woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juni 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  JUNI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JUNI 2003
 • woensdag 25 juni 2003: Emancipatie op een zijspoor ? Universiteit van Amsterdam. Debat n.a.v. een rapport in het kader van de tweede nationale rapportage over het VN-Vrouwenverdrag (Amsterdam, organisatie door Belle van Zuylen Instituut).
 • woensdag 25 juni (20:00 uur) Femcafé Nijmegen: de vrouw in de media. Klinker, van Broeckhuysenstr 46, Nijmegen. Info: Mijke Elbers, 024-3227531, femcafe-nijmegen@hotmail.com. • dinsdag 24 juni 2003

  Nieuws:

  • Scholier heeft gekke trekjes (Brabants Dagblad, 24 juni 2003). Tom ter Bogt, onderzoeker van het Trimbos-instituut, in onderzoek naar het welbevinden van Nederlandse jongeren: Vooral tienermeisjes hebben het zwaar. Meer dan de helft van de scholieres van rond de 16 vindt zichzelf te dik: een cultureel gekleurde waarneming: We ontdekten dat meisjes van Surinaamse en Antilliaanse afkomst vaak dikker zijn dan Nederlandse meisjes, maar dat niet als een probleem zien.
  • Jongeren geven hun eigen leven het cijfer acht (Haagsche Courant, 24 juni 2003). Jongeren zijn goed te spreken over de kwaliteit van hun leven. Toch: meer dan de helft meerdere keren per week last van slaapproblemen, hoofdpijn, zenuwachtigheid of een slecht humeur. Meisjes hebben vaker gezondheidsklachten en een negatiever lichaambeeld van zichzelf dan jongens.
  • Lager opgeleiden hebben meer problemen (persbericht Trimbos-instituut, 23 juni 2003). Het onderzoek: Psychische gezondheid, risicogedrag en welbevinden van Nederlandse scholieren; over de hele lijn hebben meisjes meer problemen dan jongens.
  • Veel zwangeren weigeren HIV-test (Haagsche Courant, 23 juni 2003). 14% weigerde in de regio Amsterdam, vooral Nederlandse, Turkse en Marokkaanse vrouwen.Vrouwen afkomstig uit een gebied met een hoog HIV-risico, zoals ten zuiden van de Sahara, lieten zich wel testen.
  • Nederlandse abortusboot tergt Polen. Gestapo, roepen betogers (Rotterdams Dagblad, 23 juni 2003). Een Nederlandse abortusboot van de vrouwenorganisatie 'Women on Waves' verhit de gemoederen in het overwegend rooms-katholieke Polen. Het schip meerde gistermiddag na enig oponthoud af in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Op de kade stond een groepje betogers dat vaartuig en wachtende sympathisanten met eieren en rode verfbommetjes bekogelde.
  • Rechtbank wil abortuszaak niet heropenen (Nederlands Dagblad, 23 juni 2003). De federale districtsrechtbank van Dallas (Texas) heeft een verzoek afgewezen tot heropening van de rechtszaak die in 1973 leidde tot de legalisering van abortus in de Verenigde Staten.
  • Runa Hellinga: Polen aborteert er op los ondanks wet (Brabants Dagblad, 23 juni 2003). De komst van de abortusboot heeft de gemoederen in het overwegend katholieke Polen danig verhit. President Kwasniewski noemt het zelfs 'iets volstrekt negatiefs'. Maar hoe streng de abortuswetgeving ook is, er worden jaarlijkse op grote schaal abortussen uitgevoerd in Polen, door erkende artsen.
  • Kinderdagverblijven. Antwoord dd. 23 juni 2003 van minister de Geus (SZW) op vragen van de TK over het dalend aantal inschrijving op kinderdagverblijven. Hieruit: de werkgeversbijdragen dalen niet. Het aantal CAO-afspraken over kinderopvang neemt nog steeds toe. Wel is het lastig bestaande afspraken te handhaven of uit te breiden.
  • Hulp voor jonge getuigen thuisgeweld (Friesch Dagblad, 23 juni 2003). De stichting Blijf van m’n Lijf gaat samen met Asja kinderen helpen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. De cursus werd eerder in Groningen gehouden en is bedoeld om kinderen te laten praten over hun ervaringen. Doel is te zorgen dat de kinderen weerbaarder worden en minder snel in een isolement terechtkomen.
  • Paul Berkhout: Nooit met lege handen de trap oplopen (Gelderlander, 23 juni 2003). Veertig jaar na de 2e feministische golf is een vrouw aan de top nog altijd een bezienswaardigheid. Dinette Bekhuis, algemeen directeur van uitzendorganisatie Unique Nederland, is 34 jaar jong en vrouw. Die combinatie maakt dat het uitzonderlijk is, beseft Dinette Bekhuis. Het is voor iedere jonge vrouw onderwerp van gesprek, zegt ze. Maar een kind staat in deze fase van mijn leven niet op mijn prioriteitenlijstje.

  Aktueel> Agenda:

  Aktueel > Tijdschriftenrek:


  maandag 23 juni 2003

  Nieuws:

  • Oprichten in deeltijd (CBS Webmagazine, 23 juni 2003). In 2002 zijn bijna 40 duizend reguliere bedrijven opgericht en 12 duizend deeltijdbedrijven (bedrijven waarin niemand vijftien uur of meer per week werkt).
  • Pieter van den Blink: Hoofddoekje staat centraal in Franse strijd tegen radicalisme (Trouw, 23 juni 2003). Franse moslima's die gesluierd naar school komen zijn binnenkort in overtreding. Het ziet ernaar uit dat de regering-Raffarin een verbod op het dragen van hoofddoekjes in scholen gaat uitvaardigen. 'Elk uiterlijk teken van religie' moet uit de klas verdwijnen, ook keppeltjes en kruizen, maar het hoofddoekje is de ware inzet.
  • Arts stuurt makkelijker vrouw in WAO. Brancheorganisatie: bedrijfsartsen denken traditioneel (Algemeen Dagblad, 23 juni 2003). Bedrijfsartsen doen bij vrouwen minder moeite dan bij mannen om ze uit de WAO te houden. Volgens voorzitter M. A-Tsjak van de Vereniging van Bedrijfsartsen denken de artsen te veel vanuit het traditionele rolpatroon dat werk voor mannen belangrijker is dan voor vrouwen.
  • Mobiele kliniek abortusboot verzegeld (De Telegraaf, 23 juni 2003). De mobiele kliniek aan boord van de abortusboot in de Poolse havenstad Wladyslawowo is maandag verzegeld. Dat gebeurde na een inspectie van het Openbaar Ministerie op het schip van de organisatie Women on Waves. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd.
  • Abortusboot / Links en rechts Polen zien komst activistes als welkome afleiding (Trouw, 23 juni 2003). Alsof de vrouwen van de ''Langenort'' hun provocerende actie kracht wilden bijzetten, voer het abortusschip gisteren de haven van Wladyslawowo binnen tijdens de jaarlijkse mis voor zeelieden. Plaatselijke vissers dreigden al dagen van tevoren de haven te blokkeren om het uitdelen van abortuspillen aan boord van de ''Langenort'' onmogelijk te maken.
  • Ophef bij aankomst abortusboot (De Volkskrant, 23 juni 2003). De Nederlandse 'abortusboot' van Women on Waves ligt sinds zondagmiddag afgemeerd op een veilige plek in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Het schip werd bij binnenkomst vanaf de kade bekogeld met eieren en verfbommetjes, maar volgens een van de initiatiefnemers, gynaecologe Gunilla Kleiverda, zijn de lokale autoriteiten de varende vrouwenkliniek zeer terwille.
  • Poland: ''Abortion boat'' stirres up controversy (Indymedia.nl, 22 june, 2003). The Women On Waves ship, carrying a mobile abortion clinic, finally was allowed to enter a Polish harbour. The ship wich sails under dutch flag was welcomed by pro and contra demonstrators and is getting a lot of media attention in Poland.  zondag 22 juni 2003

  Varia > Audio-video:
  zaterdag 21 juni 2003

  Nieuws:

  • ''Er wordt heel wat geslagen in relaties'' (Nederlands Dagblad, 20 juni 2003). Het aantal aangiften van huiselijk geweld stijgt fors in Amsterdam. ''Het taboe is eraf en nu blijkt dat er heel wat wordt afgeslagen in relaties'', zei Joop van Riessen, plaatsvervangend korpschef van de politie in Amsterdam-Amstelland, donderdag op het symposium ''Tien jaar moord en doodslag''.
  • Jan Hunin: Nederlandse abortusboot ergert het Roomse Polen (Het Parool, 21 juni 2003). Na Ierland en Malta te hebben opgeschikt met hun abortusboot Aurora, zijn de Nederlandse Women on Waves nu onderweg naar het zo mogelijk nog katholiekere Polen. Ze verwachten morgen aan te komen in de haven van Wladyslawowo. Om tot actie over te gaan zullen ze de Poolse territoriale wateren weer verlaten: het land heeft een van de strengste abortuswetgevingen van Europa.
  • Jan Willem Veenhof: Abortusboot koerst nu oostwaarts, naar Polen (Nederlands Dagblad, 20 juni 2003). Na twee jaar gaan de trossen weer los. De abortusboot van de vrouwenorganisatie Women on Waves (WoW) biedt vanaf vandaag Poolse vrouwen twee weken lang de gelegenheid ongewenste zwangerschappen af te breken.
  • Mopperen op de zomervakantie. Kritiek van Onderwijsinspectie en werkende ouders (NRC-Handelsblad, 21 juni 2003). Volgende week begint in het basisonderwijs in het noorden van het land de zomervakantie. De Onderwijsinspectie heeft bedenkingen over zes weken vrij. Voor werkende ouders begint een jaarlijkse worsteling.
  • KNMG-Studentenplatform oneens met uitspraken Minister Hoogervorst (KNMG.nl, 20 juni 2003). Het platform is ernstig bezorgd na de uitspraken van Minister Hoogervorst van VWS (woensdag tijdens een overleg in de Kamer) om huisartsen niet langer in deeltijd te laten werken. Dit zal het artsentekort nog verder vergroten, zo meent het studentenplatform. Het vindt bovendien dat de minister voorbij gaat aan de complexiteit van het probleem.
  • De Volkskrant corrigeerde de mededeling in het bericht Abortusboot onderweg naar Polen voor ''anticonceptie'' (20 juni 2003), dat Women on Waves in 2001 niet was uitgenodigd door Ierse organisaties. De ''abortusboot'' was onder meer gevraagd door de Cork Women's Right to Choose. Zie over de Ierse campagne overigens ook ons dossier 028.

  Aktueel > Agenda:

  [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6 7  >>>]