zaterdag 16 november 2019 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 15
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  DISCUSSIES  >  MAG AART JAN HE...
 >  BIJDRAGEN 11 - 20  >  15 

Rudolf Hunnik
redactielid Stichting Huismannen.nl


Emancipatiebeleid afschaffen?


Minister de Geus uitte laatst op een emancipatiecongres dat de emancipatie van de vrouw is voltooid. Iedereen, man of vrouw, heeft gelijke rechten, maakt evenveel kans om carrière te maken en verdient een gelijk loon. In theorie heeft de Geus misschien gelijk, maar de realiteit is toch anders. Hij beweert dat mannen hun verworvenheden moeten delen met de vrouw, maar dat ze daar moeite mee hebben. Inderdaad, nog steeds stuit de vrouw binnen een werkkring, vaak gedomineerd door mannen, op de gevleugelde term: het glazen plafond. Als een fulltime werkende vrouw hogerop wil dan moet ze liever geen partner hebben, en haar biologische barensklok moet uitgetikt zijn. Oh, ruimte om parttime te werken is er, als de werkgever een plaats weet te vinden, maar een plek in de directiekamer is er dan niet meer bij. De grootste fout die je als vrouw kunt maken is tijdens een contractonderhandeling te zeggen dat je binnenkort een kind krijgt. Veel bedrijven nemen dan een ander aan met een ondoorzichtige smoes. Soms zelfs iemand met mindere capaciteiten.

Het vorige kabinet besteedde enorm veel geld aan campagnes als Mannen in de Hoofdrol en Wie doet nu wat. Dit waren de eerste stappen op de weg naar de emancipatie van de man, en de vraag is: hoeft dit nu niet meer? Met alle inspanningen op het gebied van vrouwenemancipatie is er op dit gebied voor de man nooit veel van de grond gekomen. Moet er dan maar een sfeer blijven bestaan tussen man en vrouw van: alles is bespreekbaar, en ''wij mannen'' moeten er voor open staan maar doen er vervolgens niets mee? De Geus vergeet dat binnen de vrouwencultuur van zorg en huishouding ook een emancipatiebeleid van toepassing moet zijn. Cultuur, van vrouwen of mannen, immers, verander je niet zonder er als overheid een handje bij te helpen. In Scandinavië bijvoorbeeld is er een mogelijkheid om een lang ouderschapsverlof te krijgen als een kind geboren wordt en dan wel doorbetaald. Daar in het hoge Noorden is het sociale en fiscale zekerheidsstelsel ook individueel. Dat wil zeggen dat vrouwen meer gestimuleerd worden om te gaan werken. De kinderopvang is ook nog eens veel beter geregeld. Als je je kind hier in Nederland op een kinderdagverblijf wilt plaatsen kom je op een wachtlijst te staan en betaal je je, als het zover is, scheel aan crèchegeld.

Afschaffen van een actief emancipatiebeleid brengt het ideaal van gelijkheid van man en vrouw in gevaar. Het zet de emancipatie van mannen en zorg in de ijskast. En dan hebben we het nog niet gehad over de negatieve gevolgen van uitblijven van een emancipatiebeleid van allochtone vrouwen Ja, als de Geus het allemaal mag over doen dan zouden hij en zijn vrouw beiden een parttime baan nemen. Mooie gedachte, maar daar kopen we nu niks voor. En het is trouwens maar zeer de vraag of hij dan nu minister zou zijn geweest.

1 december 2003
Onder de titel ''Emancipatiebeleid en het glazen plafond'' ook gepubliceerd op Huismannen.nl, Dossier Politiek, 1 december 2003