zondag 24 januari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  DECEMBER 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2003

dinsdag 23 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Canis Zijlmans: ''Moskeeën, besteed meer aandacht aan positie vrouwen'' (Rotterdams Dagblad, 22 december 2003). Moskeeën moeten de positie van vrouwen en meisjes meer aandacht geven. Deze oproep deed directeur drs. Corinne Oudijk van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) zaterdagmiddag in de catacomben van de Mevlana Moskee in Rotterdam-West. Daar werd onder grote belangstelling de miniconferentie ''Eigentijdse Zelforganisaties Presenteren: Succesvolle Projecten'' georganiseerd.
 • Stand van zaken overname vrouwenvakscholen (Ministerie van SZW, 19 december 2003).  Brief staatssecretaris Rutte van SZW aan Tweede Kamer.
 • Mogelijk kwetsbare positie au pairs (Ministerie van SZW, 19 december 2003). Antwoord staatssecretaris Rutte van SZW op TK-vragen van Bussemaker (PvdA).

Nationale rapportage VN-Vrouwenverdrag
maandag 22 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Pieter Kottman: ''Mijn hoofddoek, mijn keuze !''. Onduidelijkheid over organisatie ''spontane'' demonstratie Parijs (NRC-Handelsblad, 22 december 2003). Franse moslimvrouwen verzetten zich tegen het verbod op het dragen van een hoofddoek. ,,Niemand wil het geloven, maar wij dragen de hoofddoek uit vrije wil.''
 • Jan Hoedeman en Raoul du Pré: ''Alles wat ik zeg, gaat de wereld rond. Dat beangstigt me'' (De Volkskrant, 20 december 2003). Het dreigement van eerder dit jaar dat Ayaan Hirsi Ali voor het einde van 2003 wordt geliquideerd, wordt nog steeds serieus genomen. Ze blijft bewaakt. Het Tweede-Kamerlid van de VVD heeft haar eerste parlementaire jaar erop zitten. Haar fortuyneske stijl van optreden heeft van Hirsi Ali de meest spraakmakende en omstreden volksvertegenwoordiger gemaakt.
 • De Geus: 60-urige werkweek en minder pauzes (De Volkskrant, 22 december 2003). De regels over arbeidstijden moeten worden versoberd tot het Europese minimumniveau. Werkgevers krijgen meer vrijheid om met werknemers individueel afspraken over werktijden, roosters en pauzes te maken. Dit stelt het kabinet voor bij de wijziging van de Arbeidstijdenwet.
 • Verslag lawaaiprotest bij SGP-kantoor (Indymedia, 19 december 2003). Vanmiddag was er een lawaaiprotest bij de SGP, waaraan elf mensen hebben deelgenomen, van piepjong tot ouwe heks, vrouwen en mannen.
 • Franse moslimvrouwen tegen hoofddoekverbod (De Telegraaf, 22 december 2003).Honderden Franse moslimvrouwen hebben zondag in de straten van Parijs geprotesteerd tegen een wetsontwerp dat het dragen van een hoofddoek op openbare scholen verbiedt. De demonstranten hieven leuzen aan als 'De doek, mijn keuze', maar zongen ook de Marseillaise en zwaaiden met de Franse vlag.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Cokky van Limpt: Nuttig denken | Ilse Bulhof (Trouw, 22 december 2003). Interview met prof. dr. Ilse Bulhof, emeritus hoogleraar wijsbegeerte.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:
zaterdag 20 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Iñaki Oñorbe Genovesi: ''Commissie-Màxima'' ziet integratiedebat afglijden (De Volkskrant, 20 december 2003). Paul Rosenmöller mag de kritiek openbaren, maar Hans Dijkstal, prinses Máxima en de andere leden denken er net zo over: met het integratiedebat in Nederland gaat het de verkeerde kant op. Het is eenzijdig, polariserend en respectloos. Daarbij verwijzen ze onder meer naar het optreden van VVD-Kamerlid Hirsi Ali.
 • Een stil getuigenis voor de abortuskliniek (Nederlands Dagblad, 20 december 2003). De nachtwake voor de abortuskliniek in Utrecht is als een begrafenis. ,,Een stille herdenking van de 34.000 kinderen die dit jaar geaborteerd zijn'', zegt C. Verwoert, die donderdagavond gewapend met fakkel en folders voor de kliniek aan de Biltstraat post. ,,Dan schreeuw je niet, maar word je stil.''
 • Hoofddoek verdeelt ook Denen. Rechter geeft supermarktketen gelijk met kledingvoorschrift (Trouw, 20 december 2003). In Denemarken is een felle discussie ontbrand over het dragen van hoofddoekjes. Aanleiding is de uitspraak van een rechtbank die donderdag de supermarktketen Dansk Supermarked in het gelijk stelde in een conflict met een islamitische werkneemster. De 25-jarige Nasla Anoush was in 2001 op staande voet ontslagen op de bakkersafdeling van een Deense supermarkt omdat ze een hoofddoek droeg.vrijdag 19 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Arbeidstijden worden soepeler (De Volkskrant, 19 december 2003). Het kabinet wil de wettelijke bepalingen over het maximaal aantal werkuren en de nachtarbeid vereenvoudigen. De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet.
 • Kabinet wil arbeidstijdenwet sterk vereenvoudigen (Ministerie van SZW, persbericht 19 december 2003). Het kabinet wil de wettelijke bepalingen over het maximaal aantal werkuren en de nachtarbeid vereenvoudigen. De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet.
 • Koert van der Velde: Mannen en islam | Daarom hoeft hij de sluier niet (Trouw, 19 december 2003). De islam ziet mannen en vrouwen als gelijkwaardig, benadrukken Nederlandse moslimleiders. Maar waarom dragen mannen dan geen hoofddoekje? ,,Mannen dragen een hoofddeksel uit praktische overwegingen (koude) of in navolging van de profeet Mohammed. Zo halen ze een wit voetje bij God. De beloning komt later in het paradijs. Voor vrouwen is het voorgeschreven'', zegt Arif Potmis, van het Haags islamitisch platform.
 • Witte leerling met achterstand scoort slechter dan zwarte (Trouw, 19 december 2003). Het gaat slechter met de witte achterstandsleerling en beter met de zwarte. De aandacht voor allochtone kinderen is ten koste gegaan van de zwakke autochtone leerling. 40% van deze groep loopt extra ondersteuning mis door de huidige verdeling van achterstandsgeld.
 • ''Wit'' kind raakt meer achterop (AD, 19 december 2003). Nederlandse kinderen raken in het basisonderwijs steeds verder achterop. In groep 8 lopen ze in taal een heel jaar achter en met rekenen vijf maanden. Kinderen van buitenlandse afkomst halen hun achterstand juist geleidelijk in.
 • Autochtone achterstandsleerlingen: een vergeten groep (persbericht Sociaal en Cultureel Planbureau, 18 december 2003. Nederlandse achterstandskinderen raken steeds verder achterop. Het aantal allochtone en autochtone achterstandsleerlingen in het basisonderwijs is ongeveer even groot: 200.000. De formatiedrempel voor extra ondersteuning op scholen benadeelt de autochtone achterstandsleerlingen: 40% van hen ontvangt hierdoor geen extra ondersteuning; bij de allochtone achterstandsleerlingen is dat slechts 8%.
 • VN beveiligen vrouwelijke afgevaardigde in Afghanistan (Volkskrant, 19 december 2003). Voor de veiligheid van Malalai Joya wordt gevreesd sinds ze woensdag is uitgevallen tegen enkele krijgsheren die ook lid zijn van de Loya Jirga. Ze krijgt van de VN nu extra bescherming.
 • Marc Kruyswijk: Meer gehandicapten door neef-nicht huwelijk (AD, 19 december 2003). Jan Beerenhout, migratiedeskundige, naar aanleiding van de beslissing van minister Hoogervorst (Gezondheidszorg) om geen verbod in te stellen op neef-nichthuwelijken: in de nabije toekomst zullen drie keer zoveel scholen voor bijzonder onderwijs moeten komen omdat het aantal gehandicapte allochtonen drastisch zal stijgen.
 • Gerard Beverdam: Kruisverbod kan naar Nederland overslaan (Nederlands Dagblad, 19 december 2003). Historicus Prof. dr A.Th. van Deursen vindt een verbod op opvallende religieuze symbolen - zoals de Franse president Chirac wil - ontoelaatbaar.''We moeten oppassen dat het in Nederland niet diezelfde kant op gaat.''

 
donderdag 18 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Gerbert van Loenen: Duits basisonderwijs | Waar moeten al die kinderen slapen ? (Trouw, 18 december 2003, tijdelijke link). Deze week is in Duitsland de eerste basisschool geopend waar ook 's middags les wordt gegeven. Dat was niet makkelijk, want volgens de Duitse opvatting mag je kinderen zoiets alleen aandoen als de school ze ook warm eten en een rustzaal verschaft.
 • ''Homo mag buitenlands adoptiekind''. Kamer steunt D66-motie (NRC-Handelsblad, 18 december 2003). Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, VVD en D66 wil adoptie van buitenlandse kinderen door homoparen mogelijk maken.
 • SGP blijft toch tegen morning-after-pil (Nederlands Dagblad, 16 december 2003).  Is het slikken van een morning-afterpil na een verkrachting toegestaan? Of het ondergaan van een abortus? Worden die vragen gesteld aan SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies, dan zitten journalisten op het vinkentouw. Veel kranten kopten gisteren 'SGP: morning-afterpil mag na verkrachting'. Maar het klopt niet, zegt SGP-voorlichter Menno de Bruyne.
 • Geen verbod huwelijk neef en nicht (Trouw, 18 december 2003, tijdelijke link). Er komt geen verbod op een huwelijk tussen neven en nichten. Volgens minister Hoogervorst (volksgezondheid) is een dergelijk verbod 'buiten proportie'.
 • Chirac verbiedt religieuze tekens (NRC-Handelsblad, 18 december 2003). De Franse president, Jacques Chirac, heeft een wettelijk verbod in het vooruitzicht gesteld op het dragen van 'opzichtige' religieuze tekens op scholen. Het besluit van de president volgt op een vorige week uitgebracht rapport met deze aanbeveling. In de praktijk betekent het verbod dat het dragen van hoofddoeken, keppeltjes en grote kruisen voortaan niet meer getolereerd zal worden op scholen. De wet moet met ingang van het volgend schooljaar in werking treden.
 • E-Quality hield op 16 december 2003 een debat over gender en de Europese identiteit. De bijeenkomst startte met een Engelstalige lezing door prof. dr. Rosi Braidotti, waarin zij pleitte voor een nieuwe benadering van Europa, op basis van inzichten uit gender- en vrouwenstudies.

Nieuwsarchief:

 • Marli Huijer: Genetische testen. Foetussen met een ''foutje'' (LOVER 2003/4).  Testen kunnen uitmaken of een foetus een ‘borstkankergen’ bezit en dus in zijn latere leven een grote kans op borstkanker heeft. Worden deze testen in de toekomst gemeengoed? Beperk de discussie over deze testen niet tot de spreekkamer van de klinisch geneticus, waarschuwt arts en filosoof Marli Huijer.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:
woensdag 17 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jaarboek onderwijs in cijfers 2003-2004 (persbericht CBS dd. 17 december 2003). In 2002 blijken 90% van meisjes te kiezen voor profielen cultuur en maatschappij, tegen 57% van de jongens. 4% van de meisjes kiest voor natuur en techniek, tegen 27% van de jongens.
 • Hogere sterfterisco's allochtone baby's (CBS Webmagazine, 15 december 2003). De kans op een doodgeboren kind is onder alle niet-westerse herkomstgroeperingen tezamen bijna 40% groter dan onder autochtonen.Ook wat betreft zuigelingensterfte is de kans op overlijden onder niet-westers allochtone kinderen gemiddeld 30% hoger dan onder autochtone kinderen. Oorzaken onder meer: bij huwelijken onder verwanten spelen genetisch bepaalde aandoeningen een rol. Tienerzwangerschappen hebben relatief vaak een ongunstig verloop, met een groter risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
 • Meer belangstelling voor politiek in 2002 (CBS Webmagazine, 15 december 2003). De belangstelling voor politiek neemt sinds 2002 snel toe. 16% is zeer geïnteresseerd in de politiek, tegenover zo’n 11% in de voorgaande jaren. De groep tamelijk geïnteresseerden is gegroeid met 4 procentpunten naar 44%. De groei is vooral waarneembaar bij vrouwen en jongeren. De traditionele verschillen in politieke belangstelling tussen man en vrouw en tussen jong en oud, zijn hierdoor kleiner geworden.
 • Weg met hoofddoek, Davidster en kruis (NRC-Handelsblad, 13 december 2003). Gedeelten uit het rapport van de Franse Stasi-commssie, die schrijft dat scheiding tussen kerk en staat geen afzijdige, maar een actieve opstelling van de overheid impliceert. De commissie heeft in opdracht van president Chirac aanbevelingen gedaan over de vraag hoe de overheid moet reageren op politieke en godsdienstige tekens en kleding op bijvoorbeeld scholen. De commissie bepleit een wettelijk verbod.dinsdag 16 december 2003

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Joke Swiebel: The Gay Vote ????? Groeten uit Straatsburg (rozerijk.nl, 15 december 2003, column). Europarlementariër Joke Swiebel (PvdA) heeft besloten zich niet voor een volgende EP-termijn (2004-2009) beschikbaar te stellen. Maar ze is nog niet weg ...
 • Regionale afspraken over herintredende vrouwen (Ministerie van SZW, 16 december 2003). In de regio’s Twente en Nijmegen worden in de periode tot en met 2005 450 herintredende vrouwen begeleid en aan werk geholpen. In de omgeving van Amsterdam zijn al afspraken gemaakt om tweeduizend vrouwen aan de slag te krijgen, daarnaast worden nu 160 vacatures beschikbaar gesteld. Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid West-Brabant ontwikkelt een plan om 2500 herintredende vrouwen aan de slag te helpen.
 • Vrouwen boeken eerste winst in Loya Jirga (De Volkskrant, 16 december 2003). De Loya Jirga in Afghanistan, de vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen, heeft maandag alsnog een vrouwelijke vice-voorzitter gekregen. Vrouwelijke afgevaardigden beklaagden zich erover dat zij niet in de leiding van de vergadering waren vertegenwoordigd. Na een heftige discussie besloot voorzitter Sibghatullah Mujadeddi het aantal vice-voorzitters uit te breiden tot vier, van wie één vrouw.
 • Yvonne Zonderop: Krap bij kas ? Neem een partner (De Volkskrant, 16 december 2003). Er groeit een nieuwe vorm van ongelijkheid in ons land. Terwijl succesvolle tweeverdieners in welvaart goed opgeleide kinderen grootbrengen, balanceren veel alleenstaanden op een sociaal minimum. 'Alleenstaanden hebben het verhoudingsgewijs minder makkelijk. Welvaart wordt steeds meer iets voor stellen', zegt demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 • SGP: pil is soms oké (Rotterdams Dagblad, 16 december 2003). De morning-afterpil is niet langer in alle gevallen taboe voor de SGP. Een slachtoffer van verkrachting mag, ter voorkoming van een zwangerschap, grijpen naar de pil. Die uitspraak deed B. van der Vlies, fractievoorzitter van de partij in de Kamer gisteren op een bijeenkomst met scholieren in Hellevoetsluis. ,,Zwangerschap als gevolg van verkrachting is medisch een zeldzaamheid. Mocht het toch zover komen, dan zijn er nog zaken als de morning after-pil.'' Op de tegenwerping van een scholier dat de pil 'ook een soort abortus' is, waar de SGP fel tegen is, antwoordde Van der Vlies: ,,In het normale geval zijn wij daar inderdaad tegen.''
 • Zwangere vrouwen krijgen voortaan HIV-test (Ministerie van VWS, nieuwsbericht 16 december 2003). Met ingang van het nieuwe jaar krijgen alle zwangere vrouwen een HIV-onderzoek, een test naar het virus dat aids veroorzaakt. De test gaat deel uitmaken van het standaard bloedonderzoek dat vrouwen ook nu al krijgen aangeboden rond de 12e week van hun zwangerschap.
 • SCP: Armoedemonitor 2003 (SCP.nl, 16 december 2003). De Armoedemonitor 2003 bevat de meest actuele gegevens over armoede in Nederland. De gegevens zijn verzameld en geanalyseerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omvang en ontwikkeling van armoede worden in beeld gebracht op basis van de inkomenshoogte, de armoededuur, bezittingen en schulden, het eigen oordeel over de financiële situatie en de vaste lasten. Speciale aandacht is er verder voor de allochtonen, de relatie tussen inkomen en gezondheid en sociale uitsluiting.

Servicepagina > Oproepen:

 • Jonge feministen gezocht. Voor een artikel in het FNV VrouwenMagazine, het kwartaalblad van de FNV Vrouwenbond, ben ik op zoek naar jonge vrouwen, tussen de 20 en 30 jaar, die - op wat voor manier dan ook - actief zijn in de vrouwenbeweging en zichzelf feministe noemen. De bedoeling is om met drie van hen aan tafel te gaan zitten om te discussiëren over (de noodzaak en evt. invulling van) een derde feministische golf, de stand van de vrouwenemancipatie enz. Ben of ken jij iemand die aan bovenstaand profiel voldoet en die mee zou willen werken aan dit artikel. Meld je dan, vóór 12 januari 2004, aan bij: Eva Prins, evaprins@hetnet.nl

Den Haag > Tweede Kamer:

Actueel > Tijdschriftenrek:

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Besnyö, Eva - Nieuwsitem naar aanleiding van het overlijden van Besnyö. Te vinden op Vrouweninfo.nl > rechterkolom, Services > Biografieën historische vrouwen.

 [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]