zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2003

donderdag 16 oktober 2003

Nieuws:

 • Margit van der Steen: Gender and age: a challenge that matters (emancipatie.nl, 16 oktober 2003). Speech van de ''vrouwenvertegenwoordiger'' in de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (New York, september-december 2003).
 • Vrouwen en bedrijfscultuur verantwoordelijk voor ongelijkheid tussen man en vrouw (MKBnet nieuws, 16 oktober 2003). Vrouwen zijn deels zelf verantwoordelijk voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen organisaties. Dit blijkt uit drie onderzoeken van de Carnegie Mellon`s School of Public Policy and Management en de University of Maryland. Volgens de onderzoekers vloeit ongelijkheid grotendeels voort uit de natuurlijke bescheidenheid van vrouwen.
 • Claudia Gaspard: Marokkaanse huwelijkswetgeving (mudawana) wordt grondig hervormd (Divazine, 15 oktober 2003). Op het internationaal congres over Vrouwenrechten in Casablanca (Marokko) eind september toonden de media veel belangstelling voor de buitenlandse delegaties. Ook voor de Belgische Vrouwenkaravaan was de reis zonder meer een succes. Intussen staan in het Marokkaanse huwelijksrecht revolutionaire veranderingen op stapel.
 • Alex Baumans: Susan Sontag krijgt vredesprijs van Duitse boekhandels (Divazine, 15 oktober 2003). De vereniging van Duitse boekhandels (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) kent jaarlijks een vredesprijs van 15.000 euro toe aan een persoon die door een literair, artistiek of wetenschappelijk werk op bijzondere manier heeft bijgedragen aan de vrede. Dit jaar ging de prijs naar de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag.

Nieuwsarchief:

 • België | Anne Adé: Nog altijd te weinig vrouwen in de journalistiek (Divazine, 25 september 2003). Nieuwe cijfers bevestigen het: ook in ons land zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd in de journalistiek. Dat heeft gevolgen voor de vrouwen in het vak, maar ook voor de beeldvorming over vrouwen en mannen.
 • Moderne macho is geen vrouwenhater (MKBnet nieuws, 13 september 2003). De macho anno 2003 drukt niet langer zijn snor voor het huishouden, noch dirigeert hij met de afstandbediening in de hand zijn vrouw richting koelkast om een koud biertje te halen voor manlief. Hij haalt zelf in de rust van een voetbalwedstrijd zijn biertje, en is zelfs niet te beroerd om tijdens de eerste helft zijn kroost te troosten. De chips heeft hij hoogstpersoonlijk bij de super om de hoek ingeslagen.
 • Luciane Opdeweegh: Feministen slaan de verkeerde weg in (Divazine, 26 augustus 2003).De Franse vrouwenbeweging gaat de verkeerde richting uit. Dat vindt althans de filosofe en feministe Elisabeth Badinter. Met haar boek Fausse route zorgt ze voor een controverse in de Franse media. De 59-jarige Elisabeth Badinter is een academica die ondermeer verschillende feministische boeken publiceerde en die niet aarzelt om zichzelf een feministe te noemen. Maar in Fausse route gaat ze zo te keer tegen de vrouwenbeweging in Frankrijk dat de vrouwenorganisaties haar niet meer als één van hen beschouwen.
 • Alex Baumans: Huis van Jane Austen wordt vrouwenbibliotheek (Divazine, 5 augustus 2003). Bezoekers aan het huis van de Engelse schrijfster Jane Austen in Chawton hebben er een bezienswaardigheid bij. Afgelopen maand is namelijk Chawton House voor het publiek geopend, het gerestaureerde landhuis van Janes broer Edward Austen Knight. Hij was geadopteerd door het kinderloze echtpaar Knight en erfde later hun aanzienlijke fortuin.

Aktueel > Agenda:

emancipatie.pagina.nl:
woensdag 15 oktober 2003

Nieuws:

Nieuwsarchief (berichten t/m 12 oktober 2003):

 • Joop Schippers: Positieve actie contra marktfalen (gelijkebehandeling.nl, tekst oorspronkelijk gepubliceerd in Trouw, 11 oktober 2003). Voorlopig heeft de Nederlandse arbeidsmarkt positieve actie nodig om de ergste vormen van marktfalen te corrigeren.
 • Part-time werk blijft taboe voor man (PZSignaal, 10 oktober 2003). Mannen zeggen wel dat ze minder zouden willen werken, maar voegen nog steeds zelden de daad bij het woord. Volgens onderzoek worden ze weerhouden door de cultuur op de werkvloer en vrees voor slechtere carrièreperspectieven.

dinsdag 14 oktober 2003

Nieuws:

 • Yvonne Zonderop: ''Kostwinnersdenken past niet in deze tijd''. Afschaffing van de gedeeltelijke WAO treft huishoudens waarvan beide partners werken (De Volkskrant.nl, 14 oktober 2003). Mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken, worden straks mogelijk financieel afhankelijk van hun partner. ''Deze beperking gaat heel veel huishoudens aan''.
 • Manon van den Bosch: Hoofddoekjes: Medina versus Parijs (Algemeen Dagblad, 14 oktober 2003). Het is niet alleen een veelbesproken stukje stof, maar ook hip. Verkrijgbaar in alle soorten en maten, kleuren en stoffen. Van ouderwets tot modern: de hoofddoek.
 • Ingrid Sikking: Zorgen over anticonceptie en soa (Algemeen Dagblad, 13 oktober 2003). Na een jarenlange afname stijgt het aantal tiener-zwangerschappen, abortussen en soa in Nederland.

Nieuwsarchief (berichten t/m  12 oktober 2003):

 • Helga Ruebsamen wint Anna Bijns Prijs 2003 (annabijnsprijs.nl, persbericht 12 oktober 2003). Ze schrijft sprankelend, baldadig en hartstochtelijk, aldus de jury van de Anna Bijns Prijs 2003. Helga Ruebsamen debuteerde in 1962 met De kameleon en andere verhalen en heeft een indrukwekkend eigenzinnig oeuvre op haar naam staan. Ze schreef onder meer de verhalenbundels Op Scheveningen, De dansende kater en als laatste Beer is terug en drong definitief door tot het grote publiek met Het lied en de waarheid.
 • Jannetje Koelewijn: ''Straks lacht ze en knikt ze, en dan begint het'' (NRC-Handelsblad, 6 oktober 2003). Een Turks meisje uit Almelo werd door haar vader in Turkije doodgeschoten, vermoedelijk om de familie-eer te redden. De Turk Zeki Arslan zei op de televisie dat het ,,achterlijk'' was. Denken meer Turken zo?

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Anna Bijnsprijs - Een literaire onderscheiding voor Nederlandstalige literatuur van vrouwen. De Anna Bijns Stichting is in 1985 opgericht en kent tweejaarlijks de prijs van € 10.000 toe. Bij de prijs hoort ook de Anna Bijns sculptuur, ontworpen door Maja van Hall. De stichting is een particulier initiatief, dus niet gesteund door subsidie van overheid of sponsering van een boekhandelsketen. En de prijs wordt door een onafhankelijke jury toegekend aan een heel oeuvre.maandag 13 oktober 2003

Nieuws:

 • Gender en Recht anno 2003. De begroting van het Ministerie van Justitie voor het jaar 2003-2004 (clara-wichmann.nl, 13 oktober 2003). Commentaar van het Clara Wichmann Instituut, Amsterdam, opgesteld door Mr. Rikki Holtmaat, ten behoeve van het discussieforum ''Doet Justitie Vrouwen Recht ?'' op 9 oktober 2003 in Sociëteit de Witte, Den Haag.
 • Gelijke rechten man en vrouw in Marokko (NRC-Handelsblad, 13 oktober 2003). Het Marokkaanse familierecht, de mudawana, zal grondig worden hervormd op basis van de gelijkwaardige rechten van mannen en vrouwen. Dit heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI bekendgemaakt in een toespraak ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar.
 • SGP bekijkt positie vrouw op lijsten met ChristenUnie (Nederlands Dagblad, 13 oktober 2003). De SGP heeft een enquête gehouden onder haar kiesverenigingen over de lokale samenwerking met de ChristenUnie. Bij de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ging het bij het samenstellen van gezamenlijke kieslijsten regelmatig mis.
 • Antoinette Reerink: Franse hoofddoekjesaffaire escaleert (Algemeen Dagblad, 13 oktober 2003). Het debat in Frankrijk over de dracht van hoofddoekjes op school heeft een kookpunt bereikt. Het Henri-Wallon lyceum in de Parijse voorstad Aubervilliers heeft twee meisjes geschorst omdat ze weigeren hun opvallende hoofddoeken op school af te doen.
 • Janny Groen en Lidy Nicolasen: ''Nederlandse vrouw is de hoer'' (De Volkskrant, 13 oktober 2003). Marokkaanse schoolkinderen uit Zeist randden zeven volwassen vrouwen aan. Een van de oorzaken is het gebrek aan seksuele opvoeding in een complexe maatschappij. ''Toch proef je dat er onderhuids weinig respect is''.
 • Trude Maas: Dominante coalities doorbreken (Mixed-Equal, column, oktober 2003)

Nieuwsarchief (berichten t/m 12 oktober 2003):

 • Marokko positief over meer rechten voor vrouw (Nu.nl, 12 oktober 2003, tijdelijke link). In Marokko is zaterdag positief gereageerd op de plannen om Marokkaanse vrouwen in het huwelijk meer rechten te geven. De toestemming kwam zowel van de Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), de enige toegestane moslim-fundamentalistische partij, als van de vrouwenbeweging ADFM (Democratische Vereniging van Vrouwen in Marokko).
 • Petra Messelink-De Groot: Zwemmen achter een zelfgenaaid gordijn (De Gooi- en Eemlander, 11 oktober 2003). Veel allochtone vrouwen in Soest zouden best graag willen zwemmen. Maar door hun religie komt het er vaak niet van. Dat hebben de stichtingen Nisa en Balans ontdekt. Zij klopten bij de gemeente Soest aan om iets aan dat probleem te doen. En met succes, want vanaf 24 oktober is het wedstrijdbad op de vrijdagavonden tussen 21.30 en 22.30 uur taboe voor mannen.
 • Ingrid Stijkel: Rechter verbiedt sluier in rechtszaal (De Stentor, 10 oktober 2003). De Zwolse S. Vrijburg gaat een klacht indienen bij de rechtbank in Zwolle, omdat ze deze week niet totaal gesluierd de rechtszaal mocht betreden. De rechter achtte het van belang dat hij haar gelaatsuitdrukking kon zien, tijdens de behandeling van de zaak waarin Vrijburgs ex-vriend een omgangsregeling met hun 4-jarig zoontje eist.
  • Ingrid Stijkel: Niqaab behoedt Zwolse voor zonde (De Stentor, 10 oktober 2003). Een Hollandse meid van 19 jaar die zich bekeert tot het islamitisch geloof, dat komt vaker voor. Zeldzamer is wanneer ze ook nog kiest voor het dragen van een niqaab.
 • Godsdienstles verandert | Vrouwelijke docenten rukken op in voortgezet onderwijs (Trouw, 13 oktober, tijdelijke link). De vrouwelijke godsdienstdocent is in opmars. Bijna vier op de tien jonge godsdienstdocenten in het voortgezet onderwijs zijn vrouw, terwijl twee derde van die docenten een man is.
 • Meer van anders heet nu Bureau Beeldvorming en Diversiteit (bericht op leeftijd.nl, 8 oktober 2003).
 • Topvrouwen in de media: een kwestie van tijd of deeltijd ? (Mixed-Equal.nl) Verslag van een debat op 2 september 2003.

emancipatie.pagina.nl:

gesignaleerd:
zondag 12 oktober 2003

Actueel > Agenda:

 • woensdag 15 oktober 2003 (Amsterdam, De Rode Hoed, 20.30 - 22.00): Mama Cash-debat: Who is s/he ? Mensen die zich weten te onttrekken aan geijkte kaders, worden bejubeld en gemeden. Wie of wat bepaalt die kaders ?

Nieuwsbrieven:
zaterdag 11 oktober 2003

Nieuws:

 • Sibylla Claus: Unity Dow | De schrijvende rechter (Trouw, 11 oktober 2003). Unity Dow was openbare aanklager in Botswana, en werkte daarna als jurist bij diverse aids- en vrouwenorganisaties. Tot ze gevraagd werd als eerste vrouw in het gerechtshof. Omdat dat zo'n 'rustige' baan is, schrijft ze er boeken bij.
 • Meer rechten voor vrouwen in Marokko (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). Marokkaanse vrouwen krijgen in het huwelijk meer rechten. Koning Mohammed VI heeft de geplande wetswijziging gisteren bekendgemaakt in de Marokkaanse troonrede voor het parlement. Het principe van ,,gehoorzaamheid van de echtgenote aan de man'' wordt afgeschaft. Het gezin wordt geplaatst onder ,,de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid'' van man en vrouw. Er worden strikte voorwaarden gesteld aan verstoting en polygamie. De gebruikelijke mondelinge verstoting, waarmee de man het huwelijk kan beëindigen, wordt afgeschaft. Hiervoor moet in de toekomst eerst toestemming worden gevraagd aan een rechter.
 • Pieter van der Ven: Rome misprijst condooms: gaatjes die alles doorlaten (Trouw, 11 oktober 2003). Het condoom biedt geen veiligheid tegen het overdragen van aids, want het rubber is een lachertje voor het virus. Kardinalen uit Rome lanceren een nieuw offensief met een tien jaar oud Nederlands onderzoek. En D66 ziet hierin een nieuwe kans voor hun oude wens de betrekkingen met het Vaticaan te verbreken.

Nobelprijs voor Shirin Ebadi [2] 

 • Nobelprijs vrede naar Iraanse juriste Ebadi (NRC-Handelsblad, 10 oktober 2003). De Nobelprijs voor de Vrede voor het jaar 2003 is toegekend aan de Iraanse juriste en schrijfster Shirin Ebadi, activiste voor mensenrechten en democratie in haar land. Het Noorse Nobelcomité, dat de prijs vandaag toekende, prees Ebadi in een in Oslo uitgegeven verklaring als een vrouw die ,,zich als juriste, rechter, docente, schrijfster en activiste in haar land, Iran, en ver over de grenzen helder en krachtig heeft uitgesproken'' over de rechten van de mens en zich daarbij heeft ontpopt als ,,een gedegen professional en een moedig persoon'', die ,,nooit is teruggeschrokken voor het gevaar voor haar eigen veiligheid''. ,,We hopen dat de prijs een inspiratie vormt voor al diegenen die vechten voor mensenrechten en democratie in haar land, in de moslimwereld en in alle landen waar die strijd inspiratie en steun nodig heeft'', aldus het Nobelcomité.
 • Carolien Roelants: Shirin Ebadi | Compromisloos vechter voor mensenrechten (NRC-Handelsblad, 10 oktober 2003). De Iraanse advocate Shirin Ebadi voert een volstrekt compromisloze strijd voor mensenrechten en democratie. Volgens haar moet de shari'a aan de moderne tijd worden aangepast.
 • Nobelprijs | Iraanse winnares zet Vredesprijs meteen in (Trouw, 11 oktober 2003). De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Sjirin Ebadi, heeft die internationale erkenning meteen gebruikt in haar strijd voor democratie en vrouwenrechten in Iran. Toen zij het nieuws gisteren hoorde, eiste zij de 'onmiddellijke vrijlating' van alle Iraanse politieke gevangenen.
 • Nobelprijswinnares wil politieke gevangenen Iran vrij (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). Alle politieke gevangenen in Iran moeten zo snel mogelijk vrijgelaten worden. Deze wens heeft de Iranese mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi (56) geuit kort nadat zij gisteren de Nobelprijs voor de Vrede 2003 kreeg.
 • Windy Kester: Shirin Ebadi: moslim die vecht voor mensenrechten (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). ,,Ik ben een moslim, dus je kunt moslim zijn en tegelijkertijd een aanhanger van democratie,'' luidde een van de eerste reacties van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, Shirin Ebadi.

Den Haag > Parlement > Kamerstukken:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]