dinsdag 29 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Programvergelijking
 CDA
 ChristenUnie
 D66
 Groen Links
 Leefbaar Nederland
 Lijst Fortuyn
 Programvergelijking op thema
 PvdA
 SGP
 Socialistische Partij
 VVD
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  ARCHIEF  >  TK-VERKIEZINGEN 2002
 >  PROGRAMVERGELIJKING 
PROGRAMVERGELIJKING

VERKIEZINGSPROGRAMMA’S LANGS DE EMANCIPATIEMEETLAT

Wie de verkiezingsprogramma’s bekijkt op het thema ‘’emancipatie’’ moet goed zoeken. En veel verstand van zaken hebben. Emancipatie, diversiteit: als thema en zelfs als term komen ze nauwelijks voor. Systematisch, zichtbaar en controleerbaar aandacht geven aan emancipatiedoelen? aan de effecten van beleid op de verander(en)de posities van vrouwen en mannen? Nee dus..
We hebben bij Infodrome de proef op de som genomen. ‘’Emancipatie’’ levert 10 hits op, vrijwel allemaal verwijzend naar algemene beginselen. ‘’Diversiteit’’ geeft 18 hits; bijna de helft blijkt te gaan over ‘biodiversiteit’.

Wat is dan het emancipatie-gehalte van de verkiezingsprogramma’s? Astrid Feiter, politiek redacteur van OPZIJ, heeft ze voor emancipatie.nl langs de emancipatiemeetlat gelegd en bekeken op relevante thema’s, zoals arbeid en zorg, gezondheidszorg, integratiebeleid, onderwijs, uitkeringen en levensloop.

Het goede nieuws is, dat arbeid en zorg veel aandacht krijgt, met een breed scala van maatregelen. Met nadruk op fiscale kortingen, ňf juist op verlofmogelijkheden. Met accent op kinderopvangvoorzieningen, al dan niet in verband met peuterspeelzalen en basisschool. Met stimulansen voor bijstandsmoeders/ouders en potentiële herintreders. Want, en daar zijn de meeste partijen het over eens: meer vrouwen moeten voor een groter aandeel deelnemen aan de betaalde arbeid. Ook bestrijding van huiselijk geweld (met name in allochtone kring) en van vrouwenhandel duikt nogal eens als thema op.
Maar met deze issues houdt het feitelijk wel op. De relatief grote instroom van (ook jonge) vrouwen in de WAO blijft onbesproken. Het grote aandeel van vrouwen in de mantelzorg eveneens. De slechte inkomenspositie van vrouwen? De pensioengaten van jongere en ook oudere vrouwen? Nee. Bevordering van zorgen door mannen? Nauwelijks. De hoopvolle en tegelijkertijd nog moeizame positie van sommige groepen allochtone meisjes en vrouwen? Vrijwel niet.

De redactie van emancipatie.nl verbaast zich. In de afgelopen twee jaar heeft ze de stroom van berichten die concreet op de positie van vrouwen en mannen ingaan bijna explosief zien toenemen. In kranten, tijdschriften, radio en t.v., en ook in onderzoeken , actie en maatschappelijke debatten. Emancipatie-vragen léven (weer). En bieden ‘scoringskansen’.
Loopt de politieke elite die verkiezingsprogramma’s schrijft en vaststelt misschien een beetje achter op de werkelijkheid? Of zit ze een beetje te slapen?

Wie meer wil weten dan wat de verkiezingsprogramma’s over emancipatie stellen en beloven: klik door naar:
Lijsttrekkersdebat
Stelling van de week

KLIK HIER VOOR EEN PROGRAMMAVERGELIJKING OP THEMA