donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  NOVEMBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2003


donderdag 6 november 2003

Agenda > Aktueel:

Nieuws:

 • Bush tekent wet tegen abortus door ''partiële geboorte'' (Reformatorisch Dagblad, 6 november 2003).  De Amerikaanse president Bush heeft woensdag een wet getekend die de zogeheten abortus door partiële geboorte verbiedt. Voorstanders van abortus hadden inmiddels aangekondigd de wet aan te vechten bij een rechter. Een federale rechter in Nebraska oordeelde kort na de ondertekening al dat de wet niet deugt. 
 • PvdA lanceert overblijfplan (Rotterdams Dagblad, 5 november 2003). De PvdA is met een plan gekomen om het overblijven van scholieren in het basisonderwijs beter te regelen. Volgens het plan kost een landelijke regeling vijf miljoen euro per jaar. Door het toenemend aantal ouders dat werkt, is er een steeds grotere behoefte aan professionele overblijfkrachten. De PvdA denkt dat daar belangstelling voor is bij mensen die nu geen baan hebben.

Den Haag > Parlement > Kamerstukken:

Nieuwsarchief:
woensdag 5 november 2003

Europese Unie:

 • Commission proposes to advance the principle of gender neutrality in the supply of goods and services (European Commission, press release, 5 November, 2003). The European Commission has today presented a proposal for a Council Directive on equal treatment between men and women outside the workplace. The proposal focuses specifically on the access to and supply of goods and services. So, for example, the use of sex as a factor in the calculation of premiums and benefits for insurance and related financial services would be prohibited. The proposal will now be forwarded to the EU's Council of Ministers for adoption by unanimity, after consultation of the European Parliament.

Den Haag > Parlement:

 • Niets zo wisselvallig als de Kameragenda: het Algemeen Overleg over het emancipatiebeleid, dat de Vaste Commissie voor SZW eerst op donderdag 20 november , toen op woensdag 12 november zou voeren met Minister De Geus is zojuist weer uitgesteld tot donderdag 29 januari 2004, 10.00 - 12.00 uur.   

Nieuws:

 • De Geus en Verdonk: Extra steun voor participatie vrouwen uit etnische minderheden (CDA.nl, 4 november 2003). Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om de emancipatie en integratie van meisjes en vrouwen uit etnische minderheden te bevorderen. Kern daarvan is dat het eigen initiatief van de doelgroep meer faciliteiten krijgt.
 • Monique de Heer: Kinderopvang | En weer kwam je er op de crèche niet tussen (Trouw, 5 november 2003). Ouders willen op het kinderdagverblijf bespreken hoe het met hun kind gaat, maar de leidster staat elders een sigaret te roken. En als de leidster eens iets wil overleggen, kan dat niet omdat ouders vertrekken zodra ze hun kind hebben gedumpt.

Focus > Onze vrouw in New York, Margit van der Steen:
dinsdag 4 november 2003

Den Haag > Parlement:

 • EU-rapporten over geweld tegen vrouwen (Ministerie van SZW, brief van 3 november 2003 van Minister De Geus aan Tweede Kamer). Kabinet geeft geen commentaar op bewuste rapporten, omdat deze binnenlands beleid van Spanje betreffen.

Nieuws:

 • Petra Noordhuis: Vrouwen zitten uit nood achter de ramen (Nederlands Dagblad, 4 november 2003). ,,Bij de Rode Draad en de Mr. A. de Graafstichting zullen ze wel geglimlacht hebben'', zegt Krijn de Jong van Tot Heil des Volks. De overheidssubsidie voor uitstapprogramma's voor prostituees - die voortvloeit uit een SGP-motie - gaat volgens hem naar ''prostitutie-emancipatiebewegingen''.

Wet basisvoorziening kinderopvang

Nieuwsarchief:

 • Israelis Debate Using Women in Combat (Yahoo! News, 1 November, 2003). Israelis are questioning the use of women in combat after the killings of two female sergeants by Palestinians and a study suggesting women are too weak for deployment. The debate comes at a critical time as the military is stretched thin by three years of fighting against the Palestinians and the government tries to fill the gaps by calling up reserves. More women in combat could ease the burden. It also strikes at the heart of Israeli society, since army service is compulsory for nearly all able 18-year-olds, and the military is often a launching pad for careers.

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 
maandag 3 november 2003

Den Haag > Parlement:

Actueel > Agenda:

Nieuws:

 • Sandra Heerma van Voss en Ron Rijghard: ''Meer allochtonen en vrouwen in besturen''. Gesprek met staatssecretaris Medy van der Laan over beleidsnota cultuur (NRC-Handelsblad, 3 november 2003). Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media heeft vandaag haar beleidsnota gepresenteerd. ,,Binnen de politiek is cultuur in het verdomhoekje terecht gekomen.''
 • Nederland onderaan vrouwenranglijst (De Volkskrant, 1 november 2003, bericht niet online, daarom integraal hierachter). Nieuwe cijfers bevestigen dat Nederland wat vrouwelijke onderzoekers betreft tot de ontwikkelingslanden van Europa behoort. Dat blijkt uit het rapport ''She figures 2003'', dat deze week door de Europese Commissie is gepubliceerd. De notitie beschrijft de toestand van de Europese wetenschapsvrouw. Het goede nieuws is dat het aantal vrouwelijke onderzoekers aan het stijgen is. Momenteel is 40 procent van de gepromoveerden vrouw. Aan kop gaan Italië en Portugal, met iets meer dan 50 procent. Nederland bungelt onderaan, met 31 procent, het laagste percentage van de huidige en toekomstige lidstaten van de EU. Ook op hoogleraarsniveau een somber beeld voor Nederland. Met 6,7 procent vrouwelijke professoren laat Nederland alleen Oostenrijk, Malta en Cyprus achter zich. Het gemiddelde in de EU bedraagt 15 procent. Portugal en Finland gaan aan kop, met bijna een kwart vrouwelijke hoogleraren.
 • Jorritsma opent wooneenheden mishandelde vrouwen (AlmeerNieuws, Kort Nieuws, 31 oktober 2003). Burgemeester Annemarie Jorritsma heeft op vrijdag om 13.00 uur op een geheime plek 10 wooneenheden voor Begeleid Wonen van de Vrouwenopvang in Flevoland geopend. De woningen zijn voor vrouwen en hun kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Ze kunnen in de huizen terecht, nadat ze in een Blijf-van-mijn-lijf-huis zijn geweest. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor dit project in Almere is dat de vrouwen in de toekomst in Flevoland willen wonen.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
zondag 2 november 2003

Nieuwsbrieven:

Een nieuwe rubriek: Vrouwen in en uit het nieuws

 • In deze nieuwe rubriek Vrouwen in en uit het nieuws verzamelen we links naar online artikelen, interviews, websites, geluid- en video-opnames over vrouwen in Nederland die in het nieuws zijn of waren. Lees de introductie (hoezo: alleen vrouwen ?) en kijk wat rond.

 
zaterdag 1 november 2003

Nieuws:

 • Zusjes (De Volkskrant, 1 november 2003, bericht niet online, daarom integraal hierachter). Uitgeverij Weekbladpers is bezig met een nieuw blad voor werkende vrouwen vanaf 28 jaar. Bedacht door Opzij-redacteur Astrid Feiter, die uitgever H.J. Schoo met het plan benaderde en het meteen mocht uitvoeren. Feiter: ''Het wordt een glossy met inhoud. Er staat ook mode in. Nee, geen tuinbroeken, maar wel anders dan in Elle of MarieClaire - de mode in dat soort glossy's komt voort uit vrouwenhaat''. Het blad verschijnt vanaf komend voorjaar als extraatje bij Opzij, maar is ook los te koop. De naam wordt Sis. Vernoemd naar Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys ? ''Nee hoor'', schrikt Feiter. ''Meer de afkorting van Sisters. Vrouwen, zusters, die associatie''.
 • Fidan Ekiz: ''Vrouw beter af door met verkrachter te trouwen'' (Rotterdams Dagblad, 31 oktober 2003).  Alle mannen willen een maagd trouwen. Mannen die dat ontkennen zijn hypocriet. Dat zegt woordvoerder Dogan Soyaslan van het Turkse ministerie van justitie. Volgens Soyaslan moeten mannen ook niets hebben van een vrouw die is verkracht. Die kan daarom het beste met haar verkrachter trouwen. Soyaslan: ,,Tijd heelt de wonden. Ooit zal ze van haar verkrachter houden. Ze kunnen samen heel gelukkig worden.'' 
 • Jet Bruinsma: Privé-diensten worden steeds populairder (De Volkskrant, 31 oktober 2003). Kinderopvang, de hulp voor een bejaarde die thuis woont, de klussendienst, het opknappen van de tuin en het uitlaten van de hond; het zijn allemaal vormen van persoonlijke dienstverlening. De behoefte aan dit soort diensten groeit. Maar van een echte groeimarkt is nog geen sprake, onder meer doordat wettelijke regels een belemmering vormen.
 • Ursie Lambrechts: Hulp voor Marokkaanse meisjes met familieproblemen (D66.nl, 27 oktober 2003). Marokkaanse meisjes uit Nederland, die op vakantie in Marokko door hun familie worden tegengehouden om naar Nederland terug te keren, moeten kunnen rekenen op de steun van de Nederlandse ambassade. Ook moet er in Nederland een informatiepunt komen speciaal voor migrantenmeisjes.

Nieuwsarchief:

 • Margreet Fogteloo: Tussen advokaat en brommerhoer (De Groene, 25 oktober 2003). Van Marokkaanse jongeren bestaat het hardnekkige beeld dat de jongens er een potje van maken en hun brave zusjes het uitstekend doen. Maar het succesverhaal van de meisjes is flink vertekend, zo blijkt uit twee rapporten die deze week verschenen.
 • Elma Drayer: Echtscheiding | Alles beter dan je trouwbelofte breken (Trouw, 10 oktober 2003, tijdelijke link). Deze week verscheen in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk de brochure ''Echtscheiding en hertrouwen?'', populaire versie van een geruchtmakend synoderapport. Echtscheiding ligt gevoelig onder vrijgemaakten: wat God heeft samengevoegd, scheide de mens niet. Maar wat als je huwelijk een hel is? Het verhaal van een man die zijn scheiding doorzette - met alle gevolgen van dien.


zaterdag 1 november 2003: Emanciperen doe je niet alleen. GroenLinks Forum, Utrecht.[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]