donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  NOVEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2004

woensdag 24 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • CDA-vrouwen kritisch over vrouwensituatie in Turkije (ND, 24 november 2004). Het CDAV, het platform voor vrouwen binnen het CDA, is zeer kritisch over de situatie van vrouwen in Turkije. ,,Bijna de helft van de vrouwen in Turkije wordt thuis geslagen, zowel door hun man als door hun kinderen'', aldus Manita Koop. ,In veel plattelandsgebieden wordt nog steeds het familierecht toegepast, als meisjes bijvoorbeeld niet willen trouwen met de man die voor hen is uitgekozen''.
 • Arthur Blok: Cultuuromslag nodig om van eerwraak af te komen (ND, 24 november 2004). Jaarlijks sterven honderden vrouwen in het Midden-Oosten als gevolg van eer- of bloedwraak. Vaak worden de daders vrijgesproken. De speciale mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties presenteerde in september een voorlopig rapport over 'eerwraak in de Arabische wereld.' Aanpassing van regelgeving op dit gebied verloopt tergend langzaam. ,,In de afgelopen vijftig jaar is er nauwelijks iets aan de situatie veranderd'', aldus Khalif.
 • Arjen Schreuder: Ik handelde naar de profeet (NRC-Handelsblad, 23 november 2004). Het schudden van handen komt de integratie van moslims niet ten goede. Wie handen schudt, bevordert de hypocrisie, aldus de Tilburgse imam Ahmad Salam.
 • Toine van Corven: Liever dood dan hand van vrouw (Trouw, 24 november 2004). Imam Ahmad Salam wil graag met minister Verdonk doorpraten over integratie. Maar ook de volgende keer krijgt ze geen hand. ,,Verandering van de islam is aantasting van de islam.'' Nog niet over zijn lijk zal hij ooit een vrouw aanraken. ,,Eerder wens ik de dood dan dat dat gebeurt''. Hoe hij dan zelf aan een vrouw is gekomen? ,,Met woorden.''
 • Aids treft vooral vrouwen (AD, 24 november 2004). 'Ontwikkeling van preventiemiddelen voor vrouwen wordt urgent'. In het begin van de epidemie raakten veel meer mannen dat vrouwen besmet. Nu zijn wereldwijd bijna de helft van de hiv-geďnfecteerden vrouwen. In zuidelijk Afrika is dat zelfs bijna 60%. Vrouwen zijn fysiek vatbaarder voor hiv dan mannen. De kans op een infectie tijdens onbeschermde seks is voor vrouwen bijna twee maal zo hoog als voor mannen.
 • Minister De Geus: gelijke behandeling en non-discriminatie verankeren in maatschappelijk handelen (persbericht SZW. 23 november 2004). Discriminatie en ongelijke behandeling op allerlei gronden komen nog veelvuldig voor, aldus minister De Geus op de EU-conferentie 'Equality in a future Europe’. ‘Er zal meer moeten worden geďnvesteerd in kennis, in de overdracht van die kennis naar mensen, thuis en op het werk, bij werkgevers en werknemers. In de directiekamer en op de werkvloer’.dinsdag 23 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Van der Knaap tornt toch niet aan eisen elitetroepen (RD, 22 november 2004). Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie trekt zijn plan in om de fysieke eisen voor elitetroepen bij Defensie speciaal voor vrouwen lichter te maken. Maandag in een debat met de Tweede Kamer betuigde hij spijt over die uitlatingen: ,,Dat was misschien geen verstandige opmerking. Die concessie wil ik wel doen.''
 • Speerpunten aanpak georganiseerde misdaad vastgesteld (persbericht Justitie, 22 november 2004). Bijzondere aandacht krijgen de .... mensenhandel en - smokkel. Door (seksuele) uitbuiting en onderdrukking maakt mensenhandel een grote inbreuk op de menselijke integriteit. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van niet-Nederlandse herkomst die via smokkelachtige methoden naar Nederland worden gehaald. Zowel mensenhandel en -smokkel dienen krachtig te worden aangepakt.
 • Hans Botman: Dierenbeul vergrijpt zich ook vaak aan gezin (AD, 23 november 2004). Dierenartsen moeten mishandeling van huisdieren melden bij hulpinstanties. Want een baas die zijn hond mishandelt, slaat ook vaak zijn vrouw of kinderen. Deze week vindt het congres 'Dierenarts brengt huiselijk geweld in beeld' plaats. Organisator Romijn: De helft van de dierenartsen komt in aanraking met huiselijk geweld.
 • Wierd Duk: Schröder: in openbare functie geen hoofddoek (ND, 23 november 2004). De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft zich gisteravond uitgesproken voor een verbod op hoofddoeken bij vrouwen in openbare functies. ,,Als een jonge vrouw op straat een hoofddoek wil dragen, vind ik dit te tolereren. Maar als zij als dit als ambtenaar wil doen, zou ik zeggen: Nee, hier verwachten wij een andere kledingwijze.''
 • Gerard ter Horst: Imam Salam zocht de confrontatie (ND, 23 november 2004). Imam Ahmad Salam weigerde minister Verdonk een hand te geven. Is dat een geloofsuiting van de islamitisch leider of cultureel bepaald? En typeert het alleen de islam? El Madkouri (FORM):. ,,Het is een bepaalde stroming die heel streng in de leer. Salam sneed zaterdag met een klein gebaar - het weigeren van zijn hand aan minister Verdonk (VVD) - een groots thema aan: de vrijheid van godsdienst versus een oer-Nederlandse beleefdheidsvorm. De joodse rabbijn Evers: ,,De Hollandse rabbijnen hebben besloten wel een hand te geven, en dat doe ik zelf ook''
 • Geen verplicht handjes schudden (Trouw, 23 november 2004). Kamerlid maakt zich drukker over vrouwvijaandigheid imam. Een imam die de uitgestoken hand van minister Verdonk weigert: waar gáát de commotie over, vraagt Tweede-Kamerlid Naima Azough (GroenLinks) zich in gemoede af. Wat Azough wel graag wil weten: de imam in kwestie, Ahmad Salam uit Tilburg, kwam enkele jaren geleden in opspraak wegens vrouwvijandige teksten. ,,Denkt hij daar nog zo over? Want als die niet-uitgestoken hand een signaal van méér is, dan is dat natuurlijk ernstig.
 • Verdonk boos na weigering imam (Trouw, 22 november 2004). Minister Verdonk (VI) reageerde zaterdag in Soesterberg verontwaardigd toen een Tilburgse imam weigerde haar de hand te schudden. ,,Dat mag niet van de islam'', zei hij. ,,Ik ben toch gelijk aan u?'', vroeg de minister. ,,Met alle respect, maar ik mag een vrouw geen hand geven'', antwoordde de imam. De minister: ,,Nou, dan hebben we genoeg om over te praten.'' Volgens haar woordvoerder gaf ze daarmee aan dat het volgens Nederlandse normen gebruikelijk is om een hand te drukken als die je wordt aangereikt, en dat het belangrijk is dat imams kennis nemen van Nederlandse normen en waarden.

Nieuwsarchief (berichten vóór 22 november 2004):

 • Special: 50 machtigste vrouwen (Opportunity- bericht ui FEM-Business, 13 november 2004). Schiphol directeur Marike van Lier Lels leidt de Top 50 van machtigste vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze maalt er niet om dat de totale macht van deze groep is gedaald. Ik heb veel vertrouwen in het aanstormend talent.  De tweede en derde plaats in de lijst worden bezet door respectievelijk Nacy McKinstry en Trude Maas.maandag 22 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Marcel Wiegman: Verbod aparte zwemles meisjes (Het Parool, 20 november 2004). Het Amsterdamse stadsbestuur overweegt een verbod op gescheiden schoolzwemmen voor jongens en meisjes. Het plan is besproken naar aanleiding van een nog vertrouwelijke nota waarmee het college reageert op toenemende terreurdreiging.
 • Meer beroepskrachten bij brandweer (CBS Webmagazine, 22 november 2004). Meer vrouwen bij de brandweer: in 2004 zijn 1 225 vrouwen - zowel beroepsmatig als vrijwillig - in operationele dienst van de gemeentelijke brandweer, ofwel 5%. Het aantal vrouwelijke beroepskrachten is in de afgelopen 15 jaar toegenomen van 13 tot 201.
  • noot redactie: het percentage vrouwelijke beroepskrachten is niet vermeld.

 
zondag 21 november 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Actieplan Gender . Brief dd. 18 november 2004 van staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) aan de Tweede Kamer. Het Actieplan Gender is een bundeling van één algemeen plan en zes deelplannen waarmee de verschillende defensieonderdelen invulling geven aan hun ambitie om tot een evenwichtige man/vrouw balans in de personeelssamenstelling te komen. Deze initiatieven zijn de uitwerking van de speerpunten genderbeleid uit de Personeelsbrief 2004.
 • KNVB richt pijlen op vrouwenvoetbal (NOC*NSF,18 november 2004). Met een grootscheepse campagne gericht op meisjes wil de KNVB het meisjes- en vrouwenvoetbal in ons land een flinke impuls geven. Op dit moment telt de bond 76.000 vrouwelijke leden.  Deze impuls moet een groter aanbod van vrouwelijk voetbaltalent opleveren, wat er uiteindelijk toe moet gaan leiden dat Nederland ook in het vrouwenvoetbal een structurele deelnemer wordt aan europese- en wereldkampioenschappen.
 • Wilma van Hoeflaken: Altijd blijven werken. Financieel niet altijd logisch dat vrouw met kinderen minder werkt dan man (NRC-Handelsblad, 20 november 2004). Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen. Daarom is het meestal de vrouw die minder gaat werken als er kinderen komen. Maar onderling schuiven met uren levert meer geld op. In Nederland is het vanzelfsprekend dat vrouwen minder gaan werken als ze kinderen krijgen, zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeids- en emancipatie-economie aan de Universiteit Utrecht. Mannen blijven meestal fulltime werken, maar vrouwen gaan terug naar een werkweek van twee, drie of een enkele keer vier dagen. De groep alleenverdieners - een man die fulltime werkt en een vrouw die geen betaalde baan heeft - wordt elk jaar kleiner, maar de groep ouders die de taken gelijk verdelen en allebei ongeveer evenveel uren werken is ook klein.

Actueel > agenda:

 • vrijdag 26 november 2004: Eerwraak als maatschappelijke kwestie. Inleiding door Dr. Kadir Canatan, cultureel antropoloog aan de Islamitische Universiteit Rotterdam. Referent: dr. Yucel Yesilgöz (Willem Pompe Instituut). Plaats: UvA, kamer 2.04, Binnengasthuisterrein, Oudezijds Achterburgwal 237, Amsterdam. Tijd: 15.00 - 17.00 uurzaterdag 20 november 2004

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • Let op de kleintjes (letopdekleintjes.nu). Campagne over de kosten van kinderopvang. Op de kleintjes letten. Met dit thema starten verschillende kinderopvangorganisaties in Nederland dit najaar een campagne. Niet alleen om te vertellen dat we er zijn, en wat we doen, maar een campagne die gericht is op de kosten van kinderopvang. Hierover bestaan nogal wat misverstanden. Dat het ongelooflijk duur is, en (dus) alleen maar betaalbaar voor mensen met een hoog inkomen, bijvoorbeeld. In werkelijkheid is professionele kinderopvang veel beter betaalbaar dan menigeen denkt. Met deze campagne, waarin we zeggen dat er al kinderopvang is vanaf € 0,20 per uur, willen we dat duidelijk maken.vrijdag 19 november 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag): 

 • Vaatwasser redt de relatie (AD, 19 november 2004). Een op de vijf Nederlandse mannen denkt dat een vaatwasser goed is voor de relatie. Het apparaat heeft voor menigeen zelfs een vredesstichtende functie, volgens onderzoek van fabrikant SUN. Het kan echter ook leiden tot spanningen. Mannen zijn namelijk veel minder handig met het inruimen, zegt dik 70% van de vrouwen. Maar de meeste mannen (57%) vinden dat juist zij er veel meer inkrijgen.
 • Sandra Heerma van Voss: Letterenprijs voor Hella Haasse (NRC-Handelsblad, 18 november 2004). Schrijfster Hella Haasse kreeg gisteren de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van koningin Beatrix. Haasse is de tweede vrouw die de prijs ontving.
 • Geen huwelijk voor Noorse homo's (RD, 18 november 2004). Het parlement van Noorwegen heeft donderdag besloten het huwelijk niet voor homo’s open te stellen. Onder meer de christen–democraten van premier Bondevik en extreem rechts verzetten zich tegen de wetswijziging. Noorwegen kent wel een geregistreerd partnerschap.
 • Uitreiking emancipatieprijs uitgesteld (Volkskrant, 18 november 2004). De uitreiking van de Harriët Freezerring aan het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali gaat vrijdag 26 november niet door, omdat de politica er om veiligheidsredenen niet bij kan zijn. Zodra de veiligheidssituatie dat toelaat, zal de uitreiking alsnog plaatshebben.
 • Allochtonen in Nederland 2004 (CBS, 18 november 2004). De jaarlijkse publicatie samengesteld door het CBS op verzoek van en mede gefinancierd door de Directie Coördinatie Integratiebeleid Minderheden (DCIM) van het Ministerie van Justitie is verschenen. Hieruit o.m.: In 2002 geen stijging meer van allochtone tienermoeders. Allochtone vrouwen en allochtone mannen zijn even laag opgeleid en zijn even vaak werkloos. Een kwart van de ingeschreven allochtone studentes vrouwen studeert rechten. De m/v-verschillen zijn het grootst bij Turken en Marokkanen.
 • Werkloosheid stijgt na maanden van daling (CBS, 18 november 2004). In de periode augustus-oktober 2004 waren 476.000 mensen werkloos. De werkloosheid onder vrouwen bedraagt 6,9%, dan onder mannen 5,5%.donderdag 18  november 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Laagopgeleide vrouwen steeds minder kans op baan (NWO.nl, 16 november 2004). Laagopgeleide vrouwen hebben steeds minder kans op een baan. Als ze eenmaal een baan hebben, vinden ze ook moeilijker een nieuwe, betere baan. Dit concludeert NWO-promovendus Maurice Gesthuizen. Hij promoveert op 1 december aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
 • België | Karen de Pooter: Beleidsnota van minister Kathleen van Brempt (Divazine, 17 november 2004). Een vrouwvriendelijke interpretatie van de islam stimuleren en de stereotiepe beeldvorming rond mannelijkheid doorprikken. Dat zijn enkele aandachtspunten die de nieuwe Vlaamse minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (s.pa) presenteert in haar uitgebreide maar ietwat onsamenhangende beleidsnota.
 • Kamervragen over het stopzetten van de subsidie aan het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies (NGV) en soortgelijke organisaties (overheid.nl). Vragen d.d. 15 november 2004, door de PvdA-leden Hamer, Stuurman en Bussemaker gesteld aan de Minister van OCW.
 • Groenlinks wil versoepeling wet kinderopvang (GL, 17 november 2004). De nieuwe wet kinderopvang veroorzaakt veel bureaucratie voor ouders en werkgevers. Nieuwe regelingen zijn nog niet klaar. Driekwart van de ouders heeft nog geen aanvraag voor tegemoetkoming ingediend bij de Belastingdienst, terwijl dit vóór 1 december moet gebeuren. Tonkens (GL) heeft vragen gesteld aan minister De Geus (Emancipatie) en staatssecretaris Wijn (Financiën) over versoepeling.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]