woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  JANUARI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2003

Nieuw op de site - archief februari 2003
vrijdag 31 januari 2003

Actueel > Agenda:

Focus > TK-verkiezingen 2003:

 • Gekozen in de Tweede Kamer: overzicht van het aantal stemmen dat ieder van de nu gekozen TK-leden kreeg (NRC-Handelsblad, 31 januari 2003)

Nieuws:

 • Kamer België keurt homohuwelijk goed (Reformatorisch Dagblad, 31 januari 2003). België wordt na Nederland het tweede land ter wereld met een homohuwelijk. Donderdagavond keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel goed om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Eind oktober vorig jaar ging de Belgische Senaat al akkoord.
 • Belgisch parlement keurt homohuwelijk goed (De Volkskrant, 31 januari 2003, tijdelijke link).  België wordt na Nederland het tweede land ter wereld met een homohuwelijk. Donderdagavond keurde de Kamer een wetsvoorstel goed om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.
 • Raoul du Pré: Ook Verburg wil Kamervoorzitter worden (De Volkskrant, 31 januari 2003, tijdelijke link). De strijd om het voorzitterschap van de nieuwe Tweede Kamer is ontbrand. Donderdag stelde het CDA-Kamerlid Gerda Verburg zich kandidaat. Zij neemt het dinsdag op tegen de zittende voorzitter Frans Weisglas (VVD).
 • Ellen de Visser: ''Ik betaalde voor de SM-therapie, is dat liefde?'' (De Volkskrant, 31 januari 2003). Eind 1993 stelde therapeut Emiel H. met Mariska een slavinnencontract op. Daarin werd vastgelegd dat ze zich vijf jaar lang aan hem zou onderwerpen. Ze was in therapie gegaan vanwege relatieproblemen en hij had voor haar een uniek experiment in de aanbieding: hij zou haar seks en pijn toedienen om te voorkomen dat ze die combinatie in het dagelijks leven steeds weer opzocht. [...] Donderdag werd hij veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan een voorwaardelijk, en een beroepsverbod van twee jaar.

 • Nyfer: ouderschaps- en zorgverlofregelingen voldoen niet meer (MKB-Net Nieuws, 30 januari 2003). Er moet 3,2 miljard euro worden geinvesteerd in regelingen die de combinatie zorg-werk verbeteren. Dat stelt onderzoeksinstituut Nyfer in zijn rapport ''Even een pauze in de levensloop''.
 • Even pauze in de levensloop (Nyfer, persbericht 27 januari 2003). Er moet een regeling komen die mensen in staat stelt om in het spitsuur van het leven meer tijd vrij te maken voor de zorg voor kinderen, ouders of studie, zonder dat dit gepaard gaat met een groot inkomensverlies. Compensatie kan plaatsvinden door aan het einde van de loopbaan langer door te werken. Zo’n regeling moet een individueel karakter krijgen – werknemers moeten er zelf voor sparen – en maximale keuzevrijheid bieden. Doordat de inzet van arbeid beter wordt gespreid over de levensloop en er minder mensen uitvallen, zal zo’n regeling zichzelf bedruipen. Dit stelt NYFER in het onderzoek

 • Joris van Poppel: Eerst kinderen krijgen, dan trouwen (Algemeen Dagblad, 30 januari 2003)Het eerste ja-woord zal nog vier maanden op zich laten wachten, maar Anke Hintjes van de Holebifederatie bouwt vanavond al een feestje. Na vier jaar touwtrekken keurt het Belgische parlement vanmiddag het homohuwelijk goed.
 • Actie ''Vrouwen in de politiek: vanzelfsprekend !'' succesvol (Persbericht Nederlandse Vrouwen Raad, TIYE International en de Vrouwen Alliantie, 30 januari 2003). De officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen laat een duidelijke toename van het aantal vrouwen in de Tweede Kamer zien. Een recordaantal van 55 (36,7%) vrouwen heeft zitting genomen in de Tweede Kamer. Uit deze uitslag blijkt dat veel kiezers gehoor hebben gegeven aan de oproep van de gezamenlijke vrouwenorganisaties om op een vrouw te stemmen.
 • Start ambassadeursnetwerk voor doorbraak glazen plafond (Ministerie van SZW, persbericht 30 januari 2003). Er komt een nieuw netwerk van ambassadeurs dat de doorstroom van vrouwen naar topfuncties gaat bevorderen. Negentien topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en de (semi)overheid gaan zich op initiatief van demissionair staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken en demissionair staatssecretaris Wijn van Economische Zaken vanaf maart 2003 een jaar lang sterk maken voor de doorbraak van het ''glazen plafond''. Voorzitter van het netwerk wordt de heer drs. G.J.N.H. Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group.
 • Aantal zaaddonoren fors gedaald (De Telegraaf, 29 januari 2003). Het aantal zaaddonoren is in Nederland de afgelopen tien, twaalf jaar fors gedaald. Veel klinieken moeten mensen die via kunstmatige inseminatie met donorzaad een kind willen krijgen dan ook teleurstellen. Bij klinieken in België kloppen steeds meer Nederlanders aan in de hoop daar geholpen te kunnen worden.
 • Verkoop kant- en klaarmaaltijden stijgt explosief (Algemeen Dagblad, 31 januari 2003).  Verse kant- en klaarmaaltijden waren al populair, maar het afgelopen jaar is de omzet geëxplodeerd. Volgens het onderzoeksbureau Information Resources, dat van bijna alle supermarkten kassagegevens krijgt, verkochten de grootgrutters vorig jaar voor 210 miljoen euro aan verse en gekoelde maaltijden. Dat is 25 procent meer dan in 2001.donderdag 30 januari 2003

Op onze site gelijkebehandeling.nl:

Focus > TK-verkiezingen 2003:
woensdag 29 januari 2003

Nieuws:

 • Combinatie werk en privé krijgt onvoldoende (FNV e-Magazine, 29 januari 2003). Werknemers zien nog onvoldoende kans werk te combineren met scholing, vrije tijd en zorg. De combinatie van werken en mantelzorg scoort met het rapportcijfer 5 het laagste. Dit blijkt uit een onderzoek van de FNV: Levensloopenquête: de keuzes van je leven.
 • Hirsi Ali: ''Vanaf nu telt Kamerwerk'' (Rotterdams Dagblad, 29 januari 2003, tijdelijke link). ,,Ik heb nooit de vooropgezette bedoeling gehad om mensen te kwetsen of te beledigen. Ik heb enkel mijn beleving van de godsdienst willen verklaren.'' Kandidaat- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (33) kreeg afgelopen dagen publiekelijk de mestkar over zich heen vanwege een geruchtmakend interview over ''De Tien Geboden'' waarin ze zaterdag in dagblad Trouw onder meer zei: ''Mohammed is een perverse man. Een tiran.''
  • Andere recente berichten over Hirsi Ali in ons dossier.
 • Loek Mulder: Statenverkiezingen | Vrouw in de race voor SGP-zetel (Algemeen Dagblad, 29 januari 2003). Een vrouw doet in Friesland mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Voor de lijst ChristenUnie/SGP. Maar de SGP wil eigenlijk geen vrouwen in vertegenwoordigende organen.
 • Politie treedt op tegen huiselijk geweld in Duitsland (Divazine, 28 januari 2003). In Duitsland is er sinds een jaar een nieuwe wet die politie en gerecht een wettelijke basis verleent om op te treden tegen huiselijk geweld. In de grote deelstaat Nordrhein-Westfalen werd hiervoor de bevoegdheid van de politie uitgebreid: na aangifte van geweldpleging kan de politie beslissen om de dader voor tien dagen het huis uit te wijzen. In België kan dat nog altijd niet. Onder het motto ''Das Opfer bleibt, der Täter geht'' geeft het Gewaltschutzgesetz meer mogelijkheden aan de politie en moet er geen omweg langs de rechter meer plaatsvinden.
 • Weinig uitval onder inburgerende oudkomers (persbericht Justitie, 24 januari 2003). Uit de rapportage van det Groot Project Inburgering Oudkomers (GPIO) blijkt dat in de eerste helft 2002 14.600 oudkomers een programma volgden. Het merendeel van de cursisten is vrouw.
  • Inmiddels online: de rapportage zelf, zoals door minister Nawijn aan de TK gezonden.

Servicepagina > boekenkast online:

 • Butter, Maureen E. : Emancipatie en duurzame ontwikkeling, een probleemverkenning.  Haren : Rijksuniversiteit Groningen, Biologiewinkel ; 1997. - Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen. - Bevat: Deel I: Emancipatie en milieu in mondiaal perspectief. Deel II : Emancipatie en milieu in Nederland. - Met lit. opg.

Actueel > Agenda:
dinsdag 28 januari 2003

Focus > TK-verkiezingen 2003:

 • M/v-verdeling van politici die als lijsttrekker of met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer zijn gekozen (emancipatie.nl, 28 januari 2003).
 • PvdA's nummer 2 populairst (NRC-Handelsblad, 28 januari 2003). Jeltje van Nieuwenhoven, nummer twee op de kandidatenlijst van de PvdA, heeft na de lijsttrekkers de meeste voorkeurstemmen behaald bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ze kreeg ruim 217 duizend voorkeurstemmen. [...] Demissionair minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) veroverde met ruim 21.000 stemmen een LPF-zetel plaats ten koste van Gonny van Oudenallen, nummer acht van de LPF-lijst. [...] Voor de ChristenUnie behaalde Tineke Huizinga-Heringa met ruim 19.000 stemmen een zetel ten koste van Leen van Dijke.

Nieuws:

 • Vrouwen rationeler dan mannen (Marketingonline, 28 januari 2003). Anders dan reclamakers denken, wijst onderzoek uit dat vrouwen bij hun aankoopbeslissingen in veel gevallen juist rationeler gedrag vertonen dan mannen. Vrouwen zijn goed voor zo'n 80% van de aankopen van consumptiegoederen.
 • Positie Hirsi Ali staat bij de VVD niet ter discussie (Rotterdams Dagblad, 28 januari 2003, tijdelijke link). Het nieuw gekozen VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali komt ondanks haar omstreden uitlatingen over de islam, gewoon in aanmerking om namens de VVD het woord te gaan voeren over integratie en emancipatie. Dat zei VVD-fractievoorzitter Zalm gisteren nadat islamitische organisaties in het afgelopen weekeinde haar uitspraken lasterlijk noemden. De nieuwe fractie moet nog vergaderen over de verdeling van het werk over de Kamerleden.
 • Judith Janssen: Aangiften tegen Hirsi Ali (Spitsnet, 28 januari 2003). Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam gaat de aangiften Hirsi Ali verzamelen en onderzoeken. Het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie: Vervolging van VVD-Kamerlid is verspilde energie.
 • Aantal vrouwen in Kamer naar record (Spitsnet, 28 januari 2003). Bij de verkiezingen 2003 zijn 55 vrouwen rechtstreeks gekozen voor de Tweede Kamer, 1 meer dan het hoogste aantal vrouwen dat tot nu toe in de Kamer zat.
 • Terpstra en van Nieuwenhoven populairste politici (Volkskrant, 28 januari 2003). Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) kreeg ruim 217.000 voorkeurstemmen, Erica Terpstra sleepte voor de VVD bijna 185.000 binnen.
 • Hilbrand Nawijn enTineke Huizinga met voorkeurstemmen gekozen (Parlement en Politiek, 27 januari 2003). Nawijn neemt de plaats in van Gonny van Oudenallen (LPF).
 • Studentes ROC willen sluier niet afdoen (Volkskrant, 28 januari 2003). We kregen vorige week woensdag te horen dat de niqaab af moet. Einde gesprek. Uit protest komen twee van de drie studentes vandaag toch naar school. Met hun sluier voor.
 • Hanneloes Pen: Politie behulpzaam bij weren van sluier (Het Parool, 28 januari 2003). Een leerlinge in chador is vanmorgen weggestuurd van het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam (ROCvA). De school weigerde, evenals vorige week, een gesluierde leerling toegang te verschaffen en had de politie gevraagd te komen.
 • Vaticaan excommuniceert vrouwelijke priesters (Trouw, 27 januari 2003). Het gaat om de 7 vrouwelijke priesters, die vorige zomer door een pseudobisschop op een boot op de Donau waren gewijd. 
 • FNV onderzoekt lagere beloning van vrouwen (PW-net, 27 januari 2003). De vakcentrale FNV gaat het CAO-overleg in typisch mannen- en vrouwenberoepen vergelijken. We willen nu eens meevoelen in de buik van de onderhandelaars hoe de processen zich afspelen'', aldus K. Roozemond (FNV) tijdens een conferentie van vakcentrales in Madrid.
 • Nieuwsbrief 101 (16 t/m 27 januari 2003) verschenen.

Varia:

Emancipatie-lokaal.pagina.nl:
maandag 27 januari 2003

Nieuws:

 • Janny Groen: Geen uitvluchten meer: honderd topvrouwen (De Volkskrant, 27 januari 2003). Stedenbouwkundige Riek Bakker, zakenvrouw Sylvia Tóth, Novib-directeur Sylvia Borren, president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer, voorzitter Jenny Goldschmidt van de Commissie Gelijke Behandeling en Netwerks Maria Henneman kunnen zo minister worden. Althans, dat vinden drie koepels van vrouwenorganisaties die een lijst van honderd ministeriabele vrouwen hebben opgesteld. 'We dachten: zoiets nooit weer', zegt Patricia Collette, voorzitter van de de Vrouwen Alliantie, na de formatie van het kabinet-Balkenende.
 • Ayaan Hirsi Ali spreekt niet namens VVD (NRC-Handelsblad, 27 januari 2003). De VVD blijft als politieke partij buiten de geloofsopvattingen van Hirsi Ali, aldus een fractiewoordvoerder vanochtend. De VVD distantieert zich hiermee in politieke zin van uitspraken van het Hirsi Ali.
 • Uitspraken Hirsi Ali verdelen VVD (Algemeen Dagblad, 27 januari 2003). De positie van beoogd VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staat nu al onder druk. Het is geen uitgemaakte zaak dat zij in de nieuwe fractie de portefeuille emancipatie en integratie krijgt. Het nieuwe Kamerlid noemde de profeet Mohammed zaterdag een ''perverse man'' en een ''tiran''.
 • Moslims: oordeel Hirsi Ali aan VVD (De Volkskrant, 27 januari 2003, tijdelijke link). Moslimorganisaties in Nederland eisen dat de VVD zich uitspreekt over de uitlatingen van aankomend Kamerlid Hirsi Ali in Trouw. [...] De VVD voelt zich in verlegenheid gebracht door de uitspraken van Hirsi Ali. VVD-leider Gerrit Zalm heeft met haar gesproken over de commotie. Donderdag wordt zij beëdigd als Tweede-Kamerlid. Ook in de fractie zal er nog over worden gepraat.
 • Hirsi Ali: Mohammed is perverse tiran (De Volkskrant, 25 januari 2003, tijdelijke link). Volgens het VVD-kamerlid is de leer van Mohammed gekant tegen vrije meningsuiting. ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af. Dat doet mij denken aan al die megalomane machthebbers in het Midden-Oosten: Bin Laden, Khomeini, Saddam.''zondag 26 januari 2003

Nieuws:

Emancipatie.pagina.nl:[ Pagina: 1 2 3 4 5 6  >>>]