zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Margriet Ensing
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  EMANCIPATIE AGE...  >  OPINIES
 >  MARGRIET ENSING 
De top-3 emancipatie-onderwerpen 2003 van:

Margriet Ensing
enova, emancipatie adviesbureau drenthe

  1. Veiligheid
  2. Beeldvorming
  3. Participatie

Algemeen

Voorwaarde voor het goed functioneren en participeren van mensen in maatschappelijke verbanden is dat ze zich veilig voelen en dat ze weerbaar zijn. Ongewenst gedrag in de vorm van seksuele intimidatie, agressie, verbaal geweld en pestgedrag blijkt veel voor te komen: in alle soorten van organisaties, bedrijfstakken, en ook in beeld en taal via pers, media en reclame. Geweld en stereotype beeldvorming over vrouwen en mannen moeten veel meer dan tot nu toe ter discussie staan bij diverse overheidsinstituten, de politiek en alle ideële en mensenrechtenorganisaties.

Ad 1 Veiligheid

Vooroordelen van gewoonten en van alle andere gebruiken die gebaseerd zijn op de gedachte van minderwaardigheid of meerwaardigheid van één van beide geslachten of op de stereotype rollen van vrouwen en mannen moeten daadkrachtig aangepakt worden.

Ad 2 Beeldvorming

Realistische beeldvorming met de nadruk op krachtige vrouwbeelden is nodig. Waardoor er een mentaliteitsverandering in gang wordt gezet waarbij mensen met respect met elkaar omgaan en geweld en seksisme minder kans krijgen.

Ad 3 Participatie

Er is een wettelijke regeling nodig om een evenwichtige samenstelling in de politiek, het openbaar bestuur en in besturen van maatschappelijke organisaties te garanderen. Met de bepaling dat o.a. bij de verkiezingen de helft van de kandidaten op de kieslijsten vrouw moet zijn en de helft van de politici uit vrouwen moet bestaan om volwaardig te mogen deelnemen. Het versterkt het maatschappelijk draagvlak. Het verhoogt de kwaliteit van de besluitvorming.

Emancipatie is dus op meerdere terreinen belangrijk!