.Hoewel op deze onderwerpen onvoldoende vooruitgang is geboekt  zagen de aangesloten lidorganisaties er geen heil  in om op geheel vrijwillige basis het samenwerkingsverband te continueren. Tijdens de Algemene Vergadering op 3 november zagen de 45 aangesloten organisaties geen mogelijkheden meer om een professioneel bureau en daarmee professionele koepelorganisatie in stand te houden. Eťn van de belangrijkste redenen is het financiŽle gat dat ontstaat per 2005. Dit is het gevolg van het besluit van Minister De Geus, daarbij gesteund door de regeringspartijen in de Tweede Kamer om de subsidie aan de Vrouwen Alliantie stop te zetten.''
 • Brief Minister De Geus over de Visitatiecommissie Emancipatie (Ministerie van SZW, OfficiŽle publicaties, 3 november 2004).
 • Factsheet ''Een verdubbeling in belasting'' (E-Quality.nl, 2 november 2004). Deze factsheet (Word-versie / Pdf-versie) geeft een beeld van:
  • het aandeel van vrouwen in de mantelzorg,
  • en de knelpunten die zij ervaren in de combinatie van mantelzorg en werk.
 • Factsheet Wet inburgering in het buitenland (E-Quality.nl, 2 november 2004). Deze factsheet (Wordversie / Pdf-versie) geeft een beeld van de effecten op emancipatie.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]