zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Mei 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  MEI 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MEI 2004

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
maandag 31 mei 2004

Nieuwsbrieven:
zondag 30 mei 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Anti-discriminatie-toolbox van de EU gepresenteerd (Europese Commissie, persbericht via ANP Pers Support, 27 mei 2004). Heden werd op de Ierse EU-voorzitterschapsconferentie ’'Closing the Gap'’ in Limerick een nieuw informatiepakket gepresenteerd, bedoeld om werkgevers en werknemers te helpen een werkomgeving zonder discriminatie te creëren. De pakketten, die worden geproduceerd als onderdeel van de vijf jaar durende Europese voorlichtingscampagne ''Verschil moet er zijn. Discriminatie niet'' zullen in de komende maanden kosteloos worden verspreid over bedrijven in de hele EU.
 • Opportunity in Bedrijf constateert groeiende aandacht voor beter m/v evenwicht in de top. Meer vrouwen in de top is business case (Opportunity.nl, persbeicht 25 mei 2004). Een groeiend aantal bedrijven erkent het bedrijfsbelang van een goed evenwicht van mannen en vrouwen in het management. Dat constateert Opportunity in Bedrijf, een netwerk- en adviesorganisatie voor bedrijven die meer diversiteit in de top nastreven. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar werden zes nieuwe bedrijven lid van Opportunity in Bedrijf: Shell, Sodexho, IBM, De Nederlandsche Bank, Capgemini en Akzo Nobel. Ook is onlangs weer een Ambassadeursnetwerk van start gegaan, een groep prominenten uit bedrijfsleven, overheid en non-profitsector, die de doorstroom van vrouwen naar hogere functies een jaar lang een extra stimulans gaan geven. Het Ambassadeursnetwerk wordt dit jaar voorgezeten door Peter Bakker, CEO van TPG en gecoördineerd door Opportunity in Bedrijf.
 • 200 miljoen euro voor verhoging en vereenvoudiging belastingvoordeel voor mensen met kinderen (Ministerie van SZW, persbericht 28 mei 2004). De komende jaren verhoogt het kabinet het belastingvoordeel voor mensen met kinderen met 200 miljoen euro. Dit gebeurt in twee stappen: in 2005 met 50 miljoen euro en in 2006 met nog eens 150 miljoen euro. In 2006 worden de kinderkortingen ook eenvoudiger.
  • Nu bestaan er vier verschillende kortingen voor mensen met kinderen met elk een eigen inkomensgrens. In plaats daarvan komt er één enkele belastingkorting. Gezinnen met een inkomen tot 26.000 euro per jaar krijgen dan een belastingkorting van 780 euro. Voor gezinnen met een of twee kinderen is dat123 euro meer dan nu; voor gezinnen met drie of meer kinderen 59 euro. Boven dit jaarinkomen neemt de hoogte van de nieuwe korting geleidelijk af naarmate het inkomen hoger is. Dit moet voorkomen dat mensen er, zoals nu, scherp op achteruitgaan bij het overschrijden van bepaalde inkomensgrenzen. Mensen met een inkomen boven de 45.550 euro ontvangen geen kinderkorting meer en gaan er maximaal 110 euro per jaar op achteruit. Nu ligt het inkomen waarboven mensen geen recht meer hebben op een kinderkorting op 59.612 euro.
 • Clarieke Hidden: ''Je beha uit of je kunt gaan'' (Opzij, juni 2004). Tijdens je studie je beha uit moeten doen ? Op vrijwel alle medische faculteiten in Nederland is dit tijdens het vak praktische vaardigheden gebruikelijk. Toekomstige artsen oefenen hierbij op elkaar, en bij onderdelen als long-, borst- en hartonderzoek zit een beha in de weg.

Aktueel > Agenda:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
vrijdag 28 mei 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Overheid faalt in aanpak mensenhandel (Telegraaf, 27 mei 2004). In de zogenoemde korpsmonitor 2003 over het landelijk Project Prostitutie/Mensenhandel krijgen de betrokken ministeries Binnenlandse Zaken, Justitie, Financiën, Sociale Zaken, Welzijn en Buitenlandse Zaken er flink van langs. Zowel bij prostitutiebeleid als de aanpak van mensenhandel hebben de betrokken ministeries geen vorm en inhoud gegeven aan de broodnodige regie en coördinatie van alle betrokken partners.
 • Verbod van Frans homohuwelijk (NRC-Handelsblad, 27 mei 2004). De procureur van Bordeaux heeft gisteren een voor 5 juni gepland huwelijk tussen twee mannen, het eerste Franse 'homohuwelijk', verboden. Burgemeester Mamère heeft echter gezegd zich niets van het verbod aan te trekken. Daarmee is de juridische strijd rondom het homohuwelijk, waarover al weken in de politiek en de media wordt gedebatteerd, geopend.
 • Billenkoek  (column Youp van 't Hek, NRC-Handelsblad, 22 mei 2004). Dus Ruud zou in het bijzijn van vijf mannen een dame vol bij de billen hebben gepakt. Dan heb je wel lef. Ook begrijp ik uit de krant dat de Hengst van Kralingen, zoals onze voormalige premier vroeger in Den Haag genoemd werd, inmiddels ook in Genève een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd.

Actueel > Tijdschriftenrek:

 • OPZIJ, juni 2004. Met: ‘Vrouwzijn is leuk omdat er mannen bestaan’ (Nazmiye Oral), Ethische dilemma's voor vrouwen (met Marli Huijer en Klasien Horstman) en Polina Dasjkova, de ongekroonde misdaadkoningin van Rusland. Hoofdcommissaris Jelle Kuiper (Amsterdam) langs de feministische meetlat. Hij krijgt een 1.
 • Sis, juni 2004. Thema: Relax. Met Linda de Mol, Annemarie Henken, en vriend en vijand over Bridget Maasland. donderdag 27 mei 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kamer botst hard met Donner over alimentatie (Telegraaf, 27 mei 2004).  Zoals een kibbelend echtpaar in scheiding is minister Donner van Justitie donderdag hardhandig in de clinch geraakt met de Tweede Kamer over een nieuw systeem van alimentatie voor kinderen. De Kamer denkt dat ee'n forfaitair alimentatiestelsel, wat de kern is van het wetsvoorstel, niet goed uitpakt en wees unaniem en faliekant het wetsvoorstel af. Mmaar Donner weigerde het direct in te trekken, tot grote ergernis van de fracties.
 • Ruimere openingstijden overheid levert miljoenen op (Telegraaf, 27 mei 2004). Minister de Geus (SZW): Ruimere openingstijden van gemeentehuizen, gezondheidscentra en andere gemeenschappelijke voorzieningen kan jaarlijks minstens 300 miljoen euro's opleveren. Zie ook:
 • Verslag Wereldvrouwenmars 2004 (Drents Vrouwenplein, 27 mei 2004).
 • Vrouwen zelf verantwoordelijk voor anticonceptie (Telegraaf, 26 mei 2004). Minister Hoogervorst (VWS) vindt dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen anticonceptie. Een daling in het gebruik van de anticonceptiepil ziet de bewindsman dan ook niet per definitie als zorgwekkend. De minister heeft dit woensdag geschreven in reactie op Tweede-Kamervragen. Zie ook:
  • Antwoord dd. 25 mei 2004 op ragen van TK-lid Arib (PvdA) over mogelijke daling van de anticonceptiepil.
  • Antwoord dd. 25 mei 2004 op vragen van TK-lid Lambrechts (D66) over mogelijke daling van de anticonceptiepil.
  • Antwoord dd. 25 mei 2004 op vragen van TK-lid Tonkens (Groen Links) over mogelijke daling van de anticonceptiepil.
 • Meer vrouwen in de top is business case (persbericht Opportunity, 25 mei 2004). Een groeiend aantal bedrijven erkent het bedrijfsbelang van een goed evenwicht van mannen en vrouwen in het management. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar werden zes nieuwe bedrijven lid van Opportunity in Bedrijf. Lizzy Venekamp, directeur van Opportunity in Bedrijf: Vrouwen lijken 'in de mode', dat is mooi, maar aandacht alleen is natuurlijk niet genoeg.''

Nieuwsarchief:

 • Fatos Ipek-Demir: Wel behoefte maar onvoldoende mogelijkheden (E-Quality, 28 april 2004). Net nu het overleg tussen kabinet, vakbeweging en werkgevers over de toekomstige levensloopregeling muurvast zit, komt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met de bevindingen van het behoefteonderzoek verlofregelingen. De titel Werkt Verlof? heeft het antwoord al in zich. Nee, het werkt niet.

Actueel > agenda:
woensdag 26 mei 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Louis Cornelisse: Levenslang, net als Dutroux (Trouw, 26 mei 2004). Nu het proces tegen Marc Dutroux het einde nadert, valt op hoe zijn gruweldaden overeenkomen met die van de Nederlander Koos Hertogs. Hij zit sinds 1982 levenslange gevangenisstraf uit voor verkrachting, opsluiting en moord op drie meisjes. Zelfs details komen overeen.
 • Schaf verlof zedendelinquenten af (Volkskrant, 26 mei 2004). Zedendelinquenten en psychopaten met tbs mogen niet meer met onbegeleid verlof. Het risico dat zij gedurende hun verlofperiode opnieuw in de fout gaan, is te groot, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.
 • Proefverlof aan banden (AD, 26 mei 2004). Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, VVD, PvdA en LPF wil dat gevaarlijke zedendelinquenten die in herhaling vallen, automatisch voor de rest van hun leven in een tbs-kliniek belanden. De ontvoering en verkrachting van de 13-jarige Wei Wei Hu door een tbs'er op proefverlof toont aan, dat te grote risico's worden genomen met deze groep gestoorden.
 • Jongens zijn minder gaan blowen (Volkskrant, 26 mei 2004). Het cannabisgebruik onder jongens is de afgelopen jaren flink afgenomen. Een op de tien schoolgaande jongens zegt onlangs nog hasj of wiet gebruikt te hebben. Het percentage meisjes dat regelmatig cannabis gebruikt, bleef in dezelfde periode stabiel: ongeveer 7. Wel steeg het aantal meisjes dat zegt ooit cannabis gebruikt te hebben naar bijna 17%, bijna evenveel als jongens.
 • De Geus: bij ontslag meer rekening houden met leeftijdsopbouw personeel (Ministerie van SZW, persbericht 25 mei 2004). Bedrijven zouden bij ontslag van werknemers om bedrijfseconomische redenen, meer rekening moeten houden met de leeftijdsopbouw van het personeel. Nu geldt nog vaak alleen de regel dat degenen die het laatst in dienst zijn gekomen, het eerst worden ontslagen (‘last in, first out’). Ook zouden werkgevers en vakbonden de ruimte moeten krijgen om in CAO of sociaal plan zelf ontslagcriteria vast te leggen.
 • Kustaw Bessems: Wij brengen de derde golf op gang (Trouw, 26 mei 2004). Vier Marokkaans-Nederlandse vrouwen zouden het prachtig vinden als Nederland massaal de straat op ging tegen vrouwenmishandeling. Lamia Abbassi (22), Mina Ouaouirst (23), Samira Ahli (23) en Chafina ben Dahman (26) uit Amsterdam maakten met hun film over geweld tegen vrouwen een heftige discussie los.
 • Kamer wil einde aan proefverlof zedendelinquenten (Volkskrant, 25 mei 2004, tijdelijke link). Zedendelinquenten die tbs hebben, mogen niet meer op proefverlof, vindt een meerderheid van CDA, PvdA en LPF in de Tweede Kamer. De VVD ziet meer in elektronisch toezicht voor tbs'ers op proefverlof.
Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Ethel Portnoy, 1927 - 2004

 • Arjan Peeters: Stijlvol en opstandig styliste (Volkskrant, 26 mei 2004). Tot in haar laatste publicatie, de bundel met herinneringen Parijse feesten die dit voorjaar verscheen, dacht de in Den Haag woonachtige Ethel Portnoy met liefde terug aan de colleges die zij in de eerste helft van de jaren vijftig kreeg van de onconventionele filosoof Roland Barthes, te Parijs. Gistermorgen is de essayiste en schrijfster overleden.
 • Ethel Portnoy, auteurspagina uitgeverij De Harmonie
 • Marja Pruis: Ik schrijf geheimtaal. Interview met Ethel Portnoy, De Groene Amsterdammer, 23 maart 2002
 • Elsbeth Etty: In een woestijn van protestantisme (NRC-Handelsblad, 29 maart 2002). Wat jammer dat de al sinds 1970 in Nederland wonende, maar van oorsprong Amerikaanse Ethel Portnoy (1927) niet in het Nederlands schrijft. Had ze dat wel gedaan, dan waren haar verhalen- en essaybundels ongetwijfeld bij herhaling genomineerd voor literaire prijzen en was haar oeuvre aanzienlijk bekender geweest. Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag zijn nu haar beste autobiografische verhalen gebundeld onder de titel Portret....
 • Carel Peeters: Ethel Portnoy 1927. (Digitale bibliotheek voor Nederlandse Letteren).
 dinsdag 25 mei 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ruim 0,9 miljard kilometer meer gefietst in 2003 (CBS Webmagazine, 24 mei 2004). Het aantal door de Nederlandse bevolking afgelegde kilometers is in 2003 toegenomen tot 191 miljard. Mannen overbruggen als bestuurder 2,5 maal zoveel kilometers in de auto dan vrouwen. Vrouwen reizen meer kilometers als autopassagier dan mannen.
 • Kwart hoger opgeleide vrouwen blijft kinderloos (Volkskrant, 25 mei 2004). Een kwart van de hoogopgeleide vrouwen krijgt geen kinderen, waarschijnlijk omdat ze geen vaste partner hebben, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat geldt onder hoger opgeleiden zowel voor vrouwen boven de 45 als voor jongere vrouwen die nog wel kinderen kunnen krijgen. Van de laagopgeleide oudere vrouwen bleef 9% kinderloos.
 • Kustaw Bessems: Ook familie van plegers eerwraak vervolgen (Trouw, 25 mei 2004). PvdA-Kamerlid Albayrak: Het Openbaar Ministerie moet ook familieleden van plegers van eerwraak vervolgen en niet alleen de daders zelf. Familieleden blijken in sommige gevallen druk uit te oefenen om eerwraak te plegen. Albayrak krijgt steun van officier van justitie Dikran Sarian van het parket Zwolle-Lelystad.
 • Mentaliteitsverandering moet eerwraak voorkomen (Telegraaf, 24 mei 2004). De voornaamste conclusie van de conferentie over eerwraak, die de Vrouwenopvang Overijssel maandag hield: Een mentaliteitsverandering van het conservatieve deel van de Turkse gemeenschap moet eerwraak in Nederland voorkomen. Die verandering moet gepaard gaan met harde straffen die publiekelijk zichtbaar zijn.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]