zondag 17 januari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 verkiezingsnieuws
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  TK-VERKIEZINGEN 2006  >  VERKIEZINGSNIEUWS 
VERKIEZINGSNIEUWSVerkiezingsnieuws (vanaf 20 oktober 2006):                                                    
 • verkiezingsprogramma's
  • FNV: overheid moet loon doorbetalen bij verlof (Volkskrant, 10 november 2006). De overheid moet zorgen dat werknemers die ouderschaps- of zorgverlof opnemen, 70 procent van hun salaris krijgen doorbetaald. Dat is volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius nodig om meer vrouwen aan de slag te krijgen. Nu stoppen zij volgens haar nog te vaak met hun baan of gaan minder werken zodra zij kinderen krijgen. Aldus het FNV-actieplan voor vrouwen ‘Sterk in je werk’
  • FNV: betaal loon door tijdens verlof (FNV, 10 november 2006). De overheid moet zorgen voor een wettelijke regeling voor doorbetaling van 70% van het loon tijdens het ouderschapsverlof voor werknemers, zegt Agnes Jongerius bij de presentatie van het actieplan 'Sterk in je werk’ over vrouwen en werk. Het betaalde ouderschapsverlof moet volgens de FNV buiten de levensloopregeling worden gehouden.
   • Sterk in je werk. Actieplan vrouw en werk. FNV, 10 november 2006. Met vier speerpunten: zeggenschap over werktijden, werken moet lonen, kinderopvang een basisvoorziening, en betaald ouderschapsverlof en zorgverlof.

  • Yvonne Wiggers: 'Durf keihard vrouw te zijn' (AD, 8 november 2006). Het zijn doorzetters, ze zijn ambitieus en bepaald niet vies van de camera. Rita Verdonk, Maria van.der Hoeven, Nebahat Albayrak en Femke Halsema: politicus én vrouw. ,,Ik was laatst met Femke Halsema en Agnes Kant in debat,’’ zegt Albayrak. ,,Toen het een beetje fel werd, was het meteen: wat een kippenhok. Bij mannen heet zoiets een goed debat.’’
  • Balkenende: homo kan CDA-leider zijn (Telegraaf, 8 november 2006). Een homoseksueel kan leider zijn van het CDA. Partijleider Jan Peter Balkenende, die als Tweede Kamerlid tegen het homohuwelijk stemde, zei ook dat hij het zou accepteren als zijn dochter, mocht zij lesbisch blijken te zijn, met een vrouw zou willen trouwen.
  • Verdonk wil eerwraak harder bestraffen (AD, 8 november 2006). Plegers van eerwraak moeten net als terroristen een extra zware straf kunnen krijgen. Daders met een buitenlandse identiteit moeten eerder het land worden uitgezet dan nu het geval is, zei minister Rita Verdonk (VI) bij de presentatie van een boek over eergerelateerd geweld, dat is uitgegeven door het Inspraak Orgaan Turken (IOT). Verder wil ze dat uitlokkers van eerwraak vervolgd worden, zoals vaders die hun zonen ophitsen, omdat die als minderjarigen minder zwaar gestraft worden.
  • Balkendende: CDA werkt niet mee aan 'staatscrèche' (Volkskrant, 6 november 2006). Het CDA zal niet meewerken aan het gratis maken van de kinderopvang, iets waar PvdA en VVD voor zijn. ‘De boodschap is: u moet uw kinderen naar de staatscrèche sturen en we straffen ouders die dat niet doen met fiscale maatregelen door de combinatiekorting af te schaffen. Dat is een miskenning van de keuzevrijheid van de ouders . Daar gaan wij als CDA nooit, nooit mee akkoord’, aldus Balkenende. 
  •  'Gratis kinderopvang onbespreekbaar' (AD, 6 november 2006). CDA-lijsttrekker Balkenende heeft maandag hard uitgehaald naar de plannen van PvdA en VVD voor gratis kinderopvang. Volgens Balkenende ontnemen die partijen ouders hun keuzevrijheid. „Daar zullen we nooit, maar dan ook nooit, mee akkoord gaan.”
  • Meeste werknemers willen geen langere werkweek (CBS webmagazine, 6 november 2006). Vier van de vijf werknemers zijn tevreden met de lengte van hun werkweek. Voltijders zijn vaker tevreden dan deeltijders. Vooral mensen met een kleinere deeltijdbaan willen meer uren gaan werken. Vijftigplussers geven juist aan minder te willen werken. Er zijn nauwelijks voltijders met ADV of ATV die terugwillen naar een 40-urige werkweek.
  • Nederlanders matig geinteresseerd in politiek (Politieke Barometer, 2 november 2006, tijdelijke link). Hoe geïnteresseerd zijn Nederlanders in de politiek? De meeste Nederlanders, 58%, matig, 20% heeft geheel geen interesse in de politiek. En 23% is sterk geinteresseerd. Mannen hebben vaker interesse in de politiek dan vrouwen.
  • Halsema voor verplicht naleven uitspraak Commissie Gelijke Behandeling (RefD, 31 oktober 2006). GroenLinkslijsttrekker Halsema wil overheden verplichten uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) na te leven. Als de nieuwe regering die na de komende formatie aantreedt niet zelf met een voorstel komt, overweegt de GroenLinkspolitica serieus met een initiatiefwetsvoorstel te komen.
  • De Kamerleden Van Gent (GroenLinks), Bussemaker (PvdA) en Koser Kaya (D66) zagen hun motie (no. 47) over het aantrekken van een ambitieuze vrouw (m/v) als minister van emancipatie in een volgend kabinet verworpen. Zij kregen behalve van hun fracties alleen de steun van de Groep Van Oudenallen.
  • Oproep aan de lijsttrekkers (E-Quality, 30 oktober 2006). Met het oog op de verkiezingen op 22 november 2006 doet een aantal organisaties, die staan voor gelijke behandeling en non-discriminatie, een oproepen aan de politieke partijen om deze visie actief uit te dragen tijdens de verkiezingscampagne.
  • VVAO: vrouwen met een hogere opleiding stellen aan kinderopvang heel andere eisen dan dat het gratis is (VVAO, oktober 2006). De VVAO vindt een aanzienlijke uitbreiding van het ouderschapsverlof, flexibiliteit bij de werkgevers en de kwaliteit van de opvang veel belangrijker dan het kostenaspect. Ook vinden zij dat opvang door professionals evenveel waardering moet krijgen als opvang door ouders en familieleden.De VVAO heeft de lijsttrekkers van politieke partijen hierover in een notitie geinformeerd.
   • Kinderopvang. Notitie van de VVAO. Hieruit onder meer:
    • werkgevers en partners moeten zich flexibeler opstellen: beide partners moeten ervoor kunnen kiezen om vier dagen te gaan werken zonder blijvende schade aan hun verdere loopbaanperspectief. De fulltime-draad kunnen zij ten alle tijden weer oppakken.
    • het betaald ouderschapsverlof voor vrouwen wordt uitgebreid tot zes maanden en mannen krijgen een betaald verlof van een maand.
  • Signaal FNV-leden aan politiek: 40-urige werkweek is 3x niks (FNV, 25 oktober 2006). Politici die denken dat een 40-urige werkweek een oplossing is voor de vergrijzing, kunnen dat idee beter laten varen. Althans dat vind de overgrote meerderheid van de FNV-leden. Zo is 73% het oneens met de stelling dat de 40-urige werkweek een goede oplossing is om de gevolgen van de vergrijzing te tackelen Vooral vrouwen (80%) en 35- tot 44-jarigen (78%) zijn deze mening toegedaan.
  • Dikke onvoldoende voor minister De Geus (GroenLinks, 25 oktober 2006). GL geeft minister de Geus een dikke onvoldoende voor het emancipatiebeleid. In de afgelopen jaren is de positie van vrouwen verslechterd. Tegelikertijd presenteert GL een vacature voor een nieuwe minister van Emancipatiebeleid: in ieder geval moet zij (V/M) ambitieuzer en daadkrachtiger ziijn dan de huidige minister.
  • Jet Bussemaker en Aysel Çaliskan: Allochtone vrouw wil nog verder (De Volkskrant, 24 oktober 2006). Minister De Geus heeft de emancipatie voltooid verklaard. Maar allochtone vrouwen zitten er nog middenin. Actie is hard nodig.
  • FNV: bijdrage ouders in kinderopvang (AD, 25 oktober 2006). Ouders moeten een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor de kinderopvang, staat in een FNV-voorstel. De FNV wil een basisvoorziening voor alle soorten opvang. Ouders met een inkomen boven de 10.000 euro zouden maximaal vijf procent van de kosten zelf moeten betalen. Voor alleenstaande ouders is het drempelbedrag 20.000 euro. Zie ook:
   • FNV ontvouwt plan basisvoorziening kinderopvang. Persbericht dd. 24 oktober 2006. De kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en de voorschoolse educatie moeten opgaan in een brede basisvoorziening voor kinderopvang. De nieuwe kinderopvang moet openstaan voor alle kinderen tot 13 jaar, ongeacht of de ouders een betaalde baan hebben. Er geldt een inkomensafhankelijke ouderbijdrage met een maximum van 5 procent van het netto-inkomen.
   • Samenvatting FNV-plan kinderopvang
  • Nieuwe levensloopregeling van het FNV (samenvatting, 24 oktober 2006). De levensloopregeling moet worden omgebouwd tot een regeling voor zowel tijd als geld. Daarbij moet er een wettelijk recht zijn om zes maanden verlof op te nemen, stelt de FNV in reactie op de voorstellen van een Kamermeerderheid die de levensloop aantrekkelijker moeten maken. FNV-bestuurde Wind Wind noemt het positief dat de Kamer de fiscale korting bij ouderschapsverlof uitbreidt en deze ook geeft bij scholingsverlof. Bovendien is het 'winst' dat de Kamer de levensloopregeling 'eindelijk' openstelt voor zelfstandigen zonder personeel.
   • De verplichte keuze tussen sparen voor tijd (levensloop) of geld (spaarloon) vervalt.
   • Bovendien moet in de wet een verlofrecht van minimaal 6 maanden worden vastgelegd zodat de werkgever het verlof niet zomaar kan weigeren. Nu geldt dit recht alleen bij de opname van ouderschapsverlof.
   • Verder wil de FNV met een hogere belastingkorting de regeling ook aantrekkelijker maken voor de lagere- en middeninkomens.
  • Joop Schippers: Wouter Bos als deeltijdpremier (HRM, september 2006, samenvatting). Wouter Bos was de afgelopen jaren deeltijd-partijleider: één dag in de week zorgde hij voor zijn kind.Het is dan ook niet verwonderlijk dat premierskandidaat Bos tijdens een bijeenkomst over emancipatie de vraag kreeg: hoe gaat u dat dadelijk doen als u premier wordt? Zie in dit verband:
   • Premier: ik ben nooit thuis (ND, 28 oktober 2006). Premier Balkenende (50) heeft nauwelijks tijd voor zijn gezinsleven. ,,Ik eet bijna nooit thuis’’, bekent de CDA-lijsttrekker in een persoonlijk getoonzet gesprek in ND. Het CDA beschouwt zich als gezinspartij, maar voor Balkenende heeft de politiek vooralsnog voorrang.
  • Kieskompas, initiatief van Trouw met de Vrije Universiteit
  • FNV lanceert kieswijzer 2006. Goed nieuws voor alle kiezers die werk en inkomen belangrijk vinden bij het bepalen van hun stem voor de verkiezingen. Vanaf vandaag kunnen zij terecht bij de FNV Kieswijzer 2006.
  • Job van de Dande, Yvonne Wiggers: 'Wij stenigen geen vrouwen' (AD, 24 oktober 2006). Lijsttrekker Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid beantwoordde gisteren als eerste in de AD-serie Dichtbij de Lijsttrekker vragen van lezers. 'In Nederland kennen we de scheiding tussen kerk en staat. We hebben geleerd dat je conflicten niet moet oplossen met geweld: wij stenigen geen vrouwen en we hangen geen homo’s op. Het is niet eng of xenofoob om te zeggen: dat willen we hier niet.’’

  Perspresentaties van de concpet-verkiezingsprogramma's :

  • Meer ruimte voor gezin en investeren in duurzame samenleving. Presentatie concept-verkiezingsprogramma Christen Unie, 5 september 2006. De ChristenUnie zet in het verkiezingsprogramma ‘Duurzaam voor elkaar’ met 1 miljard stevig in op kinderen, gezinnen en onderwijs. De partij investeert in betere arbeidskansen voor jongeren, oudere werknemers, langdurig werklozen, herintreders en gehandicapten. Ook: De kinderbijslag gaat omhoog en ouders krijgen volledige keuzevrijheid via het zogenaamde kindgebonden budget. Hiermee kan men zelf uitmaken door wie de kinderen worden opgevoed of opgevangen. En: verhoging van de korting voor alleenstaande ouders (100 mln).  Prostitutie met slachtoffers van mensenhandel wordt strafbaar
  • Nederland weer vrij en vrijzinnig. Presentatie conceptverkiezingsprogramma D66, 5 september 2006. Hieruit: Er moeten meer mensen aan het werk; jonge mensen die nu geen stageplaats kunnen vinden, ouders die geen betaalbare kinderopvang hebben en ouderen die nog de energie hebben om, wellicht in een tweede loopbaan, door te werken. D66 pleit voor gratis kinderopvang voor werkenden, het afschaffen van de ‘thuiszit bonus’ en het zeer geleidelijk verhogen van de AOW leeftijd naar 67 jaar.
  • Groei mee! Presentatie van het concept-verkiezingsprogramma van Groen Links, 4 september 2006. Onder de 10 belangrijkste resultaten die GL wil boeken: meer dan de helft van de vrouwen wordt economisch zelfstandig (is nu 40%). Uit de 10 belangrijkste maatregelen: Kinderopvang wordt gratis voor ouders én werkgevers. Vaders en moeders krijgen ruimer zorgverlof.
   • Groei mee. Concept-verkiezingsprogramma van Groen Links, 4 september 2006
  • Samen Sterker. Werken aan een beter Nederland. Presentatie dd. 3 september 2006 van het ontwerp-verkiezingsprogramma van de PvdA. Kinderen staan met stip op 1. De PvdA wil dat de kwaliteit van de kinderopvang beter wordt. Ouders die werk en zorg willen combineren, kunnen drie dagen per week gratis gebruik maken van kinderopvang.
  • SP presenteert concept-verkiezingsprogramma: een beter Nederland voor hetzelfde geld (SP, 31 augustus 2006). Hieruit: Als de SP gaat meeregeren verdwijnt de no-claimkorting en worden ziektekostenpremies inkomensafhankelijk, evenals als de kinderbijslag.
  • Tweede Kamerfractie VVD presenteert concept- verkiezingsprogramma. Lijksttrekker Mark Rutte: Kansen voor iedereen.
   • Voor een samenleving met ambitie. Concept-verkiezingsprogramma van de VVD, 28 augustus 2006. Hieruit onder meer: Kinderopvang gratis voor werkende ouders. Discriminatie is altijd verboden. Bezuinigingen in de zorg door meer efficiency. Beperking WW tot 19 maanden.
  • 'Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar'. Het verkiezingsprogramma is consistent en herkenbaar’, zei lijsttrekker Jan Peter Balkenende tijdens de presentatie van het concept programma, 23 augustus 2006.
   • Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar. Concept-verkiezingsprogramma van het CDA. Hieruit onder meer: kinderbijslag en kindertoeslag gaan omhoog. Bevorderen van participatie van ouderen, allochtonen, vrouwen en mensen aan de onderkant van de samenleving. Bezuinigingen in de zorg.