woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  SEPTEMBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2003


zondag 18 september 2005

Nieuwsbrieven:

Actueel > Tijdschriftenrek:Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
dinsdag 30 september 2003

Nieuws:

 • Donner stopt steun Wichmann Instituut (Reformatorisch Dagblad, eigen bericht, 30 september 2003). Minister Donner van Justitie stopt vanaf 2006 geen geld meer in het Clara Wichmann Instituut. Volgens de directie van het instituut betekent dit het eind van de organisatie.
 • Justitie stopt subsidie C. Wichmann Instituut (Reformatorisch Dagblad, ANP-bericht, 29 september 2003). Het ministerie van Justitie stopt in 2006 de subsidie aan het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht. Dit is maandag bekendgemaakt. Volgens directeur M. de Boer van het instituut betekent dit het eind van de organisatie. Er werken negen mensen. Justitie vindt de ondersteuning van de instelling niet tot de kerntaken van het ministerie behoren.  
 • Samenwonen in Indonesië strafbaar (Rotterdams Dagblad, 30 september 2003, tijdelijke link). Indonesië buigt zich over wetsontwerpen die beogen seks voor het huwelijk en ongehuwd samenwonen te verbieden.
 • School wil openbaar debat na eerwraak op scholiere (Reformatorisch Dagblad, 30 september 2003). Sectordirecteur J. Krikke van het opleidingscentrum ROC Twente Plus in Almelo roept op tot een openbaar debat over de opvoeding van allochtone meisjes in traditionele gezinnen.
 • Ton Crijnen: Islam en vrouwen | Onomkeerbaar vooruit met af en toe een zetje (Trouw, 30 september 2003, tijdelijke link). De positie van vrouwen in het Midden-Oosten is niet altijd even gunstig. Maar volgens dichteres Maysoon Sakr, dochter van een sjeik uit wat nu de Verenigde Arabische Emiraten zijn, geven de laatste vijftig jaar veel verbeteringen te zien. Haar conclusie: De emancipatie van de Arabische vrouw is een onomkeerbaar proces.
 • Dood Turkse (18) symbolisch voor problemen van meisjes (Trouw, 30 september 2003, tijdelijke link). Scholen en sleutelfiguren in de allochtone gemeenschap moeten zich bemoeien met de problemen van meisjes uit traditionele gezinnen. Dat zegt schooldirecteur J. Krikke vandaag in Trouw. Hij reageert hiermee op de dood van zijn 18-jarige Turks-Nederlandse leerlinge Zarife. Zij werd op 12 augustus in Turkije door haar vader neergeschoten met een jachtgeweer.
 • Danielle Batist: Honderd veilige vluchtheuvels. Vijfde Dag Tegen Geweld vooral gericht op preventie (Rotterdams Dagblad, 30 september 2003, tijdelijke link). Preventie, daar draaide het om tijdens de vijfde Dag Tegen Geweld, gisteren in Rotterdam en Vlaardingen. Stichting Meld Geweld reikte, in bijzijn van ruim 220 leerlingen en het schoolbestuur van het Vlaardingse Accent College, het eerste 'OK-punten' certificaat uit aan de Rotterdamse afdeling van Horeca Nederland.

Actueel > Agenda:

Nieuwsarchief:
maandag 29 september 2003

Nieuws:

 • Man doodt dochter (18) in Turkije om eerwraak (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Een 18-jarig meisje uit Almelo is op 12 augustus in Turkije door haar vader met een jachtgeweer om het leven gebracht. Het motief is eerwraak: het redden van de geschonden eer van de familie door middel van geweld.
  • Eerwraak vooral op Turks platteland (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Het gebeurt nog geregeld dat Turkije wordt opgeschrikt door harde wraakacties na vermeend onzedelijk gedrag.
 • Geen kaalslag na subsidiestop (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Een grote meerderheid van de 130 organisaties die hun subsidie geheel of gedeeltelijk kwijtraken, gaat proberen alternatieve inkomsten te vinden.
  • ''Over tien jaar judoën wij nog steeds''. Gesubsidieerde organisaties over hun toekomst na de bezuinigingen van VWS (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Precies een week geleden ontvingen 130 gesubsidieerde instellingen een onheilsbrief van VWS. Hoe kijken zij na de eerste schok tegen hun eigen toekomst aan?
 • Hoofdbestuur VVD stelt groslijst voor het Europees Parlement vast (VVD.nl, 29 september 2003). Het hoofdbestuur van de VVD heeft in zijn vergadering d.d. 15 september 2003 de groslijst voor het Europees Parlement vastgesteld. Deze groslijst bevat 56 namen in alfabetische volgorde.  27 % van de voorlopige kandidaten is een vrouw.
 • Marc Janssens: ''Angst houdt CU-vrouwen uit politiek'' (Nederlands Dagblad, 29 september 2003). Wat is de meerwaarde van vrouwen in de politiek? ChristenUnie-kamerlid Tineke Huizinga kan die vraag niet één, twee drie beantwoorden.
 • Campagne ''Wie doet wat.nl'' krijgt radiovervolg (Ministerie van SZW, persbericht 29 september 2003). De multimediale campagne ‘Wie doet wat.nl’ krijgt een vervolg met elf radiospots. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat vanaf vandaag (29 september) spots die gericht zijn op mannen en hun omgeving uitzenden. De radiospots spelen in op het gegeven dat vooral de omgeving van mannen een belemmering kan vormen in hun wens om werk- en zorgtaken thuis eerlijker te verdelen. Het ministerie kiest met deze aanpak voor een andere toonzetting dan het eerste deel van de campagne, maar handhaaft wel het doel: het bespreekbaar maken van de taakverdeling thuis en het maken van nieuwe afspraken waarop mannen en vrouwen elkaar kunnen aanspreken.
 • Rotterdam gaat loverboys aanpakken (Binnenlandsbestuur.nl, 29 september 2003). Rotterdam gaat het probleem van loverboys aanpakken. Het gaat om jongens die meisjes inpalmen en vervolgens aanzetten tot prostitutie. Wethouder R. de Faria zegde onlangs toe dat de diensten Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de GGD het voortouw nemen om vooral met voorlichting en informatie-uitwisseling de loverboys minder kans te geven.
 • Marcel ten Hooven: Verzorgingsstaat | Subsidies geven burger stevige basis (Trouw, 29 september 2003, tijdelijke link). Honderddertig welzijns- en sportorganisaties raken hun subsidie kwijt, liet VVD-minister Hoogervorst vorige week weten. De organisaties noemden dat 'desastreus voor de samenleving'. Historicus Ido de Haan legt uit waarom hij het roerend met hen eens is.

Nieuwsarchief (berichten voor 29 september):

 • Langdurig zorgverlof komt in levensloopregeling (Regering.nl, 26 september 2003). Het kabinet wil de financiering van langdurend zorgverlof anders regelen dan eerder was voorgesteld. Het langdurend zorgverlof wordt opgenomen in de nieuwe levensloopregeling die per 1 januari 2004 ingaat.  
 • Feministische bijbelvertaling op komst (KatholiekNederland.nl, 27 september 2003). De Duitse evangelische Kerk maakt een bijbelvertaling met feministisch taalgebruik. Daarin worden alle passages herschreven die discriminerend kunnen zijn voor vrouwen. Ruim 50 vertalers werken mee aan het project. Van de uitgave worden 10.000 exemplaren gedrukt door de uitgeverij Gueterslohe.
 • Marc Peeperkorn: Ross: handel in eicellen en zaad mag van de wet (De Volkskrant, 25 september 2003). De handel in sperma en eicellen stuit niet op wettelijke bezwaren. Het is aan de mensen zelf om te bepalen of zij van dergelijke diensten gebruikmaken, vindt staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Zij waarschuwt wel dat er geen zekerheid bestaat dat de beschikbare donoren vrij zijn van ziektes.
 • Mijntje Klipp: Volledig verbod chador bepleit (Het Parool, 27 september 2003). De gezichtssluier moet niet alleen op de scholen, maar overal in de Nederlandse samenleving worden verboden. Dat zegt Ankie Verlaan, lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en oud-bestuursvoorzitter van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Amsterdam, een grote centrale voor beroepsonderwijs, in een interview met deze krant. ''Respect voor elkaar laat je zien door elkaar in de ogen te kijken.''
 • Emancipatie is geen luxe artikel, maar broodnodig (E-Quality.nl, 25 september 2003). Speech van E-Quality-directeur Joan Ferrier op de jaarlijkse Prinsjesdagborrel, donderdag 25 september 2003.
 • Schorerstichting verbijsterd over schrappen VWS-subsidie (persbericht 24 september 2003).

Den Haag > Parlement > TK-vragen:

Nieuwsarchief:

 • Mokkende man hangt voor etalage (Limburgs Dagblad, 18 september 2003). Aan enkel lichaamstaal is betrekkelijk eenvoudig af te leiden dat de stemming er bij heel wat winkelende stellen op zijn zachtst gezegd niet helemaal meer inzit aan het eind van de dag. De symptomen zijn eenduidig: als het stadium van opperste irritatie is bereikt, gaat de vrouw demonstratief voorop lopen met een nors gezicht.
 • Stijging aantal abortusbehandelingen zet zich door (Inspectie voor de Gezondheidszorg, persbericht 26 augustus 2003). Van het totaal aantal vrouwen dat een abortus provocatus (inclusief de zogeheten overtijdbehandelingen) onderging, woonden 29.450 vrouwen in Nederland; een toename van 3,6 procent ten opzichte van 2001. Ten opzichte van 2000 is de stijging bijna 8,3 procent. Dat blijkt uit de rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland over 2002.

emancipatie.pagina.nl:

Actueel > Agenda:
zondag 28 september 2003

Nieuwsbrief emancipatie.nl:

Actueel > Agenda:

 • woensdagavonden 5, 19 en 26 november 2003: lezingenreeks The Next Gender-ations. Een jonge generatie vrouwelijke onderzoekers zal verschillende thema’s behandelen. Hoewel de onderwerpen nog niet vastliggen, is het waarschijnlijk dat de volgende problematiek aan de orde komt: ''In-between Ethnicity and Location'', ''feministische methodologieën'' en ''nieuwe media''.zaterdag 27 september 2003

Nieuws:

 • Café vluchtheuvel voor slachtoffers (Rotterdams Dagblad, 27 september 2003, tijdelijke link). Slachtoffers van geweld en mensen die zich bedreigd voelen, vinden vanaf volgend weekeinde een veilige haven bij dertig OK- punten in heel Rotterdam. Een blauw vignet wijst op die horecagelegenheden, waar de eigenaar of een personeelslid een korte cursus achter de rug heeft waarin hen is geleerd hoe te handelen bij de eerste opvang.
 • D66 woedend om subsidiestop Schorerstichting (Reformatorisch Dagblad, 26 september 2003). D66 is boos op minister Hoogervorst (Volksgezondheid) omdat hij de subsidie wil schrappen aan de Schorerstichting, een organisatie die zich richt op de bestrijding van HIV-besmetting onder homo’s. D66-kamerlid Van der Laan is furieus en noemt dit „volstrekt onverantwoordelijk.” Van der Laan snapt verder niet dat Hoogervorst aan de Kamer heeft geschreven dat hij homo-emancipatie niet meer tot zijn taken rekent. „Ik kan mij niet voorstellen dat een VVD-minister het bestrijden van aids en de emancipatie van homo’s als overheidstaak wil schrappen.”
 • Echtgenoot te huur voor een uur (Algemeen Dagblad, 27 september 2003). Nina Rachmanina is single. Zij heeft weliswaar tien mannen, maar ze verhuurt die aan andere alleenstaande vrouwen. Niet voor romantische ontmoetingen, maar voor die lastige klusjes in huis waar een vrouw in de ouderwetse Sovjet-tijd nog een echte man voor had.

Nieuwsarchief:

 • Tanya van der Spek: Een knuffel kan teveel zijn (Zij aan zij, 2003, nummer 6). Seksueel misbruik,aanranding,verkrachting. Veel vrouwen hebben er ervaring mee. Hoe beïnvloedt het je liefdesleven? Is het anders voor lesbiennes? En kun je lesbisch worden door slechte ervaringen?
 • Sneller, harder, sterker (Zij aan zij, 2003, nummer 5). De Marikenloop, de grootste ladies run van Nederland, werd gehouden op zondag 18 mei in Nijmegen. Zij aan Zij-fotografe Nathalie Kaufmann holde mee met haar fototoestel.

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Zami Award voor zwarte, migranten- & vluchtelingenvrouwen (zmv-vrouwen) die een voorbeeldrol vervullen in de multiculturele Nederlandse samenleving.

emancipatie.pagina.nl:

 • Stichting Kezban heeft als doel het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld binnen relaties in allochtone kringvrijdag 26 september 2003

Nieuws:

 • Nigeria | Geen steniging Amina Lawal. Veroordeling wegens overspel nu definitief van de baan, internationaal protest had succes (Trouw, 26 september 2003, tijdelijke link). Een islamitische rechtbank heeft gisteren de Nigeriaanse Amina Lawal in hoger beroep vrijgesproken van overspel. Lawal werd vorig jaar veroordeeld tot de dood door steniging, en leefde vanaf dat moment in onzekerheid over haar lot.
 • Amina mag door met leven (Algemeen Dagblad, 26 september 2003). Een islamitisch hof van beroep in Nigeria heeft gisteren de alleenstaande moeder Amina Lawal alsnog vrijgesproken van overspel, zodat zij ontsnapt aan de doodstraf door steniging.
 • Ingrid Sikking: Pufmaatje zwangere moeders in opmars (Algemeen Dagblad, 26 september 2003). In Amerika is ze al een bekende verschijning aan het kraambed en ze is nu ook in Nederland in opkomst: een pufmaatje voor bij de bevalling. De 'doula' - Grieks voor verzorgster - masseert, coacht vrouw én partner, zet een muziekje op en puft mee.
 • Annelieke Dijkstra: Vrouw wil respect bij ruzie met partner (Algemeen Dagblad, 25 september 2003). Vrouwen vinden het belangrijker dan mannen dat zij tijdens een ruzie met hun partner met respect worden behandeld. Ze moeten de mogelijkheid krijgen hun gevoelens te uiten, er moet geluisterd worden en rekening worden gehouden met hun standpunt.
 • Wethouder Bolsius liet billenposter verwijderen (Rotterdams Dagblad, 25 september 2003, tijdelijke link). De Rotterdamse CDA-wethouder L. M. M. Bolsius is in maart zelf in het geweer gekomen tegen de blote billenposters van Veronica. Bolsius gaf zijn ambtenaren opdracht het bedrijf Viacom te bellen dat over de billboards gaat. Viacom heeft op verzoek van de wethouder de omstreden poster vervangen door een andere Veronica-reclame.

Actueel > Tijdschriftenrek:[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]