maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Hirsi Ali
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  DOSSIERS  >  DOSSIERS OP ALFABET  >  DOSSIERS H
 >  HIRSI ALI 
AYAAN HIRSI ALI (Informatie uit 2002 - 2003)
DOSSIER 032 (afgesloten)

INDEX


DOSSIER AFGESLOTEN

Toen wij in 2002 begonnen aan een dossier over Ayaan Hirsi Ali, was er relatief nog weinig informatie over haar te vinden op internet. Dat is inmiddels wel anders, dus sluiten wij dit dossier af. Wie up to date informatie over Hirsi Ali zoekt, kan terecht op deze websites.


Nieuws 2002 - 2003

 • Jan Hoedeman en Raoul du Pré: ''Alles wat ik zeg, gaat de wereld rond. Dat beangstigt me'' (De Volkskrant, 20 december 2003). Het dreigement van eerder dit jaar dat Ayaan Hirsi Ali voor het einde van 2003 wordt geliquideerd, wordt nog steeds serieus genomen. Ze blijft bewaakt. Het Tweede-Kamerlid van de VVD heeft haar eerste parlementaire jaar erop zitten. Haar fortuyneske stijl van optreden heeft van Hirsi Ali de meest spraakmakende en omstreden volksvertegenwoordiger gemaakt.
 • Hans Goslinga: Hirsi Ali de politicus van 2003 (Trouw, 6 december 2003, tijdelijke link). Tenzij de tekenen bedriegen, zal het VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali de komende weken in verscheidene polls worden uitgeroepen tot de markantste Nederlandse politicus van 2003. De betekenis daarvan zal nog niet zo gemakkelijk zijn aan te geven, omdat deze jonge uit het Afrikaanse Somalië gevluchte politica in haar publieke optreden zoveel tegenstrijdigheden oproept.
 • ''Meer zwarte scholen door uitspraken Hirsi Ali'' (Trouw, 1 november 2003, tijdelijke link). De VVD, bij monde van kamerlid Hirsi Ali, roept méér wantrouwen op met haar pleidooi om voorwaarden aan de oprichting van islamitische scholen te stellen. Haar uitlatingen zullen tot nieuwe zwarte scholen leiden. Dit voorspelt H. Strietman, voorzitter van de besturenraad, de koepel van christelijke schoolbesturen.
 • ''Hirsi Ali sprak niet namens VVD-fractie'' (Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2003). De voorstellen die het VVD-kamerlid Hirsi Ali heeft gedaan om het islamitisch onderwijs aan banden te leggen, heeft ze niet gedaan namens de fractie. Volgens VVD-kamerlid Cornielje schendt Hirsi Ali gemaakte afspraken.
 • Mark Duursman en Guus Valk: Hirsi Ali: ''Zwarte scholen zijn wèl probleem'' (NRC-Handelsblad, 30 oktober 2003). Ontoelaatbaar laks, vindt Kamerlid Hirsi Ali (VVD) minister Van der Hoeven inzake de segregatie in het onderwijs. Volgens Hirsi Ali moet en kan de overheid wel degelijk iets doen tegen zwarte scholen.
 • Hirsi Ali wordt woordvoerster integratie (De Volkskrant, 10 juni 2003). VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali wordt woordvoerster van haar fractie over het integratiebeleid. Dat heeft fractiesecretaris Rijpstra dinsdag gezegd.
 • Maarten Brakema en Bert Hesselink: Een goed politicus kan overal mee uit de voeten (Haagsche Courant, 7 juni 2003). Het VVD-Kamerlid Hirsi Ali zorgt voor onrust in haar fractie door het woordvoerderschap integratie en emancipatie op te eisen. Ze dreigde zelfs even met vertrek, maar trok dat dreigement snel weer in. Het Binnenhof stond meteen op zijn achterste benen: het verwerven van een (aansprekend) woordvoerderschap is een zeer delicate kwestie.'
 • Goed gesprek Van Aartsen en Hirsi Ali (De Telegraaf, 5 juni 2003). VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft met het liberale Kamerlid Hirsi Ali gesproken over de portefeuilleverdeling binnen de fractie. Een woordvoerder spreekt van een goed gesprek. Behalve met Hirsi Ali sprak Van Aartsen woensdag en donderdag met de overige 26 VVD-Tweede-Kamerleden. De komende dagen maakt de fractievoorzitter de puzzel af om begin volgende week de taakverdeling definitief af te ronden.
 • Ruzie in de VVD-fractie. Hirsi Ali eist woordvoerderschap integratie op (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Het VVD-kamerlid Hirsi Ali is boos op fractievoorzitter Van Aartsen, die weigert haar op voorhand het woordvoerderschap over integratie en emancipatie toe te zeggen.
 • Frank Vermeulen: Hirsi Ali botst met VVD over taken (NRC-Handelsblad, 2 juni 2003).
 • Hirsi Ali dringt aan op zuivering islam (Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2003). Moslims in Nederland moeten afstand nemen van eeuwenoude voorschriften die leiden tot onderdrukking van de vrouw. Zij moeten inzien dat „er hele lelijke dingen in onze cultuur zitten.” Dat zegt VVD-kamerlid Hirsi Ali in een tv-interview dat zaterdagavond door de NCRV wordt uitgezonden.
 • Dirk Verhofstadt: Ayaan Hirsi Ali: “Miljoenen vrouwen worden onderdrukt” (Femistyle.be, portretten, mei 2003). Sinds een jaar is Ayaan Hirsi Ali niet meer weg te branden uit de politieke actualiteit. De 33-jarige Somalische vrouw durfde het immers aan om de wantoestanden binnen de moslimwereld aan te klagen. Hierover schreef ze het ophefmakende boek De zoontjesfabriek waarin ze het opnam voor de moslimvrouwen of moslima’s zoals Ayaan ze noemt.
 • Greta Riemersma: Beeld van allochtonen laat Hirsi Ali koud (De Volkskrant, 24 april 2003).  ''Iedereen doet alsof ik een hetze tegen de islam ben begonnen. Dat is niet zo'', zegt Ayaan Hirsi Ali. ''U hebt de islam achterlijk genoemd. Dat is kwetsend'', antwoordt een jongen in de zaal. Hij vervolgt: ''Volgens mij bent u opgegroeid in een land dat heel wreed is tegenover vrouwen. Maar de islam is niet Somalië. Projecteert u niet uw eigen ervaringen op de islam?'' Hirsi Ali: ''Nee.''
 • Ayaan Hirsi Ali niet vervolgd (Volkskrant, 24 april 2003). Volgens de officier van justitie ligt in de kritiek van Hirsi Ali 'geen conclusies besloten ten aanzien van moslims en wordt de waardigheid van hen als groep niet miskend'.
 • Hirsi Ali niet vervolgd voor ''belediging'' Mohammed (Trouw, 24 april 2003). Het Openbaar Ministerie noemt  als overwegingen om Hirsi Al niet te vervolgen:  Mohammed zelf leeft niet meer en er is geen naaste familie van de islamitische profeet die zich namens hem beledigd kan voelen. Omdat Mohammed daarnaast geen god is, mag je over hem zeggen wat je wilt.
 • VVD wil één loket voor huiselijk geweld (VVD, 8 april 2003). Het VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft tijdens het Algemeen Overleg op woensdag 2 april over de nota Een veilig land waar vrouwen willen wonen gepleit voor één loket voor huiselijk geweld waarin het belang van het slachtoffer centraal staat. Tijdens het vervolgdebat in de plenaire zaal op dinsdag 8 april diende Ayaan Hirsi Ali een breedgesteunde motie in die er voor moet zorgen dat er voor 1 september 2003 een plan van aanpak moet komen.
 • Hirsi Ali: ''Moslima's zijn dupe van overdreven tolerantie'' (Rotterdams Dagblad, 10 maart 2003, tijdelijke link).  ,,Mishandelde moslimvrouwen zijn de dupe geworden van overdreven tolerantie in Nederland. Gebrek aan vrijheid werd gebagatelliseerd. Er wordt te gemakkelijk gezegd: ach, dat slaan is onderdeel van hun cultuur.''
 • Hirsi Ali roept op tot een derde feministische golf (Trouw, 10 maart 2003, tijdelijke link). ,,Ik heb een droom. Het is 8 maart, internationale vrouwendag. De Dam in Amsterdam stroomt vol gesluierde vrouwen. Dan luidt burgemeester Cohen een bel. En al die vrouwen doen tegelijk hun hoofddoek af.'' Het VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali opende zaterdag het traditionele Opzij-debat. Dit debat, zaterdag in Amsterdam, moet het begin worden van de derde feministische golf, stelde Hirsi Ali. Moslimvrouwen zijn aan de beurt hun vrijheid te bevechten.
 • Lidy Nicolasen: Hirsi Ali wil derde feministische golf binnen het gezin (Volkskrant,10 maart 2003). Zij riep hiertoe op tijdens een Opzij-lezing ter gelegenheid van internationale vrouwendag. Huiselijk geweld en beknotting van vrouwen door religies moeten centraal staan. Het publiek, vooral vrouwen van de tweede feministische golf, omarmde haar plan.
 • Ayaan Hirsi Ali: Derde emancipatiegolf voor moslima's (NRC-Handelsblad, 8 maart 2003, tekst inmiddels op site VVD). Aan sommige groepen in ons land zijn de voorafgaande emancipatiegolven voorbijgegaan. Zij zouden nu speciale aandacht moeten krijgen.
 • Troetje Loewenthal: Gegijzelde islam. Wat wil Ayaan Hirsi Ali (LOVER 2003, nummer 1). Met haar tirades tegen de islam wist Ayaan Hirsi Ali een heuse hype te creëren. Maar de kluwen van haar beweringen valt nog maar ternauwernood te ontwarren. Wat bestrijdt zij nou eigenlijk? De islam? Geweld tegen vrouwen? Links Nederland?
 • Margreet Fogteloo: ''Als je een grote droom hebt, zet je door'' (De Groene.nl, 1 maart 2003). Ayaan Hirsi Ali bereidt zich momenteel ''in alle rust'' voor op haar werk in de Tweede Kamer. Maar haar strijd zet ze onverminderd voort. ''Ik heb haast. Er móet verandering komen in de positie van de moslimvrouw. Dat wordt een pijnlijk proces.''
 • Hirsi Ali verdient betere verdediging (Trouw, commentaar, 28 februari 2003, tijdelijke link). De diplomatieke vertegenwoordigers in ons land hebben het volste recht om namens de 65 lidstaten omvattende Organisatie van de Islamtische Conferentie (OIC) van hun geschoktheid blijk te geven over de uitspraken van het VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali in een interview met deze krant. Zij overdrijven echter schromelijk door te stellen dat zij met deze 'grove' opmerkingen 1,5 miljard moslims over de hele wereld heeft beledigd. Als al die gelovigen zich al beledigd voelen, dan komt dat onder meer omdat zij als organisatie zoveel ophef over deze zaak maken
 • Bas Soetenhorst: ''Laat gezanten hun mond houden'' (Het Parool, 28 februari 2003). Binnen de VVD-fractie heerst woede over de pogingen van de ambassadeurs uit landen als Soedan en Saoedi-Arabië Ayaan Hirsi Ali haar uitspraken over de islam te laten terugnemen. VVD-Kamerlid Geert Wilders noemt het een gotspe dat dit soort ambassadeurs, uit landen waar ze het woord democratie niet eens kunnen spellen, óns de les komt lezen.
 • Zalm maakt geen excuses over uitspraken Hirsi Ali (De Volkskrant, 27 februari 2003, tijdelijke link). VVD-leider Zalm weigert excuses aan te bieden voor opmerkingen van zijn partijgenote Hirsi Ali die in de islamitische wereld als beledigend worden ervaren. Liefst 51 moslimlanden nemen aanstoot aan Hirsi Ali's uitspraak dat de profeet Mohammed 'een perverse man' was, zo blijkt uit een woensdag uitgelekte brief.
 • Floris van Straaten: De brief die ongelegen kwam (NRC-Handelsblad, 27 februari 2003). De brief die de Organisatie van de Islamitische Conferentie over VVD-Kamerlid Hirsi Ali stuurde kan spanningen tussen moslims en de Nederlandse samenleving aanwakkeren.
 • Raymond van den Boogaard: Moslimlanden eisen excuus van Hirsi Ali. Islamitische diplomaten vrezen fricties (NRC-Handelsblad, 26 februari 2003).  De 56 landen tellende ''Organisation of the Islamic Conference'' (OIC) eist dat VVD-leider Zalm het Kamerlid Hirsi Ali opdracht geeft, ''grove'' opmerkingen over de profeet Mohammed terug te nemen en daarvoor excuses aan te bieden. Zie ook:
 • Martine Kamsma en Bas Soetenhorst: Diplomaten klagen over ''zieleroerselen'' Ayaan (Parool, 21 februari 2003). De ambassadeurs van Saoedi-Arabië, Pakistan, Maleisië en Soedan hebben bij VVD-leider Gerrit Zalm hun beklag gedaan over Ayaan Hirsi Ali.
 • Koert van der Velde: Uitspraken Hirsi Ali | Gekwetst Mohammed-gevoel van een moslimleider (Trouw, 31 januari 2003, tijdelijke link). Ayhan Tonca (36) is de voorzitter van de TICF, de grootste moskeekoepel in Nederland waarbij de 143 gematigde moskeen in Nederland zijn aangesloten die door de Turkse overheid worden gecontroleerd. Tonca  gelooft in een andere Mohammed, die meer past bij deze tijd: de zijne lijkt meer op een barmhartige Jezus. Dus, wat zou Mohammed hebben gedaan met Ayaan Hirsi Ali, de vrouw die hem ''woest'' maakt omdat zij de Grote Profeet en daarmee ''een miljard moslims'' inclusief Tonca zelf beledigde?
 • Hirsi Ali: ''Vanaf nu telt Kamerwerk'' (Rotterdams Dagblad, 29 januari 2003, tijdelijke link). ,,Ik heb nooit de vooropgezette bedoeling gehad om mensen te kwetsen of te beledigen. Ik heb enkel mijn beleving van de godsdienst willen verklaren.'' Kandidaat- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (33) kreeg afgelopen dagen publiekelijk de mestkar over zich heen vanwege een geruchtmakend interview over ''De Tien Geboden'' waarin ze zaterdag in dagblad Trouw onder meer zei: ''Mohammed is een perverse man. Een tiran.''
 • Lodewijk Dros: Uitspraken Hirsi Ali / Dwars op haar eigen Verlichtingspad (Trouw, 29 januari 2003, tijdelijke link). Mohammed een perverse tiran, de islam een achterlijk uitgangspunt. Forse uitspraken van Ayaan Hirsi Ali jagen het religiedebat in Nederland aan. Moslimorganisaties willen haar laten vervolgen. Dat hoeft moslim integratie niet te belemmeren. Maar Hirsi Ali staat het verlichtingsideaal dat ze bepleit, in de weg. In Nederland is 'smalende godslastering' sinds 1932 strafbaar. Daar valt ook het afgeven op Mohammed onder, want de godsdienstige gevoelens gelden als ijkpunt te nemen, en die zijn zoals bekend zeer kwetsgevoelig.
 • Islam | Ayaan Hirsi Ali: ''gek'' en gevaar voor zichzelf (Trouw, 29 januari 2003, tijdelijke link). Ayaan Hirsi Ali is rijp voor 'nadere medische diag nose', zegt het Haags Islamitisch Platform. Zij riskeert een doodvonnis, denkt de grootste Turkse moskeekoepel van Nederland. Dagen nadat VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali zich uitsprak over de profeet Mohammed ('naar westerse maatstaven een perverse man en een tiran', 'doet denken aan Saddam Hoessein') blijven moslimgroeperingen woedend reageren.
 • Positie Hirsi Ali staat bij de VVD niet ter discussie (Rotterdams Dagblad, 28 januari 2003, tijdelijke link). Het nieuw gekozen VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali komt ondanks haar omstreden uitlatingen over de islam, gewoon in aanmerking om namens de VVD het woord te gaan voeren over integratie en emancipatie. Dat zei VVD-fractievoorzitter Zalm gisteren nadat islamitische organisaties dit weekeinde haar uitspraken lasterlijk noemden. De nieuwe fractie moet nog vergaderen over de verdeling van het werk over de Kamerleden.
 • Hirsi Ali / ''Politieke partijen gebruiken dit soort ongeleide projectielen als spreekbuis'' (Trouw, 28 januari 2003, tijdelijke link). Het Rotterdamse CDA-raadslid Alaattin Erdal, van Turkse komaf, stuurde een e-mail rond met een oproep om Hirsi Ali, de VVD en de media hun ongenoegen te laten blijken. ,,Hirsi Ali gaat te ver in haar rol als verstoringselement in het emancipatieproces van de moslims'', schreef hij. ,,Politieke partijen gebruiken dit soort ongeleide projectielen als de spreekbuis voor wat zij denken, maar niet durven zeggen.''
 • Uitspraken Hirsi Ali / ''Het kan escaleren. Zij beledigt mensen'' (Trouw, 28 januari 2003, tijdelijke link). Bij discriminatiemeldpunten is een recordaantal klachten gekomen tegen VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die Mohammed 'naar westerse maatstaven een perverse man' noemde. De landelijke klachtenteller stond gisteravond op 157, vooral van Marokkanen. Ter vergelijking: op Rob Oudkerks 'kut-Marokkanen' kwamen 20 klachten, op imam El-Moumni's 'Homoseksualiteit is een ziekte' zo'n 100. Het openbaar ministerie in Amsterdam verzamelt de aangiften bij de politiebureaus.
 • Uitspraken Hirsi Ali dragen niet bij aan dialoog. LBR : weinig grond voor strafrechtelijke vervolging (LBR, bericht 27 januari 2003)
 • Ayaan Hirsi Ali spreekt niet namens VVD (NRC-Handelsblad, 27 januari 2003). De VVD blijft als politieke partij buiten de geloofsopvattingen van Hirsi Ali, aldus een fractiewoordvoerder vanochtend. De VVD distantieert zich hiermee in politieke zin van uitspraken van het Hirsi Ali.
 • Moslims: onderzoek uitspraken Hirsi Ali (Trouw, 27 januari 2003). Moslimorganisaties willen dat het openbaar ministerie onderzoekt of de uitspraken van aankomend VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali over de profeet Mohammed strafbaar zijn. De organisaties noemen haar uitspraken, zaterdag in Trouw, 'uiterst grievend' en 'onacceptabel'.
 • Ton Crijnen: De Profeet | Mohammed een complexe man, maar gewelddadig ? (Trouw, 27 januari 2003). Pervers, megalomaan, gewelddadig en tiranniek. Dat is althans het beeld dat aantredend kamerlid Ayaan Hirsi Ali zaterdag in Trouw schetste van Mohammed, volgens een miljard moslims Gods definitieve profeet. Klopt dit beeld met de werkelijkheid, voorzover die is na te gaan? Profiel van een complexe persoonlijkheid.
 • Uitspraken Hirsi Ali verdelen VVD (Algemeen Dagblad, 27 januari 2003). De positie van beoogd VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staat nu al onder druk. Het is geen uitgemaakte zaak dat zij in de nieuwe fractie de portefeuille emancipatie en integratie krijgt. Het nieuwe Kamerlid noemde de profeet Mohammed zaterdag een ''perverse man'' en een ''tiran''.
 • Hirsi Ali: Mohammed is perverse tiran (De Volkskrant, 27 januari 2003, tijdelijke link). Volgens het VVD-kamerlid is de leer van Mohammed gekant tegen vrije meningsuiting. ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af. Dat doet mij denken aan al die megalomane machthebbers in het Midden-Oosten: Bin Laden, Khomeini, Saddam.''
 • Arjan Visser: Politiek schadelijk voor mijn ideaal. Ayaan Hirsi Ali over de tien geboden. (Trouw, 25 januari 2003). ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven, een perverse man. Een tiran''.
 • Claudia Gaspard: Strijdvaardige Ayaan Hirsi Ali (Divazine, 23 januari 2003). ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven, een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af.'' Aan het woord is de Nederlandse Ayaan Hirsi Ali, zopas als VVD-kandidaat met 30.000 voorkeurstemmen voor de Tweede Kamer verkozen. Het interview dat op 25 januari verscheen in het dagblad Trouw heeft opnieuw een storm van reacties teweeggebracht. Na haar kritische uitspraken in september wordt ze nog altijd bewaakt. Het steunpunt www.steunayaanhirsiali.nl is sinds haar overstap van de Pvda naar de VVD opgedoekt. Maar ze lijkt strijdvaardiger dan ooit.
 • Marlise Simons: Muslim Woman Favored in a Dutch Election (The New York Times, January 21, 2003). A former refugee from Somalia who faced death threats after criticizing what she saw as oppression of Muslim women in the Netherlands is widely expected to win a seat in Parliament in general elections taking place Wednesday.
 • Geraldine Coughlan: Somali woman heads for Dutch parliament (BBC News, 3 January, 2003). A Somali refugee and former Muslim is a sure bet to become a Netherlands MP for a conservative party in the 22 January general elections. Ayaan Hirsi Ali recently came out of a seclusion prompted by death threats made against her after she campaigned against what she called the oppression of women under Islam.
 • Hirsi Ali: islam is geen achterlijk geloof (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link). VVD-kandidate Ayaan Hirsi Ali neemt haar uitspraak terug dat de islam een achterlijke godsdienst is. Zij deed dat vrijdag op een congres in Amsterdam, georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en de VVD.
 • Hirsi Ali warmt de VVD-harten (Het Parool, 2 december 2002). Ze werd binnengehaald als de koningin van het bal. Ayaan Hirsi Ali is de liberale hoop in bange dagen.
 • Hoge plek Hirsi Ali geen punt (Het Parool, 2 december 2002). Zonder noemenswaardig verzet heeft het VVD-congres dit weekeinde ingestemd met de zestiende plaats voor Ayaan Hirsi Ali op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 januari. Aanvankelijk werd vanuit de achterban gemord over de hoge plek van de Somalische op de lijst, maar daar was in Noordwijkerhout weinig meer van te merken.
 • VVD'ers blozen bij superster Ayaan (Algemeen Dagblad, 2 december 2002). Het is alsof Gerrit Zalm voor het eerst met een meisje naar het schoolbal gaat. Zo straalt hij als hij Ayaan Hirsi Ali (33) zaterdagmorgen ophaalt bij een zij-ingang van het zwaarbeveiligde congrescentrum in Noordwijkerhout. ,,Je ziet er mooi uit.'' Ook Ayaan straalt.
 • Louis Cornelisse: Steunfonds Hirsi Ali wil doorstart maken (Trouw, 14 november, tijdelijke link).
 • Marjet Brolsma en Margreet Fogteloo: Feministe van het eerste uur (De Groene, 9 november 2002). Over de Amerikaanse feministe en politicologe Susan Moller Okin, aan wie Ayaan Hirsi Ali de uitgesproken stelling ontleent dat feminisme en multiculturalisme per definitie niet samengaan.
 • Hirsi Ali op plaats 16 bij VVD (NRC-Handelsblad, 5 november 2002, tijdelijke link)
 • Kustaw Bessems: Hirsi Ali: Alle Kamerleden passen in één partij (Trouw, 2 november 2002, tijdelijke link). PvdA'ers reageren te gevoelig op haar overstap naar de VVD, vindt kandidaat-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Haar gaat het om het algemeen belang: de opkomst voor zijn van een sterk extreem-rechts. ,,Nu ik Nederland op afstand zie, passen alle 150 kamerleden in één partij.''
 • Weerstand in VVD tegen komst Hirsi (NRC-Handelsblad, 2 november 2002). Twee oudere Kamerleden van de VVD zijn in woede ontstoken toen ze hoorden dat PvdA'er Ayaan Hirsi Ali een hoge plaats op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen is beloofd. Volgens bronnen in de VVD-top trokken deze critici een vergelijking met het voormalige Kamerlid De Milliano die in 1998 als Haagse outsider hoog binnenkwam in de CDA-fractie en reeds na enkele maanden met ruzie vertrok.
 • Cees Banning en Margriet Oostveen: Jong, fris en vrij (NRC-Handelsblad, 2 november 2002).  De eerste buit is binnen: Ayaan Hirsi Ali gaat van de PvdA naar de VVD. Na de verkiezingsnederlaag van mei proberen beide partijen om het hardst hun fractie te vernieuwen. Hoe doen zij dat? En wat is nieuw? Hoe de liberalen en sociaal-democraten weer naar elkaar toegroeien.
 • Kustaw Bessems: Hirsi Ali: alle Kamerleden passen in één partij (Trouw, 2 november 2002). PvdA'ers reageren te gevoelig op haar overstap naar de VVD, vindt kandidaat-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Haar gaat het om het algemeen belang: de opkomst voor zijn van een sterk extreem-rechts. ,,Nu ik Nederland op afstand zie, passen alle 150 kamerleden in één partij.''
 • Onvrede in VVD over Hirsi Ali (Trouw, 2 november 2002). In de VVD-fractie is gisteren zuinig gereageerd op het bericht dat partijleider Zalm de overstap van PvdA'er Hirsi Ali heeft beloond met de belofte van een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst.
 • hspace=0  Met de angst in het achterhoofd (VPRO-TV, Door het leven, 1 november 2002). “Eerst moet je een goede dochter zijn, daarna een goede vrouw. Je moet veel kinderen krijgen: veel zoons, eigenlijk is het heel eenvoudig”. Zo vat Ayaan Hirsi Ali de rol van de vrouw samen in de streng Islamitische cultuur van de Somalische clan waar ze vandaan komt. Als ze tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt aan een man die ze nauwelijks kent, laat ze haar leven, haar familie en alles wat ze kent achter zich en vlucht. Eenmaal in Nederland bouwt ze een nieuw bestaan op als zelfstandige vrouw, en breekt met haar cultuur en haar streng gelovige achtergrond. Ze vindt een nieuw levensdoel in het emanciperen van moslimvrouwen en ontwikkelt zich tot een zeer kritische ervaringsdeskundige in analyses over de rol van de Islam in de samenleving.
 • Politieke transfer (NRC-Handelsblad, hoofdredactioneel commentaar 1 november 2002)
 • Ayaan Hirsi Ali laat PvdA in verwarring achter (NRC-Handelsblad, 1 november 2002)
 • Ruud van Heese: Geschokte PvdA: Wij wilden Hirsi Ali niet aan gevaar blootstellen (Trouw, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Binnenhalen Hirsi Ali is meesterzet van Zalm (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Patrick Meershoek: Cisca Dresselhuys van Opzij koppelde Hirsi Ali aan VVD (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link). De overstap van Ayaan Hirsi Ali van de PvdA naar de VVD is de politieke transfer van het jaar en de naam van de spelersmakelaar is Cisca Dresselhuys. Het was de hoofdredactrice van Opzij die de Somalische politicologe een maand geleden in contact bracht met Gerrit Zalm, met wie zij een vriendschappelijke relatie onderhoudt sinds de VVD-leider langs haar Feministische Meetlat een voldoende scoorde.
 • Voormalig medewerkster geselt PvdA (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link). De PvdA bevindt zich in een 'wurggreep waarin multiculti's en moslimconservatieven haar vasthouden'. Pas wanneer de partij slaagt zich daaruit te bevrijden, kan de PvdA 'een zinnige bijdrage' leveren aan het integratievraagstuk.
 • PvdA schrikt van overstap Hirsi Ali naar VVD (De Volkskrant, 1 november 2002, tijdelijke link). In de Partij van de Arbeid wordt verbijsterd en met ongeloof gereageerd op de overstap van de bedreigde Somalische politicologe Ayaan Hirsi Ali naar de VVD. Donderdag maakte Hirsi Ali vanuit haar schuiladres in de Verenigde Staten bekend dat ze zich voor de VVD kandidaat stelt voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen.
 • Hirsi Ali kandidaat voor VVD (Algemeen Dagblad, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Koole geschokt door overstap Hirsi Ali (Het Parool, 31 oktober 2002, tijdelijke link).
 • Hirsi Ali kandidaat voor VVD (De Telegraaf, 31 oktober 2002, tijdelijke link). Ayaan Hirsi Ali, de Somalische politicologe die met de dood werd bedreigd na uitlatingen over de emancipatie van moslimvrouwen, maakt de overstap van PvdA naar VVD en komt voor de liberalen op de lijst voor de Tweede Kamer.

Ayaan Hirsi Ali: Waarom ik de VVD verkies boven de PvdA (NRC-Handelsblad, 31 oktober 2002)


Dossiers elders

Oproepen / verklaringen

Websites