vrijdag 23 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Vrouwelijke kandidaten
 Overzicht alle vrouwelijke kandidaten
 Vrouwelijke kandidaten per partij
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  ARCHIEF  >  TK-VERKIEZINGEN 2002
 >  VROUWELIJKE KAN... 

WIE ZIJN DE VROUWEN OP DE KANDIDATENLIJSTEN?

Klik op het logo van de partij voor een overzicht van de vrouwelijke kandidaten per partij.
Of klik hier voor een overzicht van alle partijen naast elkaar, ons stembiljet !

emancipatie.nl heeft per partij de vrouwen bij elkaar gezet die kans maken op een zetel in de nieuwe Tweede Kamer, met verwijzing naar de online informatie die over elk van hen beschikbaar is.

PvdA, Groen Links en ook de SP hebben systematisch voor m/v 50/50 gekozen: mannelijke en vrouwelijke kandidaten wisselen elkaar vrijwel af. Bij PvdA en GroenLinks zijn er ook enkele vrouwen bij van allochtone afkomst.

Het CDA komt uit op circa 30% vrouwelijke kandidaten, een percentage dat vrij gelijkmatig in de verschillende tranches wordt volgehouden. Met één vrouw van allochtone afkomst, maar die staat dan wel relatief hoog (plaats 7).

VVD en D66 blijven duidelijk achter, vooral in de eerste tranches. VVD heeft slechts 6 vrouwen bij de eerste 20 kandidaten, en D66 heeft pas op de plaatsen 4, 6 en 7 een vrouwelijke kandidaat.

De kandidatenlijsten van de Christen Unie, Leefbaar Nederland en de lijst Fortuyn zijn nog niet bekend.

De SGP laat zoals bekend op principiële gronden vrouwen niet toe als lid, laat staan op een plaats op de kandidatenlijst.

De Vereniging van Vrouwenbelangen heeft op basis van (concept-)kandidatenlijsten per partij het te verwachten aantal vrouwelijke Kamerleden berekend. Nieuwsgierig? Klik hier.

Vergelijkingsmateriaal met 1998 biedt de site van Vrouwenbelangen ook met statistieken over de m/v-percentages direct na de verkiezingen 1998 èn direct na de Kabinetsformatie 1998.

Lijst Pim Fortuyn