maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Internationale vrouwendag 2000
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  ARCHIEF  >  INTERNATIONALE ... 
INTERNATIONALE VROUWENDAG 8 MAART 2000

Archiefpagina 2000 ! klik hier om terug te gaan naar de openingspagina over Internationale Vrouwendag


Wat gebeurde er in Nederland op en rond 8 maart 2000?

 • aktiviteiten die achter de rug zijn maar waarover je nog online informatie kunt vinden zijn onder andere:

  • Vrouwen tegen armoede en geweld.
   Middagprogramma: 16:00 een Forumdiscussie'Vrouwen tegen Geweld en Armoede' met o.a.Paula Irik (comité A'dam tegen armoede, DISK), Jan de Wit (2e kamer SP) en Yvonne Baune (directeur gem. sociale dienst A'dam). Entree gratis. 17.30 uur Multicultureel eten (vanaf fl 10,-) en of diverse hapjes (vanaf fl 2,50).
   Avondprogramma: 20.30 uur voorstelling'Mensen die verdwijnen', een stuk van Thomas Verbogt, geïnspireerd op het boek 'toen niet, nu niet, nooit' van Truus Menger, gespeeld door toneel- vereniging MUTUA AMICITIA uit Rotterdam.
   Entree:fl 10,- per stuk en 2 stuks voor fl 15,-.

  • Female Power: meiden, carrière en keuzes. Mama Cash, fonds voor vrouwen, info-café the Site en E-Quality, expertisecentrum voor gender en etniciteit, organiseren op 8 maart 2000 de Female Power-dag: voor alle girls van 16 tot 25 jaar uit kleurrijk Nederland. Inschrijving gebeurt in volgorde van binnenkomst; er kunnen maximaal 100 meiden meedoen.

  • 'FNV-vrouwen willen nu gelijk loon voor gelijk en gelijkwaardig werk'. Dat is het motto van een FNV-bijeenkomst op 8 maart, internationale vrouwendag in Amsterdam (persbericht FNV, 7 februari 2000)

  • Tussen 7 en 12 maart 2000 vond in Utrecht het Festival Internationale Vrouwendag plaats. Op 6 dagen waren 27 programa-onderdelen geprogrameerd. Het festival werd georganiseerd door het Komitee 8 Maart, het MEC fungeerde als coördinator van de activiteiten en was daarnaast het 'zenuwcentrum'. In totaal hebben 900 zeer diverse vrouwen de verschillende activiteiten bezocht. Zie het fotoverslag.

INTERNATIONAAL

Zie de UNESCO-site MARCH 8: WOMEN MAKE THE NEWS - OPERATION FOR INTERNATIONAL WOMEN'S DAY. De Directeur-Generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, roept media over de hele wereld op om vrouwelijke journalisten die dag de redactie van het nieuws te laten voeren. Zijn oproep is online te lezen en op video te zien.

GESCHIEDENIS

Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.
Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.
Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

[Ontleend aan een lemma door Roeleke Vunderink in Vrouwenlexicon. Tweehonderd jaar emancipatie van A-Z. Onder redactie van Hedy d'Ancona, Annemarie Kloosterman, Selma Leydesdorff, Anja van Oostrum, Dorien de Wit en Maggy Groenewald-Froger (eindredactie). Utrecht, uitgeverij Het Spectrum, 1989 (Scala-reeks)]