donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  NOVEMBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2003

donderdag 13 november 2003

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

SGP en Staat voor de rechter gedaaagd wegens vrouwendiscriminatie [1]

 • Tom Kreling: SGP en Staat voor de rechter gedaagd (NRC-Handelsblad, 13 november 2003). Het Clara Wichmann Instituut heeft vandaag de SGP en de Nederlandse staat gedagvaard voor de rechtbank in Den Haag wegens het discrimineren van vrouwen. Het instituut wil met de rechtszaak een principiële uitspraak krijgen over het uitsluiten van vrouwen als volwaardig lid door de SGP.
 • SGP en de Nederlandse Staat gedagvaard wegens vrouwendiscriminatie (Persbericht Clara Wichmann Instituut, mede namens negen andere mensenrechten- en vrouwenorganisaties, 13 november 2003). Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en negen andere maatschappelijke organisaties* hebben vandaag de Staatkundig Gereformeerde Partij gedagvaard voor de Haagse Rechtbank wegens discriminatie van vrouwen: vrouwen kunnen geen volwaardig en stemgerechtigd lid worden van de SGP en evenmin worden gekozen in gemeenteraad of Tweede Kamer.
  Ook de Nederlandse Staat is gedagvaard: die gedoogt deze uitsluiting van vrouwen en werkt er zelfs actief aan mee door partijsubsidies te verstrekken. 
  Volgens het fonds en de mede-procespartijen is de handelwijze van de SGP in strijd met de Nederlandse grondwet en met internationale verdragen, zoals het VN-Vrouwenverdrag: artikel 7 van dit verdrag bepaalt bijvoorbeeld dat vrouwen en mannen gelijke rechten hebben om deel te nemen aan het politieke en openbare leven. De VN verzocht de Nederlandse Staat in 2001 dringend maatregelen tegen de SGP te nemen, maar dat leidde tot niets. Daarop stuurden het Proefprocessenfonds en de andere betrokken organisaties in juni jongstleden sommatiebrieven aan de SGP en de Nederlandse Staat met het verzoek de discriminatie van vrouwen te stoppen. Omdat hier niet op werd ingegaan, wordt nu de stap naar de rechter gemaakt.

 • Aart Jan de Geus: Kinderopvang blijft gewaarborgd (De Volkskrant, 13 november 2003, ingezonden brief).
 • Peter de Graaf: Twee op een cel vinden vrouwen juist gezellig (De Volkskrant, 13 november 2003). Vrouwelijke gedetineerden in de gevangenis van Breda staan in de rij om een cel te delen. De penitentiaire inrichting heeft al vrouwen op de wachtlijst moeten zetten voor deelname aan de proef 'twee op een cel'. Het animo onder mannelijke gedetineerden is veel minder groot.
 • België | Twee weken ''Witte Lintjescampagne'' tegen geweld tegen vrouwen (FemiStyle, 12 november 2003). 11 november is het Nationale Vrouwendag en 25 november is het de internationale dag van de strijd tegen alle vormen van geweld tegenover vrouwen. Brussel houdt het niet bij deze twee dagen maar start een veertiendaagse ''Witte Lintjescampagne''. Daarmee volgt ze het voorbeeld van Canada (The White Ribbon campaign) en de provincie Limburg waar deze actie jaarlijks plaatsvindt. Maar voor het eerst in Europa besteedt een stad zo lang en uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.woensdag 12 november 2003

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Opheffen bordeelverbod geen succes (Rotterdams Dagblad, 12 november 2003, tijdelijke link). De Tweede Kamer is ontevreden over de effecten van de opheffing van het bordeelverbod, nu drie jaar geleden. De positie van de prostituee is niet verbeterd en er zijn randverschijnselen ontstaan zoals illegaliteit onder prostituees, jeugdprostitutie en tippelzones. Ook tussen de gemeenten zijn grote verschillen in het beleid voor sekshuizen.
 • Conny Taheij: ''Onthaning haalt zeker Dikke van Dale'' (Rotterdams Dagblad, 12 november 2003, tijdelijke link). Ze is er zeker van dat het woord de Dikke Van Dale zal halen: onthaning. Jeltje van Nieuwenhoven introduceerde het op 5 oktober 2002 en heeft er sindsdien vele debatten over gehouden. Gisteravond lag in De Unie in Rotterdam de vraag op tafel: is het tijd voor een derde feministische golf of hebben de zachte krachten definitief gewonnen?
 • Vrouwen in Nederland willen een gevulde schoen ! (Persbericht 12 november 2003 van de Vrouwen Alliantie, de Nederlandse Vrouwen Raad en Tiye). Tijdens de viering van 25 jaar DCE op 15 november 2003 om 10.45 krijgt minister de Geus in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam een schoen met verlanglijst aangeboden uit handen van Mirjam de Rijk, voorzitter van de Vrouwen Alliantie, mede namens de Nederlandse Vrouwen Raad en TIYE International. Samen vertegenwoordigen zij 97 organisaties en ruim 2 miljoen vrouwen.
 • Monique Kremers: Klasse-crèche stuurt moeders terug naar huis (De Volkskrant, 12 november 2003). Minister De Geus betaalt niet langer bij aan kinderopvang als werkgevers het ook niet doen. Monique Kremers acht kinderopvang primair een overheidstaak.
  • Minister De Geus reageerde op dit artikel met een ingezonden brief, die de volgende dag onder de titel Kinderopvang blijft gewaarborgd werd afgedrukt in de Volkskrant (13 november 2003).
 • Verruiming aanpak mensensmokkel en mensenhandel (Ministerie van Justitie, persbericht 12 november 2003). Tegen mensensmokkel en mensenhandel komen meer wettelijke mogelijkheden. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nederland voert met het wetsvoorstel internationale regelgeving uit. De wijziging actualiseert de strafwetgeving en legt een basis voor een effectievere strafrechtelijke nationale en internationale aanpak van deze ernstige vormen van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit.
 • Peter van Ammelrooy: Vrouw rukt op in computerspel (De Volkskrant, 10 november 2003). Ruim een kwart van de gamers bestaat uit vrouwen van boven de 18. Daarmee verslaan ze de traditionele doelgroep: de jochies van 6 tot 17 jaar. Die zijn nog maar goed voor 21 procent van de games-verkopen.
 • Donner kan bordeelbeleid nog niet wijzigen (Nederlands Dagblad, 12 november 2003).  Minister Donner (Justitie) weet nog steeds niet hoe gemeenten de mogelijkheid kunnen krijgen een bordeel te weren. In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Balkenende II is opgenomen dat gemeenten meer vrijheid moeten krijgen hun beleid af te stemmem met omliggende gemeenten.
 • Kamer ontevreden over effecten bordeelbeleid (Reformatorisch Dagblad, 12 november 2003). De Tweede Kamer is ontevreden over de effecten van de opheffing van het bordeelverbod, nu drie jaar geleden. De positie van de prostituee is niet verbeterd en er zijn randverschijnselen ontstaan zoals illegaliteit onder prostituees, jeugdprostitutie en tippelzones. Ook tussen de gemeenten zijn grote verschillen in het beleid voor sekshuizen.

Servicepagina > Oproepen:

 • Amsterdam | Vrouwen willen de helft. Nu ! Voorstel voor tientallen bijeenkomsten op en rond het Leidseplein. Nu, de komende maanden, 8 maart 2004, 8 maart 2005. Met een oproep tot financiële bijdragen.
  • Omdat hiermee de eerste gegevens binnen zijn over voorbereidingen van Internationale Vrouwendag 2004 hebben wij daarvoor weer een pagina gemaakt: zie bij Focus > Internationale Vrouwendag 2004. Meld je activiteiten !

Den Haag > Parlement:

Agenda > Aktueel:

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Gekaapte emancipatieprijs alsnog erkend (PvdA Leiden, 12 november 2003). Vrijdag 28 november aanstaande om 20.00 uur ontvangt Hennie Jansen uit handen van wethouder Rabbae een geldbedrag van € 2.500,- . Dit bedrag hoort bij de Leidse emancipatieprijs 2003 die eerder al aan Hennie Jansen werd toegekend. De uitreiking van het geldbedrag aan de winnares vindt plaats in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a in Leiden. 

 
dinsdag 11 november 2003

Nederland > Parlement:

 • Kabinet: toch maar geen Informatiepunt gelijke behandeling (m/v). Het kabinet heeft besloten af te zien van oprichting en inrichting van een Informatiepunt gelijke behandeling (m/v). Dat blijkt uit het antwoord van Minister De Geus (coördinerend bewindspersoon emancipatiebeleid) op vragen over de SZW-begroting 2004. Het principebesluit tot oprichting werd genomen door staatssecretaris Verstand in mei 2000 (zie ook het persbericht terzake). Nog in juli 2002 was de Kamer in het kabinetsstandpunt over de evaluatie van de Algemene wet gelijke behandeling gemeld dat '' [...] is besloten bij de Commissie gelijke behandeling een Informatiepunt gelijke behandeling m/v in te richten om de kennis over de mensenrechten van vrouwen (waaronder het VN-Vrouwenverdrag) en de gelijkebehandelingswetgeving te verbreden en te verdiepen. Het informatiepunt zal een informatie-, verwijs-, en voorlichtingsfunctie krijgen. Verwacht mag worden dat hierdoor een verdergaande wisselwerking en samenwerking tussen de Commissie gelijke behandeling en de non-gouvernementele organisaties kan ontstaan'' (p. 28). Het kabinet noemt nu  een viertal overwegingen om af te zien van zijn voornemen: het door de Commissie gelijke behandeling opgestelde bedrijfsplan overschreed het aangegeven financiële kader (in 2002 t/m 2004 jaarlijks 113.445 euro) aanzienlijk, het bedrijfsplan werd door verschillende organisaties, waarmee samenwerking werd beoogd, weinig positief ontvangen (o.a. het Clara Wichmann Instituut en het LBL), de informatie wordt inmiddels reeds aan burgers aangeboden via websites van de overheid en maatschappelijke organisaties (bijvoorbeeld het EmancipatieWeb, ''emancipatie.nl'') en de afgelopen twee jaar zijn via subsidies al aanzienlijke bedragen uitgegeven aan de verdere bekendmaking van het VN-Vrouwenverdrag.

Nieuws:

 • PvdA en SP willen verblijfsvergunning voor slachtoffers van mensenhandel (Sp!ts, 11 november 2003). De PvdA en SP willen dat slachtoffers van mensenhandel een definitieve verblijfsvergunning krijgen als zij hebben meegeholpen aan de veroordeling van de daders. Nu kunnen zij alleen in Nederland blijven zolang het opsporingsonderzoek loopt. Daarna moeten zij terug.  
 • CDA: Gemeente mag bordeel weigeren (Nederlands Dagblad, 11 november 2003). Als het aan het CDA ligt, kunnen gemeenten bordelen voortaan gewoon weigeren als zij die niet binnen hun grenzen willen. Zij moeten daarvoor wel goede argumenten aanvoeren. Het CDA vindt dat gemeenten in de regio met elkaar afspraken kunnen maken over de vraag wie een bordeel toelaat.
 • Turkse vader die dochter doodde voor rechter (De Telegraaf, 11 november 2003). De Turk Ozkan G. die op 12 augustus zijn dochter met een jachtgeweer doodschoot, moet zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Ankara. De man zou tot zijn daad gekomen zijn na oplopende spanningen tussen hem en zijn dochter over de traditionele opvoeding. G. vond dat Zarife, die met haar gezinsleden in Almelo woonde, de familie ten schande maakte.
 • Kunsthistorische prijzen | Studie naar poppenhuizen onderscheiden (NRC-Handelsblad, 10 november 2003). Jet Pijzel-Domisse heeft zaterdag de Mr. J.W. Frederiksprijs ontvangen voor haar Leidse proefschrift Het Hollandse pronkpoppenhuis; interieur en huishouden in de 17de en 18de eeuw.

Nieuwsarchief (berichten voor 10 november 2003):

Actueel > Agenda:
maandag 10 november 2003

Nieuws:

 • Henk Glimmerveen: Warenhuis ''stunt'' met stripteaselessen (Rotterdams Dagblad, 10 november 2003, tijdelijke link). Er kon geen vrouw meer bij, zaterdag op de zevende verdieping van het chique warenhuis Galeries Lafayette aan de Parijse boulevard Haussmann. Vierhonderd vrouwen, jong en oud, volgden ademloos de tips die twee professionele stripdanseressen gaven. Hoe je moet voorkomen dat de rok in de knoop raakt met de naaldhakken, dat je de blouse tijdens het strippen van onder af moet losknopen, dat glimlachen een absolute voorwaarde is, dat een knipoog vaak wonderen doet en dat lange sokken taboe zijn.
 • Meer ouders helpen minder uren op school (Nederlands Dagblad, 10 november 2003). In vergelijking met tien jaar geleden zijn meer ouders betrokken op de basisschool van hun kind. Maar samen zijn zij minder uren actief. Dat blijkt uit zaterdag gepresenteerd onderzoek onder directeuren en ouders van 879 openbare basisscholen.
 • Amsterdam | Projectbureau MCE (MultiCulturalisatie Emancipatie) opgeheven. Vrouweninfo.nl bericht op 10 november 2003: ''Begin november is bekend geworden dat het MCE per direct alle werkzaamheden heeft beëindigd. Het projectbureau was gericht op maatschappelijke verandering met een emancipatoir en multi-cultureel perspectief''. 

Nieuwsarchief (berichten van voor 10 november 2003):

 • Brief aan de Tweede Kamer over de afschaffing van de vergoeding voor de anticonceptiepil (Clara-Wichmann.nl, 6 november 2003). In deze brief wordt uiteengezet dat het afschaffen van vergoeding voor de anticonceptiepil in strijd is met internationale verplichtingen die Nederland is aangegaan. De brief is ondertekend door het Clara WIchmann Instituut, het Humanistisch Overleg Mensenrechten (HOM), het Nederlands Juristen Comité van de Rechten van de Mens (NJCM), de Nederlandse Organisatie Vrouwelijke Apothekers (NOVA), de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR), de Stichting Wemos, Tiye, de Vereniging van Vrouwen met een Hogere Opleiding, VVAO), de Vrouwen Alliantie en het Women’s Global Network on Reproductive Rights (WGNRR).
 • Vergoeding van crèches naar ouders (Het Parool, 8 november 2003). Het kabinet gaat de stijgende kosten van kinderopvang beperken en zo ook de uitgaven van de overheid in de hand houden. De maximum uurprijs die voor vergoeding door de overheid in aanmerking komt, wordt vanaf 2005 vastgelegd en dus niet langer aangepast aan de stijging van lonen en prijzen. Bovendien wordt vanaf dat jaar de vergoeding rechtstreeks aan de ouders betaald en niet langer aan de crèches.

Den Haag > Ontwikkelingssamenwerking:

 • Stopzetting Nederlandse bijdrage aan UNIFEM, het vrouwenfonds van de Verenigde Naties. Het kabinet heeft voorgesteld de Nederlandse bijdrage aan UNIFEM, het vrouwenfonds van de Verenigde Naties, na 2003 geheel stop te zetten. Dat is opmerkelijk, want Nederland is momenteel voorzitter van het Raadgevend Comité van UNIFEM en moet uit dien hoofde leiding geven aan de onderhandelingen over de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die iedere twee jaar hierover wordt aangenomen. Doel van deze resolutie is de aandacht van donoren en overige VN-lidstaten voor UNIFEM levend te houden. Met een voorzitter die het zelf voor gezien houdt, is het natuurlijk lastig vergaderen. De Tweede Kamer heeft inmiddels om toelichting gevraagd en de Women's Coalition for Economic Justice (WICEJ) heeft opgeroepen tot brieven en e-mails aan de Nederlandse regering.zondag 9 november 2003

Nieuwsbrieven:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
zaterdag 8 november 2003

Nieuws:

 • Kabinet wil prijsstijging crèches beteugelen (Trouw, 8 november 2003, tijdelijke link). De kinderopvang is de laatste jaren flink duurder geworden, met stijgingen die ver boven het inflatieniveau liggen. Minister De Geus (sociale zaken) wil deze prijs drukken door een maximum te stellen aan de overheidssubsidie. Het risico op verdere prijsstijgingen wordt hiermee volgens De Geus verkleind.
 • Gijs Moes: Gelijke rechten | Gelijkberechtigd, dan ook gelijk verzekerd (Trouw, 8 november 2003, tijdelijke link). Verzekeraars mogen geen onderscheid meer maken tussen vrouwen en mannen, vindt de Europese Commissie, en ook niet tussen zwangeren en niet-zwangeren. De Europese verzekeraars verzetten zich: Een vrouw leeft langer.
 • Ook prinsesje krijg 101 saluutschoten (Trouw, 8 november 2003, tijdelijke link). Het kabinet heeft een uitgebreid protocol verspreid voor de feestelijkheden rond de geboorte van het eerste kind van kroonprins Willem-Alexander en Máxima. [...] Of het een meisje of een jongen wordt maakt tegenwoordig voor het aantal schoten niet meer uit. Vroeger klonken er slechts 51 na de geboorte van een vrouwelijke troonopvolger, voor een jongetje werd maar liefst 101 keer afgevuurd. Omdat de Grondwet sinds 1983 geen onderscheid meer maakt tussen mannelijke of vrouwelijke troonopvolgers, krijgt nu ook een meisje de volle 101 kanonschoten.
 • Maximale uurvergoeding kinderopvang gefixeerd (regering.nl, 7 november 2003). Het kabinet gaat de maximum-uurprijs voor kinderopvang die voor overheidsvergoeding in aanmerking komt, vanaf 2005 fixeren. De vergoeding wordt jaarlijks alleen aangepast aan de stijging van lonen en prijzen.
 • Rie Mastenbroek (84) overleden (Rotterdams Dagblad, 7 november 2003). In een ziekenhuis in Rotterdam is gisteren de voormalige topwemster Rie Mastenbroek overleden. Ze is 84 jaar geworden. Rie Mastenbroek maakte furore bij de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar zij als zeventienjarige drie gouden en een zilveren medaille veroverde.
 • Conny Taheij: ''Vrouwen in de top zijn een luxe'' (Rotterdams Dagblad, 7 november 2003, tijdelijke link). Vrouwen in de top aannemen, is een luxe. Dat merkt Gerda Verhaar Eeuwijk nu de economie minder voorspoedig loopt dan de afgelopen jaren. Viert de economie hoogtij dan is er oog voor een afspiegeling van de samenleving in alle lagen van een bedrijf of overheidsinstantie.
 • VS-rechters blokkeren verbod op ''partiële abortus'' (Reformatorisch Dagblad, 7 november 2003). Een dag nadat de Amerikaanse president Bush een wet heeft getekend die de zogeheten abortus door partiële geboorte verbiedt, hebben drie federale rechtbanken in de VS de uitvoering van het verbod geblokkeerd. De rechtbanken in New York, San Francisco en Nebraska traden op na klachten van verscheidene medische organisaties en zeven individuele artsen.
 • Bush tekent wet tegen late abortussen (Nederlands Dagblad, 6 november 2003). De Amerikaanse president George Bush heeft de wet ondertekend die de zogenoemde partial birth abortions verbiedt. Over de wet is jarenlang politieke strijd gevoerd.
 • Hans Buddingh' en Michèle de Waard: Gelijke zorg mannen en vrouwen. Verzekeraars dreigen met hogere premies (NRC-Handelsblad, 6 november 2003). De Europese Commissie wil dat de mannen en vrouwen voortaan gelijk behandeld worden als het gaat om diensten en goederen. De Europese verzekeraars verzetten zich.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:
vrijdag 7 november 2003

Nieuws:

 • Caroline de Gruyter: Europese Unie helpt misbruikte vrouwen (NRC-Handelsblad, 7 november 2003). Slachtoffers van mensenhandel kunnen in de Europese Unie een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen als ze de autoriteiten helpen om de daders op te sporen.
 • Levensloopregeling is nodeloos ingewikkeld (Rotterdams Dagblad, 7 november 2003, tijdelijke link). De levensloopregeling is de ingrijpendste wijziging in de belastingplannen van het kabinet. Het moet fiscaal sparen mogelijk maken om bijvoorbeeld de zorg voor kinderen gemakkelijker te kunnen combineren met werk. De Rotterdamse hoogleraar prof. dr. L.G.M. Stevens is niet onder de indruk.
 • Weinig steun voor 4-daagse schoolweek (TNS-NIPO.nl, 7 november 2003). Een ruime meerderheid (84%) van de Nederlanders vindt de 4-daagse schoolweek in het basisonderwijs een slecht idee, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Het voornemen van het kabinet om het aantal schooldagen in het basisonderwijs terug te brengen van vijf naar vier, om op die manier het lerarentekort op te vangen is de aanleiding voor het onderzoek geweest. Voor het onderzoek werden duizend Nederlanders naar hun mening gevraagd.
 • FEM Business 50 machtigste vrouwen (fembusiness.nl, 7 november 2003). Het Nederlandse bedrijfsleven kent ze wel, maar vrouwen aan de top zijn schaars. Wel groeit het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen. FEM Business ging op zoek naar de vijftig vrouwen met de meeste macht in het Nederlandse bedrijfsleven, de FEM Business 50.
 • Hans Buddingh' en Michèle de Waard: Gelijke zorg mannen en vrouwen. Verzekeraars dreigen met hogere premies (NRC-Handelsblad, 6 november 2003). De Europese Commissie wil dat de mannen en vrouwen voortaan gelijk behandeld worden als het gaat om diensten en goederen. De Europese verzekeraars verzetten zich.
 • België | Divazine maakte een zgn. D-file over gemeentelijk emancipatiebeleid. Met o.a.:


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]