woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 April 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  APRIL 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF APRIL 2003

vrijdag 18 april 2003

Nieuws:

 • Werkloosheid stijgt in tempo rampjaar 1983 (De Volkskrant, 18 april 2003). De stijging van de werkloosheid wordt vooral veroorzaakt door een toename van het arbeidsaanbod. Vergeer (CBS): 'Het arbeidsaanbod stijgt doordat meer mensen van school komen dan met pensioen gaan, meer vrouwen willen werken en jaarlijks meer mensen immigreren dan emigreren'.
 • Ontslagstatistiek Jaarrapportage 2002 (CWI, april 2003). Hieruit o.m.: Jarenlang was het aantal ontslagaanvragen bij vrouwen hoger dan bij mannen. In 2001 was voor het eerst het aantal ontslagaanvragen voor beiden gelijk. Het jaar 2002 echter laat een beduidend hoger aantal ontslagaanvragen voor mannen zien: 39.579 t.o.v. 30.585 voor vrouwen. Net als in voorgaande jaren blijken grote m-v-verschillen bij de reden van uitstroom.
 • Thema: Secretaressedag (Haagsche Courant, 17 april 2003). Met:
  • Geert Dekker: Man is meer secretaresse dan hij denkt. Het secretariaat is bijna altijd in handen van vrouwen. Een kwestie van vooroordelen, of past het zorgzame karakter van het werk niet bij mannen? 'Eigenlijk verdient de secretaris - generaal van elk ministerie vandaag een bloemetje.' De secretaressedag nader beschouwd
  • Cathérine van der Linden: Mannen kunnen wel degelijk perfectionist én regelaar zijn. Vrouwen hebben géén monopolie in het leger van witteboordenwerkvoorbereiders. Honderden mannen verschuilen zich achter andere functies met vrijwel dezelfde inhoud.
  • Kantoorarbeid groeit nog steeds. Directeur Ria van 't Klooster van Schoevers Bedrijfsopleidingen: Grofweg 150.000 mensen in Nederland doen secretarieel werk. Op topniveau werken ongeveer 800 secretaresses.
 • CDA-Kamerlid: Echte tolken nodig in abortuskliniek (Reformatorisch Dagblad, 18 april 2003). Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid moet ervoor zorgen dat allochtone vrouwen die geen Nederlands spreken zich in abortusklinieken ondubbelzinnig verstaanbaar kunnen maken.
 • SGP en CU noemen geen breekpunten (Nederlands Dagblad, 18 april 2003). ChristenUnie en SGP zijn serieus kandidaat in de kabinetsformatie. Beide partijen beseffen dat ze niet ''het onderste uit de kan kunnen halen'', maar ze vinden wel ''dat alles bespreekbaar moet zijn. Ook onze visie op abortus, euthanasie en homohuwelijk''.
 • Patrick Meershoek: Bijlhouts nieuwe job: meditatief reisleider (Het Parool, 17 april 2003, artikel alleen tegen betaling beschikbaar). Philomena Bijlhout , de LPF- staatssecretaris van één dag, heeft een nieuwe bestemming gevonden. A Spiritual Odyssee heet haar reisorganisatie, die spirituele groepsreizen naar Suriname organiseert.

emancipatie.pagina.nl:

Actueel > Agenda:
donderdag 17 april 2003

Nieuws:

 • Korter werken in trek bij veel ambtenaren (Haagsche Courant, 17 april 2003). In de gemeente Den Haag werkte in 2001 27,5% van de ambtenaren in deeltijd. Bij vrouwelijke ambtenaren was dat 54,6 %, bij mannen 10,6%.
 • Evert de Vos: De kick van een 80-urige werkweek (Intermediair, 17 april 2003). Intermediair Loopbaanenquete: Bij de mannen is het percentage workaholics veel groter dan bij de vrouwen. En workaholics werken vooral in de profitsector en dan vooral in de industrie en handel.
 • Begin van de week is beste studietijd (Spits!, 17 april 2003). Onderzoek LOI: maandag, dinsdag en woendag zijn de beste dagen om te studeren. Vrouwen hebben een hogere concentratie en discipline tijdens het studeren dan mannen. Zij studeren gemiddeld twee uur achter elkaar. Mannen laten zich sneller afleiden en houden het studeren niet langer dan een half uur tot een uur vol.
 • Werkloosheid stijgt sterk (persbericht CBS, 17 april 2003). De werkloosheid is in het 1e kwartaal van 2003 gestegen tot 377.000 mensen. De toename is nu ook ingezet voor vrouwen. Het percentage mannen steegt van 3 naar 4,6%, dat van vrouwen van 5 naar 5,7%. De stijging geldt voor alle leeftijdsgroepen.
 • In vitro fertilisatie bij lesbische echtparen. Antwoord dd. 15 april 2003 van staatssecretaris Ross van Dorp (VWS) op vragen van TK-lid van der Laan (D66). Een situatie waarbij de ene vrouw draagt en de ander de bevruchte eicel levert is in Nederland verboden. Er zijn geen signalen dat lesbische paren in Nederland van een IVF-behandeling worden uitgesloten. Zonodig kunnen belanghebbenden zich beroepen op artikel 7 lid 1 sub AWGB.
 • Edwin Kreulen: Opvang | Een nachtje op de crèche (Trouw, 17 april 2003, tijdelijke link). Ouders met nachtdiensten mogen hun kinderen binnenkort naar een kinderhotel brengen. En wie zijn kind de volgende ochtend van de nachtcrèche afhaalt, kan ook zijn gestoomde kleding en een ingevulde belastingaangifte meenemen.woensdag 16 april 2003

Nieuws:

 • Nieuwsbrief emancipatie.nl, nr. 110 (9 t/m 16 april 2003)
 • Homoseksuele consument wil niet als aparte groep benaderd worden (MKBNet, 16 april 2003). Homofielen en lesbiennes steunen wel bedrijven waarvan bekend is dat ze een homovriendelijk beleid hebben en werken bedrijven tegen die zich vijandig opstellen tegenover homoseksuelen.
 • Gerard Beverdam: Seks en geweld op tv: de maat is vol (Nederlands Dagblad, 16 april 2003). De Hensbroekse Coby van der Gragt bood gisteren in de Tweede Kamer in Den Haag ruim 2800 handtekeningen aan tegen seks en geweld op televisie. Niet dat ze wil dat dit helemaal verdwijnt, maar het Nederlandse tv-aanbod zit volgens de 49-jarige moeder totaal verkeerd in elkaar.
 • Agressie lost ook in allochtoon gezin niks op (Haarlems Dagblad, 15 april 2003). 'Siddet çözüm getírmez' oftewel agressie lost niks op. De 2e campagne van het Haarlemse project Geweld in het gezin windt er ook in het Turks geen doekjes om. Wethouder Grondel (welzijn; GroenLinks) uit. ,,Huiselijk geweld komt in alle milieus voor, onder alle bevolkingsgroepen, maar we weten uit ervaring dat het bij gezinnen van buitenlandse komaf minder bespreekbaar is.''
 • Annemarie van Gaal kan niet zonder tijdschriften (Leidsch Dagblad, 15 april 2003). In Moskou bouwde Annemarie van Gaal in tien jaar tijd Independent Media vanuit het niets op met haar vroegere VNU-partner Derk Sauer. Terug in Nederland vertrouwt ze op haar gevoel én op de 'power' van de moderne Nederlandse vrouw van boven de dertig. ,,AM Media wordt een echte vrouwenbladen-uitgeverij.
 • Allochtone vrouwen willen kansen creëren (Binnenlands Bestuur, 11 april 2003). Onderzoek van de Wetenschapswinkel Vrije Universiteit in Amsterdam, Geuzenveld-Slotermeer: Marokkaanse vrouwen van de eerste generatie willen graag Nederlands leren. Het leren van de taal zien zij als sleutel die alle deuren opent. Ook willen zij graag een vrouwencentrum.
 • Merendeel vrouwelijke consumenten voelen zich niet door op hen gerichte reclame aangesproken (MKBNet, 12 april 2003). Zo`n 65% van de vrouwen tussen de 35 en 45 jaar vindt reclame die hen aan zou moeten spreken neerbuigend van toon en 50% vindt de rol van vrouwen in reclame ouderwets in vergelijking met televisieseries. Bijna 40% vindt op vrouwen gerichte reclame achterhaald.

Nieuwsarchief:

 • Handboek VN-Vrouwenverdrag (persbericht InterParliamentary Union, 7 april 2003). De IPU en de Verenigde Naties hebben voor parlementariers een handboek VN-Vrouwenverdrag gepresenteerd op de 108e IPU-bijeenkomst in Chili. The Convention is the most comprehensive instrument that exists on women's rights, considering that it encompasses the full range of the vital aspects of the human person, aldus de voorzitter van de IPU Council, Sergio Páez.
 • Political will indispensable for steady progress in women's participation in parliament (persbericht InterParlementary Union, 5 maart 2002). De nieuwste cijfers van het aantal vrouwen in het parlement laten een voortgaande toename zien. De Scandinavische parlementen scoren het hoogst (39,9%), maar in Arabische landen neemt het aantal vrouwen ook toe. Zie ook:dinsdag 15 april 2003

Nieuws:

 • Vrouwen Alliantie bezorgd over uitstel Wet Basisvoorziening Kinderopvang (VA, persbericht 15 april 2003). De Vrouwen Alliantie (VA), koepelorganisatie van 46 vrouwenorganisaties is zeer bezorgd over het uitstel van de invoering Wet Basisvoorziening Kinderopvang.
 • Rotterdam | Kind ontdekt eigen talent op verlengde schooldag (Rotterdams Dagblad, 15 april 2003, tijdelijke link). De vijftien Delfshavense basisscholen die meedoen aan de Onderwijskansenzone, een project dat de ontwikkeling van kinderen extra moet stimuleren, bieden hun leerlingen volgend jaar weer een ruime keuze.
 • Lezers willen vrouwelijke directeuren (NRC-Handelsblad, 15 april 2003). ''Als het aan de deelnemers van de opiniepeiling op de website van NRC Handelsblad ligt, krijgen het Stedelijk Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum elk een vrouwelijke directeur''.
  • Gebaseerd op een opiniepeiling waarin 60 (zestig !) geldige stemmen werden uitgebracht.
 • Zakelijke dienstverlening heeft ''dikste glazen plafond'' (Ministerie van SZW, persbericht 15 april 2003). Vrouwen in de zakelijke dienstverlening krijgen in vergelijking met andere sectoren het minst vaak een hoge positie in hun bedrijf. In alle sectoren is nog sprake van ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere posities.
 • Henk Snijders: Jorritsma de eerste keus voor Almere (Het Parool, 15 april 2003). De gemeenteraad van Almere wil oud-minister Annemarie Jorritsma-Lebbink als burgemeester. Jorritsma (VVD) is nu waarnemend burgemeester in Delfzijl. ''Almere lijkt me uiterst spannend,'' zei ze gisteravond in een eerste reactie.
  • Almere wil Jorritsma als burgemeester (De Volkskrant, ANP-bericht, 15 april 2003, tijdelijke link).
 • Nieuwe klacht kindermisbruik RK-kerk VS (De Telegraaf, 15 april 2003). De Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk is opnieuw aangeklaagd wegens seksueel misbruik van kinderen. Ruim twintig slachtoffers eisen 300 miljoen dollar schadevergoeding van een bisdom in de staat New York. Dat is maandag bekendgemaakt.

Drenthe:
maandag 14 april 2003

Nieuws:

 • Hulp aan slachtoffers seksueel geweld faalt (Spits!, 14 april 2003). Onderzoek Rutgers Nisso Groep 'Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld': De uitkomsten van het onderzoek bijzonder alarmerend omdat een grote groep cliënten van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg een geschiedenis van seksueel geweld heeft.
 • Hulpverlening na seksueel geweld helpt vaak onvoldoende (persbericht Rutgers Nisso Groep, 13 april 2003). Meer dan de helft van de mensen die wordt geholpen, heeft na afloop van de behandeling nog ernstige tot zeer ernstige posttraumatische stressklachten omdat de deskundigheid van de hulpverleners te wensen over laat. In psychiatrische ziekenhuizen heeft zelfs 75% van de behandelde slachtoffers na jaren van behandeling nog last van ernstige stressklachten.zaterdag 12 april 2003

Nieuws:

 • News We Can Use: update Saturday 12, April 2003
 • VVD wil één loket voor huiselijk geweld (VVD, 8 april 2003). Het VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft tijdens het Algemeen Overleg op woensdag 2 april over de nota Een veilig land waar vrouwen willen wonen gepleit voor één loket voor huiselijk geweld waarin het belang van het slachtoffer centraal staat. Tijdens het vervolgdebat in de plenaire zaal op dinsdag 8 april diende Ayaan Hirsi Ali een breedgesteunde motie in die er voor moet zorgen dat er voor 1 september 2003 een plan van aanpak moet komen.

emancipatie-lokaal.pagina.nl:
vrijdag 11 april 2003

Nieuws:

 • Kamer stemt in met EU-Verdrag Egypte (Spits!, 11 april 2003). In het Algemeen Overleg hierover met minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) wezen Kamerleden op de belabberde mensenrechtensituatie in Egypte.Vooral homoseksuelen worden op grote schaal onderdrukt en vervolgd om hun seksuele geaardheid. Ook vrouwenbesnijdenis komt nog voor in Egypte, tot grote afschuw van de Kamer.
 • Marieke Kremer: Fay Weldon: Het feminisme voorbij (Spits!, 11 april 2003). De mannen zijn verslagen. Volgens de Britse schrijfster en ex-feministe Fay Weldon (71) is, na een lange en moeilijke strijd, gelijkheid tussen de seksen wel zo ongeveer bewerkstelligd. Maar tegen wie moeten we ons nu richten als we de wereld rechtvaardiger willen maken? De wereld is een stuk gecompliceerder dan vroeger.
 • Screening zwangere vrouwen op HIV. Brief dd. 11 april 2003 van staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) aan de Tweede Kamer. Zwangere vrouwen krijgen per 1 januari voortaan altijd een hiv-test aangeboden. Hiermee kan de kans op besmetting van het kind met het hiv-virus sterk worden verminderd.
 • Nine van der Vange c.s.: Medisch specialisten willen in deeltijd werken (Medisch Contact, 11 april 2003). ViaMedica deed, met ondersteuning van de Orde van Medisch Specialisten, het ministerie van VWS en Movir, onderzoek onder medisch specialisten. Uitkomsten o.a.: liever minder uren per dag, minder dagen per week en mogelijkheden voor een sabbatical.
 • Burgers willen wetten over hoofddoeken in overheidsfuncties (Binnenlands Bestuur, 11 april 2003). Ambtenaren en burgers hebben behoefte aan wetgeving die duidelijkheid geeft over het dragen van hoofddoekjes en andere religieuze symbolen in publieke functies. Dat blijkt uit onderzoek van het NIPO in opdracht van het weekblad Binnenlands Bestuur onder ambtenaren, leidinggevenden bij de overheid, wethouders en een representatieve doorsnede van de bevolking.
 • Onderzoek naar forfaitaire (pensioen)regeling voor vrouwen gescheiden voor 21 november 1981. Brief dd. 10 april 2003 van staatssecretaris Rutte (SZW) aan de Tweede Kamer inzake een desbetreffende motie van De Ruiter en Jense (SP). Conclusie: invoering van zo'n regeling is niet wenselijk.
 • Henk Glimmerveen: Jonge Franse vaders laten het afweten (Haagsche Courant, 9 april 2003). Emancipatie is voor de meeste jonge vaders in Frankrijk slechts theorie. Slechts 250.000 mannen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van het extra vaderschapsverlof waartoe de regering - Jospin had besloten, hoewel er in Frankrijk in dat jaar 796.000 baby's zijn geboren.

Nieuwsarchief:

 • Recidive zedendelinquenten na tbs. Antwoorden d.d. 1 april 2003 van minister Donner (Justitie) op een serie vragen vanuit de Tweede Kamer: Dittrich (D66), de leden Joldersma en Van Haersma Buma (beiden CDA) en Griffith (VVD).

Actueel > Agenda:

 • vrijdag 9 mei 2003: Conferentie Vrouwenhandel en Europa. Van 14.00 - 16.30 uur, Den Haag, Voorlichtingsbureau van het Europees Parlement voor Nederland, Korte Vijverberg 6. Met Marcia Albrecht (St. tegen vrouwenhandel), Sietske Altink (De Rode Draad), Rob Coster (prostitutie en mensenhandel Nederlandse Politie), Anna Korvinus (Nationaal Rapporteur Mensenhandel) en Joke Swiebel (lid EP). Onder leiding van Margreet de Boer (CLWI).


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]