zaterdag 24 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  AUGUSTUS 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2003

dinsdag 19 augustus 2003

Nieuws:

 • Gunilla Kleiverda: HST: Paniekvoetbal over de hoofden van vrouwen (site Medisch Contact). Reactie van 19 augustus 2003 op ''Menopause Societies bekritiseren hormoononderzoek'', een artikel n.a.v. de reactie van de Dutch Menopause Society (DMS) in The Lancet 2003, 362:419-27, 10 augustus 2003. Kleiverda: ''Het nieuwe gegeven dat ook bij climacterieel hormoongebruik van minder dan vijf jaar vaker borstkanker voorkomt, veroorzaakt een invoelbare paniekreactie bij vrouwen die deze hormonen gebruiken. De onderzoeksresultaten bagatelliseren zoals door de DMS gebeurt, is niet het juiste antwoord. Eerlijke voorlichting en daadwerkelijk informed consent over begin of continuering van hormoongebruik is een beter antwoord.''
 • Jean Dohmen en Yvonne Wiggers: De pil mogelijk uit fonds. Kabinet overweegt harde bezuinigingsmaatregelen (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2003). De pil en de tandarts voor volwassenen verdwijnen mogelijk uit het ziekenfondspakket. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) overweegt deze harde maatregelen om de benodigde bezuinigingen binnen te halen.
 • Elleke van Duin: Laat zien die zwangere buik ! Zwangerschapsmode: geen tenten ! (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2003). ”Eindelijk,” verzucht Karen Kroonstuiver, hoofdredacteur van Ouders van Nu. ”Toen ik acht jaar geleden zwanger was van mijn zoon, was het hartstikke moeilijk iets leuks te vinden. Maar moet je nu eens zien! Ontwerpers hebben eindelijk doorgekregen dat er geld te verdienen valt aan de groep die eerder nergens aan bod kwam.”
 • Elma Drayer: Feministische theologie | Vrouwen worstelen met heilige teksten (Trouw, 19 augustus 2003, tijdelijke link). Heilige teksten - daar gaat het deze week om in Soesterberg, op de tiende Europese conferentie van vrouwelijke theologen. ,,Er zijn daarbuiten heel veel jonge mensen die het geen klap interesseert of de Bijbel een heilig boek is. Laten we dáár 'ns meer over nadenken.''

Dossiers > Dossiers van derden > E-Quality:

 • Migratiebeleid. Een nieuw dossier met o.a. verslagen van expertmeetings over: arbeidsmigratie; gezinsvorming en - hereniging; mensen zonder verblijfsvergunning; en de positie van meiden en vrouwen in de asielopvang.

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Katholieke Universiteit Nijmegen | Het Centrum voor Vrouwenstudies looft in 2003 voor de vijfde keer de prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs uit voor de beste en meest vernieuwende KUN-scriptie over vrouwen, gender, seksualiteit of emancipatie. Scripties afgerond in de periode 01-09-2001 tot 01-09-2003 kunnen meedingen naar de prijs van 2003. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 350 euro en uit publicatie en verspreiding van de winnende scriptie.



zondag 17 augustus 2003

Actueel > Agenda:




vrijdag 15 augustus 2003

Nieuws:

 • Merijn Rengers: Nieuwe werkloze is steeds vaker een zij (De Volkskrant, 15 augustus 2003). Vrouwen zijn aan een inhaalslag bezig in de kaartenbakken van het CWI. En dat terwijl de sanering van de typische vrouwenberoepen nog moet beginnen.
 • Hollywood wordt gezinsvriendelijker (Nederlands Dagblad, 14 augustus 2003). De Amerikaanse film- en televisie-industrie wordt meer pro-life en pro-gezin. Er is sprake van een trend, meldt de evangelische organisatie Focus on the Family, op basis van onder meer afleveringen van de tv-series Law & Order en The Practice.
 • Seada Nourhussen en Willemijn Steutel: Illegale crčches redding voor Afrikaanse vrouwen (De Volkskrant, 12 augustus 2003). Het bestaan van ondergrondse kinderopvang is in de Bijlmer geen geheim. Over de omvang valt niets te zeggen, maar buurtregisseur Jan Schuijt van de E-buurt zegt dat het er 'stikt van de illegale crčches'. Mark Neil, huismeester van de flat Kempering, ontdekte een kinderopvang in een woning. 'Die mensen belden me vanwege een lekkage in hun flat. Toen ik daar kwam, zag ik een stuk of vijf baby's. Ik wist dat het illegale kinderopvang was, maar ik heb er niets aan gedaan. Ze wonen hier niet meer.'



donderdag 14 augustus 2003

Nieuws:

 • Sporten met kind is favoriete bezigheid vader (KNVB.nl, 10 augustus 2003). Een sportteam (bege)leiden is de meest geliefde vrijetijdsbesteding van vaders met voetballende kinderen in de leeftijd tot 13 jaar. Ruim 40 procent van deze groep is al actief als vrijwilliger. Van de vaders die nog geen activiteiten uitvoeren, is bijna 30 procent bereid dit te gaan doen. Een representatief onderzoek onder 311 ouders is verricht in opdracht van de KNVB en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het onderzoek is gekeken naar de vraag of vaders met voetballende kinderen in de leeftijd tot 13 jaar meer zorgtaken willen doen, onder meer in de vorm van vrijwilligerswerk bij voetbalverenigingen. Als onderdeel van de samenwerking tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de KNVB krijgen alle ouders met kinderen die in het pupillenvoetbal actief zijn, een boekje uitgereikt met de titel ‘Zo doen wij dat, Vaders’. Het boekje bevat informatie en tips over het jeugdvoetbal en het Europese initiatief mannen meer huishoudelijke en zorgtaken te laten verrichten zodat vrouwen zich meer en beter kunnen ontplooien op de arbeidsmarkt.



woensdag 13 augustus 2003

Nieuws:

 • Esther van Osselen: Taalpolitie waakt over kinderziel (Algemeen Dagblad, 13 augustus 2003). Censuur op Amerikaanse scholen roept Orwelliaans spookbeeld op.
 • Ross-van Dorp bezorgd over abortusboot (Nederlands Dagblad, 12 augustus 2003). Staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over de omstandigheden waaronder de abortusboot in Polen hulp verricht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet plaatse controleren en de abortusboot wordt door veel mensen als ,,aanstootgevend'' ervaren.
 • Joop Hartog: Wat is een vrouw waard ? (Rotterdams Dagblad, column, 12 augustus 2003, tijdelijke link). Vrouwen verdienen op de arbeidsmarkt gemiddeld minder dan mannen. Maar zo'n gemiddelde zegt op zich niets. Je wilt weten of dat komt omdat ze minder gekwalificeerd zijn of louter omdat ze vrouw zijn en daarom achtergesteld worden.

Agenda > Aktueel:




dinsdag 12 augustus 2003

Nieuws:

 • Remko Hijman: Achteruitgang arbeidsmarkt treft ook vrouwen (CBS Webmagazine, 11 augustus 2003). De situatie op de arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk verslechterd. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot boven de 400 duizend personen en de werkgelegenheid daalt. Aanvankelijk werden voornamelijk mannen getroffen, maar inmiddels geldt voor vrouwen een soortgelijke situatie.
 • Marjan Agerbeek: Anticonceptie | De mannenpil: nu of nooit (Trouw, 12 augustus 2003, tijdelijke link). Mannen zouden te slordig en te onbetrouwbaar zijn om een anticonceptiepil te slikken. En daarom kwam die pil er maar niet. Maar in de jaren dertig werd hetzelfde over vrouwen geroepen. Nelly Oudshoorn, hoogleraar gender en technologie aan de Universiteit Twente, is ervan overtuigd dat de mannenpil er nu eindelijk wel komt.
 • ''Mannenpil komt er binnen vijf jaar'' (Trouw, 12 augustus 2003, tijdelijke link). Er wordt al dertig jaar over de mannenpil gepraat, maar nu komt ie echt, zegt hoogleraar Nelly Oudshoorn. ,,De kans dat de mannenpil binnen vijf jaar op de markt wordt gebracht, is groter dan ooit.'' Het farmaceutische bedrijf Organon bevestigt dat.

Nieuwsarchief:

Actueel > Agenda:

 • vrijdag 29 augustus 2003: Ronde Tafel Debat ''Emancipatiebeleid 2003 - 2007'' (Soesterberg, Conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten, 13.30-15.30 uur).
 • zaterdag 30 augustus 2003: workshop ''Wensproductie van vrouwen''. Vertegenwoordigsters van lidorganisaties van de Nederlandse Vrouwen Raad, Tiye en de Vrouwen Alliantie bereiden een bijdrage voor aan het DCE-congres op 15 november 2003. 
 • zaterdag 15 november 2003: de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid (DCE) viert haar 25-jarig bestaan met een slotcongres in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Nadere berichten volgen. 

Actueel > Tijdschriftenrek:




maandag 11 augustus 2003

Nieuws:

 • Geheim Vaticaans document verkeerd aangehaald (Nederlands Dagblad, 9 augustus 2003). Het vertrouwelijke Vaticaans document uit 1962 dat de Amerikaanse nieuwszender CBS News vorige week publiceerde is verkeerd geďnterpreteerd blijkt uit nadere bestudering. Bovendien is het volgens het Vaticaan achterhaald.
 • Claudia Gaspard: Een onafhankelijke vrouwenwereld: gids voor de intelligente reiziger (Divazine, 6 augustus 2003). Toen de eerste begijnen besloten een eigen spirituele weg te bewandelen, kon niet iedereen hiervoor begrip opbrengen. Merkwaardig genoeg hebben enkel in Vlaanderen sterke begijnengemeenschappen tot vorige eeuw overleefd. Het zopas verschenen boek ''Een onafhankelijke vrouwenwereld, gids voor de intelligente reiziger'' biedt een verrassende ontdekkingstocht door acht eeuwen begijnenleven.
 • Luciane Opdeweegh: Oudere vrouw met jongere man (Divazine, column, 5 augustus 2003).  

Nieuwsarchief:



[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]