donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  NOVEMBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2003

maandag 24 november 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jacqueline Storm: De eeuwige strijd tussen de seksen. Waarom mannen nooit luisteren en vrouwen altijd schoenen kopen (Algemeen Dagblad, 23 november 2003). Dat mannen van Mars en vrouwen van Venus komen, zullen Allan en Barbara Pease niet snel beweren. De auteurs van ''Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen'' en ''Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen'' menen wél dat er veel biologische verschillen tussen man en vrouw bestaan. Hun goede nieuws: je kunt er mee leren leven.
 • Dwaze vaders krijgen vrouwelijke tegenhanger (De Telegraaf, 24 november 2003). De stichting Dwaze Vaders die opkomt voor kinderen en vaders die na een scheiding geen contact meer mogen hebben, krijgt een vrouwelijke tegenhanger. De actiegroep-in-oprichting Wijze moeders wil dat niet langer prijskaartjes op de hoofden van kinderen worden geplakt.
 • Van Ardenne wijst Simonis op missstand (Het Parool, 24 november 2003). Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking hekelt het beleid van het Vaticaan op het gebied van voorbehoedsmiddelen en geboortebeperking. Zij heeft daar kardinaal Simonis op aangesproken in een gesprek met hem. Dat zei ze gisterochtend in het Ikon-programma De Andere Wereld. Volgens Van Ardenne werkt het verbod van de rooms-katholieke kerk een condoom te gebuiken niet in de ontwikkelingslanden.
 • Blijf-van-haar-lijfhuizen tegen huiselijk geweld (GroenLinks, 24 november 2003). Sneller een verblijfsvergunning voor slachtoffers van huiselijk geweld; een tijdelijk verbod op nieuwe gezinshereniging voor daders van huiselijk geweld; daders van huiselijk geweld moeten zelf het huis verlaten; voor hen moet er een ''blijf-van-haar-lijf''-huis komen. Dit zijn enkele voorstellen die Evelien Tonkens vandaag presenteert.
 • Jan Tromp: Uitspraak over homo's zet VS op zijn kop (De Volkskrant, 20 november 2003). Het homohuwelijk vernietigt de beschaving, zei een dominee en velen in de VS zeiden het hem na. Een nieuw verkiezingsthema is geboren nu dat volgens een hooggerechtshof wel meevalt.
 • Vrouw meer ziek dan man (De Volkskrant, 21 november 2003). Voor het eerst zijn er in Nederland meer vrouwen dan mannen arbeidsgehandicapt. Door een aandoening worden 1,6 miljoen mensen belemmerd in hun werk of bij het vinden van werk, en daarvan is ruim 52 procent vrouw. Meer dan de helft is ouder dan 45 jaar.
 • Boze vaders dwingen gesprek met ministerie af (De Volkskrant, 21 november 2003). Vijftien boze vaders en één moeder van de actiegroep Stop OmgangsOnrecht hebben donderdag op de Dag van het Kind het kantoor bezet van de Raad van de Kinderbescherming-Oost in Zutphen. Werknemers mochten het kantoor tijdens de actie niet betreden of verlaten.
 • Jan Tromp: ''VN-orgaan voor vrouwen bedreigd'' (De Volkskrant, 24 november 2003). De vrouwenorganisatie van de VN, Unifem, wordt bedreigd in haar voortbestaan doordat de Nederlandse regering haar jaarlijkse bijdrage wil stopzetten. Deze subsidie maakt ongeveer 20 procent uit van het budget van de vrouwenorganisatie. De directeur van Unifem, de Singaporese Noeleen Heyzer spreekt van ''een ramp'' als Nederland de plannen doorzet.
 • Charles Bromet: Eindelijk applaus én waves voor de vrouwen. Nederlands vrouwenvoetbalteam geniet bij EK-kwalificatie van de overwinning, het gejubel en de prachtige ambiance (De Volkskrant, 24 november 2003). ''Ook voor de vrouwen zijn er zestien miljoen bondscoaches'', zegt Frans de Kat. Als trainer van het ''andere Oranje'' is stress hem echter onbekend. ''Sta ik onder druk dan?''
 • Theo Koelé: Minister hekelt koers Vaticaan (De Volkskrant, 24 november 2003). Minister Van Ardenne (CDA) voor Ontwikkelingssamenwerking hekelt het verbod van de rooms-katholieke kerk op het gebruik van voorbehoedmiddelen. Een recent gesprek met kardinaal Simonis liep op niets uit: ''We zijn niet nader tot elkaar gekomen.'' Van Ardenne roept de kerk nu op tot ''een publiek debat'' over seksualiteit.
 • Ellen de Visser: Jonge zwangeren doen al testen (De Volkskrant, 24 november 2003). Steeds meer jonge zwangeren laten een test doen om te bepalen of hun ongeboren kind een ernstige afwijking heeft. Verloskundigen wijzen vrouwen op de test en ze kunnen op kosten van de verzekeraar in ziekenhuizen terecht op speciale spreekuren.

Actueel > Agenda:

 • donderdag 29 januari 2004: Debat emancipatie en gezin: een divers gezelschap (Nederlandse Gezinsraad, agenda). Centraal staat de vraag of het emancipatie- en gezinsbeleid rekening houdt of rekening zou moeten houden met verschillen tussen etnische groepen. Het debat wordt in samenwerking met de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid en E-Quality georganiseerd.
 • zaterdag 15 mei 2004: Debat emancipatie en gezin: internationale voorbeelden (Nederlandse Gezinsraad, agenda). Op de Dag van het Gezin organiseren wij in samenwerking met de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid een debat waarin deskundigen uit een aantal Europese landen ingaan op de vraag waarom gezinsbeleid in hun land wel een vanzelfsprekend onderdeel van het overheidsbeleid is en in Nederland (nog) niet.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
zondag 23 november 2003

Nieuwsbrieven:

 
zaterdag 22 november 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kabinet trekt miljoenen extra uit voor verbetering maatschappelijke opvang (Ministerie van VWS, MR-persbericht, 21 november 2003). De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd extra geld uit te trekken voor het verbeteren van de maatschappelijke opvang. Het gaat om een bedrag dat oploopt tot 15 miljoen euro in 2007. [...] Het kabinet trekt tevens extra geld uit om de efficiëntie te vergroten van opvang van vrouwen in ernstig bedreigende situaties. De toegang tot de vrouwenopvang wordt verbeterd. Bovendien wordt een deel van het extra geld ingezet voor advies- en meldpunten huiselijk geweld.
 • Sales-dames verleiden klanten met sexy foto's (Rotterdams Dagblad, 22 november 2003). Het Amerikaanse chemiebedrijf Tri-Chem is door vier voormalige werkneemsters van de verkoopafdeling aangeklaagd omdat ze naar eigen zeggen verplicht werden om klanten te werven met verleidelijke namen, onthullende foto's en ,,hun eigen vrouwelijke magie,'' aldus de handleiding voor het salespersoneel. 
 • Een op de vijf IVF-pogingen slaagt (Nederlands Dagblad, 22 november 2003). De helft van de vrouwen die een kind proberen te krijgen door reageerbuisbevruchting raakt na een, twee of drie pogingen zwanger. Dat betekent dat uiteindelijk een op de vijf pogingen tot in-vitrofertilisatie, ofwel IVF, slaagt.
 • Onzekerheid over testen zwangere jonge vrouw (Reformatorisch Dagblad, 22 november 2003). Het is nog onzeker of er een kamermeerderheid is voor het kabinetsbesluit om het testen van zwangere vrouwen niet uit te breiden. Via de test kunnen eventuele afwijkingen bij het kind worden vastgesteld.
 • Emancipatie | De man is nog onvoldoende uitgedaagd (Trouw, Commentaar, 22 november 2003). Minister De Geus (CDA) heeft gezegd dat de emancipatie van de vrouw nagenoeg is voltooid. Daarom wil hij als laatste bewindspersoon van emancipatiezaken de geschiedenis ingaan. In plaats van applaus en gejuich leverde deze uitspraak - op een feestje ter gelegenheid van het 25-jarig jublileum van de departementale afdeling emancipatiebeleid - hem de hoon van zijn overwegend vrouwelijke gehoor op. Die reactie maakt duidelijk dat enige relativering van deze constatering is geboden, maar ook dat de professionals op dit terrein zichzelf tekort doen.
 • Sheila Kamerman: ''Kinderen zijn geen pakjes boter''. Crèches worstelen met hun rol op de vrije markt (NRC-Handelsblad, 22 november 2003). Jarenlang moesten ouders vechten om een crècheplaats. Nu is er voldoende capaciteit en moeten de crèches hun best doen om klanten te trekken. Dat gaat ze nog lang niet altijd goed af.
 • Sheila Kamerman: Kindercrèches kampen met lege plaatsen (NRC-Handelsblad, 22 november 2003). De overheid heeft de uitbreiding van het aantal crècheplaatsen zo sterk gestimuleerd dat nu lokaal een overschot is ontstaan. Dat bevestigt Yvette Vervoort van het Netwerkbureau Uitbreiding Kinderopvang, het bureau dat de toename van het aantal plaatsen volgt op verzoek van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Het aantal crècheplaatsen is in de afgelopen vier jaar gestegen van 75.000 naar 118.000. Er zijn nu zo'n 1.200 kinderopvangorganisaties, met in totaal 4.000 vestigingen.
 • Marc Peeperkorn en Ellen de Visser: Pret-echo van foetus aan banden (De Volkskrant, 20 november 2003).  Het kabinet wil commerciële pret-echobureaus aan banden leggen. Kwaliteitseisen moeten de wildgroei beteugelen. De bureaus geven zwangere vrouwen steeds vaker gevraagd en ongevraagd informatie over afwijkingen van de foetus. Daarna worden zij soms onnodig doorverwezen voor onderzoek dat niet zonder risico is.
 • Kabinetsstandpunt prenatale screening (Ministerie van VWS, 21 november 2003). De ministerraad heeft besloten eisen te stellen aan prenatale screening, het vaststellen van een erfelijke of aangeboren afwijking in de vroege zwangerschap. Aan uitvoering en uitvoerders zullen kwaliteitseisen worden gesteld.
 • Marc Peeperkorn en Ellen de Visser: Prenatale test niet standaard voor alle zwangeren (De Volkskrant, 20 november 2003). Zwangere vrouwen krijgen niet standaard een test aangeboden waarmee kan worden vastgesteld of hun ongeboren kind een ernstige afwijking heeft. De huidige praktijk, waarbij alleen vrouwen van 36 jaar of ouder prenataal onderzoek krijgen aangeboden, moet worden gehandhaafd. Dat is het voorstel van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, waarmee het kabinet vrijdag waarschijnlijk akkoord gaat.

Commissie gelijke behandeling:

Dossiers:
vrijdag 21 november 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Presentatie GroenLinks Plan Geweld tegen vrouwen: De vergeten groepen (GroenLinks, 20 november 2003). Op maandag 24 november presenteert Evelien Tonkens, samen met de Federatie Opvang,Vrouwenopvang Pepita van Rijn, Importante  (centrum voor emancipatie), Transact en Stichting Kezban een plan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. Met dit plan geeft zij aandacht aan de VN-dag inzake uitbanning van geweld tegen vrouwen, dinsdag 25 november. Evelien Tonkens zal deze voorstellen inbrengen in de begroting VWS, die in deze week zal plaatsvinden. Het plan wordt aangeboden aan Saida el Hantali, initiatiefnemer van Stichting het Spiegelbeeld, een inloophuis voor Marokkaanse meiden. Saida won vanwege haar werk eerder de Islam en Burgerschapprijs en de Joke Smitprijs.
 • Protestactie bij partijbureau SGP (Nederlands Dagblad, 21 november 2003). Voor de deur van het partijbureau van de SGP in Den Haag zijn gisteren aan het begin van de middag diverse leuzen gekalkt. Actie van een individuele vrouw.
 • Peter Louwerse: Secretaressedag: ''We hebben alle vijf gewonnen'' (Rotterdams Dagblad, 21 november 2003). ,,Teleurgesteld? Nee, vandaag hebben wij alle vijf gewonnen.'' Saskia Kruithof, directiesecretaresse bij Nedship Bank in Rotterdam zegt het zonder aarzeling en het lijkt erop dat ze het nog meent ook. Zojuist is Nutricia-secretaresse Wendy Claassens in het World Trade Center in Amsterdam uitgeroepen tot secretaresse van het jaar 2003, maar Saskia Kruithof laat zich niet kennen.
 • Ook vrouwencentrum komt in de knel. Directeur vooral bezig met het ''verzamelen van subsidiepotjes'' (Rotterdams Dagblad, 20 november 2003). Voor veel maatschappelijke- en welzijnsorganisaties wordt het scharrelen en schrapen, de komende jaren. Ze krijgen met allerlei tegenslagen te maken. De verdwijning van de gesubsidieerde banen. De rijks- en gemeentebezuinigingen. En, het gegeven dat dit college niet veel op heeft met de 'softe' sector. Het Arabisch Cultureel Vrouwencentrum in Rotterdam probeert de moed erin te houden. Directeur Gerda Nijssen: ''Maar het is wel zo dat ik bijna al mijn tijd kwijt ben aan het verzamelen van subsidiepotjes''.
 • ''Een handjevol vrouwen van een uitstervende generatie...''. Verslag van een onderzoek door Sieth Delhaas naar de protesten van oudere vrouwen gericht tegen de centrale overheid gedurende de beide laatste decennia van de vorige eeuw.

Nieuwsarchief:

 • Amanda Ripley: Equal Time (Time Europe Magazine,  September 14, 2003). Gender quotas have helped European women get ahead in politics. But can the law put women in all-male boardrooms? Gender equality's final frontier.

Focus > Discussie > Mag Aart Jan het licht uitdoen ?
donderdag 20 november 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Barsten in glazen plafond (De Telegraaf, 20 november 2003). Het duurt nog even, maar vrouwen komen eraan in de top van het bankwezen.
 • Frank Kools: Hof in VS geeft homo's het recht om te trouwen (Trouw, 19 november 2003). Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Massachusetts heeft gisteren bepaald dat homo's en lesbiennes het recht hebben om te trouwen. Met die uitspraak, die algemeen verwacht werd, lijkt het homohuwelijk een belangrijk thema in de verkiezingen van 2004 te worden.
 • Meldpunt kinderopvang als reactie op uitspraak De Geus (Trouw, 19 november 2003). De Vrouwen Alliantie, FNV, PvdA en GroenLinks hebben gisteren een meldpunt geopend waar ouders die problemen hebben met kinderopvang terecht kunnen. Het meldpunt is een reactie op de stelling van minister De Geus van Sociale Zaken dat er in Nederland geen problemen meer zijn met kinderopvang. In een gesprek met deze krant zei hij dit weekeinde ervan overtuigd te zijn dat er voldoende kinderopvang beschikbaar is.
 • Peter Leijten: ''Lafheid beheerst het bordeelbeleid'' (NRC-Handelsblad, 19 november 2003). Het gemeentelijk bordeelbeleid is niet goed van de grond gekomen, constateerde de Tweede Kamer vorige week. Erosondernemer Beusenberg kan erover meepraten.
 • Alexander von Schmid: SGP heeft reden om vrouwen te weren (Trouw, 20 november 2003). Het is niet terecht dat de SGP wordt aangeklaagd wegens seksediscriminatie. De opvatting dat mannen boven de vrouw staan, hoort nu eenmaal bij de identiteit van de partij. En vrouwen die dat onacceptabel vinden, kunnen de partij gewoon links laten liggen.
 • Video tegen Antilliaanse tienerzwangerschappen (Rotterdams Dagblad, 20 november 2003). Hoogvliet gaat met een confronterende videofilm het stijgend aantal tienerzwangerschappen onder Antillianen te lijf. Daar is alle reden toe vinden de initiatiefnemers, de Stichting Maatschappelijk Werk Hoogvliet en Stichting Kibra-Barera. Het aantal tienermoeders in Rotterdam stijgt, vooral binnen de Antilliaanse gemeenschap.
 • Gemengde huwelijken vaak kapot (Het Parool, 19 november 2003). Gemengde huwelijken lopen vaker op een echtscheiding uit dan huwelijken tussen autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit het gisteren verschenen rapport Allochtonen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het minst gelukkige huwelijk is dat tussen een Nederlandse vrouw en een Turkse of Marokkaanse man van de eerste generatie. Dergelijke stellen lopen bijna vier keer meer kans op echtscheiding dan alle andere.
 • ''Kabinet doet te weinig tegen vrouwenhandel'' (Het Parool, 19 november 2003). De PvdA, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer hekelen de 'zwakke en weinig bevlogen' aanpak van het kabinet van mensenhandel. Ze vinden dat slachtoffers daarvan, vaak vrouwen, ter bescherming tegen de daders een definitieve verblijfsvergunning moeten krijgen. De VVD dringt ook aan op een goede bescherming, maar ziet niets in een permanente status. Het CDA vindt evenmin dat de vrouwen in Nederland mogen blijven.
 • Zwangere vrouw boven 36 krijgt test (Algemeen Dagblad, 20 november 2003). Alle zwangere vrouwen boven de 36 jaar krijgen voortaan een test aangeboden om te zien of hun ongeboren kind het Down-syndroom of een open ruggetje heeft. Jongere vrouwen krijgen de test alleen op advies van de arts.

Emancipatiebeleid

Focus > Discussie > Mag Aart Jan het licht uitdoen ?:

Dossier 034 > Emancipatieportefeuille in kabinet:

 • Zorgmannen (De Volkskrant, Haagse mores, 19 november 2003). ''De emancipatie van blanke vrouwen is af. De portefeuille emancipatie kan de volgende kabinetsperiode worden opgeheven''. Het waren stevige woorden waarmee minister Aart Jan De Geus van Sociale Zaken bij de viering van 25 jaar emancipatiebeleid afgelopen weekeinde alle feministen de gordijnen injoeg. Maar bedoelde de minister ook wat hij zei?
 • FNV: emancipatie op de agenda houden. De FNV zond ons afschrift van de brief die zij op 11 november 2003 zond aan de Vaste TK-commissie voor SZW, in verband met het Algemeen Overleg over het emancipatiebeleid, dat toen nog geagendeerd stond voor 20 november (maar inmiddels is verplaatst naar 29 januari 2004).
 • Petra Huijser en Marloes de Koning: ''Mannen verdienen nog steeds meer dan vrouwen'' (Haagsche Courant, 18 november 2003). In 1978 kende Nederland voor het eerst een staatssecretaris voor Emancipatiezaken: Kraayeveld-Wouters. Na 25 jaar is de emancipatie van de blanke vrouw voltooid, zegt de huidige bewindsman, minister De Geus. Tijd voor een feestje of moeten vrouwen de mouwen opstropen voor een nieuwe ronde?

Den Haag > Tweede Kamer:

 • Bij brief van 17 november 2003 heeft de Minister van Justitie aan de Tweede Kamer een reactie gegeven op de motie-van der Ham, waarin werd gevraagd, alvorens een definitief besluit te nemen over de subsidie aan het Clara Wichmann Instituut, in overleg te treden met dat instituut over de vraag hoe de expertise daarvan behouden kan blijven, en de Kamer daarover in de eerste helft van 2004 te rapporteren. De minister ontraadde de motie voor zover deze een uitstel van de besluitvorming over de subsidie betreft, maar zegde wel overleg toe over mogelijkheden tot behoud van expertise; daarover wordt de Kamer vervolgens geïnformeerd. De Kamer verwierp vervolgens op 18 november 2003 de motie-van der Ham.

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
woensdag 19 november 2003

Emancipatiebeleid

Focus > Discussie > Mag Aart Jan het licht uitdoen ?:

Dossier 034 > Emancipatieportefeuille in kabinet:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Amerikaans homohuwelijk in zicht (GaySite.nl, 19 november 2003). Het hoogste gerechtshof in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft beoaald dat homoparen niet het recht ontzegd mag worden om te trouwen. Volgens het rechtscollege is een verbod op het open stellen van het huwelijk voor trouwlustige homoseksuelen in strijd met de grondwet van Massachusetts.
 • Minister De Geus ontfermt zich over ''kleintjes'' (FNV, 19 november 2003). De FNV, Vrouwenalliantie en de fracties van PvdA en GroenLinks hebben een meldpunt geopend voor mensen die problemen hebben met het regelen van kinderopvang. Het initiatief is een reactie op uitlatingen van minister De Geus van Sociale Zaken. Hij beweerde afgelopen weekend dat geen enkele vrouw niet kan werken doordat ze geen kinderopvang heeft.
 • Jorritsma voorzitter Taskforce-vrouwen (Het Financieele Dagblad, 18 november 2003). Burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) van Almere wordt voorzitter van de Taskforce Vrouwen, Veiligheid en Conflict. Onder leiding van de oud-minister van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken moet de taskforce ervoor zorgen dat vrouwen een grotere rol krijgen in gebieden waar Nederlanders actief zijn binnen een internationale vredesmissie.

Dossier 033 (De pil uit het ziekenfonds ?):
dinsdag 18 november 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Verloskundigen zoeken steun bij Màxima (Noordhollands Dagblad, 17 november 2003). Amsterdamse verloskundigen en een aantal hoogzwangere allochtone vrouwen hebben om steun gevraagd bij prinses Máxima. De verloskundigen meldden zich maandagochtend bij de poort van landgoed de Horsten om een petitie aan te bieden.
 • Password ''Women'' - Documentaire over het belang van vrouweninformatie wereldwijd (IIAV.nl, persbericht 14 november 2003). Wat is de invloed van informatie op het persoonlijke leven van vrouwen en hoe kunnen vrouwen informatie gebruiken om invloed op de samenleving uit te oefenen en zo hun positie te verbeteren? Welke rol spelen vrouweninformatiecentra en nieuwe technologische mogelijkheden daarbij? De documentaire ''Password: Women' toont aan de hand van concrete projecten:
  • hoe informatie het leven van vrouwen wereldwijd beïnvloedt;
  • welke rol het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) en andere vrouwenorganisaties hierin spelen;
  • hoe informatie over vrouwen regionale, nationale en internationale beleidsmakers bereikt;
  • en stelt de invloed van het digitale tijdperk op de positie van vrouwen in verschillende werelddelen ter discussie.
 • Hirsi Ali doet het wéér (Algemeen Dagblad, 18 november 2003). Ayaan Hirsi Ali heeft het weer voor elkaar. Het obstinate liberale Kamerlid joeg met haar krasse taal gisteren de volledige Tweede Kamer voor de zoveelste keer in de gordijnen, ditmaal over de ontwikkelingssamenwerking.
  • Goedkope kritiek (Algemeen Dagblad, Commentaar, 18 november 2003). Met haar boutade tegen het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, dat 30 jaar niets dan mislukking zou hebben opgeleverd, schildert het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali een al te zwartgallig beeld.
 • Máxima, help ons alstublieft (Algemeen Dagblad, 18 november 2003). Hoogzwangere allochtone vrouwen hebben prinses Máxima steun gevraagd. Ze meldden zich met Amsterdamse verloskundigen gisteren bij de poort van landgoed de Horsten om een petitie aan te bieden tegen de bezuinigingen op verloskundige zorg in achterstandswijken.
 • Gaby Hinsliff: Women's crime linked to abuse in the home (The Guardian, November 16, 2003). Women are increasingly turning to serious and violent crimes because they have been brutalised by violence against them, according to a controversial report to be published this week.

Focus > Discussie > Mag Aart Jan het licht uitdoen ?:

Dossier 034 > Emancipatieportefeuille in kabinet:

 • De Geus: Allochtonen centraal in nieuwe fase emancipatiebeleid (CDA.nl, 18 november 2003). Naast zelfbewuste allochtone vrouwen die niet onderdoen voor autochtone vrouwen, zijn er te veel allochtone vrouwen met een grote afstand van de Nederlandse samenleving.
  • Met downloadlinks naar speech De Geus 15 november 2003: PDF en Word.
 • In de Tweede Kamer zijn op dinsdag 18 november 2003 door het lid Bussemaker (PvdA) mondelinge vragen gesteld aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over zijn uitspraken inzake het afschaffen van het emancipatiebeleid. De tekst van de vragen en antwoorden komt woensdag 19 november online via het ongecorrigeerd stenogram (einde ochtend op aparte pagina op TK-site).

 [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]