woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  MAART 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2003

Voor archief april en mei 2003:
zie voorlopig nog de lopende rubriek "Nieuw op de site - april en mei 2003"Naar archief april 2003
maandag 31 maart 2003

Nieuws:

 • IkVaderKrant, jaargang 3, nr. 1 verschenen (Ikvader.nl, 31 maart 2003)
 • Robin Blom: Bad Candy trapt mannen tegen de billen (AD, 31 maart 2003). Ze werden bedacht door een man, ze werden uitgekozen en bekendgemaakt door een man. De meidenband Bad Candy wil de overmacht van mannen in de rockwereld terugdringen.
 • Hélene van Beek: Oorlog is mannenzaak (BN De Stem, 31 maart 2003). Ook al kennen we vanuit de historie wel vechtende vrouwen, zoals onze Haarlemse Kenau, oorlog is en blijft een mannenzaak. Het Nederlandse leger bestaat wel voor 8% uit vrouwen, maar die zitten in logistieke functies of de entertainment-industrie; in elk geval nooit in de frontlinie. Interview met Els Kloek en Ruth Oldenziel.
 • Hans van Maanen: Oude moeders maken Europa grijs (Het Parool, 29 maart 2003). Wolfgang Lutz van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen: de bevolkingsopbouw van Europa heeft in 2000 een kritisch punt is gepasseerd. Lutz wijst op het weinig flexibele onderwijssysteem, de jeugdwerkloosheid, de woningnood en de traditionele, op mannen gerichte carrièrepatronen als redenen waarom vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen en die dus aangepakt zouden kunnen worden.
 • Campagne ''Mannen in de hoofdrol''. Antwoord Staatssecretaris Phoa van SZW op Kamervragen SGP-fractievoorzitter Van der Vlies (Ministerie van SZW, 28 maart 2003). Hieruit: ''Voor minder dan 1 € per volwassen burger krijgen alle Nederlandse inwoners via de campagne prikkels tot Bewuster Samen Leven, alsmede om zelf en samen te werken aan een Betere Balans tussen Werk en Thuis''. Totaal 10,5 miljoen euro (23 miljoen gulden) in een periode van 2,5 jaar.
 • Tussenschoolse kinderopvang prioriteit in komende kabinetsperiode (Persbericht Vrouwen Alliantie, mede namens het Landelijk Steunpunt Vrouwen en de Bijstand, de FNV Vrouwenbond en Sjakuus, 28 maart 2003). Aan de emancipatiewoordvoerders Niny van Oerle (CDA), Evelien Tonkens (GroenLinks) en Jet Bussemaker (PvdA) is vandaag de ‘Monitor Zorg Centraal’ aangeboden. Vanaf 8 maart 2002 hebben de emancipatie- en anti-armoedebeweging de inspanningen van de Tweede Kamerleden op de voet gevolgd.
 • De 100 beste werkgevers van Europa (website EU, 28 maart 2003). EU-Commissaris Diamantopolou reikte donderdag 27 maart 2003 de prijzen uit voor het beste diversiteitsbeleid. Onder de top-100 waren drie Nederlandse bedrijven: Pentascope, Viking Direkt en VX Company.

Agenda:

 • donderdag 10 april 2003: Kennis maken en kennis delen. Bijeenkomst van Vrouwennetwerk Zuid-oost Brabant. Plaats: Kennispoort, Eindhoven. Tijd: 18.00 - 21.00 uur. Sprekers: Iteke Weeda en Karin van Vliet.zondag 30 maart 2003

Actueel > Agenda:

 • woensdag 9 april 2003: Feministisch Kafee Amsterdam. Thema: Levenskunst.
 • Op zondag 18 mei 2003 vindt in Nijmegen de Marikenloop plaats, een ''ladiesrun'' over 5 of 10 kilometer. Een deel van de opbrengt gaat naar Mama Cash.
  • Alleen voor vrouwen. Mannen hebben overigens het laatste woord, want in gevallen waarin het reglement niet voorziet, beslist het bestuur van de organiserende Stichting Zevenheuvelenloop. En dat bestaat ... juist,  ja.zaterdag 29 maart 2003

Nieuws:

 • Verbod op erotiek in Brazilië (Rotterdams Dagblad, 29 maart 2003, tijdelijke link). Een vrouwelijk parlementslid van de regerende Arbeiders Partij (PT) wil namelijk paal en perk stellen aan het opvoeren van schaars geklede dames in mediareclames die met het overdadig appelleren aan seks en erotiek allerhande producten aanprijzen.
 • Eveline Brandt: Hoogleraar seksuologie | Liever had ik de fakkel doorgegeven (Trouw, 29 maart 2003, tijdelijke link). Vier decennia werkte hij als seksuoloog en zo'n beetje alles zag hij veranderen. Van ''lustangst'' en ''seksschuld'' naar ''lustplicht''. Jos Frenken en zijn fascinatie voor het rariteitenkabinet van de seksuologie.
 • Eveline Brandt: Seksueel geweld onbesproken in therapie (Trouw, 29 maart 2003, tijdelijke link). Ten minste een kwart van alle mensen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg is slachtoffer van seksueel geweld. Een groot deel van hen krijgt geen goede behandeling, omdat hulpverleners niet naar seksueel geweld vragen of niet deskundig zijn. Daardoor heeft ruim de helft van deze patiënten ook ná behandeling nog ernstige psychische problemen.
 • Uitbreiding kinderopvang pas in 2005 (Algemeen Dagblad, 29 maart 2003). De voorgenomen verbetering en uitbreiding van de kinderopvang zijn uitgesteld. De nieuwe regeling, die meer concurrentie en een betere kwaliteit bij crèches moet brengen, komt er pas in 2005.
 • John Volkers: Kwart sportbestuurders moet in 2005 vrouwen zijn (Volkskrant, 28 maart 2003, tijdelijke link). Dat vindt LNVS, het landelijk netwerk vrouwen in de sport. Nu is het ruim 12%, enkele tienden meer dan in 2002 toen tijdens een debat in Zeist ook al stevige voornemens bekend werden gemaakt.
 • Mannen in de bijrol op de Huishoudbeurs (Rotterdams Dagblad, 28 maart 2003, tijdelijke link). Mannen in de hoofdrol van het huishouden? Nog even niet. Op de Huishoudbeurs is de nieuwe campagne van de rijksoverheid althans nog niet echt in de praktijk gebracht.

Actueel > Tijdschriftenrek:
vrijdag 28 maart 2003

Nieuws:

Emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl:

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Op zaterdag 29 maart 2003, tijdens het symposium “Draagmoederschap in Nederland”, vindt de uitreiking plaats van de Corrie Hermann Prijs aan Dr. Sylvia Dermout, gynaecoloog in De Heel Zaans Medisch Centrum. Zij vervult sedert vele jaren een voortrekkersrol in het totstandkomen van hoogtechnologisch ideëel draagmoederschap in Nederland voor vrouwen die door kanker of door een congenitale afwijking hun baarmoeder verloren.
 • VNVA Balansprijs 2003 voor Anna Hinze (Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen, 20 februari 2003).
 • Balansprijs (Afdeling Amsterdam van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen).

Nieuwsarchief:
donderdag 27 maart 2003

Nieuws:

 • Notitie Stand van zaken mbt uitvoering van de aanbevelingen Veiligheidsraad 1325 Vrouwen vrede en veiligheid. Brief dd. 26 maart 2003 van minister de Hoop Scheffer (BZ) aan de Tweede Kamer. Over voornemens om de gendergelijkheid te bevorderen bij bv. conflictpreventie, vredesoperaties en programma’s van wederopbouw en reconstructie
 • Malika el Ayadi: Meppende man niet langer relatieprobleem (Trouw, 27 maart 2003). Per jaar rukt de Utrechtse politie 2500 keer uit voor vrouwenmishandeling.  Nieuw in Utrecht, en vanaf volgende week in heel Nederland, is dat de politie huiselijk geweld niet meer doorschuift naar de hulpverlening. Het korps pakt nu het probleem zelf aan. Daarvoor moet de opstelling van de politieagenten veranderen.
 • Katja Meertens: Crèches niet klaar voor de markt (AD, 27 maart 2003). Nog niet gepubliceerd branche-onderzoek van PricewaterhouseCoopers: Driekwart van de kinderdagverblijven staat er financieel beroerd voor. ,,Eigenaren van kinderdagverblijven zijn goede pedagogen, maar slechte ondernemers'', zegt Anja Berkelaar. De bedrijfsvoering is vaak slecht.
 • Hans Krikke: Hatifa | Tussen vader en vriend (Trouw, 26 maart 2003, tijdelijke link). Journalist Hans Krikke volgde een jaar lang vertrouwenspersoon Sacha Noordervliet op een 'zwarte' school voor havo/vwo. En hij tekende de verhalen op van allochtone meisjes die Noordervliets hulp inriepen. Het resultaat verschijnt deze week onder de titel 'Als niemand luistert'. Uit dat boek het verhaal van Hatifa.
 • In vitro fertilisatie bij lesbische echtparen. Vragen van TK-lid van der Laan (D66) aan minister Donner (Justitie) dd. 26 maart 2003. Over de juridische problemen die lesbische echtparen ondervinden als ze gebruik maken van IVF.
 • Verblijfsstatus Turkse studentes wegens een hoofdoekverbod. Vragen van TK-leden Van Vroonhoven-Kok en Sterk (VVD) aan minister Nawijn (Vreemdelingenzaken) dd. 24 maart 2003. Over de (on)wenselijkheid van het toekennen van een verblijfsstatus aan studentes op grond van een hoofddoekverbod in het land van herkomst.

Servicepagina > Oproepen:[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]