maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Verkiezingsnieuws
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  TK-VERKIEZINGEN 2003  >  VERKIEZINGSNIEUWS 
TK-Verkiezingen 2003 - Nieuws

 • Zie voor nieuws van na 22 januari 2003 ook de pagina Uitslagen

 • Resultaten peiling Gayvote.nl (Gayvote.nl, 24 januari 2003). Uit een peiling (gehouden tussen 15/12/2002 en 22/1/2003) op de roze verkiezingswebsite www.gayvote.nl, blijkt dat het CDA weinig populair is onder homoseksuelen. Partijen als GroenLinks en met name D66 doen het onder homo’s en lesbo’s juist beter dan onder hetero’s. Grootste partij onder homoseksuelen is de PvdA (23%).
 • E-Quality scan partijprogramma's 2003. E-quality heeft de partijprogramma's van de zittende politieke partijen onderzocht op:
 • Raoul du Pré: PvdA: het land uit bij onwil tot aanpassen (Volkskrant, 9 januari 2003). PvdA: intrekken van verblijfsvergunning van allochtonen die uit eigen wil naar Nederland komen, maar weigeren hier in te burgeren. Het gaat niet om politieke vluchtelingen, maar bijvoorbeeld om diegenen die vanwege gezinshereniging naar Nederland komen
 • Janny Groen: Nu wordt ons zelfs de vrije liefde afgepakt (Volkskrant, 9 januari 2003). Turkse Nederlanders willen zoals iedereen kunnen trouwen met degene van wie ze houden, en diegene komt niet zelden uit Turkije. 'Sommigen vinden dat je mag trouwen met wie je wil, dat het dus overbodig is over partnerkeuze te praten', zegt Hatice Can-Engin, voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT), die de bijeenkomst met de Turkse Arbeiders Vereniging Nederland (HTIB) organiseert.
 • GroenLinks presenteert Actieplan tegen vrouwenmishandeling (GroenLinks, 9 januari 2003).
 • Tanya van der Spek en Anna Tijsseling: Stemwijzer. De partijen en homo-emancipatie (Zij aan zij, 2003, nummer 1). Bijna hadden we een homo als premier.Maar het kabinet is gevallen en Nederland telt weer veel zwevende kiezers.Om tegengewicht te bieden, zet Zij aan Zij uiteen welke partijen zich het meest inzetten voor homo-emancipatie.
 • CDA spreekt van waarden, niet van bijbelse waarden (Volkskrant, 7 januari 2003). Rouvoet (CU): Samengaan met de SGP is nog erg ver weg. Binnen programma en cultuur van de SGP zijn enkele punten voor ons onoverkomelijk: de vrijheid van godsdienst en de participatie van vrouwen in de politiek.
 • Honderden miljoenen extra voor kinderopvang (D66, 6 januari 2003). D66 wil dat het volgende kabinet 200 miljoen euro extra uittrekt voor directe investeringen in kinderopvang. Daarmee kan het aantal opvangplaatsen worden uitgebreid en kan meer personeel worden aangenomen.
 • Gewelddadige man moet het huis uit (Haagsche Courant, 6 januari 2003). De CDA-bewindslieden Ross (VWS) en Donner (Justitie) werken werken aan een wetsvoorstel dat de man verplicht het huis te verlaten als hij vrouw en/of kinderen slaat.
 • ''Gewelddadige man moet huis uit'' (De Telegraaf, 4 januari 2003). Vrouwen die het slachtoffer zijn van (seksueel) geweld van de man hebben recht op een betere bescherming, vinden de CDA-bewindslieden Ross (VWS) en Donner (Justitie). Zij werken aan een wetsvoorstel dat de man verplicht het huis te verlaten als hij vrouw en/of kinderen in elkaar slaat. Nu is het vaak de vrouw die op de vlucht slaat.
 • Geraldine Coughlan: Somali woman heads for Dutch parliament (BBC News, 3 January, 2003). A Somali refugee and former Muslim is a sure bet to become a Netherlands MP for a conservative party in the 22 January general elections. Ayaan Hirsi Ali recently came out of a seclusion prompted by death threats made against her after she campaigned against what she called the oppression of women under Islam.
 • SGP-bestuur accepteert vrouw op lijst (Zwolsche Courant, 24 december 2002). Op de gezamenlijke lijst met de Christen Unie voor de Provinciale Staten de 6e plaats bezet Sietkse Leistrat de 6e plaats. Door een vrouw op de lijst te plaatsen, doorbreekt de SGP het landelijk beleid van de partij, dat niets wil hebben van vrouwen in vertegenwoordigende organen.
 • Gemorrrel aan vrije zondag (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Werkgeversorganisatie VNO/NCW wil de zondag als normale werkdag in de cao opnemen. De werkgevers willen op die manier het recht van werknemers om zondagswerk te weigeren, omzeilen. Volgens de vakcentrale FNV houden de werkgevers zich met dit voorstel niet aan de wet.
 • Ongeloof bonden over ''zot'' plan (De Volkskrant, 24 december 2002, tijdelijke link). De poging van werkgeversorganisatie VNO-NCW om alsnog uit te komen onder de wet die het weigeren van zondagswerk mogelijk maakt, stuit op ongeloof bij werknemersorganisaties. Volgens vakcentrale FNV is het verzet van de werkgevers juridisch onhoudbaar en toont VNO-NCW zich een slecht verliezer. CNV-voorzitter Doekle Terpstra noemt het ''een zot voorstel waar we op geen enkele wijze aan meewerken''.
 • De Geus: bijstand na vijf jaar verhogen (De Telegraaf, 24 december 2002). Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) wil dat de uitkering van iemand die langer dan vijf jaar in de bijstand zit, omhoog gaat. De Geus zei dat dinsdag in een interview met het dagblad Trouw, en wekt daarmee de woede van PvdA-Tweede-Kamerlid Noorman-Den Uyl, die eerder geen steun kreeg van het CDA voor een vergelijkbaar voorstel.
 • Antoinnette Scheulderman: ''Alsjeblieft niet wéér over decolletés''. Katja, Bridget en het Binnenhof (AD, 24 december 2002). Ze noemen zichzelf geen parlementaire verslaggevers, maar willen wel serieus genomen worden op het Binnenhof. In de opmars naar de nieuwe verkiezingen gaat het politieke jongerenprogramma Lijst 0 vanaf vanavond op herhaling. Een gesprek met Bridget Maasland en Katja Schuurman.
 • Clara Wichmann Instituut: Open brief aan de lijsttrekkers Tweede-Kamerverkiezingen (CLWI, 18 december 2002).
 • Opening verkiezingsdebat op emancipatie.nl: met reacties op 11 stellingen van Maria van der Hoeven (CDA):  In het komend kabinet moeten evenveel vrouwen als mannen zitten, Femke Halsema (GL): Ik ben niet voor een subsidiestop op partijen die vrouwen uitsluiten van het lidmaatschap en Tineke Huizinga (CU): Bestrijding van huiselijk geweld moet een uitdrukkelijk speerpunt zijn in het veiligheidsbeleid.
 • Margriet Oostveen: Ik stoor me aan carrièrevrouwen (NRC-Handelsblad, 14 december 2002). Interview met Agnes Kant, nr 2 van de SP. ,,Zet die man dan achter de afwasmachine! Of ga maar wat minder werken! Dan doe je maar wat minder aan je carrière en wat meer aan andere maatschappelijke vraagstukken! Kom óp, zeg!''
 • Vrouw, jong, maar politiek onervaren (De Volkskrant, 10 december 2002, tijdelijke link). Profiel van Haitske van de Linde, de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland).
 • Sigrid Stamkot: Van der Linde misselijk van Ratelband (Spitsnet, 10 december 2002). Jongste lijsttrekster tot nu toe wil inperking seksreclames.
 • Esther Lammers: Welles-nietes over sociaal gezicht CDA (Trouw. 10 december 2002). Dubbel-interview met Saskia Noorman-den Uyl (PvdA) en Gerda Verburg (CDA). De jongste plannen van het kabinet voor een nieuwe Bijstandswet waarbij iedereen op straffe van een korting wordt verplicht te gaan werken: ,,Die wet is spijkerhard'', zegt Noorman-Den Uyl. Verburg: Het CDA wil vasthouden aan het beleid dat er geen sollicitatieplicht geldt voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar en voor ouderen zolang ze toch geen kans op werk hebben.
 • Prognose Percentage vrouwen in de Tweede Kamer lichte stijging (Vrouwen Alliantie, Tye en NVR, persbericht 9 december 2002)
 • Haitske van der Linde lijsttrekker van LN (Volkskrant, 9 december 2002)
 • Haitske van der Linde nieuwe lijsttrekker LN (Trouw, 9 november 2002)
 • Tsjakka! Emile Ratelband geen politiek leider LN (Rotterdams Dagblad, 9 december 2002). Onbekende Haitske van der Linde (22), dochter van Wibo van der Linde, tot lijsttrekker gekozen.
 • Herben lijsttrekker LPF (Trouw, 9 december 2002). Fractiemedewerker Margo Kraneveldt bleef op drie.
 • D66-vrouwen omringen De Graaf (Algemeen Dagblad, 6 december 2002). D66-lijsttrekker Thom de Graaf wordt, tijdens de presentatie van de lijst van zijn partij voor de Kamerverkiezingen in januari, omringd door vrouwelijke kandidaten.
 • Jos Verlaan en Raymond van de Boogaard: Ik voel me een beetje vice-president. Lousewies van der Laan over haar Haagse ambities (NRC-Handelsblad, 5 december 2002). Lousewies van der Laan schrikt er niet voor terug het leiderschap van D66 over te nemen van Thom de Graaf. Als het klikt tussen haar en Den Haag.
 • Van der Laan wil De Graaf opvolgen (NRC-Handelsblad, 5 december 2002). Europarlementariër voor D66 Lousewies van der Laan (36) wil in de toekomst de nieuwe leider worden van haar partij.
 • Van der Laan tweede op lijst D66 (Haagsche Courant, 5 december 2002) 
 • Elaine de Boer: Richt niet alle pijlen op de islam (Volkskrant, 4 december 2002). 'Ik heb veel nagedacht na het vertrek van Ayaan Hirsi Ali naar de VVD', zegt Nebahat Albayrak, nummer vier op lijst van de PvdA. 'Of ík het eigenlijk goed heb gedaan in mijn strijd voor de emancipatie van allochtone vrouwen. Ik ben tot de overtuiging gekomen, dat ik het niet anders kon.
 • Winny wil met 13 man 14 zetels (AD, 3 december 2002). De partij van Winny de Jong, Conservatieven.nl presenteerde de kandidatenlijst.
 • VVD'ers in hun nopjes met Ayaan Hirsi Ali (Haagsche Courant, 2 december 2002)
 • VVD'ers blozen bij superster Ayaan (Algemeen Dagblad, 2 december 2002). Het is alsof Gerrit Zalm voor het eerst met een meisje naar het schoolbal gaat. Zo straalt hij als hij Ayaan Hirsi Ali (33) zaterdagmorgen ophaalt bij een zij-ingang van het zwaarbeveiligde congrescentrum in Noordwijkerhout. ,,Je ziet er mooi uit.'' Ook Ayaan straalt. 
 • De radicalisering van Neelie (Parool, 27 november 2002, column van John Jansen van Galen). ''Ik ben de laatste jaren geradicaliseerd,'' bekende ze. ''Zo'n vijftig jaar heb ik in een mannenwereld geopereerd en daarbij het stoerebinkengedrag gepropageerd: niet zeuren, meiden, brutaal zijn, dan kom je er wel. Maar nu is het mooi geweest, want zo kan het niet.
 • D66 wil uithuwelijken bemoeilijken (Volkskrant, 24 november 2002). D66 in uitwerking Verkiezingsmanifest: de minimumleeftijd waarop in Nederland wonende Turken en Marokkanen huwelijkspartners uit hun land mogen laten overkomen, moet omhoog van 18 naar 21 jaar. Verder: actief bestrijden van besnijdenis van migrantenvrouwen actief en verplichting inburgering van imams die voor 2002 naar Nederland zijn gekomen.
 • Nienke Ledegang: Vrouwen in de politiek: kan ik dit wel? (Trouw, 25 november 2002). Politiek is het afgelopen jaar weer vooral een mannenzaak geworden. De enige vrouwelijke lijstrekker Femke Halsema verandert daar maar weinig aan. Er blijft veel tactiek nodig om vrouwen naar het Binnenhof te krijgen.
 • Jan Hoedeman: Groen Linksers hopen op de bonuspunten van Femke (Volkskrant, 23 november 2002).  Eerste-Kamerlid Jos van der Lans. 'Halsema is intellectueler dan Rosenmöller, maar dat is vandaag de dag ook geen pre meer. Wat wel goed werkt, is dat ze vrouw is.'
 • Rene Appel: Kletspraat wordt in Den Haag lulverhaal (Brabants Dagblad, 19 november 2002). De term ónparlementair taalgebruik lijkt achterhaald. Eberhard onlangs tegen Wijnschenk: Dikke lul, fuck you. Om de zaak wat betreft de verdeling over mannen en vrouwen een beetje gelijk te trekken is nu nog het wachten op de parlementariër die een idee van een opponent betitelt als een kutvoorstel.
 • Halsema in vier jaar naar de top (Rotterdams Dagblad, 16 november 2002, tijdelijke link).  Vijf jaar geleden zei toenmalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg tegen haar dat ze een historische fout maakte door van de PvdA over te stappen naar GroenLinks. Nu is de 36-jarige Femke Halsema daar de beoogd lijsttrekker.
 • Bos leidt PvdA volgende week (Rotterdams Dagblad, 14 november 2002, tijdelijke link). Als het PvdA-congres zaterdag Wouter Bos officieel uitroept tot lijsttrekker, dan zal hij volgende week het fractievoorzitterschap van Jeltje van Nieuwenhoven overnemen.
 • Hirsi Ali op plaats 16 bij VVD (NRC-Handelsblad, 5 november 2002, tijdelijke link)
 • Marlies Mielekamp: Joan en Kathleen Ferrier: Surinaamse zussen aan de top (Bijeen, november 2002)
 • CDA en VVD willen verder (Spitsnet, 4 november 2002). De nieuwe partijvoorzitter Van Bijsterveldt (oud-voorzitter van het CDA-Vrouwenberaad) riep Balkenende op in een volgend kabinet meer vrouwen op te nemen. 
 • Weerstand in VVD tegen komst Hirsi (NRC-Handelsblad, 2 november 2002). Twee oudere Kamerleden van de VVD zijn in woede ontstoken toen ze hoorden dat PvdA'er Ayaan Hirsi Ali een hoge plaats op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen is beloofd. Volgens bronnen in de VVD-top trokken deze critici een vergelijking met het voormalige Kamerlid De Milliano die in 1998 als Haagse outsider hoog binnenkwam in de CDA-fractie en reeds na enkele maanden met ruzie vertrok.
 • Cees Banning en Margriet Oostveen: Jong, fris en vrij (NRC-Handelsblad, 2 november 2002).  De eerste buit is binnen: Ayaan Hirsi Ali gaat van de PvdA naar de VVD. Na de verkiezingsnederlaag van mei proberen beide partijen om het hardst hun fractie te vernieuwen. Hoe doen zij dat? En wat is nieuw? Hoe de liberalen en sociaal-democraten weer naar elkaar toegroeien.
 • Kustaw Bessems: Hirsi Ali: alle Kamerleden passen in één partij (Trouw, 2 november 2002). PvdA'ers reageren te gevoelig op haar overstap naar de VVD, vindt kandidaat-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Haar gaat het om het algemeen belang: de opkomst voor zijn van een sterk extreem-rechts. ,,Nu ik Nederland op afstand zie, passen alle 150 kamerleden in één partij.''
 • Onvrede in VVD over Hirsi Ali (Trouw, 2 november 2002). In de VVD-fractie is gisteren zuinig gereageerd op het bericht dat partijleider Zalm de overstap van PvdA'er Hirsi Ali heeft beloond met de belofte van een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst. 

Ayaan Hirsi Ali

Pers

 • Politieke transfer (NRC-Handelsblad, hoofdredactioneel commentaar 1 november 2002)
 • Ayaan Hirsi Ali laat PvdA in verwarring achter (NRC-Handelsblad, 1 november 2002)
 • Ruud van Heese: Geschokte PvdA: Wij wilden Hirsi Ali niet aan gevaar blootstellen (Trouw, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Binnenhalen Hirsi Ali is meesterzet van Zalm (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Patrick Meershoek: Cisca Dresselhuys van Opzij koppelde Hirsi Ali aan VVD (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link). De overstap van Ayaan Hirsi Ali van de PvdA naar de VVD is de politieke transfer van het jaar en de naam van de spelersmakelaar is Cisca Dresselhuys. Het was de hoofdredactrice van Opzij die de Somalische politicologe een maand geleden in contact bracht met Gerrit Zalm, met wie zij een vriendschappelijke relatie onderhoudt sinds de VVD-leider langs haar Feministische Meetlat een voldoende scoorde.
 • Voormalig medewerkster geselt PvdA (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link). De PvdA bevindt zich in een 'wurggreep waarin multiculti's en moslimconservatieven haar vasthouden'. Pas wanneer de partij slaagt zich daaruit te bevrijden, kan de PvdA 'een zinnige bijdrage' leveren aan het integratievraagstuk.
 • PvdA schrikt van overstap Hirsi Ali naar VVD (De Volkskrant, 1 november 2002, tijdelijke link). In de Partij van de Arbeid wordt verbijsterd en met ongeloof gereageerd op de overstap van de bedreigde Somalische politicologe Ayaan Hirsi Ali naar de VVD. Donderdag maakte Hirsi Ali vanuit haar schuiladres in de Verenigde Staten bekend dat ze zich voor de VVD kandidaat stelt voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen.
 • Hirsi Ali kandidaat voor VVD (Algemeen Dagblad, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Koole geschokt door overstap Hirsi Ali (Het Parool, 31 oktober 2002, tijdelijke link).
 • Hirsi Ali kandidaat voor VVD (De Telegraaf, 31 oktober 2002, tijdelijke link). Ayaan Hirsi Ali, de Somalische politicologe die met de dood werd bedreigd na uitlatingen over de emancipatie van moslimvrouwen, maakt de overstap van PvdA naar VVD en komt voor de liberalen op de lijst voor de Tweede Kamer.

Verklaring

   

  • We zijn niet in concurrentie met de SP(Gelderlander, 16 november 2002). Halsema: Wij hebben een lange traditie van vrouwelijke lijsttrekkers en daar pas ik prima in. Mijn voorbeelden in de politiek zijn Andrée van Es, vanwege haar politieke stijl en haar gevoel voor de rechtsstaat, Hilary Clinton .... en Madeleine Albright .....
  • Van Bijsterveld voorzitter CDA (Brabants Dagblad, 9 november 2002). Ze werd gevraagd te solliciteren. Ook het feit dat ze vrouw is, was volgens De Vries een pré. Bijsterveld: meer vrouwen en allochtonen moeten een prominente plaats gaan innemen in de partij.
  • Zaltbommelse Anouchka van Miltenburg hoog  VVD (Brabants Dagblad, 5 november 2002). Er is in de politiek behoefte aan jonge vrouwen die ook nog wat in hun mars hebben. En ik voldoe daar blijkbaar aan, adus de VVD'ster.