woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Victorine Hefting Prijs
 2003
 Idee van Trix
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  EMANCIPATIE ALGEMEEN  >  PRIJZEN EN LEZINGEN  >  G - L
 >  MEER INFORMATIE  >  VICTORINE HEFTI... 
VICTORINE HEFTING PRIJS

De Victorine Hefting Prijs


Algemene informatie

In 1988 werd de Victorine Hefting Prijs ingesteld, op initiatief van mevrouw Vooys, toen de Haagse wethouder Emancipatiezaken [Aldus de gemeente; zie echter een andere lezing]. De prijs is genoemd naar de eerste vrouwelijke directeur van het Haags Gemeentemuseum en vooraanstaand kunsthistorica Victorine Hefting (1905 - 1993) en heeft ten doel vrouwelijk talent actief op het gebied van de kunsten te stimuleren en onder de aandacht te brengen. De prijs wordt jaarlijks toegekend, omvat alle kunstdisciplines en geldt ook diegenen die niet zozeer zelf creëeren maar wel actief zijn op het gebied van de kunsten.
De prijs wordt niet postuum toegekend. 
   
De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 2275,-. De organisatie van de prijsuitreiking is door de gemeente Den Haag opgedragen aan Importante, Vrouwen Informatie Punt / Centrum voor Emancipatie, dat op haar website ook een aparte rubriek over de drie Haagse emancipatieprijzen heeft.
    
In aanmerking voor onderscheiding met de Victorine Hefting Prijs komt een kunstenares of groep kunstenaressen, woonachtig in de regio Haaglanden* of van wie het werk een duidelijke verbinding heeft met dit gebied. Bovendien onderscheidt deze vrouw of groep zich naar uw mening al enige jaren door een goede, veelbelovende en professionele kwaliteit van haar werk en/of initiatief. Hierbij is sprake van een voorbeeldfunctie en/of belangenbehartiging / positieverbetering van vrouwelijke kunstenaars. Zowel personen als organisaties kunnen kandidaten voordragen.

Een onafhankelijke, deskundige jury, waarvan de vijf leden afkomstig zijn uit verschillende regionen van de Haagse kunstwereld, kiest uit de voordrachten de uiteindelijke prijswinnares.
  
2003

 • Toekenning / Uitreiking
  De Victorine Hefting Prijs, genoemd naar de eerste vrouwelijke directeur van het Haags Gemeentemuseum en vooraanstaand kunsthistorica Victorine Hefting (1905 - 1993), wordt deze keer uitgereikt aan Marian Sarstädt, danseres/artistiek directeur Nederlands Dans Theater.
  Deze jaarlijkse prijsuitreiking, georganiseerd door Importante, Vrouwen Informatie Punt/Centrum voor Emancipatie in opdracht van de gemeente Den Haag, heeft tot doel vrouwelijk talent op het gebied van de kunsten in de regio Haaglanden te stimuleren en onder de aandacht te brengen en heeft een emancipatorisch karakter.
  Marian Sarstädt ontvangt de prijs omdat zij voor de (inter)nationale ontwikkeling van zowel de klassieke als de moderne theaterdans in de brede zin des woords van onschatbare waarde was en is. Haar tomeloze toewijding, inzet, passie, kunde, energie als danseres, (gast)leraar en bestuurder hebben generaties dansers, dansliefhebbers en dansbetrokkenen geïnspireerd en gestuurd.
  De Victorine Hefting Prijs wordt uitgereikt door mevrouw Louise Engering-Aarts, wethouder van Cultuur van de Gemeente Den Haag. De feestelijke ceremonie met aansluitend receptie vindt plaats op vrijdag 19 december 2003 in Museum Paleis Lange Voorhout. Inlichtingen: (070) 312 52 00.
 • Oproep tot voordrachten voor de Victorine Hefting Prijs 2003: geef ter grootte van een A-4 een omschrijving van de activiteit(en) van de door u voorgedragen kandidate(n) en van de reden(en) van de voordracht. Vermeld bij de voordracht, indien mogelijk, waar en wanneer werk/optreden van de kandidate(n) te zien of te horen is en/of stuur documentatie mee (foto/video/CD/recensies). Sluitingsdatum inzendingen: 7 oktober 2003.
  Nadere informatie over de Victorine Hefting Prijs: (070) 312 52 00. 
      


* Met Haaglanden wordt bedoeld: Den Haag, Delft, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Zoetermeer, Wassenaar, Nootdorp en Pijnacker.