zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Jet Bussemaker
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  EMANCIPATIE AGE...  >  OPINIES
 >  JET BUSSEMAKER 
De top-3 emancipatie-onderwerpen van

Jet Bussemaker,
lid Tweede Kamer (PvdA, nummer 5 op de kandidatenlijst)

 

  1. Het opruimen van de puinhopen die de coalitiepartijen hebben gemaakt van emancipatie

 

Het begon natuurlijk al slecht deze zomer, met een kabinet met maar ÚÚn vrouwelijke minister en een staatssecretaris voor emancipatiezaken die maar niet te vinden was. Toen hij er uiteindelijk kwam, waren de begrotingen voor 2003 al grotendeels geschreven, en bleek de staatssecretaris niet bijzonder doortastend.
De Beleidsbrief Emancipatie 2003 bleef uit, tot de Kamer midden november een brief zonder initiatieven kreeg. Het argument voor de ''beleidsarme beleidsbrief'' was de demissionaire status van het kabinet. De regering die sinds zij viel in oktober geen wet minder naar de Kamer heeft gestuurd, en er ook geen moeite mee had alvast aan de WAO te sleutelen, fors te bezuinigingen op Melkert-banen en ook nog eens een algemene identificatieplicht voor te stellen, kon voor emancipatie opeens geen enkel nieuw initiatief bedenken.

De Coalitiepartijen maakten het allemaal nog een beetje erger, door voorstellen van de oppositie voor nieuw beleid niet te steunen. Een voorstel dat ik deed om de regering te vragen op korte termijn voorstellen te doen om de emancipatie van allochtone vrouwen te stimuleren, haalde op deze manier geen meerderheid. Voorstellen van de andere oppositiepartijen, onder andere om de campagne voor meer vrouwen in de politiek te ondersteunen, subsidie te verlenen aan emancipatie.nl, en begin 2003 met nieuwe taakstellingen voor ministeries te komen haalden evenmin een meerderheid.
CDA en VVD vonden het zelf niet nodig om met voorstellen te komen om het emancipatiebeleid een nieuw impuls te geven. Prominente Kamerleden van deze partijen mogen dan ondertussen met kaartjes op zak lopen met namen van potentiŰle vrouwelijke bewindslieden, dat zal als men zo doorgaat de emancipatie niet redden.

Dit voorjaar werd mij regelmatig gevraagd wat ik de belangrijkste prioriteiten voor het emancipatiebeleid van het nieuwe kabinet vond. Ik noemde toen:

  1. een goede levensloopregeling, gebaseerd op een evenwichtige combinatie van arbeid en zorg;
  2. aandacht voor emancipatie en integratie van allochtone vrouwen; en
  3. het aanpakken van de problemen van vrouwen in de WAO.

Maar n˙, na 87 dagen Balkenende, wordt het vooral zaak het emancipatiebeleid weer nieuw leven in te blazen.