dinsdag 29 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 05
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  DISCUSSIES  >  MAG AART JAN HE...
 >  BIJDRAGEN 01 - 10  >  05 

 Anna Tijsseling

Uitspraken zijn gebaseerd op vooroordelen, niet op de praktijk

De uitspraken van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn storend. Je kunt je afvragen waar hij zijn optimistisch vertrouwen in het gendermainstreaming beleid op baseert. Wie de afzonderlijke begrotingen van de ministeries bestudeert zal begrijpen waarom.
Ter illustratie, het woord 'emancipatie' kom je niet tegen in het register van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Geld wordt niet gereserveerd voor een emancipatiedoelstelling en bij mijn weten is er bij dit ministerie geen ambtenaar die het emancipatiebeleid in dit ministerie co÷rdineert.

Emanciperen blijft een fragiele zaak. Papier is geduldig. Twee stappen voorwaarts, een stap achterwaarts. Dat is de praktijk sinds jaar en dag. Emancipatie-experts zijn belangrijker dan ooit. Ook op het ministerie van minister De Geus.
De levensloopregeling staat voor de deur. Het is maar de vraag of het straks niet zo is, dat mannen voor een vervroegd pensioen sparen en vrouwen hun gespaarde verlof zullen opmaken aan de verzorging van anderen. De Wet Basisvoorziening Kinderopvang komt er aan. Het is maar de vraag of kinderopvang betaalbaar blijft, vooral omdat De Geus ouders niet compenseert als hun werkgevers hun bijdrage aan de kosten van kinderopvang niet betalen. De grenzen moeten meer dan ooit bewaakt worden. En voor grensbewaking is niet alleen geld nodig, maar ook een helder overzicht. Experts die gewend zijn om op een diverse manier na te denken over de consequenties van het inslaan van een bestuurlijke weg zijn nog nooit zo hard nodig geweest.

De uitspraken van minister De Geus zijn gebaseerd op vooroordelen, zeker niet op de praktijk. Deeltijd werken is voor mannen nog altijd taboe. Niet alleen voor (de meeste) mannen zelf, maar ook voor werkgevers. Vrouwen verdienen nog steeds minder voor hetzelfde werk. (Mantel)zorg wordt nog steeds het meest verleend door vrouwen.

Er is nog een wereld te winnen, en daar moet minister De Geus op bedacht zijn. Straks is hij niet alleen een minister die het licht uitdeed, maar ook een minister die ons vijftig jaar terugbracht in de tijd. En dat is precies de tijd waar zijn generatiegenoten naar terug verlangen. Toen was geluk heel gewoon. Althans, voor mensen die geen 'verdachte' afkomst hadden, geen vrouw waren en geen beperkingen kenden.

18 november 2003