|
|
Onze eerste suggesties voor prioritaire onderwerpen in de Emancipatie Agenda 2003
Normen en waarden - waaronder ook die ten aanzien van de veranderende posities van vrouwen en mannen, alsmede die inzake de emancipatiedoelstellingen -
Arbeidsmarktbeleid -algemeen: dat zowel ten goede komt aan mannen als aan vrouwen en rekening houdt met de specifieke positie waarin vrouwen veelal verkeren -
Levensloopbeleid - doelstelling: meer keuzevrijheid te bieden bij de verdeling van tijd over werken, leren, zorgen en andere bezigheden -
- Verlofknip, een individuele spaarregeling waarmee elke werknemer onbetaald verlof kan financieren. Met vaste bonus van de overheid van 30% van het spaarbedrag.
- De verlofknip vervangt de huidige spaarloonregeling, de financiële tegemoetkomingen ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking. Ook de basisaftrek lijfrente wordt afgeschaft.
- Uit de brief van minister de Geus (SZW) aan de Tweede Kamer dd. 5 september 2002 inzake de levensloopregeling blijkt dat de minister geen Emancipatie-effectrapportage over dit voornemen nodig acht.
- Een leven lang leren, waaronder een begintoets primair onderwijs en de Campagne alfabetisering autochtone nederlanders (op 9 september 2002 van start gegaan)
- Rapport denktank-Leijnse inzake drie-pijlersmodel in de sociale zekerheid (voorjaar 2003)
Sociale Zekerheid
- WAO: o.m. vervanging van het criterium leeftijd door arbeidsverleden, en beperking loonaanspraken van zieke werknemers:
Toelatingsbeleid/gezinsvorming en -hereniging - doel: beperking instroom -
- beperking gezinshereniging en gezinsvorming (verhoging minimuleeftijd tot 21 jaar, verhoging inkomenseis tot 130% van het minimumloon, beperking toekenning permanenete verblijfstitel tot degenen die met succes het inbugeringsprogramma hebben afgerond)
Integratiebeleid - doel: versnellen integratie van nieuw- en oudkomers -
- inburgeringsverplichting voor nieuwkomers, mede door koppeling met een permanente verblijfstitel. De verplichting geldt ook nieuwkomers die voor 1998 naar Nederland zijn gekomen en uitkeringsgerechtigd zijn.
Emancipatiebeleid - doel: verankering emancipatiedoellingen in regulier beleid -
Emancipatiebeleid - doel: nieuwe kaders voor subsidiebeleid emancipatie-ondersteuning -
Veiligheid - speerpunt Kabinetsbeleid -
Kinderopvang - doel: overgaan van aanbodgestuurde naar vraaggestuurde kinderopvang en daarmee uitbreiding capaciteit-
Arbeid en zorg - doel: betere combinatie mogelijk maken van arbeid en zorg -
|
|
|
|
|