woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2003

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
vrijdag 31 oktober 2003

Nieuws:

 • Ambassadeur Vaticaan niet op matje over condooms (Nederlands Dagblad, 31 oktober 2003). Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) zal de pauselijke nuntius niet op het matje roepen vanwege de bewering van rooms-katholieke kerkleiders dat condooms geen bescherming bieden tegen aids.
 • Wilfred Jonkhout: Nederlandse man is kouwe hork (Algemeen Dagblad, 31 oktober 2003). Nederlandse mannen zijn kouwe horken. 99 van de 100 merken het niet eens wanneer een vrouw hen wil versieren. Ze kijken wel verlekkerd naar al dat vrouwelijk schoon, maar een positief, uitnodigend gebaar herkennen ze niet.
 • Rotterdam | In begroting ''nul euro'' voor aanpak huiselijk geweld (Rotterdams Dagblad, 31 oktober, tijdelijke link). De roep om extra geld van het Centrum voor Dienstverlening voor hulp aan de plegers van huiselijke geweld bleef gisteren nog onbeantwoord. Maar het centrum is niet de enige organisatie die met lege handen staat. Op de Rotterdamse begroting voor 2004 staat nul euro voor de aanpak van het geweld achter de voordeur.
 • Mantelzorg in getallen (SCP.nl, 30 oktober 2003). Jaarlijks zorgen miljoenen Nederlanders voor hun verwanten en bekenden die ziek, gehandicapt, of stervende zijn. Wat ze doen, waarom ze hulp geven, hoe hoog hun extra uitgaven zijn en welke ondersteuning ze ontvangen van professionals staat uitgebreid beschreven in het rapport ''Mantelzorg. Over de hulp van en aan mantelzorgers'' (SCP-publicatie 2003/1). De kerncijfers uit dat rapport staan in ''Mantelzorg in getallen'' bij elkaar gezet.
 • ''Situatie van Europese vrouwen centraal in berichtgeving''. Feministische mediaploeg verslaat Europees Sociaal Forum (IIAV, persbericht 30 oktober 2003). Van 12 tot 16 november a.s. verslaat een internationale feministische nieuwsploeg de tweede editie van het Europees Sociaal Forum (ESF) en het Europese assemblee voor de rechten van de vrouwen in Parijs. Een dagelijks live bulletin - inclusief nieuws en reportages over het sociale en politieke evenement - wordt op de website van European and North American WomenAction (ENAWA) gepubliceerd: www.enawa.org. De situatie van vrouwen in Europa staat centraal in de berichtgeving.
 • ''Afspraken kinderopvang horen in alle cao's'' (regering.nl, 30 oktober 2003).  Minister De Geus (SZW) wil in alle CAO's afspraken over de kosten van kinderopvang. Nu al krijgt tweederde van de werknemers een werkgeversbijdrage. ''Kinderopvang is een heel moderne arbeidsvoorwaarde'', aldus De Geus.

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen > Hilda van Suylenburgprijs (Haaglanden):

 • Sterke vrouwen gezocht voor emancipatieprijs (De Posthoorn, 29 oktober 2003). Tot 6 november kunnen nog voordrachten worden gedaan voor de Hilda van Suylenburgprijs, ter onderscheiding van initiatieven op het gebied van emancipatie en belangenbehartiging van oudere vrouwen in de regio Haaglanden.donderdag 30 oktober 2003

Nieuws:

 • Van Ardenne in Veiligheidsraad: meer vrouwen betrekken bij conflictoplossing (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 29 oktober 2003). Van het betrekken van vrouwen bij het oplossen van conflicten komt nog te weinig terecht. Daarom moeten de lidstaten van de Verenigde Naties vaker vrouwelijke kandidaten naar voren schuiven voor belangrijke posten  zoals speciale vertegenwoordigers van de secretaris-generaal van de VN in conflictgebieden. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zei dit woensdagmorgen in een debat van de VN-veiligheidsraad over de rol van vrouwen bij vrede en veiligheid.
 • De Geus: geen steun voor crèche (Het Parool, 29 oktober 2003). Ouders van wie de werkgevers geen cent bijdragen aan de kinderopvang, moeten in de toekomst zelf meer betalen. Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken was aanvankelijk van plan gedupeerden van onwillige werkgevers te compenseren, maar ziet daar vanaf. ''Als werkgevers niet betalen, doet de overheid dat ook niet extra,'' aldus De Geus gisteren in RTL Nieuws. ''Werkgevers moeten zich schamen als ze niet bijdragen.''
 • Onrust door stadslegende over eeuwige glimlach (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een 'eeuwige glimlach', houdt politiekorpsen in heel Nederland bezig. De meisjes die kiezen voor de zogenoemde 'smiley' krijgen twee messneden in de mondhoeken. De jongens strooien zout in de wonden om een eeuwig litteken te veroorzaken, zo gaat het verhaal. 'Er is niets van waar', zeggen meerdere politiewoordvoerders.

Nieuwsarchief:

 • Jurgen Swart: Vrouwen boksen agressiever dan mannen (Utrechts Universiteitsblad, 23 oktober 2003). Boksen lijkt geen typische studentensport en al helemaal geen vrouwensport. Maar studenten willen de sport van Regilio Tuur graag leren. De bokscursussen op sportcentrum Olympos zitten vol en meer dan de helft van de deelnemers is vrouw.

Aktueel > Agenda:

emancipatie.pagina.nl: • donderdag 30 oktober 2003 (Den Haag, Importante, Lange Houtstraat 13, 15.00 - 17.30 uur): ''Gelijke behandeling en de EU: kansen en bedreigingen voor Polen''.    
 • België | donderdag 30 oktober in de Boekenbeurs in Antwerpen debat Media door de mangel: debat over beeldvorming m/v. Organisatie: Fonds Pascaldecroos, Vrouwenraad en Steunpunt Gelijke kansenbeleid. • woensdag 29 oktober 2003

  Nieuws:

  • Martin Sommer: ''Ongelooflijk tevreden met het gezin'' (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Nederland schuift nog altijd massaal om zes uur 's avonds achter een dampend bord aardappelen. Albert Heijn liet de nationale eetgewoonten onderzoeken. Het resultaat was spectaculair genoeg voor de voorpagina's, want in strijd met het inmiddels gebruikelijke beeld van een gefragmenteerde, verregaand geïndividualiseerde samenleving.
  • Ouders zonder regeling betalen kinderopvang zelf (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Ouders die voor de kinderopvang geen financiële steun krijgen van hun werkgevers, moeten in de toekomst zelf meer gaan betalen. Minister De Geus van Sociale Zaken zal gedupeerden van onwillige werkgevers niet compenseren. In eerste instantie was hij dat wel van plan.
  • Meer hulp voor prostituees die ''eruit willen stappen'' (Nederlands Dagblad, 29 oktober 2003). Minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil gemeenten stimuleren prostituees te helpen die hun ''beroep'' willen stoppen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt De Geus dat steeds meer gemeenten initiatieven ontwikkelen om (ex)prostituees daarmee te helpen. Daarnaast wil zijn ministerie gemeenten ondersteunen bij hun hulp aan prostituees die eruit willen stappen.
  • De Geus en Verdonk: extra steun voor participatie vrouwen uit etnische minderheden (Ministerie van SZW, persbericht 29 oktober 2003). Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om de emancipatie en integratie van meisjes en vrouwen uit etnische minderheden te bevorderen. Kern daarvan is dat het eigen initiatief van de doelgroep meer faciliteiten krijgt. Verder spreekt het kabinet ook werkgevers, scholen en gemeenten aan op hun verantwoordelijkheid. Dit staat in het plan van aanpak ''Emancipatie en integratie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheden'' dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Voor de uitvoering van het plan van aanpak wordt ruim 5,5 miljoen euro uitgetrokken in de komende drie jaar.
  • Minder allochtone tienermoeders (CBS Webmagazine, 27 oktober 2003). Het aantal geboorten onder allochtone meisjes is in 2002 naar 23 kinderen per 1000 niet-westers allochtone meisjes van 15-19 jaar. In 2001 waren er dan nog 26. Het aantal autochtone tienermoeders is verder gestegen, al blijft het in verhouding laag:  4 geboorten per 1000 meisjes. In 2002 kregen in totaal 3 516 meisjes jonger dan twintig jaar een kind, tegen 3 569 in 2001.

   Den Haag > Parlement > Tweede Kamer:

  Aktueel > Agenda:

  • donderdag 13 november: lezing van Erica Jong (Amsterdam, Felix Meritis). Jong zal voorlezen uit haar nieuwe boek ''Sappho's Leap'', en daarna in gesprek gaan met Yvonne Kroonenberg. De kaarten kosten 10 euro excl bespreekkosten, en zijn te reserveren via het AUB (0900-0191). Erica Jong is feministe van het eerste uur, en vooral bekend van haar boek ''het Ritsloze nummer'', waarvan wereldwijd liefst 12 miljoen exemplaren zijn verkocht.


  woensdagmiddag 29 oktober 2003: nieuwe site Huismannen.nl online

  woensdagavond 29 oktober 2003: oprichting Feministisch Café Antwerpen
  dinsdag 28 oktober 2003

  Nieuws:

  • Ursie Lambrechts: Zelfstandigheid eisen van allochtone vrouwen (D66.nl, 27 oktober 2003). Bijdrage aan het debat over het integratiebeleid.
  • Bart van Oosterhout: Puinruimen (Intermediair, 30 oktober 2003). Honderdduizenden gezinnen komen om in de troep. Vooral tweeverdieners met drukke banen en kinderen raken de greep op hun leven kwijt. Rekeningen stapelen zich op, dozen worden nooit meer uitgepakt. Maar hulp is onderweg - ook voor chaotische bedrijven.
  • Astrid Schutte: Mannen zijn betere vrouwen (Management Team, 24 oktober 2003). Zonder emotie, empathie en intuïtie kom je er niet meer als manager. De manager met feminiene eigenschappen verdringt in hoog tempo de ouderwetse macho. Maar dat betekent niet dat vrouwelijke vrouwen het makkelijker krijgen.
  • Mariek de Valk: Bovenberg wil meer investeren in mensen (SER-bulletin, oktober 2003). De AOW-leeftijd moet omhoog, de middenklasse moet meer betalen voor betere publieke diensten en het levensloopbeleid komt er, of we willen of niet. Een interview met economiehoogleraar Lans Bovenberg die begin volgend jaar de prestigieuze Spinoza-premie krijgt.
  • Om zes uur samen aan tafel (De Volkskrant, 28 oktober 2003). De meeste Nederlanders eten de warme maaltijd nog steeds op een vast tijdstip, met het hele gezin, én aan tafel. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn. Van de vijftienhonderd ondervraagden zegt 85 procent volgens een vast rooster te eten.

  hspace=0

  vrouwenverdrag.nl:

  • Praktische gids VN-Vrouwenverdrag verschenen (CLWI, persbericht 28 oktober 2003). Het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht, heeft een praktische gids voor belangenorganisaties gepubliceerd over het VN-Vrouwenverdrag. In deze gids wordt uiteengezet hoe belangenorganisaties in Nederland het VN-Vrouwenverdrag kunnen gebruiken. In de thema’s en uitwerking richt de publicatie zich op de positie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen, maar de informatie is ook zeer goed bruikbaar voor andere vrouwen- en belangenorganisaties.

  Focus > Onze vrouw in New York:

  Aktueel > Agenda:  [ Pagina: 1 2 3 4 5 6  >>>]