woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juni 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  JUNI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JUNI 2003

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
maandag 30 juni 2003

Nieuws:

 • Ministerraad stemt in met geactualiseerd plan van aanpak herintredende vrouwen (Ministerie van SZW, persbericht 30 juni 2003).  In 2003 en 2004 worden in totaal 25 regionale convenanten gesloten om herintredende vrouwen aan het werk te helpen. In de convenanten staan afspraken over de aantallen vrouwen en de manier waarop zij aan het werk worden geholpen door de betrokken regionale partijen zoals gemeenten, Centra voor Werk en Inkomen, brancheverenigingen en werkgevers.[...] Uiteindelijk doel is dat eind 2005 50.000 herintredende vrouwen weer aan de slag zijn.
 • Marc Peeperkorn: Aantal subsidies drastisch gekort (De Volkskrant, 30 juni 2003, tijdelijke link). Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil het aantal organisaties in de zorg-, sport- en welzijnssector dat subsidie krijgt, fors uitdunnen. Ruim driehonderd instellingen krijgen vandaag te horen dat verlenging van hun subsidie vanaf 2004 onzeker is. [...] De lijst met organisaties waarop Hoogervorst zijn oog heeft laten vallen, is zeer divers. Daarop o.a. de Rutgers Stichting en de Stichting tegen Vrouwenhandel.
 • Rutte: Bijstandsmoeder dwingen werk te zoeken (Trouw, 30 juni 2003, tijdelijke link). VVD-staatssecretaris Mark Rutte hoopt met steun van oppositiepartij PvdA alsnog bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar te kunnen verplichten werk te zoeken. Van coalitiegenoot CDA krijgt hij hiervoor geen steun. ,,Het standpunt van het CDA is zo ideologisch dat je er met elkaar niet uitkomt'', aldus Rutte.
 • Schip Women on Waves vaart uit (Reformatorisch Dagblad, 27 juni 2003). Het schip van de Nederlandse organisatie Women on Waves is donderdagmiddag de Poolse haven Wladyslawowo uitgevaren. Het ging naar internationale wateren en keerde in de avond terug. Een woordvoerster van de organisatie wilde om veiligheidsredenen niet kwijt of er tijdens de vaart Poolse vrouwen aan boord waren. In internationale wateren zou de organisatie de abortuspil kunnen verstrekken aan vrouwen die zestien dagen over tijd zijn. Bij terugkeer kwam opnieuw de douane aan boord.
 • Koert van der Velde: Incest als ''een poging tot liefde'' (Trouw, 27 juni 2003, tijdelijke link). De aanhang van de Duitse gezinstherapeut Bert Hellinger groeit in Nederland; zijn boeken verkopen hier goed en steeds meer therapeuten nemen zijn ''methode'' over. Hellinger (78), ex-missionaris en nu spiritueel therapeut, heeft omstreden opvattingen over onder andere incest. Dat is volgens hem vaak ''een poging tot liefde, een poging om het evenwicht in een gezin te herstellen''. [...] Anneke Tol van Stichting hulpverlening seksueel misbruik vindt Hellingers ideeŽn over incest ''walgelijk''.
 • Koert van der Velde: Therapie / Meisje helpt ouders en laat zich misbruiken (Trouw, 27 juni 2003, tijdelijke link). ''Doe je ogen dicht. Verbeeld je dat je ouders voor je staan. Kijk hen in de ogen. Kniel voor hen en zeg: dank u wel.'' Zo sprak, aldus het Duitse weekblad Der Spiegel, therapeut-goeroe Bert Hellinger een cliŽnt toe, vorig jaar tijdens een drukbezochte publieke sessie. Voor iemand buigen is een teken van eerbied en onderdanigheid, en dat is wat slachtoffers van incest en andere ouderlijke slechtheid moeten tonen.
 • Minister De Geus: extra aandacht voor integratie allochtone vrouwen (Ministerie van SZW, persbericht 26 juni 2003). Minister De Geus wil de komende tijd als verantwoordelijk bewindspersoon voor emancipatiezaken meer aandacht voor de integratie van allochtone meisjes en vrouwen.

gelijkebehandeling.nl:

emancipatie.pagina.nl:
zondag 29 juni 2003

Nieuws:

 • Hof VS schrapt verbod homoseks (NRC-Handelsblad, 27 juni 2003). Het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten heeft een streep gehaald door het verbod op homoseksualiteit dat in Texas en drie andere staten gold. Het Supreme Court heeft tegelijk een ruimer recht op privacy geformuleerd voor niet-commerciŽle, vrijwillige seks tussen volwassenen.
 • Homo-uitspraak Hof splijt VS (Het Parool, 27 juni 2003). Legalisering van het homohuwelijk is in de Verenigde Staten het volgende streven van de homobeweging na de historische uitspraak van het Hooggerechtshof in Washington. Conservatieve groeperingen echter zijn in alle staten.
 • Diederik van Hoogstraten: Sodomie in VS voortaan toegestaan (De Volkskrant, 27 juni 2003). De Texaanse wet die homoseks verbiedt, is in strijd met de Amerikaanse grondwet, zo bepaalde het Hooggerechtshof donderdag. Sodomiewetten in twaalf andere staten zijn hiermee eveneens nietig verklaard.
 • Mannen worden er beter van. En vrouwen ook ! Aanbevelingen (mannenwordenerbetervan.nl, 26 juni 2003). Resultaten van de gelijknamige interactieve discussie, georganiseerd door het Ministerie van SZW.

Nieuwsarchief:

 • Margreet Fogteloo: Kind van de rekening (De Groene Amsterdammer, 21 juni 2003). Kinderopvang blijft een probleem. Eerst waren er te weinig plekken, nu dreigt het aanbod groter te worden dan de vraag. Het draait alleen om geld, niet om emancipatie.

donderdag 26 juni 2003

Nieuws:

 • Actie tegen instroom vrouwen WAO (Spits!, 26 juni 2003). Minister De Geus (SZW) gaat actie ondernemen tegen de grote instroom van jonge vrouwen zonder kinderen in de WAO. Op aandrang van de Tweede Kamer, die vindt dat er lang genoeg is gepraat over het probleem en er eindelijk eens iets moet gebeuren, komt hij op Prinsjesdag met plannen.
 • Instroom vrouwen in de WAO. Antwoord dd. 25 juni 2003 van minister de Geus (SZW) aan de Tweede Kamer. De cijfers zoals door NOVA gepresenteerd zijn correct: vrouwen onder de 30 jaar lopen 2x zoveel kans in de WAO terecht te komen dan mannen.
 • Bijna helft internetters is vrouw (Haagsche Courant, 26 juni 2003). Het aantal internettende vrouwen in Nederland blijft toenemen. In mei was 44,2 %van de websurfers vrouw, een jaar eerder was dat 42,2. Nederland staat in Europa op de 3e plaats na Zweden en het Verenigd Koninkrijk
 • Eringa wil geld van Leeuwarden (Nederlands Dagblad, 26 juni 2003). Nu haar ontslag als trouwambtenaar ongeldig is verklaard, wil Eringa schadevergoeding. Ze heeft twee jaar haar werk niet kunnen doen.
 • De gemeente Leeeuwarden ... en bestuurlijke volwassenheid (hoofdartikel Friesch Dagblad, 25 juni 2003). De gemeente moest gisteren vernemen dat Eringa tot 1 januari 2005 trouwambtenaar is; de beŽindiging van haar contract per 1 september 2001 was onterecht. De trouwambtenaar kan door deze uitspraak vandaag weer aan het werk.
 • Women on Waves krijgt boete (De Telegraaf, 26 juni 2003). De Nederlandse organisatie Women on Waves heeft woensdag een boete gekregen van de Poolse havenautoriteiten. De organisatie wordt bestraft omdat de 'abortusboot' afgelopen zondag zonder toestemming de haven van Wladyslawowo is binnengegaan.


 • donderdag 26 juni 2003 in Brussel en vrijdag 27 juni 2003 in Antwerpen: Empowerment van moslimvrouwen. Ontmoeting met Riffat Hassan. • woensdag 25 juni 2003

  Onze sites:

  • Vandaag gaan we van start met de nieuwe inrichting van onze website over het VN-Vrouwenverdrag. Ga eens kijken op vrouwenverdrag.nl.

  Nieuws:

  • Nederlandse, Duitse en Belgische vrouwen hebben ander modebeeld (MKBnet-nieuws, 25 juni 2003). De modebeleving van Nederlandse vrouwen is anders dan die van Duitse en Belgische. Bij casualkleding kiest de Nederlandse vrouw voor `je zelf zijn` boven waarden als modieus, sportief of nonchalant.
  • Trouwambtenaar had niet ontslagen mogen worden (Reformatorisch Dagblad, 25 juni 2003). Trouwambtenaar N. Eringa had niet ontslagen mogen worden door de gemeente Leeuwarden. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag beslist. Het contract van Eringa werd in september 2001 verbroken omdat zij weigerde homohuwelijken te sluiten. Eringa weigerde homoís te trouwen wegens haar geloofsovertuiging. De rechtbank deed echter geen principiŽle uitspraak. Zij concludeert dat het ontslag niet volgens de regels is verlopen. Het vijfjarig contract had niet verbroken mogen worden.
  • Brief Minister De Geus van SZW van 23 juni 2003 over een aangehouden motie-Halsema (28963, nr. 9), waarin wordt gevraagd om te onderzoeken of de werkingssfeer van de Wet aanpassing arbeidsduur (Waa) kan worden verruimd met de 360.000 bedrijven met minder dan 10 werknemers. De Geus: in december komt er een kabinetsstandpunt inzake de evaluatie van de Waa; daarin zal deze vraag worden meegenomen (Ministerie van SZW, 23 juni 2003).


  [ Pagina: 1 2 3 4 5 6 7  >>>]