zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  NOVEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2004

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
dinsdag 30  november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Anglicaanse leider: van schelden komt moord (Trouw, 30 november 2004). De leider van de anglicaanse wereldgemeenschap, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, wil dat men in zijn kerk stopt met het schelden op homo's. De conservatieven in de anglicaanse kerk schieten verbaal met scherp op zondige homo's in het algemeen en op kerken en kerkleiders die dit 'goddeloos en gruwelijk' gedrag vergoelijken. Williams vreest dat de onbehouwen taal jegens homoseksuelen ('honden!') ook kan leiden tot moord op of zelfmoord onder homo's.
 • Frank Vermeulen: Ayaan Hirsi Ali: Ik ga me absoluut niet aanpassen (NRC-Handelsblad, 29 november 2004). Het Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali blijft in de politiek én bij de VVD, zo zegt ze in haar eerste vraaggesprek sinds de moord op filmmaker Theo van Gogh. ,,Ik word altijd herinnerd aan mijn opmerking in Trouw dat de profeet Mohammed naar onze eigentijdse normen gemeten een perverse man was omdat hij een minderjarig meisje huwde.... Die opmerking is nog steeds relevant voor alle minderjarige meisjes uit die kringen. Maar misschien had ik in plaats van 'pervers' beter kunnen zeggen 'pedofiel'.'
 • Christenen moeten meebetalen aan abortus (RD, 29 november 2004). Vele duizenden orthodox–protestanten en leden van evangelische kerken dreigen de mogelijkheid te verliezen om aparte ziektepolissen af te sluiten, zo bleek maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het nieuwe ziektekostenstelsel dat het kabinet in 2006 wil invoeren. In het nieuwe ziektekostenstelsel vervalt de mogelijkheid dat iemand geen premie betaalt voor zaken waar men principiële bezwaren tegen heeft.
 • VS: Hooggerechtshof waagt zich niet aan homohuwelijk (RD, 29 november 2004). Het federale hof in Washington weigerde maandag een klacht in behandeling te nemen tegen de rechtmatigheid van het homohuwelijk in Massachusetts. Een reden voor de weigering gaf het hof niet.maandag 29 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jan de Groof: Hoofddoeken niet verbieden (persbericht Universiteit van Tilburg, 29 november 2004). “Zowel de uitoefening van kinderrechten als de culturele rechten verplichten de overheid tot het uitdrukkelijk aan bod laten komen van de identiteit van de leerling, onder meer door het aanwenden van symbolen of het dragen van de hoofddoek”, stelt professor Jan de Groof in zijn oratie op 29 november 2004.
 • Nieuw Zeeland erkent homohuwelijk niet (Telegraaf, 29 november 2004). Nieuw-Zeeland gaat een geregisteerd partnerschap invoeren. Homohuwelijken zullen echter niet worden erkend, ook al zijn die in het buitenland legaal gesloten, zo besloot de regering. Wel kunnen 'buitenlandse' homohuwelijken in Nieuw-Zeeland worden omgezet in een geregisteerd partnerschap.
 • Ouderen vaker aan het werk (CBS Webmagazine, 29 november 2004). De arbeidsdeelname onder 50+- vrouwen is in de periode 1993-2003 sneller gestegen dan onder 50+-mannen. In de groep 50-54-jarigen steeg de arbeidsdeelname van vrouwen van ca. 30% tot 54%, in de groep 55-59-jarigen van minder dan 20% naar ca. 33%. Maar de arbeidsdeelname onder mannen is in 2003 nog steeds ruim hoger: 85% van de 50-54-jarige mannen werkt, en 73% van de 55-59-jarige mannen.

Nieuwsarchief (berichten vóór 29 november 2004):

 • VUT/prepensioen aangenomen door de Tweede Kamer (ministerie van Financiën, 27 november 2004). Het wetsvoorstel VUT/prepensioen en levensloop is aangenomen door de Tweede Kamer, met 6 amendementen. Daardoor wordt het onder andere mogelijk om met ingang van 1 januari 2005 (in plaats van 1 januari 2006) spaarloon te deblokkeren voor de eigen bijdrage kinderopvang. Zie ook het amendement-Bussemaker die de ouderschapsverlofkorting structureel maakt. Jongere werknemers die zich voorbereiden op het krijgen van kinderen kunnen zo verleid worden tot sparen.
 • Meeste Zwitsers vinden hoofddoek op het werk goed (Sp!ts, 28 november 2004). De meerderheid van de Zwitsers vindt dat moslimvrouwen op hun werk een hoofddoek moeten kunnen dragen. Dat blijkt uit een enquete, gehouden naar aanleiding van een recent besluit van een supermarktketen om vrouwelijk winkelpersoneel toe te staan een hoofddoek te dragen
 • Conclusies symposium Vrouw en milieu: een duurzame relatie (persbericht VeM, 26 november 2004). De belangrijkste conclusie van het symposium is dat het beoordelen van milieubeleid op gendergelijkheid een essentiële meerwaarde oplevert. Gendermainstreaming komt niet alleen de gendergelijkheid ten goede, ook het milieubeleid wordt kwalitatief beter en effectiever als rekening wordt gehouden met genderaspecten. Het trainen van vrouwen en netwerken van vrouwen zijn essentieel om vrouwen te stimuleren om zich bezig te houden met beleidsbeïnvloeding, zo bevestigde mevrouw mr. R. Bergkamp, DG van het ministerie van LNV. De heer ir. H. Van der Vlist, DG VROM, nodigde VeM uit het genderperspectief te verhelderen en VROM hier op aan te spreken.
 • Overheidssalarissen verder op achterstand (persbericht SEO en AIAS, 15 november 2004). De beloning van mannen en hoog opgeleiden bij de overheid blijft in toenemende mate achter bij die in de martksector. Vrouwen en jongeren worden daarentegen nog wel relatief goed betaald bij de overheid, aldus het onderzoek van de Stichting Economisch Onderzoek en het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies. Vrouwen in de overheid hebben een gemiddeld beloningsvoordeel van 5%, en vrouwen bij de politie en defensie zelfs 20%. Voor mannen is er een beloningsnadeel van 5%. De feminisering van de overheidssector, aldus het onderzoek, verdient aandacht in het licht van een evenwichtige personeelssamenstelling.zondag 28 november 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jaar betaald verlof voor Britse moeders (AD, 28 november 2004). Britse moeders krijgen in de toekomst een jaar betaald verlof na de geboorte van een kind. De Britse regering heeft daartoe besloten als onderdeel van een ingrijpende hervorming van de zorg voor kinderen, aldus Blair in de Observer. Nu krijgen moeders in Groot-Brittannië een half jaar betaald verlof en recht op nog een half jaar onbetaald verlof.

Nieuwsarchief:

 • Vrouwen vestigen vrachtwagenrecord (RTL Transportwereld). Op zaterdag 6 november hebben 416 vrouwelijke chauffeurs een nieuw wereldrecord gevestigd door het langste vrachtwagenkonvooi te vormen. Het konvooi was zo'n 9 kilometer lang en heeft over een parcours van 21 kilometer door Flevoland gereden.zaterdag 27 november 2004 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Edwin Kreulen: Nieuwe ouder ontdekt crèche (Trouw, 26 november 2004). Ik dacht altijd dat de crèche erg duur was. Maar toen we het gingen narekenen, bleek dat enorm mee te vallen'', zegt Heike van Teylingen (29). Daarom gaat vanaf januari volgend jaar, als de nieuwe wet kinderopvang ingaat, behalve haar jongste dochter Esther (9 maanden) ook de oudste, Maaike (3 jaar) naar een kinderdagverblijf. De stichting SKON, die tachtig kinderverblijven in het midden van het land beheert, merkt dat ouders met een hoger inkomen afhaken.
 • AWVN wil CAO-afspraken over slimmer werken (DFT, 25 november 204). Werknemers en bedrijven moeten tijdens de komende CAO-onderhandelingen vooral afspraken maken over slimmer werken. Slimmer werken is de belangrijkste voorwaarde om de productiviteit van werknemers te verbeteren en om meer ouderen, allochtonen, vrouwen en jongeren aan de slag te krijgen.
 • Federatie Zakenvrouwen sluit zich aan bij VNO-NCW (persbericht 24 november 2004). De Federatie Zakenvrouwen, een koepelorganisatie van 16 netwerken van vrouwelijke ondernemers, sluit zich op 29 november in Den Haag aan bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat wordt gevierd met o.a. een politiek debat plaats met vrouwelijke ondernemers en vrouwelijke Tweede Kamerleden, onder andere over de afschaffing van de WAZ, de VAR, de wensen rond kinderopvang, meer flexibiliteit en een breder aanbod van aanverwante zorgtaken, en over de effecten van het beleid rond Ruimtelijke Ordening op de ondernemersgeest van vrouwen die op het platteland wonen.

Nieuwsarchief (berichten vóór 22 november 2004):

 • Belle van Zuylen Instituut (Universiteit van Amsterdam) per 1 september 2004 opgeheven (bvz.uva.nl). ''Hierbij delen wij u tot onze grote spijt mee dat het Belle van Zuylen Instituut per 1 september 2004 niet meer bestaat.Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft er zeer onlangs voor gekozen het universitaire onderzoeksinstituut Belle van Zuylen op te heffen.Alle zittende leden van het instituut en hun expertise op het gebied van vrouwen-/genderstudies worden ondergebracht in de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen. Zij zetten hun onderzoek daar voort. Per 1 september jl. is de overplaatsing gerealiseerd''.
 • Katja Meertens: Cleo-Patria maakt vrouwen zelfbewust (Algemeen Dagblad, 10 november 2004). De Marokkaanse Aziza heeft de afspraak in het ziekenhuis afgezegd. Haar man kan niet mee en ze is bang dat ze vanwege haar slechte Nederlands de dokter niet zal begrijpen.
  De vrouwenstudio Cleo-Patria in Rotterdam helpt het zelfvertrouwen van vrouwen als Aziza te vergroten. Daarvoor kreeg het vrouwenhuis van het ministerie van Sociale Zaken de Joke Smit-prijs.
 • Margreet Fogteloo: Kleedt u zich maar even uit (De Groene, 22 oktober 2004). Gescheiden onderwijs aan man en vrouw is aan de universiteit in principe verboden. Uitzondering: geneeskunde. In verband met de moslimmeisjes.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Aukje van Roessel: De eeuwige tweede man(De Groene, 29 oktober 2004). Voor minister van Onderwijs Maria van der Hoeven zou 2004 het jaar van de kansen moeten zijn. Maar ze struikelt van incident naar affaire. vrijdag 26 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Chatboxverkrachting geen incident (AD, 25 november 2004). De verkrachting van een 14-jarig meisje uit Hengelo deze week door een 43-jarige plaatsgenoot die zij via een chatbox had ontmoet, is geen incident. Volgens G. Vleerbos van het opsporingsteam Kinderporno van de politie Twente is het in zeven dagen al de tweede identieke aangifte in deze regio. ,,Het aantal incidenten met ongewenste seksuele intimiteiten via chatboxen neemt schrikbarend toe'', zei de opsporingsambtenaar.

Aktueel > Tijdschriftenrek:
donderdag 25 november 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Homo-man vrijt vaker onveilig (AD, 25 november 2004). Amsterdamse homoseksuelen vrijen steeds vaker onveilig, waardoor het aantal hiv-besmettingen toeneemt, zo concludeert de Schorerstichting. Zorgelijk is volgens Schorer dat veel homoseksuelen met wisselende contacten die geen condooms gebruiken, dit kennelijk als veilig zijn gaan beschouwen. Zij onderschatten de risico's, aldus de onderzoekers.
 • Freerk Staps: 'Ik moest van u toch vrouwen aannemen?' (NRC-Handelsblad, 24 november 2004). Minister Verdonk bracht vanmorgen een bliksembezoek aan allochtone ondernemers. Een lange stoet trok door de Haagse Schilderswijk. ,,Een lening krijg ik niet van de bank.''
 • Emancipatie moslimvrouwen verder onder druk (RD, 24 november 2004).  De emancipatie van moslimvrouwen is sinds de moord op Theo van Gogh verder onder druk komen te staan, zeggen voorvrouwen van een landelijke Marokkaanse en een Amsterdamse Turkse vrouwenvereniging. „In plaats van zichzelf te ontplooien en zich te richten op verbetering van de eigen positie, zijn moslimvrouwen driekwart van hun tijd bezig de islam te verklaren', aldus F. Ulichki. Veel moslimvrouwen zijn het als een norm gaan zien dat je met een hoofddoek veel moeilijker of helemaal niet aan werk komt.
 • Vooral vrouwen slachtoffer aids-explosie (ND, 24 november 2004). Het aantal mensen met HIV heeft het hoogste niveau in de geschiedenis bereikt. Gisteren publiceerden de Verenigde Naties (UNAIDS) de nieuwste cijfers: eind 2004 leven 39,4 miljoen mensen met een HIV-infectie. Wereldwijd verspreidt HIV zich vooral door heteroseksueel contact en treft vrouwen het hardst. Voor veel vrouwen blijkt het onveilig gedrag van hun mannelijke partners het grootste risico.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]