zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2003

Erica Terpstra voorzitter NOC*NSF

 • Henk Stouwdam: Zege Terpstra is afrekening met gevestigde orde (NRC-Handelsblad, 22 oktober 2003). De verkiezing van Tweede-Kamerlid Erica Terpstra als opvolger van Hans Blankert tot voorzitter van NOC*NSF is een schok voor het establishment van de sportkoepel. De meerderheid van het bestuur, gesteund door invloedrijke grote bonden, was op de hand van de voorgedragen kandidaat Ruud Vreeman en vertrouwde op verdeeldheid onder de kleine bonden. Die kozen echter massaal voor Terpstra, die zichzelf kandidaat had gesteld.
 • Rolf Bos: Vreeman verliest verkiezing (De Volkskrant, 22 oktober 2003). ''Graag gedaan, mevrouw Terpstra.'' De twee heren van de Nederlandse Algemene Danssport Bond schudden Erica Terpstra, de nieuwe voorzitter van NOC*NSF, bij de uitgang van sportcentrum Papendal de hand. Eerder die avond hebben ze hun twee stemmen uitgebracht op het VVD-kamerlid. Net als 58 andere, veelal kleine sportbonden. Ruud Vreeman, de andere kandidaat, kreeg de stemmen van de grotere bonden.
 • Zege Erica Terpstra schokt sportkoepel. Kleine bonden helpen eerste vrouwelijke voorzitter NOC*NSF in het zadel (Algemeen Dagblad, 22 oktober 2003). Er ging een schok door de zaal toen scheidend voorzitter Hans Blankert om tien over half 9 de stemverhouding voorlas. ''Een bijzondere uitslag'', noemde Blankert het. Hij had een maand geleden zelf binnen het bestuur voor Vreeman gestemd. ''Verliezer'' Vreeman hield zich na afloop groot, maar gaf wel toe ''de pest in te hebben''. ''Zij denken dat Erica een goede voorzitter is, okť'', zei hij over de houding van de bonden. Vreeman, in het dagelijkse leven burgemeester van Zaanstad, vond wel dat het tijdgebrek dat hij had ten opzichte van Terpstra een groot nadeel is geweest.
 • Terpstra preses NOC*BSF ''omdat ze vrouw is'' (De Volkskrant, 22 oktober 2003). Als eerste vrouw mag Erica Terpstra de grootste en belangrijkste Nederlandse sportorganisatie, het NOC*NSF, aanvoeren. Na twintig mannen, een in 1912 begonnen reeks, zet de Haagse politica zich per 18 november aan het hoofd van de koepelorganisatie van 4,6 miljoen leden. Zij is de opvolger van Hans Blankert die volgende maand afzwaait. 
 • Erica Terpstra nieuwe voorzitter NOC*NSF (De Volkskrant, 21 oktober 2003). Erica Terpstra is dinsdagavond op Papendal gekozen tot nieuwe voorzitter van NOCNSF. De stemverhouding was 126 tegen 109. Ze kreeg de voorkeur boven Ruud Vreeman, die namens het bestuur van de sportkoepel werd voorgedragen.
 • Erica Terpstra nieuwe voorzitter NOC*NSF. Het VVD-Kamerlid kreeg de voorkeur boven Ruud Vreeman, de kandidaat van het bestuur. Oud-topsporter Terpstra volgt bij de sportkoepel Hans Blankert op, die in december zijn functie zal neerleggen. Van alle uitgebrachte stemmen, de vier Nederlandse stemgerechtigde IOC-leden waren niet aanwezig, kreeg Terpstra er 126. Vreeman, burgemeester van Zaanstad, werd gesteund door 109 leden. ''Ik heb zelden zo moeten zoeken naar woorden. Ik ben stomverbaasd. Ik had het echt niet verwacht. Deze functie is een uitdaging'', stamelde Terpstra, de eerste vrouwelijke preses, na de stemming (NOS, Teletekst, 21 oktober).
 • John Volkers: Terpstra voert strijd in mannenbolwerk (De Volkskrant, 21 oktober 2003). Het is bedoeld als eregalerij, maar de plaats van presentatie mag informeel worden genoemd. In de bar van Nationaal Sportcentrum Papendal hangen de portretten van de twintig kopstukken uit de bestuurlijke geschiedenis van de Nederlandse sportkoepels (NOC, NSF en NOC*NSF).

Nieuwsarchief:

Den Haag > Parlement > Tweede Kamer

emancipatie-lokaal.pagina.nl:

Aktueel > Agenda:

 • donderdag 16 oktober t/m donderdag 20 november 2003: Iedereen is man ťn vrouw ... Een cursus over sekserollen als keurslijf, georganiseerd door het Blaise Pascal Instituut voor het universitair Studium Generale van de Vrije Universiteit. De cursus is met name gericht op studenten en medewerkers van de universiteit. Er is plaats voor een beperkt aantal belangstellenden van buiten de universiteit die in hun werk of anderszins met de thematiek te maken hebben.
 • vrijdag 24 oktober 2003: Conferentie Genderperspectief bij vredes- en veiligheidsoperaties. Den Haag, Voorlichtingscentrum Ministerie van Defensie, 12.30-17.00 uur. Informatie bij I. van van Zijderveld, 070-3186577.dinsdag 21 oktober 2003

Nieuws:

 • Sheila Kamerman: Zes dagen naar school in Almere (NRC-Handelsblad, 21 oktober 2003). Vier basisscholen in Almere gaan een zesdaagse schoolweek invoeren. In de ochtenden wordt geleerd, de middagen zullen vooral worden gebruikt voor sportieve en culturele activiteiten. De zondag is vrij. De tijd die kinderen op ťťn dag besteden aan leervakken wordt korter, de totale schooldag niet. De zesdaagse schoolweek wordt komend schooljaar of uiterlijk het jaar erop ingevoerd.
 • Raoul du Prť: Vierdaagse schoolweek onzeker (De Volkskrant, 21 oktober 2003). De Tweede Kamer keert zich tegen het plan van minister Van der Hoeven van Onderwijs om de vierdaagse schoolweek op basisscholen te legaliseren. Een ruime meerderheid van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en SP vindt dat de minister het lerarentekort afwentelt op de ouders. Ook vrezen de partijen dat vooral zwakke leerlingen in vier dagen te weinig zullen leren.
 • Jet Bruinsma: Pil wellicht ook uit particuliere polis (De Volkskrant, 21 oktober 2003).  Een van de grootste particuliere ziektekostenverzekeraars haalt de anticonceptiepil uit zijn polissen. Het is niet zeker of andere verzekeraars het voorbeeld van Delta Lloyd zullen volgen. De pil wordt per 1 januari 2004 uit het ziekenfondspakket geschrapt voor vrouwen vanaf 21 jaar. Volgens Delta Lloyd (600 duizend particulier verzekerden) is de premie voor het handhaven van de vergoeding in particuliere polissen hoger dan de prijs van de pil. Alleen verzekerden met de duurste polis en het meest uitgebreide pakket krijgen de pil straks nog vergoed, aldus een woordvoerster.
 • Clara Wichmann Instituut doet beroep op Tweede Kamer voor voortbestaan (CLWI, persbericht 20 oktober 2003). Het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht, zal morgen (dinsdag 21 oktober) een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer voor het behoud van dit instituut. Het ministerie van Justitie wil geen subsidie meer verlenen. Dit betekent het einde van het Clara Wichmann Instituut (CLWI), mogelijk al per 1 augustus 2004. Justitie zegt het terrein van vrouw en recht niet langer tot de kerntaken van het ministerie te rekenen. Het instituut hoopt dat de Tweede Kamer de plannen van het ministerie ongedaan maakt.
 • Petra Huijser: ''Alleenstaanden betalen al genoeg voor kinderen'' (Nederlands Dagblad, 21 oktober 2003). CDA-staatssecretaris Wijn van financiŽn wil de 2,3 miljoen alleenstaanden meer belasting laten betalen. Dit extra geld moet gaan naar de 2,5 miljoen gezinnen die ons land telt. De bewindsman zei dat vorige week op een studiebijeenkomst voor studenten in Rotterdam. Daarmee draait hij de klok terug, stellen onder meer VVD en D66. Maar de mensen met kinderen zijn er blij mee. ,,Eindelijk iemand die snapt dat een kind een keuze voor de toekomst is.''maandag 20 oktober 2003

Nieuws:

 • Studie: seksuele identiteit aangeboren (De Volkskrant, 20 oktober 2003). Seksuele identiteit is aangeboren en is vastgelegd in de genen. Dat weerlegt de theorie dat homo- en transseksualiteit een keuze zijn. Het verklaart ook waarom mensen soms voelen dat ze in 'een verkeerd lichaam' zijn geboren. Wetenschappers uit California hebben maandag de resultaten van hun studie gepresenteerd.
 • PvdA: Plan Wijn kost miljarden (Trouw, 20 oktober 2003). De PvdA vreest dat het kabinet miljarden extra kwijt is als het plan van staatssecretaris Wijn van financiŽn doorgaat om alle subsidies voor kinderen, zorg en wonen om te zetten in een belastingteruggaaf voor in het bijzonder gezinnen.
 • VVD en D66 willen opheldering van Wijn over fiscus (Reformatorisch Dagblad, 20 oktober 2003). De VVD en D66 willen dat staatssecretaris Wijn van FinanciŽn snel opheldering geeft over zijn plannen om gezinnen te bevoordelen in het belastingstelsel. De bewindsman zei vrijdag op een studiebijeenkomst voor studenten in Rotterdam dat alleenstaanden meer belasting zouden moeten betalen ten gunste van gezinnen.
 • Ferry Haan: Gezin wordt maatstaf voor fiscus (De Volkskrant, 20 oktober 2003). Staatssecretaris Wijn van FinanciŽn stelt het gezin weer centraal bij de belastingaanslag. Alleenstaanden en tweeverdieners moeten wat hem betreft meer belasting betalen dan gezinnen met kinderen. De CDA'er komt hiermee in botsing met coalitiepartners VVD en D66. 'De klok gaat decennia terug', waarschuwt VVD-Kamerlid De Grave.
 • hspace=0 Gezin als hoeksteen. Interview met Staatssecretaris Joop Wijn (FinanciŽn) over zijn ideeŽn om in de belastingheffing meer rekening te houden met de gezinssituatie (Nederland 3, Buitenhof, 19 oktober 2003).
 • hspace=0 Ronald Plasterk: Beleidsklantjes (Buitenhof, 19 oktober 2003, gesproken column). De KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, heeft statutair 200 leden, en dat moeten, verdeeld over alle vakken, de beste 200 wetenschappers van het land zijn. Met 65 jaar worden leden ďrustend lidĒ, dan vallen er plekjes vrij, en u kunt zich voorstellen, het is ieder jaar een heel gedoe wie er dan door de zittende leden tot nieuwe leden gekozen worden, want mensen vinden dat een grote eer.

Nieuwsarchief:

 • Marokkanen blij met nieuwe wetten (Rotterdams Dagblad, 13 oktober 2003). In Nederland en in Marokko is positief gereageerd op de plannen om Marokkaanse vrouwen in het huwelijk meer rechten te geven. Koning Mohammed VI kondigde dat vrijdag in zijn troonrede aan.
zondag 19 oktober 2003

Nieuwsbrieven:
zaterdag 18 oktober 2003

Nieuws:

 • Sanne ten Hoove: Alimentatieregeling wordt vereenvoudigd (De Volkskrant, 18 oktober 2003). Het wordt voor gescheiden ouders moeilijker om onder kinderalimentatie uit te komen. Dit is het gevolg van een wetsvoorstel dat minister Donner van Justitie vrijdag heeft ingediend.
 • ''Werkende vrouwen zijn stresskipjes'' (MKBnet Nieuwsbericht, 18 oktober 2003, met als bron HP/De Tijd nr. 41). Werkende vrouwen gaan meer naar de dokter, klagen vaker en lopen langer met stress rond dan mannen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) besteedt extra aandacht aan vrouwen jonger dan 36 jaar die een WAO-uitkering aanvragen, om erachter te komen waarom dit zo is.

Gezin weer hoeksteen van de fiscus ?

 • Mishandelde partner krijgt verblijfstitel (NRC-Handelsblad, 18 oktober 2003). Personen die voor hun verblijf in Nederland afhankelijk zijn van hun partner maar binnen die relatie (seksueel) mishandeld worden, kunnen voortaan een zelfstandige verblijfstitel krijgen.
 • Petra Noordhuis: Veel onderhuidse schade bij mishandeling (Nederlands Dagblad, 18 oktober 2003). De Advies & Meldpunten Kindermishandeling zijn deze week een reclamecampagne begonnen. ,,Symptoombestrijding'', vindt Jaap Beemster (48). Hij is secretaris van de vereniging Knokkers, waarvan alle leden in hun jeugd met geweld en misbruik te maken hadden.
 • Subsidie voor vrijen in BelgiŽ (Algemeen Dagblad, 18 oktober 2003). BelgiŽ voert, vrijwel zeker als enige in Europa, het gesubsidieerd vrijen in. Jongeren tussen 15 en 21 krijgen per 1 januari hun condoom, pil of spiraaltje van staatswege vergoed tot maximaal drie euro per maand.
 • Vader moet meer betalen na scheiding (Algemeen Dagblad, 18 oktober 2003). Vaders moeten na een echtscheiding meer betalen aan de opvoeding van hun kinderen. De moeder wordt nu vaak geconfronteerd met ''onevenredige financiŽle lasten'' en moet daardoor vaker dan noodzakelijk haar hand ophouden bij de bijstand.
 • Theo Haerkens: Huisarts is steeds vaker een vrouw (Rotterdams Dagblad, 18 oktober 2003). Nederland stevent af op een groot tekort aan huisartsen. Veel studenten willen geen huisarts worden en kiezen een andere specialisatie. De huisartsenopleiding trekt vooral vrouwen. Zij zouden die studie vooral kiezen om later in deeltijd te kunnen werken.
 • Naima El Bezaz: Alleen een wet zal de mentaliteit van moslims niet veranderen. Koning Mohammed VI moet rol blijven spelen in emancipatie vrouwen (Rotterdams Dagblad, 18 oktober 2003). De aankondiging van de Marokkaanse koning Mohammed VI om de juridische positie van vrouwen te versterken en zo de vrouwenrechten te waarborgen, heeft voor veel optimisme gezorgd. Maar in hoeverre zijn die wetten daadwerkelijk een verbetering?

Nieuwsarchief:

 • Renť Diekstra: En of vrouwen gewelddadig zijn ! (Rotterdams Dagblad, 25 september 2003). Laat ik meteen maar met de vraag in huis vallen. Zijn mannen gewelddadiger dan vrouwen? Voor de meeste mensen, vrouwen en mannen, is het een retorische vraag. Dat werd mij weer eens glashard duidelijk op een bijeenkomst vorige week in Rotterdam met als titel ''Een veilige stad is een vrouwelijke stad''. De stelling die in deze bijeenkomst centraal stond, deed daar nog eens een flinke schep boven op: ''Als vrouwen aan de macht waren was de wereld een stuk veiliger, want vrouwen zijn aanzienlijk minder gewelddadig dan mannen''.

Gesignaleerd:

 • (Eerste ?) nieuwsbrief van mixed-equal, wel verspreid, nog niet online.
 • Vincent: Leven in de marge. Roman, 135 pagina's, Ä13.50. Verschenen bij deuitgeverij.nl, 2003. Over de onmogelijke liefde van een Turkse vrouw in Amsterdam in het midden van de jaren negentig.
 • Hedy d'Ancona: Het persoonlijke is politiek. Archipel, 2003, Ä 16,95. In haar autobiografie haalt Hedy d'Ancona herinneringen op aan de vrouwenbeweging in de jaren zestig en zeventig, haar ontmoetingen met mensen als Joke Kool-Smit, Ien Dales, Annemarie Grewel, Joop den Uyl en Ed van Thijn. Aan de hand van haar levensgeschiedenis maakt ze duidelijk hoe het politieke en het persoonlijke met elkaar verbonden zijn, om tenslotte haar gedachten te laten gaan over de vraag in hoeverre de politiek tegenwoordig persoonlijk is geworden. [Deze boekaankondiging is overgenomen uit Historica, oktober 2003].
 • Anneke Linders: ''Frappez, frappez toujours !'' N.S. Corry Tendeloo (1897-1956) en het feminisme in haar tijd. Verloren, 2003, Ä 25,00. Als Tweede Kamerlid voor de PvdA bereikte Corry Tendeloo midden jaren vijftig dat de handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen en het arbeidsverbod voor huwende ambtenaressen werd afgeschaft. In haar proefschrift belicht Anneke Linders aan de hand van leven en werk van Corry Tendeloo de relatie tussen feminisme en politiek tussen het aantreden van het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid in 1918 en de installatie van de eerste vrouwelijke minister in 1956. [Deze boekaankondiging is overgenomen uit Historica, oktober 2003].

Aktueel > Agenda:
vrijdag 17 oktober 2003

Nieuws:

 • Verblijfstitel voor slachtoffer geweld partner (De Telegraaf, 17 oktober 2003). Personen die voor hun verblijf in Nederland afhankelijk zijn van hun partner maar binnen die relatie (seksueel) mishandeld worden, kunnen voortaan een zelfstandige verblijfstitel krijgen. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is van plan om aantoonbaar huiselijk geweld als reden voor een voortgezet verblijf toe te staan.
 • Ministerraad: stelsel kinderalimentatie wordt herzien (Ministerie van Justitie, persbericht 17 oktober 2003). De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie waarbij het vaststellen van de hoogte van kinderalimentatie wordt herzien. Voortaan wordt deze alimentatie forfaitair vastgesteld aan de hand van maatstaven die bij Algemene maatregel van bestuur worden vastgelegd. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) wordt belast met het vaststellen van de alimentatie. De inningstaken van het bureau blijven ongewijzigd.
 • Edwin Schoon: Fenna Ulichki / Die Nederlandse tolerantie is eerder onverschilligheid (Trouw, 17 oktober 2003). Fenna Ulichki (34), die sinds 1998 voorzitter is van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) neemt geen blad voor de mond. Ook niet over koning Mohammed IV van Marokko die vorige week de wettelijke gelijkstelling van mannen en vrouwen aankondigde.
 • Europese gelijke-kansen-beleid (E-Quality.nl, 16 oktober 2003). Jaarlijks brengt de Europese Commissie een verslag uit over het vrouwenemancipatiebeleid. De Nederlandse europarlementariŽr Joke Swiebel (PvdA) heeft over het verslag 2002 en het werkprogramma 2003 een concept-rapport opgesteld ten behoeve van de Commissie Rechten van de Vrouw van het Europees Parlement. In dit verslag is zij kritisch over het hap-snap beleid van de Commissie en het feit dat slecht zichtbaar wordt wat de EU-lidstaten hebben gedaan rond de uitvoering van de VN-wereldvrouwenconferentie.
 • Weinig overheidsinitiatieven, wel veel vrouwelijke ondernemers (EIM. nl, onderzoeksbericht 16 oktober 2003). Het ontbreken van speciale aandacht in het overheidsbeleid voor stimulering van vrouwelijk ondernemerschap betekent niet dat Nederland een laag aandeel vrouwelijke ondernemers heeft. Integendeel, Nederland behoort met een aandeel van 33% tot de EU-lidstaten met het hoogste aandeel vrouwelijke ondernemers - voorafgegaan door Luxemburg (40%) en Portugal (34%) en gelijk aan het aandeel vrouwelijke ondernemers in Finland. Deze informatie is afkomstig van Eurostat, het statistische bureau van de EU.

Den Haag > Parlement > Tweede Kamer

emancipatie.pagina.nl:

Actueel > Tijdschriftenrek:

 • E-Quality Matters, nr. 8 (oktober 2003): Geen WAO als je kunt stofzuigen | Berry Groen, voorzitter Platform Diversiteit VNG: ''Spreek mensen aan op hun individuele capaciteiten'' | Vrouwen in het migratiebeleid | Signalering | Site-seeing: www.rent-a-negro.com | Voorlichting over gelijke behandeling | Column van Soula Notos: Ik zet m'n schouders onder .... de stem van zmv-vrouwen.


 • vrijdag 17 / zaterdag 18 oktober 2003 - Anticonceptie: vernieuwend, verrassend, verruimend (Ede, Congrescentrum De Reehorst). Met een (geaccrediteerd) wetenschappelijk symposium (vrijdag 17 oktober 2003) en een Publieksdag en informatiemarkt (zaterdag 18 oktober 2003).


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]