vrijdag 2 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Corrie Hermann Prijs
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  EMANCIPATIE ALGEMEEN  >  PRIJZEN EN LEZINGEN  >  G - L
 >  MEER INFORMATIE  >  CORRIE HERMANN PRIJS 
CORRIE HERMANN PRIJS

CORRIE HERMANN PRIJS


De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) kent de Corrie Hermann Prijs periodiek toe aan vrouwelijke artsen die zich binnen hun werk profileren en daarmee bijdragen aan de realisering van de doelstellingen van de vereniging. Enkele van deze doelstellingen zijn:

  • versterking van de positie van de vrouwelijke arts in de medische professie,
  • bestrijding van discriminatie op grond van geslacht (met name binnen de gezondheidszorg) en
  • stimulering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vrouwen en gezondheidszorg.

De prijs is genoemd naar de vrouw die als voorzitter van de VNVA van 1975 tot 1981 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de doelstellingen van de vereniging. Corrie Hermann was tot voor kort actief in de landelijke politiek.


  • Aanmelding Corrie Hermann Prijs 2004 geopend (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, bericht 21 juli 2003)
  • Op zaterdag 29 maart 2003, tijdens het symposium “Draagmoederschap in Nederland”, vindt de uitreiking plaats van de Corrie Hermann Prijs aan Dr. Sylvia Dermout, gynaecoloog in De Heel Zaans Medisch Centrum. Zij vervult sedert vele jaren een voortrekkersrol in het totstandkomen van hoogtechnologisch ideëel draagmoederschap in Nederland voor vrouwen die door kanker of door een congenitale afwijking hun baarmoeder verloren. Dankzij de inzet van Dermout is het mogelijk geworden dat deze vrouwen een genetisch eigen kind krijgen. Daarnaast streeft Sylvia Dermout naar de totstandkoming van een nationaal kenniscentrum om deze vrouwen en de draagmoeders en partners professioneel te begeleiden. Verder is ze sinds 1988 actief binnen de Stichting Olijf, de lotgenotengroep die de belangen behartigt voor vrouwen met gynaecologische kanker.
  • In 2002 werd de Corrie Hermann Prijs uitgereikt aan Prof. Dr. Bertien Collette, emeritus hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Utrecht, vanwege haar initiatieven op het gebied van bevolkingsonderzoek van borstkanker en de manier waarop zij haar positie en gezag aangewend heeft ter versterking van de positie van vooral jonge vrouwelijke artsen.
  • In 2000 ging de Corrie Hermann Prijs naar Janny Dekker, huisarts te Amsterdam, voor haar inzet voor de positie van vrouwen binnen de (huisarts)geneeskunde. Bron: Opzij, mei 2000 (Zijkrant/Personalia).