zaterdag 25 september 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Mag Aart Jan het licht uitdoen
 Bijdragen 01 - 10
 Bijdragen 11 - 20
 Start van de discussie
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  DISCUSSIES  >  MAG AART JAN HE... 
Mag Aart Jan het licht uitdoen ?

''De portefeuille emancipatiebeleid kan door het volgende kabinet worden opgeheven, vindt Minister De Geus van Sociale Zaken en emancipatie''.

Aldus opende het NOS-Journaal op zaterdag 15 november 2003 de berichtgeving over de bijeenkomst over 25 jaar emancipatiebeleid. Aan het slot van zijn toespraak zei de minister

''Aan het begin van deze eeuw gaan we met de emancipatie een nieuwe fase in. Een fase die in belangrijke mate zal worden gekenmerkt door de emancipatie van de vrouwen van allochtone herkomst. Zodat in de 21e eeuw voor alle vrouwen in Nederland geldt dat hun aanwezigheid op alle plekken in de samenleving vanzelfsprekend is. Dit raakt steeds meer alle onderdelen van kabinetsbeleid. Ik noemde al arbeidsmarkt-, onderwijs-, vreemdelingen-, integratie- en veiligheidsbeleid. Het is mijn ambitie om deze integrale aanpak de komende jaren zo vorm te geven dat een speciale portefeuille emancipatiebeleid bij de volgende kabinetsformatie overbodig is''.

emancipatie.nl volgt de discussie over deze kwestie in ons dossier 034: Emancipatieportefeuille in kabinet.
Wij doen uiteraard ook zelf mee, door geregeld mensen uit te nodigen zich hierover uit te spreken.
Ook uw bijdragen zijn welkom. Stuur deze naar redactie@emancipatie.nl
Minister Aart Jan De Geus reageert
  • De Geus: nog veel emancipatiewerk (De Volkskrant, 8 maart 2004). Vrouwen moeten volgens minister De Geus van Sociale Zaken nog altijd vechten voor hun plek op de arbeidsmarkt. ''Op papier is in Nederland al heel veel bereikt op het gebied van emancipatie en klopt een heleboel, maar in de praktijk is er nog ontzettend veel te doen'', stelde de minister maandag.
  • Aart Jan de Geus: Emancipatiebeleid is nooit ''af'' (Ministerie van SZW, column, 26 januari 2004). Vrouwen zijn tegenwoordig op vrijwel alle plekken in onze samenleving aanwezig: op de arbeidsmarkt, in de politiek of in het hoger onderwijs. En dat vinden we vanzelfsprekend. Is de emancipatie daarmee voltooid? Is het emancipatiebeleid dus ‘af’? Nee, integendeel; er blijft nog heel wat te wensen over.
  • Annet de Jong en Roelien Wierstra: ''Emancipatie is nooit klaar''. Minister De Geus nuanceert gewraakte uitspraken (De Telegraaf, 24 januari 2004). Het was even slikken voor Aart Jan De Geus toen er een storm van kritiek losbarstte nadat hij op een feestje ter ere van het 25-jarig bestaan van de vrouwenbeweging had geopperd dat de emancipatie ''af'' is. De Geus trekt zich alle kritiek aan en neemt daarom een beetje gas terug. In essentie blijft hij bij zijn pleidooi: de minister voor Emancipatie is een achterhaald concept en alle bewindslieden krijgen wat hem betreft emancipatie op hun bordje. ''Wanneer is de emancipatie klaar ? Volgens mij nooit'', nuanceert hij zijn woorden.


Bijdragen Start van de discussie
Discussies elders