vrijdag 10 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  SEPTEMBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2003


zondag 14 september 2003

Emancipatie algemeen > Feministes:
vrijdag 12 september 2003

Nieuws:

 • Verzekeraars willen meer geld van overheid voor levensloopregelingen (Financialsonly.nl. 11 september 2003). Het kabinet moet met meer geld over de brug komen om levensloopregelingen te realiseren. De in het regeerakkoord overeengekomen 200 miljoen euro vinden de verzekeraars te mager. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in een ''position paper'' over levensloopregelingen, aldus Het Financieele Dagblad.

Spitsuurgezinnen

 • Oude ouders hebben pas spitsuurgezin (De Volkskrant, 12 september 2003). Een nieuwe probleemgroep dient zich aan: het spitsuurgezin. Als het hedendaagse adagium druk-druk-druk op iemand van toepassing is, dan wel op de hoofden van deze gezinnen. Zij staan vaak voor een drievoudige taak: het brood verdienen, de kinderen opvoeden en ook nog eens de verzorging van hulpbehoevende (schoon)ouders.
 • Petra Huijser: Het superspitsgezin: alles moet snel, snel, snel (Nederlands Dagblad, 11 september 2003). Het combineren van werk en gezin is voor de meeste vrouwen constant jongleren. De stress die dat geeft, wordt in toenemende mate verergerd door een nieuwe, extra bal in de act, hun hulpbehoevende (schoon)ouders. ,,Het is rennen en vliegen vanaf het moment dat we wakker zijn.''
 • Spitsuur in gezin leidt tot stress. Werkende ouders met kinderen zijn steeds vaker ''spitsuurgezinnen'' (Nederlands Dagblad, 11 september 2003).
 • Bevolkingsvraagstukken in Nederland anno 2003. Persbericht NIDI, 11 september 2003 over driejaarlijkse rapportage aan de regering door het Werkverband Periodieke Rapportage Bevolkingsvraagstukken (WPRB). Zie ook inhoudsopgave. Onder meer aandacht voor:
  • Werk en zorg schuren steeds meer tegen elkaar
  • Spitsuurgezinnen: rennen en regelen
  • Kinderopvang en verlofregelingen
  • Vrijwel niemand wil langer doorwerken

 • Ingrid Sikking: Superzuster wint terrein (Algemeen Dagblad, 12 september 2003). Langzaam maar zeker winnen ze terrein in huisartsen-praktijken, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nurse practitioners: verpleegkundigen die bepaalde behandelingen van artsen overnemen. Binnenkort opent zelfs een zorgcentrum dat wordt gerund door deze 'superzusters'.
 • Premier: Betrek abortus bij debat. Premier haalt uit naar egoïstische houding van ''veel'' tv- en muzieksterren (Reformatorisch Dagblad, 11 september 2003). In het debat over waarden en normen moeten ook thema’s over de beschermwaardigheid van het leven, zoals abortus, aan de orde komen. Dat zei premier Balkenende donderdagmorgen op een congres van het Platform Waarden en Normen, waarin vijftig christelijke organisaties participeren. „Het ongeboren leven heeft enorme betekenis”, aldus de premier. Hij vindt dat de abortuspraktijk „veel beter” moet worden geëvalueerd. Daarnaast moet er een maatschappelijk debat worden gevoerd waarin gesproken wordt over het voorkómen van abortus.
 • Europees Hof: wachtdiensten tellen als arbeidstijd (NRC-Handelsblad, 10 september 2003). De tijd die artsen, verpleegkundigen en andere werknemers 's nachts in wachtdiensten doorbrengen in hun instelling of bedrijf, telt volledig mee als arbeidstijd, ook als de wacht deels slapend wordt doorgebracht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren bepaald.

Nieuwsarchief:

emancipatie.pagina.nl:
donderdag 11 september 2003

Aktueel > Tijdschriftenrek:

Servicepagina > Oproepen:

Nieuws:

 • Borstkankerpatiënten bundelen krachten (Sp!ts, 11 september 2003). Ruim 125 borstkankerpatiënten die jarenlang hormonen hebben gebruikt tegen overgangsklachten of ter voorkoming van botontkalking hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen de farmaceutische industrie.
 • Europarlement wil vrouwenverbod Athos opheffen (KatholiekNederland.nl, 10 september 2003). Het zal niet lang meer duren of ook vrouwen mogen de Griekse monnikenberg Athos bezoeken. Tenminste als het aan het Europees Parlement ligt. De toegang tot de autonome monnikenrepubliek op de landtong van het schiereiland Chaldicië is door een decreet uit 1050 verboden terrein voor vrouwen en kinderen. Athos omvat twintig kloosters, heeft een eigen bestuur en maakt deel uit van de Griekse staat.
 • Annelieke Dijkstra: Macho wordt vrouwvriendelijker (Algemeen Dagblad, 10 september 2003). Ze halen zelf hun biertje uit de koelkast tijdens de rust, rennen in de eerste helft gerust naar boven om hun huilende kind te troosten en hebben de chips ingeslagen bij de supermarkt op de hoek.
 • Interdisciplinair onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Psychologische mechanismen veroorzaken discriminatie (Universiteit Maasticht, persbericht 10 september 2003 over promotie Christiane Schwieren). Discriminatie op de arbeidsmarkt kan toenemen naarmate de concurrentie tussen bedrijven groter wordt. Werkgevers zijn dan bijvoorbeeld minder geneigd om mensen met een afwijkende nationaliteit aan te nemen en zij bieden vrouwen consequent lagere lonen dan mannen. Dit zou het gevolg zijn van psychologische processen. 
 • Discrimination against women outside the workplace (EU Commission, press release, September 10, 2003). Anna Diamantopoulou, Commissioner for Employment and Social Affairs, will take part, today at 15h00, in the European Parliament public hearing on ''Discrimination against women outside the workplace''. The Commissioner has already made clear her intention to look into Community measures to tackle discrimination outside the workplace and is examining how to proceed, given the Community's legal powers in this area since 1999.
  • zie over dit onderwerp ook onze aparte pagina op gelijkebehandeling.nl
 • Aktiegroep GESTRIPT trekt ten strijde (persbericht, 9 september 2003). Toelichting op demonstratie ''Houd de pil in het ziekenfonds'' die maandag 15 september 2003 in Den Haag plaatsvindt.woensdag 10 september 2003

Nieuws:

 • Yvonne Wiggers: Sparen voor deeltijdpensioen kan (Algemeen Dagblad, 10 september 2003). Oudere werknemers die in de aanloop naar hun pensioen minder willen werken, kunnen daar vanaf volgend jaar voor sparen. CDA-minister De Geus (Sociale Zaken) wil werknemers verlofdagen opzij laten zetten voor een nieuw ''deeltijdpensioen''. Daardoor hoeven ze enkele jaren voor hun pensionering op hun 65e verjaardag niet meer fulltime te werken. [...] Ook wordt er gesleuteld aan een regeling om het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof aantrekkelijker te maken, zodat jonge ouders meer worden ontzien. Zij kunnen rekenen op een extraatje.dinsdag 9 september 2003

Nieuws:

 • Nieuwsbrief nr. 119 (1 t/m 9  september 2003) verschenen
 • Meer vrouwelijke dan mannelijke Britse miljonairs (Zonnet.nl, 8 september 2003). Groot-Brittannië telt meer vrouwen dan mannen met een vermogen van meer dan 1 miljoen pond. Echtscheidingen, erfenissen en gelijkheid tussen de seksen in het onderwijs blijken daarvoor verantwoordelijk te zijn, zo meldde The Sunday Times.
 • Verslag Netwerkbijeenkomst Integratie in relatie tot Familie- en Gezinsbeleid, d.d. 19 juni 2003 (CDA.nl, verslag online op 5 september 2003). Op 19 juni vond er in de Tweede Kamer een zeer druk bezochte netwerkbijeenkomst (gezamenlijk initiatief CDA-Vrouwenberaad en het Intercultureel Beraad) plaats, waarin wij van gedachten wisselden over de rol die families en gezinnen (kunnen) spelen bij het bevorderen (of niet) van integratie.
 • Henriëtte Lakmaker: Ook zesdaagse schoolweek kan weer (Trouw, 5 september 2003).  Het zal zo'n vaart niet lopen met de vierdaagse schoolweek in het basisonderwijs, is de verwachting. Directeuren zien er de zin niet van in, de macht der gewoonte is groot en in Almere is het lerarentekort al op andere wijze opgelost. Maar Yanthe (10) vindt het een heel goed idee.
 • Enquête Binnenlands Bestuur: Eenderde ambtenaren wil staken (Binnenlandsbestuur.nl, 5 september 2003). Opvallend is het verschil in actiebereidheid tussen mannen en vrouwen. Bij mannelijke ambtenaren ligt die gemiddeld ruim tien procent hoger dan bij hun collega’s van het andere geslacht. De groep ''loyalen'' is bij beide seksen even groot. Gemiddeld geeft een op de drie vrouwen aan niet te weten voor of tegen te zijn.
 • Aantal banen daalt verder (PWnet.nl, 4 september 2003). [..] Mannen worden harder getroffen door de teruglopende werkgelegenheid dan vrouwen. Het aantal banen van mannen is in het tweede kwartaal met 1,3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Vrouwen hebben 0,9 procent meer banen verworven. Deze groei is toe te schrijven aan de nog altijd groeiende arbeidsparticipatie van vrouwen. Daarnaast profiteren zij het meest van de sterke banengroei in de zorg, omdat daar relatief veel vrouwen werken.

Nieuwsarchief:

Aktueel > Agenda:

Signalement:
maandag 8 september 2003

Nieuws:

 • Marc Kruijswijk: Universiteiten verbieden allesbedekkende sluier (Algemeen Dagblad, 8 september 2003). Moslimstudentes mogen ook aan de universiteiten geen gezichtssluiers meer dragen. Extreme sluiers staan goede communicatie tijdens practica en werkgroepen in de weg.
 • Wilma Kieskamp en Mariken Smit: Alleenstaande ouders / Mama dweilt de Gamma (Trouw, 8 september 2003, tijdelijke link). Alleenstaande ouders-moeders, vooral-kunnen best zelf voor hun inkomen zorgen, vindt het kabinet. Per 1 januari moeten daarom alle bijstandsmoeders aan het werk, ook degenen met jonge kinderen. Maar nu al is de praktijk dat de meeste alleenstaande moeders werken. Het is een geregel van jewelste-vooral weggelegd voor hoger opgeleiden.

Discussies:

gelijkebehandeling.nl:
zaterdag 6 september 2003

Nieuws:

 • Duitsland groeit naar vrouwelijke president (Rotterdams Dagblad, 6 september 2003, tijdelijke link). Is de Duitse samenleving rijp voor een vrouwelijke president? De vraag dringt zich op nu Bondspresident Johannes Rau (72, SPD) heeft aangekondigd zich niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn. [...] SPD en coalitiepartner De Groenen hebben hun voorkeur uitgesproken voor een vrouwelijke kandidaat.
 • ''Zesdaagse schoolweek binnen twee jaar een feit'' (Rotterdams Dagblad, 6 september 2003, tijdelijke link). Juist in de week dat er landelijk discussie is over een vierdaagse schoolweek, voorspelt voorzitter N. Tiemersma van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs van de gemeente Almere dat binnen twee jaar diverse scholen een zesdaagse schoolweek aanbieden. Volgens de voorzitter biedt een zesdaagse schoolweek meer structuur en regelmaat aan kinderen dan een vijfdaagse of vierdaagse schoolweek.

Aktueel > Agenda:

Servicepagina > Oproepen:

emancipatie.pagina.nl:

Dossiers > dossier 033 (Pil uit het ziekenfonds ?):

 • Pil hoort in ziekenfondspakket thuis. Persbericht RNG en StiSAN, 21 augustus 2003 (RNG.nl). De Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSAN) en de Rutgers Nisso Groep (RNG) te Utrecht zijn sinds 18 augustus jl. door diverse media gevraagd om te reageren op de berichten in de landelijke pers over verwijdering van de pil uit het basisziekenfondspakket. Zowel StiSAN als de RNG hebben met verbazing kennis genomen van dit voornemen van het huidige kabinet Balkenende.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]