woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Mei 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  MEI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MEI 2003

maandag 19 mei 2003

Nieuws:

 • Vrouwen doen niet mee: de mythe van de voltooide emancipatie. Een reactie op het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD, D66 (E-Quality, persbericht 19 mei 2003). Het emancipatiebeleid lijdt sinds jaar en dag aan de mythe van de voltooide emancipatie en de daarmee samenhangende weerstand tegen emancipatiebeleid (Benschop & Verloo, 2000:13). Met deze notitie wil E-Quality input leveren voor de debatten over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie CDA, VVD en D66. Emancipatie raakt aan zoveel facetten van het overheidsbeleid dat het niet van de agenda mag verdwijnen.
 • Mensensmokkel moet strenger bestraft (Gelderlander, 19 mei 2003). Interpol wil dat mensensmokkelaars zwaardere straffen opgelegd krijgenWereldwijd worden ca. een miljoen mensen per jaar, vooral vrouwen en kinderen, het slachtoffer. Nederland bezet de 4e plaats op de lijst van landen waar de meeste slachtoffers terechtkomen, Japan staat vijfde. Rusland, Oekraïne en Thailand zijn de belangrijkste landen van herkomst van de 'handelswaar'.
 • FNV-bond vrouwen verdwijnt (Gelderlander, 19 mei 2003). De Vrouwenbond heeft onder druk van bezuinigingen besloten zichzelf op te heffen en te vervangen door een goedkoper opererend netwerk FNV Vrouwen waarbij vrouwen van alle bonden zich kunnen aansluiten. Het netwerk krijgt een adviescommissie, en ook willen de vrouwen een zetel in de Federatieraad van het FNV.
  • noot redactie: Het artikel Grijze koppies in FNV heffen zichzelf op (Volkskrant, 19 mei 2003) door Wil Thijssen, staat helaas niet online.
 • FNV Vrouwenbond gaat actie voeren voor behoud vrouwenwerk (persbericht FNV, 16 mei 2003). Het vrouwenwerk binnen de FNV moet behouden blijven en worden gemoderniseerd. Dat is nodig omdat het Federatiebestuur aan de Federatieraad voorstelt slechts 100.000 euro beschikbaar te stellen voor ’beleidsintensivering van het vrouwenwerk’.  Dat betekent:  géén netwerk van vrouwen en ook geen adviescommissie en een plek binnen de Federatieraad.
 • Phoa en zijn mannen (Telegraaf vanaf 10 mei 2003). Verzameling van reacties op het artikel Phoa weet waar het knopje zit van 10 mei 2003. Vrouwen reageerden enthousiast, mannen verbolgen.
 • Aantal flitsscheidingen stijgt explosief (De Volkskrant, ANP-bericht, 19 mei 2003, tijdelijke link). Steeds meer echtparen ontbinden hun huwelijk met een flitsscheiding. Dit is een alternatief voor partners die op een snelle manier willen scheiden. In 2002 kozen 4000 echtparen voor een flitsscheiding. Dat zijn volgens het CBS, 3000 meer dan het jaar ervoor.
 • Maria Hendriks: Geen schade bij flexibele opvang kind (De Volkskrant, 19 mei 2003). Onregelmatige opvangtijden in crèches hebben geen nadelige invloed. Kinderen zijn hooguit wat ongehoorzamer. Of een dagverblijf goed is voor kinderen, heeft vooral te maken met het karakter van een kind en met het houvast dat de crèche biedt: een vaste dagindeling, dezelfde kinderen in de groep en vooral dezelfde leidsters.
 • Bijna alle Amsterdamse tippelhoeren zijn moeder (De Volkskrant, ANP-bericht, 18 mei 2003, tijdelijke link). Niet minder dan 94 procent van de prostituees op de tippelzone in Amsterdam is moeder. De helft van de prostituees met een kind is jonger dan 24 jaar. Een kwart is tussen de 24 en 30 jaar.
 • Hoofdlijnenakkoord CDA-VVD-D66 naar parlement gestuurd (Regering.nl, 16 mei 2003). Persbericht met als bijlage alle documenten.

Actueel > Agenda

 • 28 mei, 4 juni, 11 juni en 18 juni : OPZIJ-lezingen 2003: Gender, democratie en biotechnologie. Hoe kunnen vrouwen en gender in de onderhandelingen en besluitvorming over biotechnologie politieke factoren van belang zijn? Plaats: Maastricht, Bouillonstraat 1-3 Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Salon /Feestzaal Aanvang: 20.00 uur. Avondvoorzitter: Prof.dr. Marli HuijerDossiers > Dossiers van derden > Reformatorisch Dagblad:

 • Dossier man/vrouw - In de gereformeerde gezindte worden vrouwen meer mans. Een moeder die een baan heeft of een vrouw als baas is veelal geen probleem meer. Maar mag de vrouw ook in de politiek of op de kansel?


Actueel > Agenda:

 • vrijdag 13 t/m zondag 15 juni 2003: Onder het motto “Vrouwen fietsen voor de Vrouwenopvang Amsterdam” rijdt een groep van ruim twintig goed getrainde vrouwen een Sponsor ronde. Deze Sponsor ronde heeft als doel geld bij elkaar te fietsen voor de inrichting van een nieuwe opvanglocatie van Vrouwenopvang Amsterdam. Het damespeloton zet in drie dagen ruim 450 km op de teller.


hspace=0

Tijdschriftenrek

Deze maand stoppen twee tijdschriften ermee.

 • De inhoud van M/V Zorg, een uitgave van Transact, zal in andere publicatievormen aan bod komen.
 • LaVita, een magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen in het Noorden verscheen op 17 mei voor het laatst in een papieren uitgave en gaat voort op haar website.

hspace=0
zondag 18 mei 2003

Nieuwsarchief:

Actueel > Agenda:

emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl:
zaterdag 17 mei 2003

Nieuws:

 • Imam in Bagdad: dood aan slechte vrouwen (Rotterdams Dagblad, 17 mei 2003, tijdelijke link). Een sjiitisch religieus leider is gisteren in Bagdad fel van leer getrokken tegen ,,onzedelijke vrouwen, alcoholverkopers en bioscopen'' in de Iraakse hoofdstad. ,,We waarschuwen vrouwen en de intermediairs die ze naar de Amerikanen brengen. Als ze niet binnen een week stoppen dan is het vermoorden van deze vrouwen gesanctioneerd.''
 • Veel jongeren voelen zich vaker onveilig (Haagsche Courant, 17 mei 2003). Onderzoek CBS: Jongeren in Nederland voelen zich steeds onveiliger. Driekwart van alle jonge vrouwen zegt na tien uur 's avonds de deur niet meer open te doen voor een onbekende.
 • Piet H. de Jong: Er hangt een prijskaarje aan heropenen vrouwendiscussie (Nederlands Dagblad, 16 mei 2003). Interview met SGP-partijleider Bas van der Vlies.
 • Jeugd 2003, Feiten en cijfers (persbericht CBS, 16 mei 2003). Ruim 15 miljoen mensen in Nederland zijn jonger dan 25 jaar. 15% van hen zijn van niet-westerse allochtone afkomst. Het CBS-onderzoek biedt een breed overzicht, zoals over de gezondheid van jongeren en hun specifieke aandoeningen, onderwijs, arbeid en inkomen, vrije tijdsbesteding en slachtoffer- en daderschap.
  • Jeugd 2003, feiten en cijfers, mei 2003. Hieruit o.m.:Een door veel jongeren genoemd onderwerp van discussie met de ouders is 'het meehelpen in de huishouding. Meisjes van 12-17 jaar maken gemiddeld 20 minuten langer per dag huiswerk dan jongens, bij studenten 30 minuten. Jongens zitten gemiddeld meer uren achter de computer dan meisjes.
 • Grote steden willen tippelzones afschaffen ( Haagsche Courant, 16 mei 2003). Na Rotterdam willen ook Amsterdam en Den Haag de tippelzones afschaffen. De problemen met illegaal werkende migrantenvrouwen zijn de laatste jaren zo groot geworden, dat de situatie niet te handhaven is, vinden de gemeenten.
 • Minder kinderen naar kinderopvang. Eerste ontslagen bij kinderopvangstichting Smallingerland al gevallen (Friesch Dagblad, 15 mei 2003). Ouders zijn steeds meer genoodzaakt hun kinderen van de kinderdagopvang te halen. Baanverlies of het niet meer vergoed krijgen van de opvang zijn hiervan de oorzaak. Door leegloop moesten al 12 medewerksters worden ontslagen.
 • Ellen de Bruin: Waarom mannen niet willen trouwen (NRC- scholierensite, 12 mei 2003). Het huwelijk heeft voor mannen meer voordelen dan voor vrouwen, zegt psychologe Shelley Taylor. Maar het rare is dat vrouwen liever willen trouwen dan mannen. Ze noemt het de ''huwelijksparadox''.

Nieuwsarchief:

 • Margreet Fogteloo: Bilspleetdecolletés (De Groene, 10 mei 2003). De nieuwste modetrend is het billendecolleté. De broek is inmiddels ver afgezakt en de onderbroek visueel verdwenen. [...] Schooldirecties buigen zich daarom over kledingvoorschriften. Anders dan bij de hoofddoek en niqaab van moslimmeisjes gaat het bij het billendecolleté niet om te veel bedekking, maar om te weinig stof. [...] Voor feministes lijkt het innemen van  een standpunt een worsteling  met waarden als persoonlijke ontplooiing en fysieke soevereiniteit en de angst om de moraalridder uit te hangen.

emancipatie.pagina.nl:

 • De Werkgroep Moeders zet zich in voor het welzijn van het kind. Het doel van de Werkgroep is het verkrijgen van erkenning, waardering en honorering voor het werk dat moeders doen voor het grootbrengen van hun kinderen. Dit betekent concreet: alle moeders boven de 21 jaar te verzekeren van een vast inkomen zolang de kinderen minderjarig zijn.


Geen commentaar. Wij zijn met stomheid geslagen:

''Zonder ambitie - Zelden bereiken Nederlandse vrouwen de top, en als ze werken, zijn ze lastig, duur en overdreven vaak ziek, zwak en misselijk. De reden? Niet het glazen plafond of de machocultuur bij bedrijven waar de vrouwenbeweging al te graag naar verwijst. Vrouwen willen liever helemaal niet werken. Rijp voor een facelift: de vrouwelijke arbeidsmoraal in Nederland''.
vrijdag 16 mei 2003

Nieuws:

 • Annemarie Jorritsma wordt burgemeester Almere (Ministerie van Algemene Zaken, persbericht Ministerraad, 16 mei 2003). Oud-minister Jorritsma is benoemd per 1 augustus 2003.
 • Marjan Agerbeek: Druk, druk, druk zit tussen de oren (Trouw, 16 mei 2003). Werken én kinderen opvoeden: daar kan een mens het behoorlijk druk mee hebben. En dat is niet alleen het geval in Nederland, zo blijkt uit een bundel essays over familiezaken die gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Phoa. In Zweden, dat wordt gezien als het meest vooruitstrevend in voorzieningen die het mogelijk maken om werk en zorg te combineren, voelen ouders zich zelfs nog drukker dan in Nederland.
 • Moeder blijft hangen in de bijstand (Het Parool, 15 mei 2003). Gemeenten doen te weinig om bijstandsmoeders (een kwart van de bijstandsgerechtigden) aan een betaalde baan te helpen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een gisteren verschenen rapport.
 • Ruud van Heese: Formatie | Gezichten op het bordes (Trouw, 15 mei 2003, tijdelijke link). [...] Er komen drie of misschien wel vier vrouwelijke ministers. [...] één staatssecretariaat geschrapt bij Sociale zaken en Werkgelegenheid (de gezinsportefeuille van Phoa).
 • Vrouwen Alliantie: Staatssecretariaat emancipatie moet blijven ! (VA, persbericht 15 mei 2003). De Vrouwen Alliantie (VA) - een koepel van 46 landelijke (vrouwen)organisaties - is hevig verontrust over de geruchten dat binnen het komende kabinet het staatssecretariaatschap voor emancipatie zal gaan verdwijnen. De vrouwenbeweging vreest dat met het wegschrappen van dit staatssecretariaat belangrijke emancipatieonderwerpen van de politieke agenda zullen verdwijnen en het verankeren van het emancipatiebeleid binnen de departementen zal stagneren.
 • Beantwoording TK-vragen over mogelijke steniging Amina Lawal (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 15 mei 2003). Zoals te verwachten: momenteel is er geen acute dreiging; Nederland blijft - ook in internationaal verband - waakzaam en zal zo nodig actie ondernemen.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]