zaterdag 24 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  AUGUSTUS 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2003


woensdag 27 augustus 2003

Nieuws:

 • Ans Merens: Midden in de media. Meer vrouwen in de journalistiek (SCP-Werkdocument, augustus 2003). Toename aantal vrouwelijke journalisten en redacteuren in leidinggevende posities in de media.
 • Vage definitie van hedendaagse man maakt gerichte marketing moeilijk (MKBnet nieuws, 27 augustus 2003). De nieuwe, gevoelige man, het gewelddadige `laddism` van voetbalhooligans, de man als maatje, er blijkt veel verwarring te bestaan hoe de hedendaagse man aan te spreken. Uit het rapport `Euromale` van Evo Research blijkt dat in heel Europa zowel de Nieuwe Man als de Lads nu echt passe zijn.
 • Steun voor werkplicht bijstandsmoeders (Trouw, 27 augustus 2003, tijdelijke link). Het ziet ernaar uit dat bijstandsmoeders met jonge kinderen binnenkort verplicht naar (parttime) werk moeten zoeken. Een kamermeerderheid van VVD en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vindt dat deze groep niet collectief hoeft te worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Wel stellen ze daaraan de voorwaarde dat er passende kinderopvang is en voldoende scholing.
 • Machopapa's combineren vaderschap met werk en sociale leven (MKBnet nieuws, 26 augustus 2003). De meeste jonge vaders van deze tijd vallen niet in het profiel van de recente hype rond de knuffelpapa's. Veel dertigers die vader worden, zijn weliswaar dol op hun kinderen, maar denken er niet aan te stoppen met carriere maken, uitgaan en hobbies uitoefenen. Deze zogeheten machopapa's moeten niets hebben van vaders die ''zo zielsgelukkig achter hun kinderwagen dartelen''.
 • Audax introduceert blad Boyz voor jongens tussen de 13 en 19 jaar (MKBnet nieuws, 26 augustus 2003). Na de introductie van het meisjestijdschrift Girlz! Komt Audax nu met Boyz. Het magazine is bestemd voor ''stoere mannen tussen de 13 en 19 jaar''. In het tijdschrift is vooral aandacht voor sport, films, internet, scooters, games en babes. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer brute banen, Monsters of Rap, het nieuwe voetbalseizoen, de lekkerste beachbabes en de ultieme sextekst.
 • Vrouwen baas in eigen buik: pil moet in ziekenfonds blijven (GroenLinks, persbericht TK-fractie, 26 augustus 2003). Minister Hoogervorst wil de pil uit het ziekenfonds halen. Hij zet zo een stap terug in de tijd. Jonge vrouwen worden daarvan de dupe. De vrouwelijke kamerleden van GroenLinks protesteren hier vandaag tegen met t-shirts voor het behoud van de pil in het ziekenfonds.
 • Esther Rosenberg en Erik van der Walle: Bijverzekeren van pil kan niet, zegt branche (NRC-Handelsblad, 26 augustus 2003). De zorgverzekeraars zeggen niet alles aanvullend te kunnen verzekeren wat minister Hoogervorst van Volksgezondheid uit het verplichte ziekenfondspakket wil halen. Als voorbeeld geeft directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland aan dat de pil bijvoorbeeld niet aanvullend te verzekeren is, waardoor de kosten voor rekening van de gebruiker zullen komen. Dit komt doordat alleen gebruikers van de pil zich hiervoor aanvullend zullen verzekeren, waarmee de verzekering net zo duur wordt als de pil zelf.
 • Derk Stokmans: Nieuwe bijstandswet wekt weerstand. Gemeentes vrezen financiŽle gevolgen (NRC-Handelsblad, 25 augustus 2003). De Tweede Kamer behandelt deze week het wetsvoorstel Werk en Bijstand. De eerste grote stelselwijziging van dit kabinet, volgens het motto minder overheid, meer eigen verantwoordelijkheid. [...] Binnen de coalitie ligt een aantal punten politiek gevoelig. Het CDA wil dat bijstandsmoeders met jonge kinderen niet hoeven te solliciteren, maar staat daarin lijnrecht tegenover de VVD. Volgens het wetsvoorstel komt geen enkele groep meer in aanmerking voor een ontheffing van de sollicitatieplicht. Rutte wil die zelfs verzwaren: bijstandsgerechtigden moeten ,,algemeen geaccepteerd werk'' aanvaarden.
Den Haag > Parlement > Agenda :dinsdag 26 augustus 2003

Nieuws:

 • Move To Provide Free IVF On NHS (Yahoo!News, UK & Ireland, August 26, 2003). Couples suffering from certain types of fertility problems should receive free treatment on the NHS under new guidelines. Women aged between 23 and 39 should receive free IVF treatment if the cause of infertility has been diagnosed.Alternatively, treatment should also be available on the NHS if a couple have been trying to conceive for three years but the cause of infertility is unknown.
 • ''Ik slik de pil ook niet voor mijn plezier'' (Noordhollands Dagblad, augustus 2003). Volwassen ziekenfondsverzekerden moeten de anticonceptiepil binnenkort zelf gaan betalen. Minister Hoogervorst van volksgezondheid wil deze pillen uit het ziekenfonds halen, zo is door welingelichte bronnen bevestigd. Een ruime meerderheid (77%) van de mensen die op de stemming op deze site over dit onderwerp reageerde, is het hiermee niet eens. Het plan van minister Hoogervorst van volksgezondheid kost de ziekenfondsverzekerden tussen de 19,35 euro (de goedkoopste pil) en 42,48 euro (duurste pil) per half jaar. Ongeveer 3,5 euro per maand. Wij stelden in onze stemming dat een dergelijk bedrag moet op te brengen zijn door de gebruikers en dat de pil best uit het ziekenfondspakket kan. Maar daar waren 141 mensen (77%) het niet mee eens.
 • Thuisgeweld harder aangepakt (Staatscourant, 26 augustus 2003). Er komt een nieuwe aanpak van huiselijk geweld. Door een nieuwe maatregel van het ministerie van Justitie hoeft niet per se aangifte te worden gedaan. De politie is ambtshalve verplicht de dader te vervolgen als er voldoende bewijs is van mishandeling. De regeling gaat 1 april 2004 landelijk in.
 • Kamp wil legervrouwen ontzien. Vakbonden tegen kabinetsplan alleen mannen te ontslaan (Algemeen Dagblad, 26 augustus 2003). De militaire vakbonden zijn verontwaardigd over het plan van minister Kamp (Defensie) vrouwelijke militairen te ontzien bij de inkrimping van de krijgsmacht. De bonden beschuldigen de bewindsman van discriminatie.
 • Annieke Kranenberg: ''Binnen paar jaar vrouwelijke generaal'' (De Volkskrant, 26 augustus 2003). Het old boys network in militaire kringen zorgt ervoor dat vrouwelijke soldaten nog steeds moeten bewijzen dat ze beter zijn. Straks moet de man aantonen dat hij excelleert.
 • Spreiding ouderschapsverlof over twaalf maanden: geen zwaarwegend bedrijfsbelang (PZ Signaal, 25 augustus 2003). Samenvatting van Kantonrechter Alphen aan den Rijn 18 maart 2003 nr. 319913/03.347 JAR 2003/111.  
 • Ferdi Schrooten: Vrouw wapen tegen machocultuur leger (Nederlands Dagblad, 25 augustus 2003). Minister Kamp van Defensie wil bij de komende ontslaggolf vrouwelijk personeel ontzien. Vakbonden voor defensiepersoneel vrezen oplopende spanningen tussen de seksen. Maar het Defensie Vrouwen Netwerk (DVN) is vooral blij: vrouwen zijn een prima wapen tegen de machocultuur. ,,Een militair stort eerder zijn hart uit bij een vrouw dan bij een stoere man.''
 • Inburgeringscursus / Door lessen weerbaar in eigen huis. Inburgeraars leren optreden tegen huiselijk geweld (Trouw, 23 augustus 2003, tijdelijke link).

Actueel > Agenda:

emancipatie-lokaal.pagina.nl:
maandag 25 augustus 2003

Nieuws:

 • Vrouw in het leger wordt niet ontslagen (Het Parool, 25 augustus 2003). Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden geen vrouwen ontslagen. De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV is verontwaardigd. Voorzitter Jean Debie noemt het ''seksediscriminatie''. ''Alleen mensen op overtollige functies zouden worden ontslagen. Als een vrouw op een overtollige functie zit, zou zij volgens Kamp dus de plek moeten innemen van een man die niet op een overtollige functie zit. Wij zullen hier niet mee akkoord gaan.''
 • Vrouwen bij Defensie zijn zeker van hun baan (Rotterdams Dagblad, 25 augustus 203, tijdelijke link). Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden geen vrouwen ontslagen. Minister Kamp van Defensie zegt dat in een interview met het septembernummer van Opzij. Volgens Kamp blijft het streefcijfer van 12 procent vrouwen bij de krijgsmacht in 2010 gehandhaafd. ,,Dat betekent dat we nu geen vrouwen willen ontslaan, want we zitten net op zo'n 8,5 procent.''
 • DaniŽlle Molenaar: Meer vrouwen slikken de overgangspil (Rotterdams Dagblad, 25 augustus 203, tijdelijke link). Overgangspillen worden in Nederland op veel grotere schaal en langduriger gebruikt dan door gynaecologen wordt beweerd. Het hormoongebruik heeft geleid tot extra kankergevallen onder vrouwen tussen de 50 en 65 jaar. Dat zegt arts- epidemioloog Clara Moerman van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
 • Ferry Haan: Voor Netelenbos geen Zoetemelk-syndroom (De Volkskrant, 25 augustus 2003). En daar is ze weer, Tineke Netelenbos. Tot ieders verbazing heeft de ex-minister van Verkeer en Waterstaat, nadat ze was afgevallen in de race om commissaris van de koningin te worden in Noord-Holland, nu haar zinnen gezet op het lijsttrekkerschap voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europese parlement. Prominente partijleden houden zich op de vlakte : 'Het woord is aan de partijleden'.
 • Reageerbuisbaby uit ziekenfonds (Het Parool, 25 augustus 2003). Woordvoerster Conny Slob van de patiŽntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek Freya vindt het schrappen van de vergoedingen 'een enorme stap terug in de tijd'. Slob: ''Onvruchtbaarheid is geen luxeprobleem maar een ziekte die dus ook als zodanig behandeld moet worden. In de loop der jaren is ivf in medisch opzicht een algemeen passende, aanvaarde en gangbare behandeling geworden, daar kan je niet zomaar een punt achter zetten''.
 • Vergoeding IVF wellicht geschrapt. Voornemen Hoogervorst (NRC-Handelsblad, 25 augustus 2003). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) overweegt om IVF-behandelingen (reageerbuisbevruchting) niet langer te vergoeden.
 • Behandeling IVF ook uit ziekenfonds (De Volkskrant, 25 augustus 2003). Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil IVF (in vitro fertilisatie, ofwel reageerbuisbevruchting) niet langer vergoeden uit het ziekenfonds. Hij bespaart meer dan 50 miljoen euro door het niet langer vergoeden van deze bevruchtingstechniek . De maatregel behoort tot het bezuinigingspakket van 2,1 miljard euro, dat hij op Prinsjesdag zal presenteren, bevestigen bronnen rond het kabinet.
 • Op IEX.NL, een site van beleggers voor beleggers, is een discussie gestart over de pil uit het ziekenfonds (24 augustus 2003).

Actueel > Tijdschriftenrek:
zaterdag 23 augustus 2003

Nieuws:

 • Job van de Sande: Ook reageerbuisbaby uit het ziekenfonds (Algemeen Dagblad, 23 augustus 2003). Kinderloze paren moeten reageerbuisbevruchtingen vanaf volgend jaar zelf betalen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil de ivf-behandelingen schrappen uit het ziekenfonds. De maatregel levert jaarlijks 54 miljoen euro op.
 • Veel vragen naar test vaderschap (NRC-Handelsblad, 23 augustus 2003). DNA-tests voor het vaststellen van het vaderschap van kinderen zijn in Nederland in opmars. Sinds 2001 kan men de test behalve bij non-profit organisaties ook laten doen bij commerciŽle aanbieders. Het aantal vaderschapstests dat per jaar in Nederland wordt uitgevoerd is de laatste drie jaar bijna verdubbeld, tot 1.000 ŗ 1.150.
  • NIET ONLINE: ''De gevaren van de commerciŽle vaderschapstests'', zelfde krant, Zaterdags Bijvoegsel).

emancipatie.pagina.nl

 • Damespad. nl - Vrouwen in lesbisch Nederland die het leuk vinden om kennis te maken met Noord-Holland worden uitgenodigd de wandelschoenen aan te trekken en deze speciale polderwandeling te bewandelen.vrijdag 22 augustus 2003

Dossiers

Nieuws:

 • ''De Pil'' moet in het ziekenfondspakket blijven ! (Vrouwen Alliantie, persbericht 21 augustus 2003). Het is niet de eerste keer dat bewindslieden met kortzichtige en korte termijn bezuinigingsargumenten de pil weer uit het ziekenfondspakket willen halen. Bij een eerdere poging in 1995 wisten vrouwenorganisaties dit te beletten door op de barricades te klimmen.
 • Eveline Brandt: Bezuinigen op de pil is kortzichtig, het jaagt de kosten op (Trouw, 22 augustus 2003, tijdelijke link, artikel met lezersreacties). De pil moet niet langer vergoed via het ziekenfonds, vindt minister Hoogervorst. Wat gaat dit plan hem opleveren? Een heleboel onrust, aanzienlijke risico's en een minimale besparing.
 • Ouderen beginnen vaker een lat-relatie (De Volkskrant, 22 augustus 2003). Na het overlijden van hun partner of na een scheiding denken ouderen goed na over een nieuwe partner. Vooral vrouwen gaan niet meer op zoek. Als zij toch iemand tegenkomen, volgt de afweging: samenwonen of ieder voor zich in de eigen bedoening?
 • Defensie: voor 2010 vrouw als generaal (De Volkskrant, 22 augustus 2003). De krijgsmacht moet voor 2010 de eerste vrouwelijke generaal krijgen. De streefpercentages die Defensie hanteert om meer vrouwen in hogere functies te krijgen, moeten verscherpt worden. Dit zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie donderdag in Breda tijdens een symposium op de militaire academie KMA over vrouwelijke officieren.
 • Petra Huijser: ''Zwangerschap of abortus kost ook veel geld'' (Twentsche Courant Tubantia, 21 augustus 2003). De pil kan best uit het ziekenfonds, vindt minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de vrouw om niet zwanger te raken, en daar hoeft de samenleving niet jaarlijks zoín dertig miljoen euro voor te betalen.
 • Sandra Heerma van Voss: Schoenen, geld, relaties en seks (NRC-Handelsblad, 21 augustus 2003). Dankzij ''Sex and the City'' is Candace Bushnell een fenomeen voor vrouwen. Gisteravond gaf de Amerikaanse schrijfster een lezing in Amsterdam.
 • Minister wil pil en tandarts uit ziekenfonds (Trouw, 20 augustus 2003, tijdelijke link). Minister Hoogervorst (volksgezondheid) wil de anticonceptiepil niet meer vergoeden via het ziekenfonds. Het idee de anticonceptiepil voor eigen rekening te laten maakt deel uit van de bezuinigingsmaatregelen die de VVD-bewindsman overweegt. D66, de kleinste partner in de regeringscoalitie, kondigde gisteren direct aan zich tegen dat voorstel te zullen keren.

Nieuwsarchief:

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

emancipatie.pagina.nl:

 • Stichting Anu is een landelijk centrum voor vrouwenzelfhulp. Als je informatie zoekt, vragen hebt of advies en ondersteuning nodig hebt op het gebied van vrouwspecifieke gezondheidsproblemen, dan kun je bij ons terechtdonderdag 21 augustus 2003

Nieuws:

 • Duitsland: hoofddoek geen reden voor ontslag (EPD, 21 augustus 2003). Het dragen van een hoofdoekje is geen rechtvaardiging voor ontslag. Dat heeft het hoogste rechtsorgaan in Duitsland, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, donderdag bepaald. Daarmee werd een vonnis van de rechtbank in Erfurt bekrachtigd, dat het ontslag van een verkoopster in een warenhuis ongedaan had gemaakt. De betrokken vrouw in Schlťchtern, in de deelstaat Hessen, wil om religieuze redenen ook tijdens het werk een hoofddoekje dragen. De verkoopster werkte op de parfumerie-afdeling. Het rechtsinstituut in Karlsruhe is van mening dat eventuele economische schade niet opweegt tegen het recht op godsdienstvrijheid van de werkneemster.
 • Ahmet Olgun: In Marokko gedumpt voor een jongere vrouw. Achtergelaten vrouwen en kinderen wachten op terugkeer naar Nederland (NRC-Handelsblad, 20 augustus 2003). Na een vakantie in Marokko laten mannen regelmatig hun vrouw en kinderen achter bij familie. Die zijn daar vaak diep ongelukkig. Vaak is er niets aan te doen. 
 • Mans Kuipers: Mannen en de kick van geweld (Intermediair, 21 augustus 2003). Geweld, we moeten er niks van hebben, zijn het ontgroeid. Alleen onze hersens weten het nog niet. Zeker voor mannen kwam een fikse dosis testosteron evolutionair namelijk altijd erg van pas. Moeten ze dan per se vechten?
 • 25 jaar vrouwen in opleiding aan de KMA (Ministerie van Defensie, 19 augustus 2003). De KMA bestaat dit jaar 175 jaar. In 1978 kwamen daar de eerste vrouwelijke cadetten in opleiding. Een kwart eeuw later besteedt de Koninklijke Militaire Academie tijdens de viering van haar jubileum uiteraard aandacht aan dat fenomeen. Op donderdag 21 augustus vindt daartoe in Breda een symposium plaats met de titel: Geaccepteerd en geÔntegreerd!?
 • IIAV nieuwsbrief, augustus 2003. Informeert over actuele ontwikkelingen binnen het IIAV, over nieuwe dienstverleningsactiviteiten, over uitgevoerde en lopende (inter)nationale projecten en over recent verschenen publicaties.

Nieuwsarchief:

Actueel > Agenda:
woensdag 20 augustus 2003

Nieuws:

 • De pil uit het ziekenfonds (Trouw, 20 augustus 2003, tijdelijke link). Het is hoog tijd de anticonceptiepil uit het ziekenfonds te lichten, zoals de liberale minister Hoogervorst van volksgezondheid overweegt. Zijn voorgangster Borst wilde het acht jaar geleden ook al, maar zij kwam van het voornemen terug onder druk van maatschappelijk verzet, vooral van vrouwenorganisaties.
 • D66-fractie wil de pil in ziekenfonds houden (NOS-nieuws, 19 augustus 2003, tijdelijke links). D66-Kamerlid Bakker vindt dat de anti-conceptiepil niet uit het ziekenfondspakket gehaald moet worden. Minister Hoogervorst ziet dit als een van de mogelijkheden om meer te bezuinigen.
 • Tandarts en pil mogelijk het fonds uit (Het Parool, 19 augustus 2003). De anticonceptiepil en de tandartszorg voor volwassenen dreigen uit het ziekenfondspakket te verdwijnen. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid overweegt de vergoedingen te schrappen, om zo te besparen op de kosten voor gezondheidszorg.
 • Vrouw in Wales zwanger van ''internetbaby'' (Nederlands Dagblad, 19 augustus 2003). In Wales is voor het eerst een lesbische vrouw zwanger geraakt van een 'internetbaby'. De vrouw had zaad gekocht via de webiste Man Not Included. Dat meldt de Society for the Protection for Unborn Children (SPUC) deze week.
 • Robert Giebels: Seks met maagd maakt man sterker. Cambodja staat een aids-catastrofe te wachten (NRC-Handelsblad, 19 augustus 203). In Cambodja tikt een tijdbom. Aids grijpt snel om zich heen. Oorzaak: de Cambodjaanse seksuele verhoudingen. ,,Getrouwde vrouwen zijn nu eenmaal niet zo mooi als prostituees.''

emancipatie.pagina.nl:

 • Inge - het forum voor de technische vrouw.

Nieuwsarchief:

 • COC en Gaykrant lanceren handleiding homohuwelijk (Nederlands Dagblad, 1 augustus 2003). Het COC en de Gaykrant publiceren vrijdag 22 augustus in Amsterdam een internationale handleiding over het homohuwelijk. ,,Deze handleiding moet een tegenwicht vormen tegen de uitlatingen van de Paus en het Vaticaan over het homohuwelijk'', zei Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol donderdagavond, nadat het Vaticaan zich dezelfde dag fel tegen het homohuwelijk keerde.
 • Inspectie onderzoekt zaaddonatie via internet (Trouw, 31 juli 2003, tijdelijke link). De inspectie voor de gezondheidszorg doet onderzoek naar de firma Babydonors. Dit Amsterdamse bedrijf biedt vanaf 1 september in Nederland sperma en eicellen te koop aan via internet.
 • Mineke Bosch: Over het jatten van schatten. Mijn bezoek aan het Osoby Archiv te Moskou (LOVER 2003/2). In 1994 bracht historica Mineke Bosch een bezoek aan het Osoby Archiv in Moskou, waar de in de oorlog buitgemaakte IAV-collectie al tientallen jaren verstopt lag. Zij wilde het verloren gewaande materiaal met eigen ogen inzien. Kijken mocht, maar iets meenemen naar Nederland was onbespreekbaar. In een onbewaakt ogenblik jatte zij een foto van Rosa Manus, oprichtster van het IAV. Hierbij de overwegingen van een dievegge tegen wil en dank.
 • Arianne van der Ven: Transatlantische overwegingen. Hoe anders durft de transgender te zijn ? (LOVER 2002/3). Na jaren in de VS te hebben gewerkt in de transgenderzorg, viel het Arianne van der Ven op hoezeer Nederlandse transen hun best doen zo 'gewoon' mogelijk te zijn. De behoefte aan assimilatie weerspiegelt zich in een gebrek aan solidariteit ťn een rigide transgenderzorg. Dat ziet er in de VS heel anders uit.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]