woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juni 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  JUNI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JUNI 2003

woensdag 4 juni 2003

Nieuws:

 • Peter de Lange: Vrouwenleven ziet er onder hoofddoek heel anders uit (Rotterdams Dagblad, 4 juni 2003).  Tonny van Sommeren, 45-jarige Rotterdamse kunstenares, gaat een maand lang gehoofddoekt door het leven. Voor de buitenwereld ben je dan opeens een ander iemand. 
  • Van Sommeren doet ook verslag op haar website.
 • Discriminatie van oudere vrouwelijke patient (Haagsche Courant, 4 juni 2003). Onderzoek van het Europese Instituut van Oncologie in Milaan: Oudere patiënten lopen een grote kans op discriminatie, zeker als ze borstkanker hebben. Vrouwen van 75 jaar en ouder krijgen zelden chemotherapie: ze zouden deze behandeling niet aankunnen of niet lang genoeg leven om ervan te profiteren.
 • Philippe Remarque: Hoogste Duitse Hof buigt zich over hoofddoek (Volkskrant, 4 juni 2003). Duitslands hoogste rechtbank, het Constitutionele Hof in Karlsruhe, buigt zich over de vraag of leraren een hoofddoek mogen dragen. De zaak is aangespannen door een moslim-lerares die niet in dienst werd genomen omdat ze weigerde voor de klas haar hoofddoek af te doen.
 • Zestien nieuwe Kamerleden beëdigd (Trouw, 4 juni 2003). I de Tweede Kamer zit nu het recordaantal van 57 vrouwen. Dat waren er na de verkiezingen in januari 55.
 • Meindert van der Kaay: Voetbalvandalisme | Alleen maar voor de kick (Trouw, 4 juni 2003). Voetbalhooligans: blanke mannen, gemiddeld 25 jaar oud, 20% zelfs boven de dertig met een agressiestoornis. Bij de aangehouden supporters zat geen enkele vrouw en bijna ook geen allochtoon. Ze nemen het ook in het verkeer, in het uitgaansleven en in relaties niet zo nauw met de wet. Bij het minste of geringste laten zij hun handen wapperen.
 • Hooligans ook buiten stadion crimineel (NRC-Handelsblad, 3 juni 2003). Het rapport De bal of de man? : het merendeel van gewelddadige supporters gedraagt zich ook in het verkeer, tijdens het uitgaan of thuis gewelddadig. Deze mannen zijn volgens het onderzoek bij de politie in hun eigen woonplaats bekend als notoire probleemgevallen.
 • Hooligans krijgen aanpak op maat (persbericht ministerie van VWS, 3 juni 2003). Staatssecretaris Ross omarmt de aanbevelingen in het rapport De bal of de man? Voetbalvandalen moeten een individuele aanpak krijgen: weren van de harde kern uit het stadion, daarnaast zonodig strafrechterlijke hulpverlening om bijvoorbeeld de agressie te kunnen beheersen.
 • Gretha Parma: Rotterdam verjongt en verkleurt (NRC-Handelsblad, 3 juni 2003). Rotterdam verjongt, verarmt en wordt steeds 'zwarter'. Met deze jonge stadsbevolking gaat niet alles naar wens, al vanaf de kleuterschool. Ongeveer 20% kampt met emotionele of gedragsproblemen. Acht jaar later vertoont eenvijfde van de jongens ,,agressief en/of delinquent gedrag'', eenvijfde van de meisjes ,,scoort ongunstig voor psychisch welbevinden''.
 • Prof. dr. L.G.M. Stevens: Oma als economische factor (Rotterdams Dagblad, 2 juni 2003). Wat voor oma geldt, is ook op opa van toepassing. De hulpvaardigheid en beschikbaarheid van grootouders zijn voor menig gezin met zorgafhankelijke kinderen een belangrijke draagkrachtverhogende factor. De piekdrukte van het tweeverdienersgezin met zorgafhankelijke kinderen is een precair maatschappelijk probleem geworden.
 • Bijstand groeit weer, na vijf jaar daling (CBS webmagazine, 2 juni 2003). In oktober 2002 nam het aantal bijstandsuitkeringen voor het eerst sinds 5 jaar met ruim 1000 toe tot 318.000. De eerdere daling was onder alleenstaande ouders relatief klein. De daling onder alleenstaanden was bij de mannen groter dan bij de vrouwen.

Nieuwsarchief:

Actueel > Agenda:

 • vrijdag 13 juni 2003: Netwerkdag van de centrum Vrouw en Milieu (VeM). Ochtendthema: Creatief denken - beleidsbeinvloeding, middag: presentatie deelnetwerken Congrescentrum Antropia, Driebergen. 15 euro voor niet-leden, gratis voor leden. Info en aanmelden Anneke Kuijk, vem@antenna.nl, 030-2321726.
 • donderdag 19 juni 2003: ''Spelen met dilemma’s rondom arbeid en zorg''. Een nieuw denkkader voor emancipatie en diversiteit. Werkconferentie in het Zaantheater.

Den Haag > ministerie van Justitie > Publieksinformatie:

 • Rechtenslecht. Nieuwe publiekssite van het Openbaar Ministerie. Met informatie over en links naar onder meer Veiligheid/geweld, Huiselijk geweld/seksueel misbruik en Discriminatie.

  • woensdag 4 juni 2003: Nancy Fraser: Sociale rechtvaardigheid en erkenning voor verschil in een globale wereld van biotechnologie (in het Engels). Tweede OPZIJ-lezing in Maastricht (klik hier voor verdere gegevens) • dinsdag 3 juni 2003

  Nieuws:

  • Nieuwsbrief 114 (21 mei t/m 3 juni 2003) verschenen.
  • Ruzie in de VVD-fractie. Hirsi Ali eist woordvoerderschap integratie op (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Het VVD-kamerlid Hirsi Ali is boos op fractievoorzitter Van Aartsen, die weigert haar op voorhand het woordvoerderschap over integratie en emancipatie toe te zeggen.
  • Carl Mureau: Ex-burgemeester Van Maaren slaat terug (Algemeen Dagblad, 3 juni 2003). Chaos in de ambtenarij, het ontbreken van ondersteuning en een tegenwerkende gemeentesecretaris. Door de combinatie van die factoren kon Loekie van Maaren-van Balen nooit slagen als burgemeester van Leeuwarden. Dat valt althans op te maken uit haar boek Hoezo burgemeester, dat ze morgen officieel presenteert.
  • Pieter Lalkens: Wie is bang voor levensloopverlof ? (Het Financieele Dagblad, 3 juni 2003). Al een jaar lang wordt er in de politiek gesproken over een verlofregeling die het voor een werknemer makkelijker maakt werk en andere levensdoelen te combineren. De ''levensloopregeling'' valt bij kleine ondernemers in slechte aarde. 'Werknemers hebben al genoeg verlofdagen.'' Maar is de vrees van de werkgevers wel terecht?
  • Pieter van den Blink: Wetsvoorstel / Hoofddoekje moet weg op Franse scholen (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Leek het er eindelijk op dat de moslimgemeenschap en de Franse staat elkaar gevonden hadden, gaat het toch weer mis. Het hoofddoekje, lang getolereerd en door linkse politici zelfs verdedigd, verhit de gemoederen plotseling zeer. De rechtse regeringspartij UMP heeft een wetsvoorstel in de maak om het dragen ervan op scholen te verbieden en, nog opmerkelijker, ter linkerzijde gaan vergelijkbare stemmen op.
  • ''Wens sekse-verandering vaak waanidee'' (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). De wens tot geslachtsverandering is vaak een voorbode van een psychose. Er moet daarom zorgvuldiger en terughoudender worden omgegaan met transseksuele operaties, zeker bij minderjarigen.
  • Mirjam Schöttelndreier: Het wankele kaartenhuis dat gezin heet. Werkende vrouwen en thuisblijfmoeders (De Volkskrant, 30 mei 2003). Bespreking van: Anneke van Baalen - Brusterschap (De Bonte Was) en Brenda Scholten - Tijd voor de kinderen. Eigentijdse verhalen over de keuze tussen werk en zorg (Unieboek).
  • E-Quality: Reactie op de Inventarisatie van het kabinetsbeleid voor allochtone vrouwen in Nederland (E-Quality.nl, 27 mei 2003). De Inventarisatie van het Kabinetsbeleid voor Allochtone Vrouwen in Nederland is een goede eerste aanzet, maar het komt nog niet tegemoet aan wat er werkelijk nodig is om de maatschappelijke positie van zmv-vrouwen te verbeteren. Om daar verbetering in te brengen is het belangrijk om op korte termijn in kaart te brengen wat de belangrijkste prioriteiten zijn van zmv-vrouwen zelf.

  Tweede Kamer:

  • Wijzigingen in ''de vrouwenfractie'': van de 55 op 22 januari 2003 in de Tweede Kamer gekozen vrouwen hebben er vijf hun zetel opgegeven, toen zij zitting namen in het nieuwe kabinet. Voor het CDA zijn dat de ministers Maria van der Hoeven en Agnes van Ardenne en staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp; voor de VVD de staatssecretarissen Annette Nijs en Melanie Schultz van Haegen. Op dinsdag 6 juni zijn nieuwe Kamerleden beëdigd. Onder hen Myra van Loon-Koomen en Margreeth Smilde (beiden CDA). Voor de VVD Ineke Dezentjé Hamming en Edith Schippers. En voor D66 Ursie Lambrechts. Binnenkort daarom een update van onze pagina Vrouwelijke Kamerleden nu.  Voorts signaleren we de terugkeer van Frans Weekers, eerder voor de VVD woordvoerder emancipatiezaken. 
  maandag 2 juni 2003

  Nieuws:

  emancipatie.pagina.nl:

  • ''Enabling Safety for LesBiGay Teachers'' is binnen het EQUAL-programma, in het kader van het Europees Sociaal Fonds, één van de Nederlandse projecten die het verbeteren van (her)intredemogelijkheden tot doel hebben. In dit geval van LesBiGay Teachers (lesbische, bi- en homoseksuele docenten en niet onderwijzend personeel).

  Actueel > Agenda:

  Tijdschriftenrek:
  Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''  [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7 ]