woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Mei 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  MEI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MEI 2003

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
zaterdag 31 mei 2003

Nieuws:

 • Hirsi Ali dringt aan op zuivering islam (Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2003). Moslims in Nederland moeten afstand nemen van eeuwenoude voorschriften die leiden tot onderdrukking van de vrouw. Zij moeten inzien dat „er hele lelijke dingen in onze cultuur zitten.” Dat zegt VVD-kamerlid Hirsi Ali in een tv-interview dat zaterdagavond door de NCRV wordt uitgezonden.vrijdag 30 mei 2003

Nieuws:

 • News We Can Use, update Friday May 30, 2003.
 • Hanja May-Weggen kandidaat-commissaris Noord-Brabant (NRC-Handelsblad, 30 mei 2003). Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Hanja Maij-Weggen wordt waarschijnlijk de nieuwe commissaris van de koningin in Noord-Brabant. De christendemocrate moet hiervoor uit Brussel komen, waar ze sinds 1994 lijstaanvoerder is voor de Nederlandse CDA in de Europese Volkspartij.
 • Brabant wil Maij als commissaris (De Volkskrant, 30 mei 2003). CDA-europarlementariër Hanja Maij-Weggen treedt naar verwachting na de zomer aan als commissaris van de koningin in Noord-Brabant. De voordrachtscommissie van de provincie heeft haar unaniem op de eerste plaats gezet. Het kabinet beslist binnen enkele weken over de voordracht.
 • Ewoud Sanders: Jatmoos en Dolle Mina (NRC-Handelsblad, 30 mei 2003). Is jatmoos een ander woord voor ''handgif'' of ''handgeld'' ? En is Dolle Mina familie van Mina Bakgraag?
 • Hoe emancipatorisch is Balkenende II ? (Persbericht 28 mei 2003 van VrouwenAlliantie, mede namens Tiye International en de Nederlandse Vrouwen Raad). Tien bewindsvrouwen in het nieuwe kabinet maar het woord 'emancipatie' komt niet voor in het hoofdlijnenakkoord. De Vrouwen Alliantie (VA), de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) en Tiye International hebben het akkoord gescreend op emancipatie en komen tot de conclusie dat in het beleid van het nieuwe kabinet weinig is terug te vinden van de 10 prioriteiten die zij op 12 februari naar J.P. Balkenende stuurden.
 • Ahmet Olgun: Roddels bepalen huwelijksmores (NRC-Handelsblad, 28 mei 2003). Nog steeds halen jonge Turken en Marokkanen hun partner uit het thuisland van hun ouders. Jongens vinden de hier opgegroeide meisjes te losbandig, de meisjes achten de jongens bekrompen.
 • Benoeming Peijs kost echtgenoot functie (NRC-Handelsblad, 28 mei 2003). Omdat zijn vrouw minister van Verkeer en Waterstaat is geworden, legt een commissaris van bouwonderneming BAM zijn functie neer. De echtgenoot van minister Karla Peijs, M. Platschorre, raakt per 1 juni zijn toezichthoudende functie bij het bouwconcern kwijt, om ,,in de toekomst elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden'', aldus een woordvoerder van BAM.
 • Aantal paren met volle baan stijgt nog steeds (De Volkskrant, 27 mei 2003). Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wint het aandeel van stellen met twee werkende partners aan populariteit. Vooral in gezinnen met minderjarige kinderen werken steeds vaker beide ouders - de een in deeltijd, de ander voltijd.Bij 14 procent van de paren werkten beide partners fulltime; in 35 procent van de gevallen combineerden ze een fulltime en een parttime baan.

Actueel > Agenda:

 • woensdag 18 juni 2003 (20.00 uur):  Prof. Dr. Nelly Oudshoorn: Waar blijft de mannenpil? In de IIAV-Lezingencyclus 2003. Meer informatie.
 • woensdag 8 oktober 2003 (20.00 uur): Dr. Mineke Bosch: Aletta Jacobs: het leven en de biografie. In de IIAV-Lezingencyclus 2003. Meer informatie.
 • woensdag 3 december 2003 (20.00 uur): Prof. dr. Gloria Wekker: Still a gold coin, after all those years.... In de IIAV-Lezingencyclus 2003. Meer informatie.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Ruys, Mien (1904-1999), tuinarchitect. Te vinden op Vrouweninfo.nl > rechterkolom, Services > Biografieën historische vrouwen.woensdag 28 mei 2003

Nieuws:

 • Vrouwen centraal op bordes bij Beatrix (Algemeen Dagblad, 28 mei 2003). De vrouwen staan centraal, vandaag op het bordes bij Beatrix. Zijn we d'r allemaal? Zitten de kleding en de kapsels goed? Dan lachen naar de camera.
 • Elaine de Boer en Jan Hoedeman: Installatie kabinet-Balkenende II (Volkskrant, 28 mei 2003). Het einde van omtrekkende bewegingen: De bewindsvrouwen denken dat er heel wat gaat veranderen. Geen oude-jongens-krentenbrood-sfeer meer in Den Haag. Alleen minister Donner twijfelt nog.
 • Nederland telt nu ook leden van anderhalf-generatie (Volkskrant, 28 mei 2003). Meer dan de helft van de Marokkanen en Turken die in Nederland zijn geboren, trouwt met iemand uit het land van herkomst. Deze echtparen moeten hun kinderen in Nederland opvoeden, terwijl een van hen hier nog moet inburgeren. De integratie van de gezinnen wordt daardoor bemoeilijkt.
 • Mirjam Janssen: Grenzen van vrouwenemancipatie zijn in zicht (De Volkskrant, 28 mei 2003). Na pogingen vrouwen aan het werk te krijgen, wil de overheid nu dat mannen meer thuis doen. Onzin.
 • Katja Meertens: Emancipatie bij minister, vrouwenclubs tevreden (Algemeen Dagblad, 26 mei 2003). Minister Aart-Jan de Geus (CDA) krijgt in het nieuwe kabinet waarschijnlijk emancipatiebeleid in zijn portefeuille. 
 • Joep Zander: Vrouwensmoezen en vadercampagnes (Algemeen Dagblad, 24 mei 2003). Staatssecretaris Phoa zal het volk bijblijven als initiatiefnemer van geldverslindende campagnes. De overheid heeft miljoenen gestoken in het neerzetten van vaders als luie minkukels. De discussie wordt aangezwengeld door de helft van de bevolking te beledigen.

Actueel > Agenda:

 • zondag 8 juni 2003 (16:15) Transgender Filmtour. Chasse Cinema, Breda. Reserveren: 076-5303131.dinsdag 27 mei 2003
 • Erna Hooghiemstra: Trouwen over de grens. Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland. Dissertatie, Universiteit van Amsterdam, 27 mei 2003. De publicatie geeft inzicht in de partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland, in de achterliggende motieven en processen, alsmede in de rol van het Nederlandse immigratiebeleid.


Correctie:

 • In ons overzicht Samenstelling m/v nieuwe Kabinet staat Karla Peijs, de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat, nu in de kolom waar zij thuis hoort: die van het CDA.

Nieuws:

 • Carine Neefjes: Turken en Marokkanen halen ''thuis'' hun bruid (Rotterdams Dagblad, 27 mei 2003). Vooral Turkse en Marokkaanse meisjes worstelen met de keuze van een huwelijkspartner. Ze vinden allochtone jongens in Nederland onbetrouwbaar en hypocriet; die willen wel meisjes verleiden, maar niet met een ontmaagde vrouw het huwelijk in. Bovendien willen jongens een traditioneel huwelijk en dat zien de meeste Turkse en Marokkaanse meisjes niet zitten. ,,Hun prins op het witte paard is een moderne man uit het land van herkomst, maar ik heb zeer mijn twijfels of ze die tegenkomen.''
 • Ministerie begint Emancipatieweb (Binnenlands Bestuur, 27 mei 2003). Het ministerie van Sociale Zaken start komende zomer met een nieuwe website over emancipatie. De site verstrekt met name informatie over het emancipatiebeleid van de rijksoverheid. Op de portal zijn de inspanningen van alle ministeries te lezen.
 • Vrouwenarchief na 63 jaar weer thuis (Trouw , 27 mei 2003). 12 juli 1940: de Deutsche Sicherheits Polizei haalt het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) in Amsterdam leeg. Ze nemen alles mee: van boeken, tijdschriften, archieven en foto's tot het meubilair, typemachines en de gordijnen. Nu, 63 jaar later en na elf jaar van diplomatie en onderhandelingen, is de oorlogsbuit voor het grootste deel weer terug in de hoofdstad. Directeur Maarten van Boven van het Nationaal Archief overhandigde het originele paspoort van Aletta Jacobs, één van de geroofde topstukken, aan IIAV-directeur Joke Blom. Het IAV heet inmiddels Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging.
 • Rolverdeling man-vrouw steeds minder traditioneel (Trouw, 26 mei 2003). De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen is op zijn retour. In steeds minder gezinnen werkt alleen de man en past de vrouw op de kinderen. Vorig jaar verdeelde nog maar 30% van de Nederlandse paren de taken op traditionele manier.
 • Marloes de Koning: Fatma gaat kinderen zelf terughalen (Haagsche Courant, 26 mei 2003). Jaarlijks worden tientallen kinderen ontvoerd en door een ouder meegenomen naar het buitenland. Fatma Güngör (31) gaat haar twee zoons nu zelf terughalen uit Turkije.
 • Jan-Hendrik Bakker: Bezeten door geweld (Haagsche Courant, 26 mei 2003). Interview met André Brink over zijn boek De andere kant van de stilte. De verscheping van jonge vrouwen naar de kolonieën is in de 18e en 19e eeuw een wijdverspreid gebruik geweest. Aan het begin van de 18e eeuw zijn er bijvoorbeeld veel weesmeisjes uit Holland naar de Kaap gebracht. Maar ik denk niet dat het ooit zo blatant gedaan is als toen in zuidwestelijk Afrika.
 • Hardwerkende vrouwen (NRC-Handelsblad, 24 mei 2003, hoofdartikel). Dat uiteindelijk 5 van de 16 ministers vrouw zijn, is een klinkend resultaat als in aanmerking wordt genomen dat er veel minder vrouwelijke kandidaten zijn dan mannelijke. Vrouwen werken veel minder dan mannen en dan schiet de politiek er vaak bij in.
 • Uitzendkracht is vaker ziek (Brabants Dagblad, 24 mei 2003).  Het ziekteverzuim van uitzendkrachten is met  8,3% hoger dan dat van vaste werknemers: 6.1%. Verklaring: uitzendkrachten zijn veelal vrouwen, jeugdigen, allochtonen en gehandicapten.
 • John Jansen van Galen: Waar blijven de migranten? (Parool, 24 mei 2003, column). Met vrouwen gaat het crescendo in de regering, nu de immigranten nog.
 • Eindelijk ruimte voor vrouwen? (Parool, 24 mei 2003, dossier wetenschap). Van de 42 nieuwe leden die dit jaar mogen toetreden tot de prestigieuze British Royal Society, zijn er maar liefst 9 vrouw. Een recordaantal, want tot dusver had het 343 jaar oude wetenschappelijke gremium nooit meer dan vier vrouwen per jaar toegelaten.
 • Derde Belevingsmonitor: overdracht van normen en waarden hoog op de agenda (persbericht Ministerraad, 23 mei 2003). Hieruit: 79% van de bevolking is ontevreden over de emancipatie van moslimvrouwen.

Actueel > Agenda:

Varia > Klein vuil:

 • Raoul Heertje: Tien Vrouwen (Parool, 24 mei 2003, column). Tien vrouwen in het kabinet. Echte vrouwen! Wat een gigantische omwenteling. Tien vrouwen, dat is als je het even snel uitrekent, ten minste twintig borsten. Een enorme overwinning voor het feminisme.

Focus > Emancipatie & Internet

 • Nancy Nackaerts: Vrouwen zoeken plaats in digitale samenleving (De Standaard, 23 mei 2003). Traditionele verschillen lossen niet op in cyberspace. De digitale kloof tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen blijft. Vrouwen gebruiken de computer minder dan mannen en voor andere doeleinden. Meisjes kiezen ook zelden voor een opleiding die tot een carričre in de informaticawereld leidt. Vlaamse onderzoekers willen het discours opentrekken van louter toegang tot infrastructuur naar digitale vaardigheden. Zie het rapport Vrouw-zijn in de digitale samenleving: vrouwen, gender en informatie- en communicatietechnologiën van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid.maandag 26 mei 2003

Nieuws:

 • Combinatie fulltime en parttime werken populair(CBS Webmagazine, 26 mei 2003). In 2002 waren er ruim 3,5 miljoen paren in Nederland. Bij meer dan de helft van de paren hadden beide partners betaald werk. De meesten combineerden een fulltime en een parttime baan. In de afgelopen tien jaar is het aandeel met twee werkende partners sterk gegroeid. Vooral in gezinnen met minderjarige kinderen behoren steeds vaker beide ouders tot de werkzame beroepsbevolking.
 • Nieuwe Eerste Kamer gekozen (De Telegraaf, 26 mei 2003). De leden van de Provinciale Staten kiezen maandag de nieuwe Eerste Kamer. In totaal brengen 764 provinciale politici in de twaalf provincies een stem uit op de kandidaten voor 75 plaatsen in de Eerste Kamer. Eerste op de CDA-lijst is Yvonne Timmerman-Buck. Andere bekende vrouwen: Mirjam de Rijk (oud-partijvoorzitter GroenLinks) en feministe en publiciste Anja Meulenbelt (SP).
 • Gijs Herderscheę: Scherpere eisen: minder WW'ers (De Volkskrant, 26 mei 2003). Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering (WW) neemt de komende jaren minder snel toe dan verwacht. Door de beoogde aanscherping van de eisen voor een WW-uitkering lopen mogelijk 85 duizend werklozen deze mis. Dit heeft het uitkeringsinstituut UWV berekend op basis van het regeerakkoord. [...] Waarschijnlijk groeit het aantal personen dat is ontslagen en dat geen aanspraak kan maken op een bijstandsuitkering. Deze mensen hebben óf te veel spaargeld óf een werkende partner met een inkomen boven het minimum.
 • Wybo Algra: Arts schiet tekort bij zwangere met epilepsie (Trouw, 26 mei 2003). Zwangere vrouwen met epilepsie weten te weinig over de gezondheidsrisico's voor hun kind. Dat zegt hoogleraar medische genetica Dick Lindhout van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij sprak vrijdag op een neurologencongres over vrouwen en epilepsie.
 • Malika el Ayadi: Seksueel misbruik / Veilig heenkomen na leven met loverboy (Trouw, 26 mei 2003). ,,Ik kreeg mijn eerste zoentje van hem toen ik beloofde niet naar de politie te stappen'', zegt Nancy. Ze is nu 19 jaar, toen ze 15 was dwong haar vriendje haar tot prostitutie. Uit angst hem te verliezen bleef ze bij hem. Nancy woont nu in Asja, het enige opvanghuis in Nederland voor loverboy-slachtoffers.
 • Bewindsvrouwen nieuw kabinet ''vergeten'' domeinnaam (Nu.nl, 26 mei 2003). Slechts drie van de zeven vrouwelijke bewindslieden van het nieuwe kabinet beschikt op dit moment over een Internet-domeinnaam met .nl erachter. De andere vier laten het vooralsnog afweten. Op een na, hebben hun mannelijke collega's wel allemaal een domeinnaam.

Nieuwsarchief:

 • Erik Huisman: Kleilaagcultuur aan top nekt ambitieuze vrouwen (Haagsche Courant, 26 april 2003). Ina Brouwer stootte in 1993 gevoelig haar hoofd toen ze het duo-lijsttrekkerschap in de politiek voorstelde. Sindsdien zijn we weinig opgeschoten, constateert ze in haar boek 'Het geheim van het glazen plafond'. Aan de top heerst een soort kleilaagcultuur.

Focus > Kabinetsformaties > Kabinetsformatie 2003[ Pagina: 1 2 3 4 5 6  >>>]