zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Marieke Schilp
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  EMANCIPATIE AGE...  >  OPINIES
 >  MARIEKE SCHILP 
De top-drie emancipatie-onderwerpen 2003 van:

Marieke Schilp
hoofdredacteur AVANTA

1, 2, 3: Leef ons voor!

In de hitte van de discussie over normen en waarden zijn mij twee dingen opgevallen. Ten eerste de onverwachte gretigheid waarmee nieuwe bewindslieden plotseling hun liefde uitspreken voor de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. OkÚ, dat is dan vooral bedoeld in het kader van de inburgering, maar niemand zal toch willen beweren dat voor autochtone Nederlanders andere principes gelden.
Ten tweede de nieuwe modeterm die we met z'n allen klakkeloos hebben geadopteerd: vˇˇrleven. Ouders moeten hun kinderen voorleven. Leraren moeten hun leerlingen voorleven. Topmanagers moeten hun werknemers voorleven. En als het nodig is om daarvoor 'ouderwetse' waarden van stal te halen, dan moet dat maar, zo roepen wij allen kranig.

Avanta is het hier hartgrondig mee eens, en zou deze issues dan ook graag combineren tot ÚÚn welgemeende oproep aan het nieuwe kabinet: Leef Het Volk Voor. Laat zien dat gelijkwaardigheid geen loze kreet is. Benoem vrouwen op alle hoge functies die op de ministeries vrijkomen. Zorg dat alle adviesorganen voor minstens de helft uit vrouwen bestaan.
En, meneer Phoa, ga netwerken. Treedt buiten de gebaande paden en partijen. Ga kennismaken met al die deskundige vrouwen in de wetenschap, in de maatschappelijke organisaties, in het bedrijfsleven. En zet ze in uw adresboek. Zodat we nooit meer hoeven te horen: we hebben geen geschikte vrouwen gevonden.

Onze concrete, meetbare wens voor de toekomst: 7 vrouwelijke ministers in het eerstvolgende kabinet.